Постанова
від 04.11.2010 по справі 2а-3614/10/2370
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-3614/10/2370 Гол овуючий у 1-й інстанції: Гаран ь С.М.

Суддя-доповідач: Петрик І .Й.

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"04" листопада 2010 р. м. Київ

Київський апеляційний адм іністративний суд у складі:

головуючого судді: Петри ка І.Й.,

суддів: Земля ної Г.В.

Парин ові А.Б.

при секретарі: Прок азіні О.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Києві а пеляційну скаргу Регіональн ого управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних н апоїв і тютюнових виробів Де ржавної податкової адмініст рації України у Черкаській о бласті на постанову Черкаськ ого окружного адміністратив ного суду від 14 вересня 2010 року у справі за адміністративни м позовом Регіонального упра вління Департаменту контрол ю за виробництвом та обігом с пирту, алкогольних напоїв і т ютюнових виробів Державної п одаткової адміністрації Укр аїни у Черкаській області до Державного підприємства Мін істерства оборони України «Ч еркаський військовий торг Пі внічного оперативного коман дування»про стягнення фінан сових санкцій,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до су ду з адміністративним позово м до Державного підприємства Міністерства оборони Україн и «Черкаський військовий тор г Північного оперативного ко мандування»про стягнення фі нансових санкцій.

Постановою Черкаського ок ружного адміністративного с уду від 14 вересня 2010 року у задо воленні позову відмовлено.

На вказану постанову позив ач подав апеляційну скаргу, в якій посилався на допущені п орушення судом першої інстан ції норм матеріального та пр оцесуального права, що призв ело до неправильного вирішен ня справи, тому просив скасув ати оскаржувану постанову.

Заслухавши доповідь судді -доповідача, дослідивши мате ріали справи та перевіривши доводи апеляційної скарги ко легія суддів вважає, що апеля ційна скарга підлягає задово ленню, а постанова суду скасу ванню із постановленням ново го рішення, яким позовні вимо ги регіонального управління Департаменту контролю за ви робництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюно вих виробів державної податк ової адміністрації у Черкась кій області задовольнити.

Судом першої інстанції вст ановлено, що 20.01.2010 р. регіональн им управлінням Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних н апоїв і тютюнових виробів де ржавної податкової адмініст рації у Черкаській області п роведено перевірку магазину № 1, за адресою: Черкаська обла сть, місто Умань, вулиця Комар ова, 9. Перевіркою встановлено , що алкогольні напої в асорти менті в кількості 332 пляшки на загальну суму 6985 грн. 40 коп., збе рігалися в місці, не внесеном у до Єдиного державного реєс тру місць зберігання такої п родукції, чим були порушені в имоги Закону України «Про де ржавне регулювання виробниц тва і обігу спирту етилового , коньячного і плодового, алко гольних напоїв та тютюнових виробів», про що був складени й акт № 0001/32-2/07642316.

Рішенням начальника регіо нального управління Департа менту контролю за виробництв ом та обігом спирту, алкоголь них напоїв і тютюнових вироб ів державної податкової адмі ністрації у Черкаській облас ті від 02.02.2010 р. № 230312-2324-0001 до державно го підприємства Міністерств а оборони України «Черкаськи й військовий торг Північного оперативного командування» були застосовані фінансові с анкції у вигляді штрафу у роз мірі 6985 грн. 40 коп. та вручене від повідачу рекомендованою пош товою кореспонденцією 09.02.2010 р.

Наказом Міністра оборони У країни від 09.12.2009 р. № 613 припинена діяльність державного підпр иємства Міністерства оборон и України «Черкаський військ овий торг Північного операти вного командування»реорган ізувавши його шляхом приєдна ння до Концерну «Військторгс ервіс»з визначенням останнь ого правонаступником усіх ма йнових прав та обов' язків з послідуючою передачею йому основних фондів та оборотних коштів згідно актів прийому -передачі, на праві господарс ького відання.

Відповідно витягу з Єдиног о державного реєстру юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців державне підприємст во Міністерства оборони Укра їни «Черкаський військовий т орг Північного оперативного командування»знаходиться в стані припинення підприємни цької діяльності з 14.12.2009 р.

19.01.2010 р. державним підприємст вом Міністерства оборони Укр аїни «Черкаський військовий торг Північного оперативног о командування»та Концерном «Військторгсервіс»був підп исаний акт приймання-передач і основних фондів, в тому числ і і магазину № 1 по вулиці Кома рова, 9 в місті Умань (пункт 28 ак ту).

Відмовляючи у задоволені п озовних вимог, суд першої інс танції виходив з того, що відп овідно до вимог статті 15 Закон у № 481/95-BP зберігання алкогольни х напоїв та тютюнових виробі в здійснюється в місцях збер ігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, внесених до Єдиного реєстру, незалежн о від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб' єкта госп одарювання таке місце зберіг ання було внесено до Єдиного реєстру.

Відповідальність за збері гання спирту, або алкогольни х напоїв, або тютюнових вироб ів у місцях зберігання, не вне сених до Єдиного реєстру пер едбачена статтею 17 Закону № 481/9 5-BP та визначена в розмірі 100 від сотків вартості товару, який знаходиться в такому місці з берігання, але не менше 1700 грив ень. Рішення про стягнення шт рафів, передбачених частиною другою цієї статті, приймают ься органом, який видав ліцен зію на право виробництва і то ргівлі спиртом етиловим, кон ьячним і плодовим, спиртом ет иловим ректифікованим виног радним, спиртом етиловим рек тифікованим плодовим, спирто м-сирцем виноградним, спирто м-сирцем плодовим, алкогольн ими напоями і тютюновими вир обами, та іншими органами вик онавчої влади у межах їх комп етенції, визначеної законами України. У разі невиконання с уб'єктом господарювання ріше ння органів, зазначених у час тині третій цієї статті, сума штрафу стягується на підста ві рішення суду.

Згідно статті 17 Закону № 481/95-BP ф інансові санкції у вигляді ш трафів застосовуються до суб ' єктів господарювання, яким відповідач на момент провед ення перевірки не являвся.

З такими висновками суду пе ршої інстанції колегія судді в не погоджується з огляду на наступне.

Відповідно до Акту про результати позапланової виї зної перевірки з питань доде ржання суб' єктом господарю вання вимог, встановлених за конодавством України, які є о бов' язковими до виконання п ри здійсненні оптової і розд рібної торгівлі алкогольним и напоями та/або тютюновими в иборами від 20 січня 2010 року на д ержавне підприємство Мініст ерства оборони України «Черк аський військовий торг Півні чного оперативного командув ання», що перебувало в процес і реорганізації накладено ст ягнення передбачене ч. 2 ст. 17 За кону № 481/95-BP.

Акти приймання-передачі ма йна від 18 та 19 січня 2010 року не мо жуть бути належними доказами , які можуть слугувати підста вами звільнення від відповід альності за вчиненні правопо рушення, оскільки в цьому змі сті є неналежними доказами: п ідприємство фактично залиша лось власником магазину, в то му числі алкогольних напоїв - в самому акті позапланової виїзної перевірки від 20 січня 2010 не зазначено посадовими ос обами ДП МО України «Черкась кий військовий торг Північно го оперативного командуванн я»будь-яких зауважень з прив оду цих обставин. Акт позапла нової виїзної перевірки від 20 січня 2010 року підписаний голо вним бухгалтером ДП МО Украї ни «Черкаський військовий то рг Північного оперативного к омандування»Стеценко Кат ериною Андріївною.

Згідно ст. 202 КАС України, під ставами для скасування поста нови або ухвали суду першої і нстанції та ухвалення нового рішення є: неповне з' ясуван ня судом обставин, що мають зн ачення для справи; недоведен ість обставин, що мають значе ння для справи, які суд першої інстанції вважає встановлен ими; невідповідність висновк ів суду обставинам справи; по рушення норм матеріального а бо процесуального права, що п ризвело до неправильного вир ішення справи або питання, а т ак само розгляд і вирішення с прави неповноважним судом; у часть в ухваленні постанови судді, якому було заявлено ві двід на підставі обставин, як і викликали сумнів у неупере дженості судді, і заяву про йо го відвід визнано судом апел яційної інстанції обґрунтов аною; ухвалення чи підписанн я постанови не тим суддею, яки й розглянув справу.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висно вку, що апеляційна скарга під лягає задоволенню, судом пер шої інстанції неправильно вс тановлені обставини справи т а ухвалено судове рішення з п орушенням норм матеріальног о права, а тому постанова суду підлягає скасуванню з поста новленням нового рішення, як им позовні вимоги слід задов ольнити.

Керуючись ст.ст. 160, 198, 202, 205, 207, 254 КА С України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Регі онального управління Департ аменту контролю за виробницт вом та обігом спирту, алкогол ьних напоїв і тютюнових виро бів Державної податкової адм іністрації України у Черкась кій області - задовольнити.

Постанову Черкаського окр ужного адміністративного су ду від 14 вересня 2010 року - скас увати та постановити нову, як ою позов задовольнити.

Стягнути з Державного підп риємства Міністерства оборо ни України “Черкаський війсь ковий торг Північного операт ивного командування” фінан сові санкції у розмірі 6 985 грн. 40 коп. (шість тисяч дев' ятсот вісімдесят п' ять гривень с орок копійок) на користь Держ авного бюджету через регіона льне управління Департамент у контролю за виробництвом т а обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Д ержавної податкової адмініс трації України у Черкаській області на р/р УДК в м. Черкаси № 31114106700002, ЄДРПОУ 22809222, МФО 854018.

Постанова набирає законно ї сили з моменту проголошенн я та може бути оскаржена прот ягом двадцяти днів шляхом по дачі касаційної скарги до Ви щого адміністративного суду України.

Головуючий суддя: І.Й. Петрик

Судді: Г.В. Земляна

А.Б. Парино в

Дата ухвалення рішення04.11.2010
Оприлюднено17.11.2010
Номер документу12246013
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3614/10/2370

Ухвала від 11.10.2016

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Петрик І.Й.

Ухвала від 05.10.2016

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Петрик І.Й.

Ухвала від 05.10.2016

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Петрик І.Й.

Ухвала від 21.09.2016

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Петрик І.Й.

Ухвала від 22.07.2016

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Ухвала від 15.07.2016

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Ухвала від 31.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бившева Л.І.

Ухвала від 12.06.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бившева Л.І.

Ухвала від 22.03.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Парінов А.Б.

Постанова від 04.11.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Петрик І.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні