Ухвала
від 12.09.2024 по справі 947/22449/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/22449/24

Провадження № 1-кс/947/11918/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.09.2024 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника підозрюваного адвоката ОСОБА_5 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_6 про продовження строку відсторонення від посади ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 189 КК України в рамках кримінального провадження № 12024160000000020 від 13.01.2024 року,

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання, Слідчим управлінням ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12024160000000020від 13.01.2024рокуза ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 2, 4 ст. 190, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 189 КК України.

В рамках вказаного кримінального провадження, за обставин викладених у письмовому вигляді у клопотанні, 19.07.2024 року ОСОБА_4 було повідомлено про підозру у вчиненні злочину,передбаченого ч.3ст.27ч.4ст.189КК Україниза кваліфікуючими ознаками: організація вимагання передачі права на майно з погрозою насильства над потерпілим, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану.

На даний час підозрюваного ОСОБА_4 відсторонено від посади міського голови міста Білгорода-Дністровського Білгород-Дністровського району Одеської області строком до 19.09.2024 року, включно, в межах строку досудового розслідування».

Прокурор звертається до слідчого судді із клопотанням про продовження строку відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 від посади, посилаючись на те, що ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді міського голови міста Білгорода-Дністровського Білгород-Дністровського району Одеської області може перешкоджати досудовому розслідуванню кримінального провадження в силу займаної посади, а для завершення досудового розслідування ще необхідно виконати ряд процесуальних дій, проведення яких потребує додаткового часу.

В судовому засіданні

Прокурор подане клопотання підтримав у повному обсязі та просив задовольнити. Долучив до клопотання копію ухвали Одеського апеляційного суду.

Захисник підозрюваного заперечував проти задоволення клопотання сторони обвинувачення, посилаючись на те, що відсутні правові підставі для подальшого відсторонення його підзахисного від посади. Просив у задоволенні клопотання відмовити.

Підозрюваний підтримав думку свого захисника.

Дослідивши клопотання, заслухавши думку учасників судового засідання, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимог статті 156 цього Кодексу.

Як вбачається з матеріалів клопотання, на підставі Розпорядження Виконавчого комітету Білгород-Дністровської міської ради № 524-к від 12.11.2020 року ОСОБА_4 обіймає посаду міського голови міста Білгорода-Дністровського Білгород-Дністровського району Одеської області.

19.07.2024року, ОСОБА_4 в рамкахкримінального провадження№ 12024160000000020від 13.01.2024року булоповідомлено пропідозру увчиненні злочину,передбаченого ч.3ст.27ч.4ст.189КК Україниза кваліфікуючими ознаками: організація вимагання передачі права на майно з погрозою насильства над потерпілим, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану.

Щодо наявності обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним ОСОБА_4 злочину, слідчим суддею встановлено таке.

Згідно п. 32 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Фокс, Кембелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30.08.1990 року, термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення.

Так, слідчим суддею встановлено, що обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_4 злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 189 КК України підтверджується: протоколами допиту потерпілої ОСОБА_7 від 14.01.2024 року, від 20.05.2024 року, від 17.07.2024 року, від 18.07.2024 року, яка повідомила, що невстановлені особи плеснули в її обличчя воду, попередивши, що у разі відмови виконати вимогу ОСОБА_4 щодо передачі належної їй частки у статному капіталі ТОВ «ГОДЖИ» наступного разу замість води буде кислота; протоколами допиту свідка ОСОБА_8 від 21.05.2024 року та 19.07.2024 року, який вказав обставини оформлення на нього частки у статутному капіталі ТОВ «ГОДЖИ»; протоколом допиту свідка ОСОБА_9 від 19.07.2024року, який повідомив, що у зв`язку з тривалими переконаннями та погрозами він прийняв рішення про відмову від своєї частки у статутному капіталі ТОВ «ГОДЖИ»; протоколом затримання ОСОБА_4 , безпосередньо після вчинення кримінального правопорушення; результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій, у ході яких зафіксовано спілкування ОСОБА_4 з іншими особами щодо імовірного вчинення злочину.

На підставі зазначеного, слідчий суддя вважає, що надані стороною обвинувачення матеріали, які долучені до клопотання, на даній стадії досудового розслідування доводять обґрунтованість підозри у можливому вчиненні ОСОБА_4 злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 189 КК України.

Відповідно до долученої до матеріалів клопотання ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Одеси від 24.07.2024 року, слідчим суддею було задоволено клопотання сторони обвинувачення та відсторонено підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від посади міського голови міста Білгорода-Дністровського Білгород-Дністровського району Одеської області, строком до 19.09.2024 року, включно, в межах строку досудового розслідування.

Ухвалою Одеського апеляційного суду вказану ухвалу слідчого судді було залишено без змін.

Як зазначає прокурор, у даному кримінальному провадженні виконано ряд слідчих дій, спрямованих на отримання та перевірку отриманих доказів у ньому, проте завершити досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні до закінчення строку відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 від посади не являється можливим, так як необхідно виконати наступне: завершити заходи з приводу розшуку майна та активів на території України, які належать підозрюваному та на які може бути накладено арешт у кримінальному проваджені з метою забезпечення конфіскації таких активів, як виду покарання; отримати висновок судової лінгвістичної (семантико-текстуальної) експертизи, проведення якої 16.08.2024 року доручено експертам Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України; завершити розсекречення матеріалів щодо результатів негласних слідчих (розшукових) дій; на підставі ухвали слідчого судді здійснити тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні операторів мобільного зв`язку та провести аналіз отриманих даних; на підставі ухвали слідчого судді здійснити тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні Господарського суду Одеської області та провести аналіз отриманих даних; встановити інших осіб, причетних до вчинення злочину; з урахуванням отриманих даних, вирішити питання щодо можливості повідомлення підозрюваному про нову підозру та/або зміну раніше повідомленої підозри; провести інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії, необхідність у яких виникне в ході досудового розслідування.

Відповідно до чого, ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Одеси від 11.09.2024 року було продовжено строк досудового розслідування кримінального провадження № 12024160000000020 від 13.01.2024 року за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 189 КК України, до 4 (чотирьох) місяців, тобто до 19.11.2024 року, включно.

Так,слідчий суддявраховує обґрунтованість підозри увчиненні ОСОБА_4 злочину, передбаченого ч.3ст.27ч.4ст.189КК Українизлочину,пов`язаного із організацієювимагання передачіправа намайно зпогрозою насильстванад потерпілим,вчиненою запопередньою змовоюгрупою осібв умовахвоєнного стану,що ганьбитьавторитет органумісцевого самоврядування,що представляєтериторіальну громадуміста таздійснює відїї іменіта вїї інтересахфункції іповноваження місцевогосамоврядування,визначені КонституцієюУкраїни таіншими законами.

Також, слідчий суддя вважає, що ОСОБА_4 , перебуваючи на займаній посаді, може використовувати своє службове становище всупереч інтересам служби, з огляду на обставини викладені у повідомленні про підозру, чим може негативно впливати на хід досудового розслідування.

Крім цього, необхідність продовження відсторонення ОСОБА_4 від посади полягає у тому, що в рамках даного кримінального провадження на даний час органом досудового розслідування не встановлено усіх осіб причетних до вчинення злочину, а тому підозрюваний, використовуючи свої впливові зв`язки може впливати на таких осіб, схиляти їх до переховування та надавати засоби для переховування від органу досудового розслідування та суду.

При цьому, наразі підозрюваному ОСОБА_4 відомі анкетні дані потерпілої та свідків в рамках даного кримінального провадження, на показання яких сторона обвинувачення посилається в обґрунтування пред`явленої йому підозри та які в подальшому будуть допитуватися безпосередньо судом, у випадку направлення обвинувального акту до суду, у зв`язку з чим, слідчий суддя приходить до переконання про продовження існування ризику у вигляді можливого незаконного впливу підозрюваним на потерпілу та свідків, які можуть повідомити важливі обставини вчинення злочину.

Слідчий суддя також звертає увагу на те, що КПК встановлює наступну процедуру отримання показань від осіб, які є потерпілими та свідками у кримінальному провадженні, а саме, спочатку на стадії досудового розслідування показання отримуються шляхом допиту слідчим чи прокурором, а після направлення обвинувального акта до суду на стадії судового розгляду - усно шляхом допиту особи в судовому засіданні (частини 1, 2 ст. 23, ст. 224 КПК). Суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання або отриманих у порядку, передбаченому ст. 225 КПК, тобто допитаних на стадії досудового розслідування слідчим суддею. Суд не вправі обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них (ч. 4 ст. 95 КПК).

Відповідно до чого, слідчий суддя відхиляє заперечення сторони захисту в частині того, що стороною обвинувачення не доведено продовження існування вищевказаних ризиків в рамках кримінального провадження у разі не відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 від займаної посади.

Отже, слідчий суддя прийшов до висновку, що ризики, які були встановлені на момент застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 від займаної посади на даний час продовжують існувати.

З урахуванням викладеного, вбачається наявність достатніх підстав вважати, що для запобігання протиправній поведінці підозрюваного ОСОБА_4 , який, перебуваючи на посаді може перешкоджати об`єктивному розслідуванню та впливати на потерпілу та свідків в рамках кримінального провадження, існує необхідність в продовженні заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення підозрюваного від займаної посади.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання сторони обвинувачення є обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню.

Таким чином, керуючись ст. ст. 154, 156, 158 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_6 про продовження строку відсторонення від посади ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 189 КК України в рамках кримінального провадження № 12024160000000020 від 13.01.2024 року задовольнити.

Продовжити захід забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від посади міського головиміста Білгорода-ДністровськогоБілгород-Дністровськогорайону Одеськоїобласті, строком до 12.11.2024 року, включно, в межах строку досудового розслідування.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її проголошення.

Копію ухвали вручити прокурору відділу Одеської обласної прокуратури - для виконання та направити до Білгород-Дністровської міської ради - для відома.

Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення до Одеського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення12.09.2024
Оприлюднено18.09.2024
Номер документу121626055
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —947/22449/24

Ухвала від 19.09.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Копіца О. В.

Ухвала від 12.09.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 12.09.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 12.09.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 23.08.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 23.08.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 19.08.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 19.08.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 19.08.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні