Рішення
від 17.09.2010 по справі 2-1645-2010
БОРОДЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1645\10

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 вересня 2010 року Бородянський районний суд

Київської області в складі : головуючої - судді Міланіч А.М.

при сек ретарі - Рассказовій М.М.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в смт.Бородянка цивільну сп раву за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України у Бородянському рай оні Київської області про зо бов»язання провести перерах унок пенсії, стягнення недоо триманих коштів,

в с т а н о в и в :

У вересні 2010 року позивачк а звернулася до суду з вказан им позовом, мотивуючи свої ви моги тим, що вона є потерпілою від наслідків аварії на Чорн обильській АЕС і за захворюв анням, пов»язаним з наслідка ми аварії, її визнано інвалід ом ІI групи. Відповідно до ст.14 З акону України «Про статус і с оціальний захист громадян, я кі постраждали внаслідок Чор нобильської катастрофи» її в іднесено до І категорії осіб , які постраждали внаслідок Ч орнобильської катастрофи. На підставі цього Закону їй при значено щомісячну додаткову пенсію за шкоду, заподіяну її здоров'ю, розмір яких повинен визначатися виходячи з міні мальної пенсії за віком, яка в становлена законодавством.

Вважала, що відповідно до ст .50 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян , які постраждали внаслідок Ч орнобильської катастрофи» в она має право на щомісячну до даткову пенсію за шкоду, запо діяну здоров»ю, у розмірі 75 пр оцентів мінімальної пенсії з а віком. Відповідач усупереч зазначеним нормам не провів відповідне нарахування цих пенсій та не проводить їх пер ерахунок після встановлення нового розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втрати ли працездатність, як це пере дбачено ч.3 ст.67 Закону України «Про статус і соціальний зах ист громадян, які постраждал и внаслідок Чорнобильської к атастрофи». Тому вона \позива чка\ звернулася до відповіда ча щодо проведення відповідн ого визначення та перерахунк у зазначених пенсій, однак їй було в цьому відмовлено.

Просила зобов' язати упра вління Пенсійного фонду Укра їни у Бородянському районі К иївської області здійснити п ерерахунок її додаткової пен сії за шкоду, заподіяну здоро в»ю та стягнути з управління на її користь недоплачену до даткову пенсію за шкоду, запо діяну здоров»ю за період з 1 ве ресня 2007 року по 31 серпня 2010 року в розмірі 10816,53 грн.

В судове засідання позивач ка не з”явилася, просила спра ву розглядати без її участі.

Відповідач - управління Пен сійного фонду України у Боро дянському районі Київської о бласті свого представника в судове засідання не направив , просив справу розглядати бе з його участі. В своїх письмов их поясненнях позов вважав б езпідставним, а дії управлін ня правомірними, крім того, до вимог позивачки просив заст осувати строк позовної давно сті.

Дослідивши письмові доказ и по справі, суд вважає, що поз ов підлягає до часткового за доволення.

Судом встановлено, що ОСО БА_1 є постраждалою внаслід ок Чорнобильської катастроф и І категорії і їй встановлен а ІІ група інвалідності внас лідок захворювання, пов»язан ого з впливом аварії на ЧАЕС \ а.с.9,10\.

Як вбачається з довідки та з аперечень відповідача \а.с.11,12, 16-18\, позивачка перебуває на об ліку в Управлінні Пенсійного фонду України у Бородянсько му районі та отримує пенсію п о інвалідності відповідно до Закону України «Про загальн ообов»язкове державне пенсі йне страхування», також в зв» язку зі встановленням вказан ої інвалідності на підставі Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Ч орнобильської катастрофи» п ризначена додаткова пенсія з а шкоду, заподіяну її здоров» ю, розмір яких визначено згід но з постановою КМ України ві д 3 січня 2002 року № 1 «Про підвище ння розмірів пенсій та інших соціальних виплат окремим к атегоріям пенсіонерів, фінан сування яких здійснюється за рахунок коштів державного б юджету», виходячи з базової в еличини для обчислення конкр етних державних пенсій та до даткових пенсій за шкоду, зап одіяну особам, віднесеним до 1 категорії, відповідно 19,91 грн .

Вказана додаткова пенсія в иплачувалась позивачці: з ве ресня по грудень \включно\ 2007 р оку - в розмірі 14,93 грн., з січня по березень \включно\ 2008 року - 94 грн., з квітня по червень \вкл ючно\ 2008 року - 96,20 грн., з липня п о вересень \включно\ 2008 року - 96,40 грн., з жовтня 2008 року по жовте нь \включно\ 2009 року - 99,60 грн., з л истопада по грудень \включно \ 2009 року - 114,60 грн., з січня по бер езень \включно\ 2010 року - 139 грн ., з квітня по червень \включно \ 2010 року - 141,20 грн., з липня по сер пень \включно\ 2010 року - 141,80 грн . \а.с.12\.

Відповідно до ч.1 ст. 50 Закону України «Про статус і соціал ьний захист громадян, які пос траждали внаслідок Чорнобил ьської катастрофи» особам, в іднесеним до категорії 1, які є інвалідами ІІ групи, признач ається щомісячна додаткова п енсія за шкоду, заподіяну здо ров'ю, у розмірі 75 процентів мі німальної пенсії за віком.

За таких обставин суд вважа є, що позивачка має право на пр изначення щомісячної додатк ової пенсії за шкоду, заподія ну здоров'ю, у розмірі 75 процен тів мінімальної пенсії за ві ком.

Законом України «Про Держа вний бюджет України на 2008 рік т а про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2007 року № 107-VI п.28 розд ілу ІІ вносились зміни в Зако н України «Про статус і соціа льний захист громадян, які по страждали внаслідок Чорноби льської катастрофи», зокрема , в статтю 50, яка викладались в новій редакції та змінювали у бік зниження особам, віднес еним до категорії І, інваліда м ІІ групи розмір щомісячної додаткової пенсії за шкоду, з аподіяну здоров»ю, - з 75% до 20% пр ожиткового мінімуму для осіб , які втратили працездатніст ь.

Однак, рішенням Конституці йного суду України № 10-рп/2008 від 22 травня 2008 року положення вка заних статей Закону України «Про державний бюджет Україн и на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих акті в України» від 28 грудня 2007 року № 107-VI визнано неконституційни ми.

Постановою КМ України від 28 травня 2008 року № 530 «Про деякі пи тання соціального захисту ок ремих категорій громадян» бу ло знижено розмір щомісячної додаткової пенсії за шкоду, з аподіяну здоров»ю для інвалі дів ІІ групи до 20% прожитковог о мінімуму для осіб, які втрат или працездатність.

Відповідно до ч.2 ст.19 Констит уції України органи державно ї влади та органи місцевого с амоврядування, їх посадові о соби зобов'язані діяти лише н а підставі, в межах повноваже нь та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами Ук раїни.

Отже, за конституційними но рмами, виходячи з пріоритетн ості законів над підзаконним и актами, при визначенні розм іру пенсій позивачеві застос уванню підлягає ч.1 ст.50 Закону України «Про статус і соціал ьний захист громадян, які пос траждали внаслідок Чорнобил ьської катастрофи», а не пост анови Кабінету Міністрів Укр аїни від 3 січня 2002 року № 1 «Про п ідвищення розмірів пенсій та інших соціальних виплат окр емим категоріям пенсіонерів , фінансування яких здійснює ться за рахунок коштів держа вного бюджету», та від 28 травн я 2008 року № 530 «Про деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» які іст отно звужують обсяг встановл ених законом прав позивача.

Також суд не звертає увагу н а посилання відповідача на ч .5 ст.54 Закону України «Про стат ус і соціальний захист грома дян, які постраждали внаслід ок Чорнобильської катастроф и», якою передбачено, що поряд ок обчислення пенсії по інва лідності, що настала внаслід ок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою г одувальника внаслідок Чорно бильської катастрофи визнач ається Кабінетом Міністрів У країни, оскільки надання зак онодавцем такого права Кабін ету Міністрів України не озн ачає, що останній, встановлюю чи такий порядок, може допуст ити звуження змісту та обсяг у прав позивача, встановлени х цим же Законом. Тобто, Кабіне т Міністрів України повинен був встановити зазначений по рядок, не порушуючи положень цього Закону, в тому числі й і нших законів, якими встановл ено розміри мінімальної пенс ії за віком.

Зі статі 50 Закону України «П ро статус і соціальний захис т громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської кат астрофи» випливає, що під час визначення розміру щомісячн ої додаткової пенсії за шкод у, заподіяну здоров'ю, за основ у їх нарахування береться мі німальна пенсія за віком, яка визначається лише за правил ами, передбаченими ч.1 ст.28 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування», іншого нормативн о-правового акта, який би визн ачав цей розмір або встановл ював інший розмір, немає.

При цьому суд не приймає до уваги положення ч.3 ст.28 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування», з якої випливає, що м інімальний розмір пенсії за віком, встановлений абзацом першим частини першої цієї с татті, застосовується виключ но для визначення розмірів п енсій, призначених згідно з ц им Законом, оскільки наявніс ть такої норми та відсутніст ь іншого мінімального розмір у пенсії за віком не є підстав ою для відмови в реалізації п озивачем конституційної гар антії та права на отримання п енсії і щомісячної додатково ї пенсії за шкоду, заподіяну з доров'ю, виходячи з розміру мі німальної пенсії за віком, як це встановлено статтями 50 та 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Ч орнобильської катастрофи».

Також безпідставним є поси лання відповідача на відсутн ість коштів щодо забезпеченн я виплати зазначених пенсій у таких розмірах, оскільки ор гани державної влади не можу ть посилатися на відсутність коштів як на причину невикон ання своїх зобов»язань, які в становлені ст.46 Конституції У країни та ст..50 Закону України «Про статус і соціальний зах ист громадян, які постраждал и внаслідок Чорнобильської к атастрофи», щодо визначення розміру та виплати пенсій.

Відповідно до ч.1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування» мінімальний розмір пенсій за віком встановлюєт ься в розмірі прожиткового м інімуму для осіб, які втратил и працездатність, визначеног о законом.

Відповідно до ст.257 ЦК Україн и загальна позовна давність встановлюється у три роки і з гідно ч.3 ст.267 вказаного Кодекс у позовна давність застосову ється судом лише за завою сто рони у спорі, зробленою до вин есення ним рішення, а відпові дно до ч.4 даної статті сплив п озовної давності, про застос ування якої заявлено стороно ю у спорі, є підставою для відм ови у позові.

Враховуючи викладене та кл опотання відповідача про зас тосування до спірних правові дносин строку позовної давно сті, суд вважає за необхідне в ідмовити в позові за період з 1 вересня по 9 вересня 2007 року.

Враховуючи наведене, розмі р нарахованої пенсії позивач ки за період з 10 вересня по 31 гр удня 2007 року та з 22 травня 2008 року по 31 серпня 2010 року, слід вважат и таким, що проведений з пору шенням норм спеціального зак ону.

За таких обставин суд вважа є за необхідне зобов»язати у правління Пенсійного фонду У країни у Бородянському район і Київської області провести перерахунок пенсії позивачц і з 10 вересня по 31 грудня 2007 року та з 22 травня 2008 року по 31 серпня 2010 року відповідно до ст.50 Зако ну України «Про статус і соці альний захист громадян, які п остраждали внаслідок Чорноб ильської катастрофи», нараху вавши щомісячну додаткову пе нсію за шкоду, заподіяну здор ов»ю, у розмірі 75 процентів мі німальної пенсії за віком, як а відповідає розміру прожитк ового мінімуму для осіб, які в тратили працездатність.

Також суд вважає за необхід не стягнути з управління Пен сійного фонду України у Боро дянському районі Київської о бласті на користь позивачки на відшкодування завданої їй шкоди недоплачену суму щомі сячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров»ю, за період з 8 вересня 2007 року по 31 с ерпня 2010 року в розмірі 9513,19 грн.

Зважаючи на викладене, в інш ій частині в позові необхідн о відмовити.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 209, 212-215, 218 ЦПК України, ст. 50 Закону України « Про статус і соціальний захи ст громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської к атастрофи», ст. 28 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння», суд

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України у Бородянському рай оні Київської області про зо бов»язання провести перерах унок пенсії, стягнення недоо триманих коштів задов ольнити частково.

Зобов»язати управління Пе нсійного фонду України у Бор одянському районі Київської області провести перерахуно к пенсії ОСОБА_1 з 10 в ересня по 31 грудня 2007 року та з 22 травня 2008 року по 31 серпня 2010 рок у відповідно до ст.50 Закону Ук раїни «Про статус і соціальн ий захист громадян, які постр аждали внаслідок Чорнобильс ької катастрофи», нарахувавш и щомісячну додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров»ю , у розмірі 75 процентів мініма льної пенсії за віком, яка від повідає розміру прожитковог о мінімуму для осіб, які втрат или працездатність.

Стягнути з управління Пенсійного фонду України у Б ородянському районі Київськ ої області на користь ОСОБА _1 на відшкодування за вданої її шкоди недоплачену суму щомісячної додаткової п енсії за шкоду, заподіяну здо ров»ю, за період з 10 вересня 2007 р оку по 31 серпня 2010 року в розмір і 9513 \дев»ять тисяч п»ятсот тр инадцять\ гривень 19 копійок.

В іншій частині в позові ві дмовити.

Апеляційна скарга на рішен ня суду подається протягом д есяти днів з дня його проголо шення до Апеляційного суду К иївської області через Бород янський районний суд Київськ ої області. Особи, які брали уч асть у справі, але не були прис утні у судовому засіданні пі д час проголошення рішення, м ожуть подати апеляційну скар гу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішен ня.

Головуюча-суддя Міланіч А.М.

Дата ухвалення рішення17.09.2010
Оприлюднено12.11.2010
Номер документу11922021
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1645-2010

Ухвала від 20.10.2010

Цивільне

Дебальцевський міський суд Донецької області

Кардашенко Олексій Анатолійович

Рішення від 17.09.2010

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч Антоніна Миколаївна

Рішення від 18.10.2010

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Тетяна Володимирівна

Рішення від 12.04.2010

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Якименко Лариса Григорівна

Рішення від 18.08.2010

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова Ірина Йосипівна

Рішення від 06.04.2010

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Мінаєв Ігор Миколайович

Ухвала від 01.06.2010

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Гімон Микола Михайлович

Рішення від 23.02.2010

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Грубіян Любов Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні