Рішення
від 30.09.2010 по справі 25/304
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 25/304 30.09.10

За позовом Закритого акціонерного т овариства «Українська іннов аційна страхова компанія «Ін вестсервіс»

до Відкритого акціонерного т овариства «Київський маргар иновий завод»

про стягнення 10 601,28 грн.

Суддя Морозов С.М.

Секретар судового засідан ня Грузький Ю.О.

Представники:

від позивача : Карманова О.Д. (довіреність в матеріалах справи);

від відповідача: Безносько С.М. (довіреність в матеріалах справи).

В судовому засіданні 30 вер есня 2010 року по справі було ог олошено вступну та резолютив ну частину рішення.

Обставини справи:

Закрите акціонерне тов ариство «Українська інновац ійна страхова компанія «Інве стсервіс»(позивач) звернулос я до суду з позовом до Відкрит ого акціонерного товариства «Київський маргариновий зав од»(відповідач) про відшкоду вання матеріальної шкоди в п орядку регресу в сумі 10 601,28 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що страхувальнику поз ивача було завдано майнової шкоди внаслідок дорожньо - т ранспортної пригоди, яка ста лась через порушення правил дорожнього руху водієм, який перебуває у трудових віднос инах з відповідачем.

Під час перебування справи на розгляді в суду позивач ут очнив (зменшив) свої позовні в имоги та просить суд стягнут и з відповідача 510,00 грн. Уточне ння позовних вимог обґрунтов ано тим, що позивачу стало від омо про той факт, що відповіда ч є страхувальником «УСК «Дж енералі Гарант», що підтверд жується полісом № ВВ/1515415, відта к, вважає, що нього є всі право ві підстави для стягнення з в ідповідача суми франшизи у в ідповідному розмірі.

Відповідач відзиву на позо вну заяву до суду не надав, уто чнені позовні вимоги в судов ому засіданні визнав повніст ю.

Ухвалою від 02.08.2010р. прийнят а до розгляду позовна заява т а порушено провадження у спр аві, розгляд справи призначе ний на 17.08.2010р. Ухвалою від 17.08.2010р. р озгляд справи, у зв' язку з не явкою представників сторін б уло відкладено до 02.09.2010р. За нас лідками розгляду справи 02.09.2010р . по справі було оголошено пер ерву до 21.09.2010р. в яке сторони не з ' явилися. Ухвалою від 21.09.2010р. р озгляд справи було відкладен о до 30.09.2010р.

Відповідно до положень с татті 75 ГПК України справа роз глядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників сторін, господарс ький суд, -

ВСТАНОВИВ:

06 лютого 2006 року позиваче м (далі по тексту - Страховик) т а Дацко Світланою Василівною (надалі - Страхувальник) було укладено договір страхуванн я автотранспорту (Каско) № М-6 40 101344-16 (належним чином засвідчен а копія міститься в матеріал ах справи, далі по тексту - До говір страхування).

Об' єктом Договору страху вання є автомобіль «КІА ЦЕРА ТО», державний реєстраційний номер НОМЕР_1.

Транспортний засіб «КІА ЦЕ РАТО», державний реєстраційн ий номер НОМЕР_1 належить Страхувальнику на праві влас ності, що підтверджується св ідоцтвом про реєстрацію тран спортного засобу (копія в спр аві).

Вказаний транспортний зас іб позивач прийняв на страху вання на випадок пошкодження внаслідок страхових подій, з окрема - пошкодження чи знищ ення внаслідок дорожньо- тр анспортної пригоди.

Відповідний страховий вип адок настав 07 травня 2007 року о 1 1 год. 40 хв. в м. Києві по вул. Телі ги, а саме: відбулося зіткненн я автомобіля «КІА ЦЕРАТО», де ржавний реєстраційний номер НОМЕР_1, що знаходився під керуванням ОСОБА_1, а тако ж автомобіля «ГАЗ», державни й реєстраційний номер НОМЕ Р_2, що знаходився під керув анням ОСОБА_2.

Судом встановлено, а з матер іалів справи вбачається, що г р. ОСОБА_1 мав законне прав о на керування автомобілем « КІА ЦЕРАТО», державний реєст раційний номер НОМЕР_1, що підтверджується посвідченн ям водія, виданого на його ім' я та особливими відмітками в свідоцтві про реєстрацію тр анспортного засобу відповід ного авто (копії документів в справі).

«КІА ЦЕРАТО», державний реє страційний номер НОМЕР_1 б уло пошкоджено, що підтвердж ується довідкою ДАІ МВС Укра їни (копія в справі).

Відповідно до ст. 22 Закону Ук раїни «Про обов' язкове стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів »при настанні страхового вип адку страховик відповідно до лімітів відповідальності ві дшкодовує оцінену шкоду, яка була заподіяна у результаті ДТП майну третьої особи.

Позивач зазначає, а з матері алів справи вбачається, що вл аснику автомобіля «КІА ЦЕРАТ О», державний реєстраційний номер НОМЕР_1, внаслідок Д ТП, що трапилося 07.05.2007р., була зав дана матеріальна шкода, розм ір якої, згідно зі звіту № 688 з в изначення вартості матеріал ьного збитку, завданого влас нику транспортного засобу ві д 11.05.2007р. (копія в справі), станови ть: 16186,27 грн.

За наслідками вказаної дор ожньо-транспортної пригоди п озивачем було перераховано н а користь страхувальника стр ахове відшкодування в розмір і 10146,78 грн., що підтверджується п латіжним дорученням № 4608 від 01. 08.2007р. (належним чином засвідче на копія міститься в матеріа лах справи). Вказаний розмір с трахового відшкодування під тверджується наявним в матер іалах справи страховим актом № 1707-07-21 від 11.07.2007р. (копія міститьс я в матеріалах справи).

Відповідно до статті 1 Закон у України «Про страхування»с трахування - це вид цивільно-п равових відносин щодо захис ту майнових інтересів грома дян та юридичних осіб у разі настання певних подій (стр ахових випадків), визначен их договором страхування а бо чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що ф ормуються шляхом сплати гро мадянами та юридичними осо бами страхових платежів (ст рахових внесків, страхових премій) та доходів від розмі щення коштів цих фондів.

Відповідно до положень час тини другої статті 1187 Цивільн ого кодексу України шкода, за вдана джерелом підвищеної не безпеки, відшкодовується осо бою, яка на відповідній право вій підставі (право власност і, інше речове право, договір п ідряду, оренди тощо) володіє т ранспортним засобом, механіз мом, іншим об'єктом, використа ння, зберігання або утриманн я якого створює підвищену не безпеку.

Згідно з положеннями статт і 993 Цивільного кодексу Україн и до страховика, який виплати в страхове відшкодування за договором майнового страхув ання, у межах фактичних витра т переходить право вимоги, як е страхувальник або інша осо ба, що одержала страхове відш кодування, має до особи, відпо відальної за завдані збитки.

Відповідно до статті 27 Зако ну України «Про страхування» до страховика, який виплатив страхове відшкодування за д оговором майнового страхува ння, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особ а, що одержала страхове відшк одування, має до особи, відпов ідальної за заподіяний збито к.

Відповідно до постанови Ше вченківського районного суд у м. Києва по справі № 3-18315/07 від 04.07 .2010р. (належним чином засвідчен а копія міститься в матеріал ах справи) дорожньо-транспор тна пригода відбулась внаслі док порушення водієм ОСОБА _2 п. 13.1 Правил дорожнього руху , затверджених постановою Ка бінету Міністрів України № 1306 від 10.10.2001р. Останнього визнано винним у скоєнні адміністрат ивного правопорушення та при тягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 124 КпА П України .

Як свідчать матеріали спра ви відповідачем застрахован о його цивільно-правову відп овідальність за шкоду, запод іяну майну третіх осіб внасл ідок експлуатації транспорт ного засобу «ГАЗ», державний реєстраційний номер НОМЕР _2 будь-якою особою, яка експл уатує його на законних підст авах, шляхом укладення з відп овідачем поліса обов' язков ого страхування цивільно-пра вової відповідальності влас ників наземних транспортних засобів № ВВ/1515415 (тип договору - 1, належним чином засвідчена к опія містяться в матеріалах справи).

Згідно із ст. 509 Цивільного ко дексу України (надалі - ЦК Ук раїни) зобов'язання виникают ь з підстав, встановлених ста ттею 11 цього Кодексу.

Статтею 11 ЦК України визнач ено, що підставами виникненн я цивільних прав та обов'язкі в, зокрема, є завдання майново ї (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі.

У відповідності до ст. 1166 ЦК У країни майнова шкода, завдан а неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особи стим немайновим правам фізич ної або юридичної особи, а так ож шкода, завдана майну фізич ної або юридичної особи, відш кодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Позивач зазначає, а відпові дачем не заперечується, що тр анспортний засіб «ГАЗ», держ авний реєстраційний номер НОМЕР_2 належить останньом у, а гр. ОСОБА_2 на час ДТП пе ребував з відповідачем в тру дових відносинах та мав прав о на керування відповідним а вто.

У відповідності до ст. 1172 Цив ільного кодексу України юрид ична або фізична особа відшк одовує шкоду, завдану їхнім п рацівником під час виконання ним своїх трудових (службови х) обов'язків. В абзаці 2 пункту 4 Постанови Пленуму Верховно го суду України № 6 від 27.03.1992р. «Пр о практику розгляду судами ц ивільних справ за позовами п ро відшкодування шкоди»вста новлено, що під володільцем д жерела підвищеної небезпе ки розуміється юридична осо ба або громадянин, що здійсню ють експлуатацію джерела під вищеної небезпеки в силу пр ава власності, повного госпо дарського відання, оператив ного управління або з інших п ідстав (договору оренди, дові реності тощо).

Абзацом 3 зазначеного пункт у передбачено, що не вважаєть ся володільцем джерела підв ищеної небезпеки і не несе ві дповідальності за шкоду пе ред потерпілим особа, яка уп равляє джерелом підвищеної н ебезпеки в силу трудових від носин з володільцем цього дж ерела (шофер, машиніст, операт ор і т. ін.).

Пунктом 5 вищезазначеної по станови встановлено, що при р озгляді справ про відшкодува ння шкоди суди повинні мати н а увазі, що відповідальність юридичної особи настає лише у випадках, коли особа, з в ини якої заподіяна шкода, зн аходиться з даною організац ією в трудових відносинах, і шкода, заподіяна нею у зв'яз ку з виконанням трудових (службових) обов'язків, незале жно від того, постійним, сезон ним, тимчасовим за трудовим д оговором чи на інших умовах в она була працівником цієї о рганізації.

Частиною 1 статті 1191 Цивільно го кодексу України передбаче но, що особа, яка відшкодувал а шкоду, завдану іншою особою , має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшко дування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Пунктом 37.5 ст. 37 Закону Україн и "Про обов'язкове страхуванн я цивільно-правової відповід альності власників наземних транспортних засобів" перед бачається, що страхувальнико м або особою, відповідальніс ть якої застрахована, потерп ілому має бути компенсована сума франшизи у повному обся зі одночасно з виплатою стра ховиком страхового відшкоду вання.

З урахуванням зазначених н орм та положень, враховуючи т е, що полісом № ВВ/1515415 встановле но франшизу в розмірі - 510,00 грн ., сума збитків, що підлягає ви платі відповідачем за шкоду, заподіяну внаслідок експлуа тації водієм ОСОБА_2 транс портного засобу «ГАЗ», держа вний реєстраційний номер Н ОМЕР_2, складає: 510,00 грн. - фран шизи за полісом № ВВ/1515415.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобов 'язання має виконуватися нал ежним чином відповідно до ум ов договору та вимог цього Ко дексу, інших актів цивільног о законодавства.

Відповідно до статті 193 Госп одарського кодексу України, суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов' язання відповідно до закону, інших п равових актів, договору, а за в ідсутності конкретних вимог щодо виконання зобов' язанн я - відповідно до вимог, що у п евних умовах звичайно ставля ться.

На час розгляду справи фран шизи за полісом № ВВ/1515415 позива чу відповідачем не перерахов ана, а відтак у відповідача ут ворилася заборгованість пер ед позивачем і становить: 510,00 г рн.

Враховуючи все вищевиклад ене, позовні вимоги про стягн ення 510,00 грн. підлягають зад оволенню в повному обсязі

Судові витрати позивача у р озмірі 16,45 грн. (5,10 грн. державног о мита та 11,35 грн. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу) відпов ідно до положень статті 49 ГПК України покладаються на відп овідача.

Керуючись ст. ст. 33, 49, 82-85 ГПК Ук раїни, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити пов ністю.

Стягнути з Відкритого акц іонерного товариства «Київс ький маргариновий завод»(іде нтифікаційний код: 00333581, адреса : 03039, м. Київ, проспект Науки, 3, п/р 26001009137 в Київській центральній філії АППБ «Аваль», МФО 322904) на к ористь Закритого акціонерн ого товариства «Українська і нноваційна страхова компані я «Інвестсервіс»(ідентифіка ційний код: 23498273, адреса: 04053, м. Киї в, Шевченківський район, Кудр явський узвіз, будинок, 5-Б, п/р 2 6508301068944 в АКБ «Форум», МФО 322948) грошо ві кошти в розмірі 510,00 грн. (п'ят сот десять гривень 00 копійок) та судові витрати в сумі 16,45 грн . (шістнадцять гривень 45 копій ок). Видати наказ.

Рішення набирає законної сили після закінчення десят иденного строку з дня його пр ийняття.

Суддя С.М. Морозов

Дата підписання по вного тексту рішення 05.10.2010р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.09.2010
Оприлюднено09.11.2010
Номер документу12088043
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —25/304

Ухвала від 25.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Рішення від 01.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 15.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Рішення від 30.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 21.12.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Даценко Л.І.

Постанова від 18.02.2010

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 14.12.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Даценко Л.І.

Рішення від 24.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні