Ухвала
від 10.07.2024 по справі 583/2081/23
СУМСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа №583/2081/23 Головуючий у суді у 1 інстанції - Яценко Н. Г.Номер провадження 22-ц/816/1213/24 Суддя-доповідач - Собина О. І. Категорія - 16

У Х В А Л А

10 липня 2024 року м. Суми

Сумський апеляційний суд у складі судді

Собини О. І., розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1 , яка подана її представником - адвокатом Кудіним Олександром Михайловичем, на рішення Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 27 лютого 2024 року в цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «РАЙЗ ПІВНІЧ», Приватного акціонерного товариства «Райз-Максимко», треті особи: Головне управління Держгеокадастру у Сумській області, Чернеччинська сільська рада Охтирського району Сумської області, нотаріус Другої Охтирської державної нотаріальної контори Воропай Валерій Вікторович про скасування державного акту про право власності на землю, скасування державної реєстрації земельної ділянки, іншого речового права, визнання недійсним договору оренди, за зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Охтирської районної державної адміністрації про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку,

ВСТАНОВИВ:

На виконання вимог ухвали Сумського апеляційного суду від 03 липня 2024 року представник ОСОБА_1 - адвокат Кудін О.М. подав засобами підсистеми «Електронний суд» належним чином оформлену апеляційну скаргу на рішення Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 27 лютого 2024 року.

Звертаючись з апеляційною скаргою на судове рішення заявник також подав клопотання про звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору, мотивоване важким майновим станом.

Відповідно до частин 1, 3 статті 136 ЦПКУкраїни суд,враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Також, вимогами статті 8 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1)розмір судовогозбору перевищує5відсотків розмірурічного доходупозивача фізичної особиза попереднійкалендарний рік;або 2)позивачами є: а)військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г)члени малозабезпеченоїчи багатодітноїсім`ї; ґ)особа,яка дієв інтересахмалолітніх чинеповнолітніх осібта осіб,які визнанісудом недієздатнимичи дієздатністьяких обмежена;або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Таким чином, єдиною підставою для відстрочення, розстрочення, зменшення або звільнення від сплати судового збору є майновий стан сторони.

Заявляючи клопотання про звільнення від сплати судового збору заявник надав суду довідку про отриману ОСОБА_1 пенсію за 2023 рік.

Слід зауважити, що для вирішення питання про звільнення від сплати судового збору відповідно до вимог статті 8 Закону України «Про судовий збір» апеляційному суду необхідно оцінити співвідношення розміру судового збору, що підлягає оплаті, з повним доходом заявника за попередній календарний рік.

Проте надана суду довідка про розмір отриманої пенсії за віком не є достатнім доказом для визначення повного розміру річного доходу заявниці.

Враховуючи, що відомостейз Державногореєстру фізичнихосіб платників податківпро отриманідоходи за2023рік ОСОБА_1 не подала,апеляційний судпозбавлений можливостівизначити їїдійсний майновий стан, а тому у задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору необхідно відмовити.

При цьому, суд роз`яснює заявниці про її право повторно звернутись із заявою про звільнення від сплати судового збору та надати належні та допустимі докази про свій майновий стан за весь попередній календарний рік (а саме, відомості з Державного реєстру фізичних осіб платників податків) або сплатити судовий збір за подання апеляційної скарги.

Щодо розміру судового збору, то він розраховується наступним чином.

За подання апеляційної скарги на рішення суду підлягає до сплати судовий збір у розмірі, визначеному підпунктом 6 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір», який становить 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

За змістомч.1,п.п.1,2ч.2ст.4Закону України«Про судовийзбір» заподання досуду позовноїзаяви майновогохарактеру фізичноюособою сплачуєтьсясудовий збірза ставкою-1відсоток цінипозову,але неменше 0,4розміру прожитковогомінімуму дляпрацездатних осібта не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду; за подання позовної заяви немайнового характеру фізичною особою ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлений законом на 1 січня 2023 року становить 2684 грн.

Згідно з вимогами частини 3 статті 4 Закону України «Про судовий збір» при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Враховуючи, що ОСОБА_1 подала апеляційну скаргу в електронній формі на рішення суду, яким вирішено чотиривимоги запервинним позовомта однувимогу зазустрічним позовом,просить скасуватирішення таухвалити нове,у задоволенніпервинного позовувідмовити,зустрічний позовзадовольнити,відповідно заподання апеляційноїскарги підлягаєдо сплатисудовий збір у розмірі 6441,60 грн,виходячи знаступного розрахунку:2684 х 0,4 х 5 х 150%х 0,8 = 6441,60 грн.

Реквізити для оплати судового збору:

Отримувач коштів - ГУК Сум.обл /Сумська МТГ/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37970404

Банк отримувача - Казначейство України (ел. адм. подат.)

Код банку отримавача (МФО) 899998

Рахунок отримувача (IBAN) UA598999980313171206080018540

Код класифікації доходів бюджету 22030101

При сплаті судового збору поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір,за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Сумський апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа).

При заповненні платіжного документа у графі «Код платника» платником судового збору юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником фізичною особою ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв`язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані.

Доказ оплати судового збору заявнику апеляційної скарги необхідно надати до Сумського апеляційного суду.

Роз`яснити особі, яка подала апеляційну скаргу, якщо у встановлений судом строк не будуть виконані вимоги ухвали суду щодо сплати судового збору, апеляційна скарга вважатиметься неподаною та буде повернута.

Керуючись ст.185, п.3 ч.4 ст. 356, ч.2 ст. 357 ЦПК України, апеляційний суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на рішення Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 27 лютого 2024 року відмовити.

Продовжити ОСОБА_1 строк на усунення недоліків апеляційної скарги та визначити його тривалість - не більше десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

Запропонувати ОСОБА_1 надати до Сумського апеляційного суду доказ оплати судового збору у розмірі 6441,60 грн.

У разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали щодо сплати судового збору апеляційна скарга вважатиметься неподаною та буде повернута заявникові.

Копію даної ухвали направити ОСОБА_1 на адресу, зазначену у апеляційній скарзі, адвокату Кудіну Олександру Михайловичу.

Суддя Сумського апеляційного суду О.І. Собина

СудСумський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення10.07.2024
Оприлюднено12.07.2024
Номер документу120270330
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —583/2081/23

Ухвала від 06.08.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 06.08.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 10.07.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 03.07.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Яценко Н. Г.

Рішення від 15.03.2024

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Яценко Н. Г.

Рішення від 27.02.2024

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Яценко Н. Г.

Рішення від 27.02.2024

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Яценко Н. Г.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Яценко Н. Г.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Яценко Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні