Ухвала
від 27.05.2024 по справі 2-215/2008
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

27 травня 2024 року

м. Харків

справа № 2-215/2008

провадження № 22ц/818/2050/24

Харківський апеляційний суд в складі судді Бурлака І.В., перевіривши відповідність вимогам закону апеляційної скарги ОСОБА_1 на рішення Сахновщинського районного суду Харківської області від 08 серпня 2008 року в складі судді Нестеренко О.С. по справі за позовом ОСОБА_2 до Шевченківської сільської ради Сахновщинського району Харківської області, Сахновщинської селищної ради, Сахновщинської районної державної адміністрації про встановлення права на земельну частку (пай)

в с т а н о в и в:

Рішенням Сахновщинського районного суду Харківської області від 08 серпня 2008 року позовну заяву ОСОБА_2 - задоволено.

На вказане рішення суду 09 квітня 2024 року ОСОБА_1 до суду апеляційної інстанції подала апеляційну скаргу.

Ухвалою судді Харківського апеляційного суду від 15 квітня 2024 року витребувано зазначену справу з суду першої інстанції.

Справа надійшла до суду апеляційної інстанції 22 квітня 2024 року.

Ухвалою судді Харківського апеляційного суду від 29 квітня 2024 року справу повернуто до суду першої інстанції, оскільки надійшла справа за позовом ОСОБА_3 , а не ОСОБА_2 .

Справа за позовом ОСОБА_2 надійшла до суду апеляційної інстанції 21 травня 2024 року.

Однак, апеляційне провадження у справі не може бути відкрито з наступних підстав.

Статтею 356 ЦПК України передбачено форму і зміст апеляційної скарги.

Зокрема, пунктом 4 частини 2 статті 356 ЦПК України передбачено, що в апеляційній скарзі має бути зазначено: рішення або ухвала, що оскаржуються.

Пунктом 2 частини 4 статті 356 ЦПК України передбачено, що до апеляційної скарги додаються копії скарги та доданих письмових матеріалів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, якщо така скарга та додані матеріали подаються до суду в електронній формі через електронний кабінет. У разі подання скарги та доданих матеріалів в електронній формі через електронний кабінет до неї додаються докази надсилання її копії та копій доданих матеріалів іншим учасникам справи з урахуванням положень статті 43 цього Кодексу.

Як вбачається з апеляційної скарги ОСОБА_1 , вона подана на рішення Сахновщинського районного суду Харківської області від 08 серпня 2008 року у справі № 2-213/2008. Однак, справа за позовом ОСОБА_2 до Шевченківської сільської ради Сахновщинського району Харківської області, Сахновщинської селищної ради, Сахновщинської районної державної адміністрації про встановлення права на земельну частку (пай) має номер 2-215/2008.

У зв`язку з чим, апелянтці необхідно уточнити номер справи в апеляційній скарзі і надати до суду апеляційної інстанції виправлену апеляційну скаргу та її копії у відповідності до кількості учасників справи.

Крім того, вапеляційній скарзі ОСОБА_1 міститься клопотання про поновлення строку, мотивоване тим, що вона не є учасником справи, до 2024 року взагалі не знала про пред`явлення позову її братом ОСОБА_2 , при цьому, суд ухвалив рішення про її права та інтереси.

Відповідно до Закону України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VІІІ «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» внесено зміни до Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), який набрав чинності 15 грудня 2017 року.

Пунктом 13 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України передбачено, що судові рішення, ухвалені судами першої інстанції до набрання чинності цією редакцією Кодексу, набирають законної сили та можуть бути оскаржені в апеляційному порядку протягом строків, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Відповідно до частини 1 статті 294 ЦПК України (в редакції чинній на час ухвалення оскаржуваного рішення) заяву про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції може бути подано протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Як передбачено вимогами статті 354 ЦПК України у чинній редакції апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

За правилами частини третьої статті 354 та частини другої статті 358 ЦПК України незалежно від поважності причин пропуску строку на апеляційне оскарження суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у разі, якщо апеляційна скарга подана після спливу одного року з дня складення повного тексту судового рішення, однак строк на апеляційне оскарження може бути поновлений у разі подання апеляційної скарги особою, не повідомленою про розгляд справи або не залученою до участі у ній, якщо суд ухвалив рішення про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки.

Отже, положення частини другої статті 358 ЦПК України дають право незалученій до участі у справі особі поновлення строку на апеляційне оскарження.

Водночас, сам лише факт подання апеляційної скарги після спливу понад 10 років особою, не залученою до участі у справі, за відсутності належного обґрунтування причин пропуску строку на апеляційне оскарження, зважаючи на дату ухвалення рішення, не може вважатися беззаперечною підставою для відкриття апеляційного провадження (постанова Верховного Суду від 17 листопада 2021 року в справі № 2-517/07 (провадження № 61-11649св21).

Безпідставне поновлення строку на оскарження судового рішення, що набрало законної сили, зокрема у разі вказівки тільки про наявність поважних причин, є порушенням вимог статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 зазначила, що не знала про рішення суду до початку 2024 року. Однак, не вказала конкретної дати, коли саме вона ознайомилась з оскаржуваним рішенням суду та отримала його копію. До того ж, в апеляційній скарзі не наведено належного обґрунтування та не надано доказів існування поважних причин неможливості реалізації ОСОБА_1 своїх спадкових прав щодо спірного майна протягом більш ніж 15 років.

За таких умов, колегія суддів позбавлена можливості визнати причини пропуску ОСОБА_1 строку на апеляційне оскарження поважними.

Отже, ОСОБА_1 необхідно подати до суду апеляційної інстанції заяву про поновлення строку, в якій уточнити дату отримання копії оскаржуваного рішення суду та вказати поважні причин пропуску строку на апеляційне оскарження, надавши відповідні докази щодо цього.

Крім того, відповідно до п.п.6 п.1 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» від 08 липня 2011 року із змінами та доповненнями при поданні апеляційної скарги на рішення суду оплаті підлягає судовий збір - 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Як вбачається з матеріалів справи, до суду першої інстанції сплачено державне мито у розмірі 179,84 грн, тобто 0,1% від ціни позову у відповідності до підпункту «і» пункту 1 статті 3 Декрету КМУ «Про державне мито», чинного на час подання позову.

150% від цієї суми складає 269,76 грн.

Апелянткою же сплачено судовий збір в розмірі 76,50 грн, тобто недоплата судового збору при поданні апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції складає 193,26 грн (269,76-76,50).

Відповідно до п.3 ч.4 ст.356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з ч.2 ст.357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, вважаю за необхідне залишити апеляційну скаргу ОСОБА_1 без руху для 1) приведення апеляційної скарги у відповідність до вимог статті 356 ЦПК України, а саме уточнення номеру справи і надання виправленої апеляційної скарги та її копій у відповідності до кількості учасників справи, 2) надання заяви про поновлення строку із зазначенням дати отримання копії оскаржуваного рішення суду та поважних причин пропуску строку на апеляційне оскарження з наданням відповідних доказів щодо цього та 3) доплати судового збору в сумі 193,26 грн

на рахунок UA398999980313161206080020661,

отримувач коштів ГУК Харків обл/мХар Основ"ян/22030101,

код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37874947,

банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.),

код банку отримувача (МФО) 899998,

код класифікації доходів бюджету 22030101,

призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), на рішення від
(Дата оскаржуваного рішення) по справі
(Номер справи), Харківський апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа),

і надання до Харківського апеляційного суду оригіналу квитанції оплати цих витрат.

Для вчинення апелянтом вказаних дій слід надати строк 10 днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Керуючись ст.ст. 185, 356, 357 ЦПК України

у х в а л и в:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Сахновщинського районного суду Харківської області від 08 серпня 2008 року в складі судді Нестеренко О.С. по справі за позовом ОСОБА_2 до Шевченківської сільської ради Сахновщинського району Харківської області, Сахновщинської селищної ради, Сахновщинської районної державної адміністрації про встановлення права на земельну частку (пай) - залишити без руху.

Встановити ОСОБА_1 строк 10 днів для 1) приведення апеляційної скарги у відповідність до вимог статті 356 ЦПК України, а саме уточнення номеру справи і надання виправленої апеляційної скарги та її копій у відповідності до кількості учасників справи, 2) надання заяви про поновлення строку із зазначенням дати отримання копії оскаржуваного рішення суду та поважних причин пропуску строку на апеляційне оскарження з наданням відповідних доказів щодо цього та 3) доплати судового збору в сумі 193,26 грн з дня отримання копії цієї ухвали та роз`яснити, що у разі невиконання у встановлений строк вищевказаних вимог у відкритті апеляційного провадження буде відмовлено.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її підписання, касаційному оскарженню не підлягає.

Суддя І.В. Бурлака

СудХарківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення27.05.2024
Оприлюднено28.05.2024
Номер документу119284916
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-215/2008

Ухвала від 17.09.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Мальований Ю. М.

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Рішення від 17.07.2009

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Риб'янець С.А.

Рішення від 05.03.2008

Цивільне

Старобільський районний суд Луганської області

Пелих Олександр Олександрович

Рішення від 29.02.2008

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І.В.

Ухвала від 24.04.2008

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Лихосенко М.О.

Ухвала від 15.04.2008

Цивільне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Запорожець Т.А.

Ухвала від 31.10.2008

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Кулик П.О.

Рішення від 24.07.2008

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Наумчак Л.І.

Ухвала від 15.10.2008

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Чабак І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні