Ухвала
від 26.09.2024 по справі 686/25191/24
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/25191/24

Провадження № 1-кс/686/8137/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2024 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчої ОСОБА_3 , розглянувши в судовому засіданні в залі суду у м. Хмельницькому клопотання заступника начальника відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області підполковника поліції ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні №12024240000001029 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

26.09.2024 року заступник начальника відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області підполковник поліції ОСОБА_3 , звернулась до слідчого судді з клопотанням, погодженим з заступником начальника відділу Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення огляду приміщення корпусу №3 Заяньковецького психоневрологічного інтернату по вул. Б. Хмельницького 28/1 в с. Іванківці Хмельницького району Хмельницької області право власності якого належить спільним територіальним громадам сіл, селищ, міст Хмельницької області в особі, Хмельницької обласної ради, код ЄДРПОУ: 0002265, з метою здійснення замірів об`єкта нерухомого майна, виявлення, відібрання та вилучення фрагментів будівельних матеріалів які використовувались під час реконструкції.

В судовому засіданні слідча наполягала на задоволенні клопотання.

Заслухавши пояснення слідчої, дослідивши додані до клопотання матеріали та матеріали кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчимуправлінням Головногоуправління Національноїполіції вХмельницькій областіздійснюється досудоверозслідуванні у кримінальному провадженні №12024240000001029 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

В обґрунтуванняданого клопотаннязазначено, що Відповідно до рапорту управління стратегічних розслідувань в Хмельницькій області ДСР НП України № 6070-2024 від 09.07.2024 слідує, що окремі посадові особи Зяньковецького психоневрологічного інтернату Хмельницької обласної ради, за попередньою змовою із службовими особами ПП «Будремкомплект-Стандарт» ЄДРПОУ код 37411921, діючи в умовах воєнного стану, введеного Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022, продовженого на підставі Указу Президента України № 451/2023 від 26.07.2023, продовженого на підставі Указу Президента України № 734/2023 від 06.11.2023, продовженого на підставі Указу Президента України № 271/2024 від 06.05.2024 привласнили бюджетні кошти виділені на здійснення капітального ремонту приміщення інтернату для розміщення внутрішньо переміщених осіб .

Встановлено, що між Зяньковецьким психоневрологічним інтернатом Хмельницької обласної ради з однієї сторони та ПП «Будремпроект-Стандарт» з іншої сторони 17.08.2023 року укладено договір на виконання робіт за бюджетні кошти, а саме:

- «Капітальний ремонт фасаду та приміщень для розміщення внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб корпусу № 3 Заяньковецького психоневрологічного інтернату по АДРЕСА_1 » (ідентифікатор закупівлі UA-2023-08-18-004869-a), підрядна організація ПП «Будремпроект-Стандарт» код ЄДРПОУ 37411921, сума договору 7 404 868 грн., кошти освоєні, договір завершено;

В ході здійснення аналізу інформації завантаженої в електронну систему «Прозоро», а також під час безпосереднього виїзду на об`єкт будівництва встановлено, що посадовими особами Інтернату та вищевказаним суб`єктом господарської діяльності, з метою заволодіння бюджетними коштами, внесено недостовірні відомості до довідок про вартість виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ 3) та актів приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ 3В) щодо вартості використаних матеріалів та об`ємів виконаних робіт.

Відповідно до робочого проекту на будівництво та декларації про початок виконання будівельних робіт площа підлоги корпусу інтернату становить 363,56 м2, а відповідно актів виконаних робіт сформованих підрядною організацією, площа підлоги та стелі корпусу № 3 будинку інтернату де проводились будівельні роботи становить 399м2, що свідчить про внесення недостовірних відомостей до актів виконаних робіт та спричинило збитки державному бюджету України у розмірі близько 1 млн.грн.

До своєї злочинної діяльності, посадові особи Інтернату та службові особи суб`єкта господарської діяльності (ПП «Будремпроект-Стандарт» код ЄДРПОУ 37411921) залучили інженера з технічного нагляду КП архітектурно-будівельного проектування Хмельницької обласної ради ОСОБА_5 , який підписував акти приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ 3В) із внесеними до них недостовірними відомостями та головного архітектора проекту ПП «Сад» ОСОБА_6 , який будучи особою яка здійснює авторський нагляд за об`єктом, зобов`язаний перевіряти відповідність виконання робіт і виявляти на будівельному майданчику відхилення від проектних рішень, маючи право на внесення зауважень про відхилення підрядником від проектних рішень, не перевірив виконані об`єми робіт, які були зроблені в порушення проектної документації.

Таким чином, у діях посадових осіб Зяньковецького психоневрологічного інтернату Хмельницької обласної ради, службових осіб ПП «Будремпроект -Стандарт» код ЄДРПОУ 37411921, окремих посадових осіб ПП «САД» вбачаються ознаки вчинення кримінальних правопорушень передбачених ч. 4 ст. 191 КК України.

В межах кримінального провадження 20.09.2024 призначено судову, будівельно-технічну експертизу, в ході якої, 24.09.2024 судовим експертом заявлено клопотання, щодо проведення огляду об`єкта реконструкції корпусу № 3 Заяньковецького психоневрологічного інтернату по АДРЕСА_1 .

Статтею 242 ч. 2 п. 6 КПК України зобов`язано сторону обвинувачення забезпечити проведення експертизи щодо визначення розміру матеріальних збитків, заподіяного кримінальним правопорушенням.

Технічні характеристики будівельних матеріалів, являються одним із предметів протиправних посягань у даному кримінальному провадженні, а тому підлягають перевірці відповідними спеціалістами для встановлення об`єктивної вартості зазначеного майна та встановлення суми матеріальної шкоди.

Враховуючи вище викладене, з метою здійснення замірів об`єкта нерухомого майна, виявлення, відібрання та вилучення фрагментів будівельних матеріалів які використовувались під час реконструкції, слідча просить надати дозвіл на проведення огляду приміщення корпусу №3 Заяньковецького психоневрологічного інтернату по АДРЕСА_1 .

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна № 394358766 від 11.09.2024, право власності на приміщення Заяньковецького психоневрологічного інтернату по АДРЕСА_1 , належить спільним територіальним громадам сіл, селищ, міст Хмельницької області в особі, Хмельницької обласної ради , код ЄДРПОУ: 0002265.

Відповідно до ч.ч.1, 2ст.233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Згідно з ч.ч.1, 2ст.237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цьогоКодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Враховуючи викладене, а також те, що клопотання слідчої відповідає вимогам ст.ст.234,237 КПК України, слідчою наведені підстави для проведення огляду приміщення приміщення корпусу №3 Заяньковецького психоневрологічного інтернату по АДРЕСА_1 , з метою здійснення замірів об`єкта нерухомого майна, виявлення, відібрання та вилучення фрагментів будівельних матеріалів які використовувались під час реконструкції, що має значення для досудового розслідування, в зв`язку з чим клопотання слідчої, погоджене з прокурором підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.234,237 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заступника начальника відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області підполковника поліції ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати дозвіл слідчим слідчої групи, які здійснюють досудове розслідування кримінального провадження №12024240000001029 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, на проведення огляду приміщення корпусу №3 Заяньковецького психоневрологічного інтернату по вул. Б. Хмельницького 28/1 в с. Іванківці Хмельницького району Хмельницької області право власності якого належить спільним територіальним громадам сіл, селищ, міст Хмельницької області в особі, Хмельницької обласної ради, код ЄДРПОУ: 0002265, з метою здійснення замірів об`єкта нерухомого майна, виявлення, відібрання та вилучення фрагментів будівельних матеріалів які використовувались під час реконструкції.

Ухвала діє по 26 жовтня 2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення26.09.2024
Оприлюднено07.10.2024
Номер документу122061477
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —686/25191/24

Ухвала від 08.10.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 26.09.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 30.09.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 30.09.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 30.09.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 30.09.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 30.09.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 02.10.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 17.09.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні