Ухвала
від 17.06.2024 по справі 128/2223/24
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/2223/24

УХВАЛА

17 червня 2024 року м. Вінниця

Суддя Вінницького районного суду Вінницької області Васильєва Т.Ю., отримавши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Громадська спілка «Конвент міста Вінниці», про встановлення факту прямої дискримінації у сфері трудових відносин, визнання протиправним та скасування рішення, визнання протиправним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

УСТАНОВИВ:

До Вінницького районного суду Вінницької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Громадська спілка «Конвент міста Вінниці», про встановлення факту прямої дискримінації у сфері трудових відносин, визнання протиправним та скасування рішення, визнання протиправним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.06.2024 замінено головуючу суддю Шевчук Л.П. на суддю Васильєву Т.Ю.

Вирішуючи питання про відкриття провадження, судом встановлено, що позовну заяву подано з порушенням вимог ст.ст. 175, 177 ЦПК України, а тому дана позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Згідно з п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Так, позивачем зазначено в позові третю особу та взагалі не обґрунтовано підстав її залучення до участі в справі, що позбавляє можливості суд встановити, чи може вплинути рішення суду на права або обов`язки третьої особи.

Згідно ч. 1 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Крім цього,відповідно доч.4ст.177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У позовнійзаяві позивачпри обгрунтуваннівідсутності сплатисудового зборупосилається нап.1ч.1ст.5Закону України«Про судовийзбір»,в якомувказано,що відсплати судовогозбору підчас розглядусправи вусіх судовихінстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Однак позивач у позовній заяві, окрім вимог про визнання протиправним та скасування наказу від 30.04.2024 «Про звільнення» та поновлення її на роботі із стягненням середнього заробітку за час вимушеного прогулу, просить: встановити факт прямої дискримінації у сфері трудових відносин з боку ВНМУ ім. М.І. Пирогова щодо ОСОБА_1 за вказаними ознаками та визнати протиправним та скасувати рішення від 15.04.2024 Комісії з розгляду звернень ВНМУ ім. М.І. Пирогова. Тобто такі вимоги не є такими, що охоплюються п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір».

Положеннями п.2 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою встановлюються у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1 211, 20 грн).

Згідно п. 3 ч. 6 Закону України«Про судовийзбір» передбачено,що у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

За вказаних обставин, суд приходить до висновку, що позовна заява є такою, що подана без додержання вимог, встановлених ч. 4 ст. 177 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Тому враховуючи викладене, позивачу слід усунути вищевказані недоліки позовної заяви, а саме обгрунтувати з посиланням на відповідні докази підстави залучення до участі в справі вказаної в позовній заяві третьої особи, а також сплатити судовий збір за вищевказані вимоги немайнового характеру, які не охоплюються п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», в сумі 2 422, 40 грн. (1211, 20 грн за кожну вимогу) та надати до суду підтверджуючі документи про його сплату, або надати до суду документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Реквізити для сплати судового збору: Отримувач: ГУК у Він.обл./Вінницьк.р-н/22030101. Код ЄДРПОУ: 37979858. Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.). Рахунок: UA688999980313131206000002071. Код класифікації доходів бюджету: 22030101.

З урахуваннямвищевикладеного,керуючись ст.ст.175-177,185ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву заяви ОСОБА_1 до Вінницького національного медичного університету ім.М.І.Пирогова,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору,Громадська спілка«Конвент містаВінниці»,про встановленняфакту прямоїдискримінації усфері трудовихвідносин,визнання протиправнимта скасуваннярішення,визнання протиправнимта скасуваннянаказу прозвільнення,поновлення нароботі,стягнення середньогозаробітку зачас вимушеногопрогулузалишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків, який встановити терміном 5 (п`ять) днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити позивачеві, що у разі усунення недоліків поданої заяви відповідно до ухвали суду у встановлений строк, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. У разі не усунення недоліків поданої заяви у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудВінницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення17.06.2024
Оприлюднено18.06.2024
Номер документу119763232
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них у зв’язку з іншими підставами звільнення за ініціативою роботодавця

Судовий реєстр по справі —128/2223/24

Ухвала від 18.09.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 13.09.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 23.07.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 04.07.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 12.06.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Шевчук Л. П.

Ухвала від 06.06.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні