Ухвала
від 12.08.2024 по справі 295/3087/24
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/3087/24

1-кп/295/651/24

УХВАЛА

12.08.2024 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового

засідання ОСОБА_2 ,

з участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Житомирі кримінальне провадження №12024060400000006 від 01.01.2024 про обвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Вознесенськ, Миколаївської області, громадянина України, одруженого, не маючого на утриманні дітей, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , в/ч НОМЕР_1 , ветерана війни - учасника бойових дій, військовослужбовця, проживаючого до арешту за адресою: АДРЕСА_2 , за ч. 3 ст. 286-1, ч. 1 ст. 135 КК України,

встановив:

24.07.2024 захисник ОСОБА_6 в інтересах ОСОБА_4 звернувся до суду з письмовим клопотанням про надання надання дозволу керівництву ДУ "ЖУВК (№8)" на етапування до військового шпиталю військової частини НОМЕР_2 обвинуваченого ОСОБА_4 для проходження військово-лікарської експертизи на предмет встановлення придатності за станом здоров`я до військової служби, встановлення причинного зв`язку захворювань та визначення необхідності і умов застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги і надання висновку ВЛК суду.

У судовому засіданні захисник та обвинувачений підтримали вказане клопотання. При цьому захисник зазначив, що приміщення для конвоювання у штиталі і це необхідне для подальшого визначення покарання.

Прокурор просив відмовити у вказаному клопотанні, зазначивши, що військова частина НОМЕР_4 не відповідає вимогам Наказу від 26.05.2015 № 613/785/5/30/29/67/68 «Про затвердження Інструкції з організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів», оскільки не обладнана спеціальними коридорами, не обладнана спеціальними парко-місцями для спецтехніки, не обладнана кімнатами тимчасового утримання обвинувачених; проходження військово-лікарської комісії передбачає індивідуальне спілкування з лікарями військового медичного госпіталю НОМЕР_2 , що саме по собі передбачатиме залишення без нагляду обвинуваченого від конвою, що може спричинити певні ризики; ОСОБА_4 , перебуваючи під домашнім арештом, оскільки під варту останнього було взято в кінці січня 2024 року, міг пройти військово-лікарську комісію, завчасно повідомивши про це слідчого або прокурора. Проте таких клопотань не заявляв. На стан здоров`я не скаржиться. Проходження обвинуваченим військово-лікарської експертизи цієї кримінальної справи не стосується.

Заслухавши учасників судового провадження, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до направлення в/ч НОМЕР_3 від 27.12.2023 № 1961/2922 до в/ч НОМЕР_2 старшого солдата ОСОБА_4 направлено на медичний огляд військово-лікарською комісією з метою визначення ступеня придатності до військової служби в ДШВ та мав з`явитись до військового шпиталю 01.01.2024, однак був затриманий працівниками правоохоронних органів.

02.01.2024 ОСОБА_4 було обрано запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту. 30.01.2024 ухвалою Житомирського апеляційного суду запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту скасовано та застосовано до ОСОБА_4 запобіжний захід у виді тримання під вартою.

В судовому засіданні стороною захисту не заперечувались доводи прокурора про те, що ОСОБА_4 не був позбавлений можливості пройти військово-лікарську комісію, завчасно повідомивши про це слідчого або прокурора, перебуваючи під цілодобовим домашнім арештом, однак цього не зробив.

Відповідно до вимог ст. 11 ЗУ «Про попереднє ув`язнення», медичне обслуговування, а також лікувально-профілактична і протиепідемічна робота в місцях попереднього ув`язнення організуються і проводяться відповідно до законодавства про охорону здоров`я. Порядок надання ув`язненим медичної допомоги, використання з цією метою не підпорядкованих органам, що здійснюють попереднє ув`язнення, державних та комунальних закладів охорони здоров`я, залучення їх медичного персоналу та проведення медичних експертиз визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно з порядком взаємодії закладів охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України із закладами охорони здоров`я з питань надання медичної допомоги особам, узятим під варту, затвердженого наказом Міністерства юстиції України, Міністерства охорони здоров`я України 10.02.2012 № 239/5/104, керівництво СІ3О (IT) забезпечує перевезення особи, узятої під варту до закладу охорони здоров`я з орієнтовного переліку та направляє довідку про стан здоров`я особи, узятої під варту, органу або особі, в провадженні яких знаходиться кримінальна справа цієї особи.

Відповідно Наказу від 26.05.2015 № 613/785/5/30/29/67/68 «Про затвердження Інструкції з організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів»:?? п.1 Конвоювання обвинувачених (підсудних), засуджених із установ попереднього ув`язнення до судів та охорона їх під час судових засідань, а також конвоювання їх у зворотному напрямку здійснюються військовими частинами та підрозділами Національної гвардії України (далі - військові частини) та органами внутрішніх справ Міністерства внутрішніх справ України (далі - органи внутрішніх справ) за місцем їх дислокації; п.13 Маршрут конвоювання обвинувачених (підсудних), засуджених від камери до залу судових засідань є цілком ізольований, конвоювання здійснюється закритими для сторонніх осіб коридорами і сходами або окремим ліфтом (при наявності). Усі двері приміщень, що розташовані на маршруті конвоювання, обладнуються замковими пристроями або засувами для зачинення на час конвоювання; п. 15, 14 Для заїзду спеціального автотранспорту варти та посадки (висадки) обвинувачених (підсудних), засуджених обладнується бокс (з урахуванням існуючих технічних характеристик). При неможливості обладнання боксу обладнується огороджена стоянка для спеціального автотранспорту варти біля зовнішнього спеціального входу та забезпечується вільний під`їзд до неї.

Доказів про те, що військова частина НОМЕР_4 відповідає зазначеним вимогам утримання та конвоювання обвинувачених котрі взяті під варту, оскільки обладнана спеціальними коридорами, обладнана спеціальними парко-місцями для спецтехніки, обладнана кімнатами тимчасового утримання обвинувачених суду не надано.

Враховуючи викладене, доводи сторони захисту про надання дозволу керівництву ДУ "ЖУВК (№8)" на етапування до військового шпиталю військової частини НОМЕР_2 обвинуваченого ОСОБА_4 для проходження військово-лікарської експертизи на предмет встановлення придатності за станом здоров`я до військової служби, встановлення причинного зв`язку захворювань та визначення необхідності і умов застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги і надання в подальшому висновку ВЛК, суд не може покласти в основу свого рішення, а тому відмовляє у задоволенні вказаного клопотання.

Керуючись ст.ст. 350, 372 КПК України, суд,

постановив :

У задоволенні клопотання захисника ОСОБА_7 про надання дозволу керівництву ДУ "ЖУВК (№8)" на етапування до військового шпиталю військової частини НОМЕР_2 обвинуваченого ОСОБА_4 для проходження військово-лікарської експертизи на предмет встановлення придатності за станом здоров`я до військової служби, встановлення причинного зв`язку захворювань та визначення необхідності і умов застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги і надання в подальшому висновку ВЛК суду відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду через Богунський районний суд м. Житомира протягом 7 днів з дня її проголошення.

Суддя:

СудБогунський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення12.08.2024
Оприлюднено13.08.2024
Номер документу120932006
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння

Судовий реєстр по справі —295/3087/24

Ухвала від 13.09.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Жизнєвський Ю. В.

Ухвала від 29.08.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Кіянова С. В.

Ухвала від 29.08.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Кіянова С. В.

Ухвала від 22.08.2024

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Болейко А. П.

Ухвала від 12.08.2024

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Болейко А. П.

Ухвала від 12.08.2024

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Болейко А. П.

Ухвала від 03.07.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Ляшук В. В.

Ухвала від 03.07.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Ляшук В. В.

Ухвала від 19.06.2024

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Болейко А. П.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Болейко А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні