Рішення
від 11.02.2010 по справі 12/334-7/743
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 12/334-7/743 11.02.10

За позовом Відкритого акціонерного товариства "Укр телеком" в особі Центру обслу говування споживачів та прод ажу послуг Київської міської філії

до Головного управлінн я соціального захисту населе ння виконавчого органу Київс ької міської ради (Київської міської державної адміністр ації)

треті особи 1) Державне казначейство

2) Міністерст во фінансів України

3) Київська місь ка державна адміністрація

про стягнення 22 620 636,19 грн.

Суддя Якименко М.М.

Представники:

від позивача: Савицький А.Д.- довіреність ВМО №656713 від 15.10.2009, Казімірчук Г.Ф.- довір еність ВМО №404016 від 15.10.2009;

від відповідача: Стальна О.О.- довіреність №06-593 від 19.03.2009;

від 3-ої особи-1: не з' явилися ;

від 3-ої особи-2: не з' явилися ;

від 3-ої особи-3: не з' явилися ;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Рішенням Господарськ ого суду міста Києва від 26.07.2005р. , залишеним без змін постанов ою Київського апеляційного г осподарського суду від 27.05.2009р., позов задоволено повністю; с тягнуто з Головного управлін ня соціального захисту насел ення виконавчого органу Київ ської міської ради (Київсько ї міської державної адмініст рації) на користь Відкритого акціонерного товариства "Ук ртелеком" в особі Центру обсл уговування споживачів та про дажу послуг Київської місько ї філії 22920636,19 грн. боргу, 25500, 00 грн. д ержавного мита та 118, 00 грн. витр ат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

Постановою Вищого господа рського суду України від 21.10.2009р . постанову Київського апеля ційного господарського суду від 27.05.2009р. та рішення господар ського суду м.Києва від 26.07.2005р. у справі №12/334 скасовано, справу передано на новий розгляд су ду першої інстанції.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 20.11.2009 справу прийнято до свого провадженн я суддею Якименко М.М. та призн ачено до розгляду, а також при своєно їй номер 12/334 - 7/743.

Розгляд справи неодноразо во відкладався у відповіднос ті до вимог ст. 77 ГПК України.

Позивач звернувся з позов ом про стягнення 22 620 636,19 грн. забо ргованості, що виникла внасл ідок неналежного виконання в ідповідачем своїх обов' язк ів, що покладені на нього Зако нами України “Про статус і со ціальний захист громадян, як і постраждали внаслідок Чорн обильської катастрофи”, “Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів вн утрішніх справ і деяких інши х осіб та їх соціальний захис т” та “Про статус ветеранів в ійни, гарантії їх соціальног о захисту”.

21.12.2009 представник позивача в судовому засіданні подав зая ву про збільшення розміру по зовних вимог відповідно до я кої просить суд стягнути з ві дповідача 24 970 820, 12 грн., 25500, 00 грн. де ржавного мита та 118, 00 грн. витра т на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у.

В судовому засіданні 11.02.2010р. п редставник позивача підтрим ав позовні вимоги повністю т а просив їх задовольнити

Представник відповідача п роти задоволення позовних ви мог заперечив, посилаючись н а відсутність предмету спору між сторонами, у зв' язку з ві дсутністю боргу.

11.02.2010р. представником відпові дача в судовому засіданні бу ло заявлено клопотання про п рипинення провадження у спра ві на підставі п.1-1 ст. 80 ГПК Укра їни.

Судом було відмовлено в зад оволенні вказаного клопотан ня у зв' язку з відсутністю д оказів на підтвердження обст авин викладених в ньому.

Представники третіх осіб у судове засідання не з' явил ися, про причини неявки суд не повідомили, вимоги суду викл адені в ухвалі про призначен ня справи до розгляду не вико нали, про час та місце розгляд у справи повідомлені належни м чином.

Відповідно до статті 75 Госп одарського процесуального к одексу України справа розгля дається за наявними в ній мат еріалами.

Відповідно до статті 85 Госп одарського процесуального к одексу України в судовому за сіданні 11.02.2010 р. за згодою предс тавників позивача та відпові дача оголошено лише вступну та резолютивну частини рішен ня.

Розглянувши подані матері али справи та заслухавши поя снення представника позивач а та представника відповідач а, Господарський суд міста Ки єва, -

ВСТАНОВИВ:

Пунктом 54 Правил корис тування місцевим телефонним зв' язком та Законами Укра їни “Про статус і соціа льний захист громадян, я кі постраждали внаслідок Чор нобильської катастрофи”, “Пр о статус ветеранів військово ї служби, ветеранів органів в нутрішніх справ і деяких інш их осіб та їх соціальний захи ст”, “Про статус ветеранів ві йни, гарантії їх соціального захисту” передбачено, що ВАТ “Укртелеком” в особі Центру обслуговування споживачів т а продажу послуг КМФ ВАТ “Укр телеком” надаються пільги по оплаті послуг зв' язку вете ранам війни, ветеранам війсь кової служби та органів внут рішніх справ, а також громадя нам, які постраждали внаслід ок Чорнобильської катастроф и, віднесені до І та II категорі ї, сім' ям, що мають дитину інв аліда, інвалідність якої пов ' язана з аварією на ЧАЕС.

До таких пільг відносяться позачергове і безоплатне вс тановлення домашніх телефон ів, 50 - відсоткові пільги на опл ату при користуванні телефон ом тощо.

Виходячи зі змісту позовно ї заяви, з урахуванням заяви п ро збільшення суми позовних вимог, відповідач залишив бе з задоволення вимогу позивач а щодо відшкодування пільг п о оплаті послуг.

Судом встановлено, що вказа ні пільги повинні погашатися за рахунок Державного бюдже ту відповідними розпорядник ами коштів, в даному випадку т аким розпорядником коштів є Головне управління соціальн ого захисту населення Київсь кої міської державної адміні страції.

Дослідивши матеріали спр ави, суд дійшов висновку, що по зовні вимоги підлягають задо воленню частково у розмірі 23 369 514,58 грн., виходячи з наступног о.

Відповідно до частини 3 ста тті 63 Закону України “Про теле комунікації” телекомунікац ійні послуги споживачам, які мають установлені законодав ством України пільги з їх опл ати, надаються операторами, п ровайдерами телекомунікаці й відповідно до законодавств а України.

Згідно статті 87 Бюджетного кодексу України видатки на с оціальний захист та соціальн е забезпечення належать до в идатків, що здійснюються з Де ржавного бюджету України.

Відповідно до статті 102 зазн аченого Кодексу видатки місц евих бюджетів, передбачені у підпункті "б" пункту 4 частини першої статті 89 цього Кодексу , фінансуються за рахунок суб венцій з Державного бюджету України у порядку, визначено му Кабінетом Міністрів Украї ни.

Порядок та механізм фінанс ування видатків місцевих бюд жетів на здійснення компенса ційних виплат за вказані піл ьги окремих категорій громад ян за рахунок субвенцій з дер жавного бюджету встановлени й Постановою Кабінету Мініст рів України від 04.03.2002 року № 256 “П ро затвердження Порядку фіна нсування видатків місцевих б юджетів на здійснення заході в з виконання державних прог рам соціального захисту насе лення за рахунок субвенцій з державного бюджету" (далі - П орядок), зокрема, пунктами 2 та 3 якого передбачено, що фінанс ування видатків місцевих бюд жетів за державними програма ми соціального захисту насел ення провадиться за рахунок субвенцій, передбачених держ авним бюджетом на відповідни й рік, у межах обсягів, затверд жених у обласних бюджетах, бю джетів Автономної Республік и Крим, бюджетах міст Києва та Севастополя, міст республік анського Автономної Республ іки Крим і обласного значенн я та у районних бюджетах на за значені цілі.

Головними розпорядниками коштів місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконан ня державних програм соціаль ного захисту населення є кер івники головних управлінь, у правлінь, відділів та інших с амостійних структурних підр озділів місцевих держадміні страцій, виконавчих органів рад, до компетенції яких нале жать питання праці та соціал ьного захисту населення.

Головні розпорядники кош тів місцевих бюджетів щоміс яця готують інформацію про ф актично нараховані суми та а кти звіряння розрахунків за надані послуги з підприємств ами - надавачами відповідних послуг і надсилають їх фінан совим органам райдержадміні страцій, виконкомів міських рад (міст республіканського Автономної Республіки Крим і обласного значення) (п.5 Поряд ку).

Фінансові органи районни х держадміністрацій, виконко мів міських рад (міст республ іканського Автономної Респу бліки Крим і обласного значе ння) на підставі актів звірян ня, зазначених у пункті 5 цього Порядку, щомісяця готують ре єстри нарахованих сум та под ають їх Міністерству фінансі в Автономної Республіки Крим , фінансовим органам обласни х, Київської та Севастопольс ької міських держадміністра цій, управлінням Державного казначейства в Автономній Ре спубліці Крим, областях, мм. Ки єві та Севастополі (п.6 Порядку ).

На виконання вищевказаних норм, між Сервісним центром К иївської міської філії ВАТ “ Укртелеком” та Головним Упр авлінням соціального захист у населення Київської місько ї держаної адміністрації скл адено зведені акти звірки ро зрахунків за спожиті послуги зв' язку по наданих пільгах ветеранам війни; громадянам , які постраждали внаслідок Ч орнобильської катастрофи; ве теранам військової служби та органів внутрішніх справ, ін валідам військової служби, з а січень-грудень 2009, якими підт верджується заборгованість відповідача станом на 01.12.2009 р. с тановить 23 369 514,58 грн., що не запер ечується відповідачем.

Зважаючи на встановлені об ставини та вимоги правових н орм викладених вище, господа рський суд приходить до висн овку, що позовні вимоги норма тивно та документально довед ені лише в розмір 23 369 514,58 грн., а то му підлягають задоволенню, в решті позовних вимог слід ві дмовити.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 32, 33, 49, 75, 82-85 Господар ського процесуального кодек су України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити час тково.

2. Стягнути з Головного упр авління соціального захисту населення виконавчого орган у Київської міської ради (Киї вської міської державної адм іністрації) (03165, м. Київ, пр. Кома рова, 7, код ЄДРПОУ 03193465) на корист ь Відкритого акціонерного то вариства "Укртелеком" в особі Центру обслуговування спожи вачів та продажу послуг Київ ської міської філії (02192, м. Київ , вул. Міста Шалетт, 1, код ЄДРПОУ 01189910) - 23 369 514 (двадцять три мільйо ни триста шістдесят дев' ять тисяч п' ятсот чотирнадцять ) грн. 58 коп. - боргу, 25 500 (двадцять п ' ять тисяч п' ятсот) грн. 00 ко п. - державного мита, 118 (сто віс імнадцять) грн. - витрат за ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу.

3. В решті позовних вимог від мовити.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення десятиденного строку з дня його підписання .

Суддя М.М. Якименко

Дата ухвалення рішення11.02.2010
Оприлюднено06.11.2010
Номер документу12042810
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/334-7/743

Постанова від 06.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

Ухвала від 29.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

Рішення від 30.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 17.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 10.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 26.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 12.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Рішення від 11.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Постанова від 21.09.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

Ухвала від 06.09.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні