Рішення
від 10.01.2008 по справі 2-25/2008
БРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-533

2007р.

№ 2-25

2008рік

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМ' ЯМ УКРАЇНИ

"10" січня 2008р. Братський рай онний суд Миколаївської обла сті

у складі: головуючого - судд і Губанової В.М.

при секретарі: Тягнирядно І . Г.

розглянув у відкритому суд овому засіданні с-ща Братськ е справу за позовом ОСОБА_1 до фермерського господарст ва "Тризуб" про визнання угоди дійсною та права власності н а нерухомість,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до с уду з позовом до фермерськог о господарства "Тризуб" про ви знання угоди дійсною та прав а власності на нерухомість, п осилаючись на те, що 01 серпня 200 2 року між позивачем та агрофі рмою «Улянівка» Братського р айону Миколаївської області був укладений договір купів лі-продажу ремонтної майстер ні по АДРЕСА_1 що належав в ідповідачу, вартість якого с кладає 4000 грн. Зобов"язання по д аному договору позивачем бул и виконані в повному обсязі, о станній сплатив відповідачу обумовлену договором суму, щ о підтверджується квитанціє ю № 629 від 01 серпня 2002 року. Однак, договір купівлі-продажу, не о формлений нотаріально та не являється документом, який з асвідчує право власності при міщення, оскільки відповідно до ст. 657 ЦК України договір куп івлі-продажу нерухомого майн а укладається в письмовій фо рмі підлягає нотаріальному п освідченню та державній реєс трації. В зв"язку з цим позивач звернувся до відповідача з п роханням нотаріально посвід чити договір в Братській нот аріальній конторі, але остан ній ухиляється від оформленн я угоди, посилаючись на зайня тість. До того ж, в даний час, ві дповідач не може оформити но таріально документи, так як П ПАФ «Улянівка» Братського ра йону Миколаївської області л іквідоване, а його правонаст упником являється фермерськ е господарства «Тризуб». Від повідно до ст. 220 ЦК України у ра зі, якщо відбулося повне або ч асткове виконання договору, але одна із сторін ухиляєтьс я від його нотаріального пос відчення, суд може визнати та кий договір дійсним.

В судовому засіданні позив ач підтримав заявлені позовн і вимоги в повному обсязі.

Відповідач, який двічі був п овідомлений судом належним ч ином, а саме, через засоби масо вої інформації, в судове засі дання не з»явився, про причин и неявки суд не повідомив, том у суд розглянув справу за йог о відсутності, зсилаючись на матеріали справи.

Вислухавши пояснення пози вача, дослідивши надані дока зи, суд вважає позовні вимоги обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з на ступних підстав.

Так, в судовому засіданні вс тановлено, що 01 серпня 2002 року м іж позивачем та агрофірмою « Улянівка» Братського району Миколаївської області був у кладений договір купівлі-про дажу ремонтної майстерні по АДРЕСА_1 що належав відпов ідачу, вартість якого склада є 4000 грн. Зобов"язання по даному договору позивачем були вик онані в повному обсязі, остан ній сплатив відповідачу обум овлену договором суму, що під тверджується квитанцією № 629 в ід 01 серпня 2002 року. Однак, догов ір купівлі-продажу, не оформл ений нотаріально та не являє ться документом, який засвід чує право власності приміщен ня, оскільки відповідно до ст . 657 ЦК України договір купівлі -продажу нерухомого майна ук ладається в письмовій формі підлягає нотаріальному посв ідченню та державній реєстра ції. В зв"язку з цим позивач зв ернувся до відповідача з про ханням нотаріально посвідчи ти договір в Братській нотар іальній конторі, але останні й ухиляється від оформлення угоди, посилаючись на зайнят ість. До того ж, в даний час, від повідач не може оформити нот аріально документи, так як ПП АФ «Улянівка» Братського рай ону Миколаївської області лі квідоване, а його правонасту пником являється фермерське господарства «Тризуб».

Оскільки позивач повністю виконав умови договору купі влі-продажу, а відповідач ухи ляється від нотаріального оф ормлення угоди то суд, у відпо відності з вимогами ч.2 ст. 220 ЦК України, вважає необхідним в изнати дійсним укладений сто ронами договір купівлі-прода жу.

Згідно ст. 334 ЦК України, прав о власності на майно за догов ором, який підлягає нотаріал ьному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого по свідчення або з моменту набр ання законної сили рішенням суду про визнання договору, н е посвідченого нотаріально, дійсним.

Керуючись ст. ст. 10, 214, 215 ЦПК Укр аїни, суд

вирішив:

Визнати дійсним договір купівлі-продажу складу по АДРЕСА_1 від 01 серпня 2002 року, у кладений між ОСОБА_1 та ПП АФ «Улянівка» Братського рай ону Миколаївської області.

Визнати право власності на будівлю ремонтної майстерні по АДРЕСА_1 за ОСОБА_1.

Заочне рішення набирає зак онної сили, якщо позивачем не буде подана заява про апеляц ійне оскарження, а відповіда чем не буде подана заява про п ерегляд заочного рішення.

Письмова заява відповідач а про перегляд заочного ріше ння може бути подано протяго м десяти днів з дня отримання його копії.

Заява про апеляційне оскар ження рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

На рішення протягом двадця ти днів після подання заяви п ро апеляційне оскарження мож е бути подана апеляційна ска рга до апеляційного суду Мик олаївської області через Бра тський районний суд, з подаче ю одночасно копії апеляційно ї скарги безпосередньо в апе ляційний суд Миколаївської о бласті.

СудБратський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення10.01.2008
Оприлюднено15.02.2011
Номер документу12227623
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-25/2008

Рішення від 04.12.2008

Цивільне

Армянський міський суд Автономної Республіки Крим

Шестаковська Л. П.

Рішення від 04.12.2008

Цивільне

Армянський міський суд Автономної Республіки Крим

Шестаковська Л. П.

Ухвала від 14.01.2008

Цивільне

Кам'янсько-Дніпровський районний суд Запорізької області

Яковлєва М.С.

Рішення від 10.01.2008

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Губанова В.М.

Рішення від 09.01.2008

Цивільне

Березанський міський суд Київської області

Роздобудько О.М.

Рішення від 14.02.2008

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Дюженко Л.А.

Рішення від 17.11.2008

Цивільне

Микитівський районний суд м.Горлівки

Наумик О.О.

Ухвала від 01.10.2008

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Компанієць О.В.

Ухвала від 03.06.2008

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Компанієць О.В.

Ухвала від 05.05.2008

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Компанієць О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні