Ухвала
від 11.10.2016 по справі 2а-3614/10/2370
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа: № 2а-3614/10/2370 Головуючий у 1-й інстанції: Гарань С.М. Суддя-доповідач: Петрик І.Й.

У Х В А Л А

Іменем України

11 жовтня 2016 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді Петрика І.Й.,

Суддів: Вівдиченко Т.Р.,

Мельничука В.П.,

За участю секретаря: Гуменюк Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Концерну «Військторгсервіс» на ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 22 липня 2016 року за поданням державного виконавця Центрального відділу державної виконавчої служби міста Черкаси Головного територіального управління юстиції у Черкаській області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів державної податкової адміністрації у Черкаській області до державного підприємства Міністерства оборони України «Черкаський військовий торг Північного оперативного командування» про стягнення фінансових санкцій,-

В С Т А Н О В И В:

14.07.2016 до Черкаського окружного адміністративного суду надійшло подання, в якому державний виконавець Центрального відділу державної виконавчої служби міста Черкаси Головного територіального управління юстиції у Черкаській області просив суд замінити сторону (боржника) у виконавчому провадженні № 14775298 з виконання виконавчого листа № 2а-3614/10/2370 виданого 18.11.2011 Черкаським окружним адміністративним судом про стягнення з державного підприємства Міністерства оборони України «Черкаський військовий торг Північного оперативного командування» на користь Регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів державної податкової адміністрації у Черкаській області боргу в сумі 6 985,40грн., з «державного підприємства Міністерства оборони України «Черкаський військовий торг Північного оперативного командування» на «концерн «Війсьторгсервіс» (код ЄДРПОУ - 33689922)», що знаходиться за адресою: вул. Молодогвардійська, 28-А, м. Київ, 03151, який на даний час є правонаступником прав та обов'язків первинного боржника.

Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду від 22 липня 2016 року здійснено заміну сторони виконавчого провадження.

Не погоджуючись з ухвалою суду першої інстанції, Концерн «Військторгсервіс» подав апеляційну скаргу, в якій просить її скасувати та ухвалити нову про відмову в задоволенні подання державного виконавця.

Суд першої інстанції дійшов висновку про необхідність заміни боржника у виконавчому провадженні у зв'язку із припиненням юридичної особи - боржника у справі.

Перевіряючи законність та обґрунтованість такого висновку суду першої інстанції, колегія суддів виходить з наступного.

20.07.10 позивач звернувся до суду з позовом до державного підприємства Міністерства оборони України «Черкаський військовий торг Північного оперативного командування»про стягнення фінансових санкцій.

Постановою Черкаського окружного адміністративного суду від 14.09.2010 в задоволенні адміністративного позову управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів державної податкової адміністрації у Черкаській області відмовлено повністю.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 04.11.2010, апеляційну скаргу Регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової адміністрації України у Черкаській області - задоволено, постанову Черкаського окружного адміністративного суду від 14.09.2010 скасовано та постановлено нову, якою позов задоволено.

08.11.2011 Черкаським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист на виконання постанови Київського апеляційного адміністративного суду в якому боржником є Державне підприємство Міністерства оборони України «Черкаський військовий торг Північного оперативного командування», яке знаходиться в стані припинення з 14.12.2009 відповідно витягу з ЄДРПУ, код ЄДРПОУ 007642316.

Відповідно до частини першої статті 264 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України ) у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про виконавче провадження» (далі - Закон № 606) сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, визначена виконавчим документом.

У разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

В свою чергу, процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов'язків сторони у справі до іншої особи у зв'язку з вибуттям особи зі складу спірного матеріального правовідношення.

Загальною ознакою способу набуття права власності є правонаступництво, тобто перехід прав та обов'язків від однієї особи до іншої.

У розумінні п. 4 ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» державна реєстрація юридичних осіб - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Статтею 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» визначено, що юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням державних органів, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Відповідно до ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Колегія суддів зазначає, що процедура ліквідації передбачає значний обсяг певних дій, і, відповідно до ч. 2 ст. 104 Цивільного кодексу України , юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до ч. 2 ст. 17 Закону в Єдиному державному реєстрі містяться наступні відомості: дата та номер запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи, підстава для його внесення.

Частиною 12 ст. 37 Закону передбачено, що зміни до установчих документів юридичної особи, що не припиняється в результаті приєднання, підлягають державній реєстрації після державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті приєднання у порядку, встановленому статтею 29 цього Закону . Приєднання вважається завершеним з моменту державної реєстрації припинення юридичних осіб, що припиняються в результаті приєднання, та державної реєстрації відповідних змін до установчих документів.

За змістом ст. 107 Цивільного кодексу України передавальний акт має містити положення про правонаступництво щодо всіх зобов'язань юридичної особи, що припиняється, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов'язання, які оспорюються сторонами. Підписаний та затверджений акт є однією з підстав для подальшого внесення до Єдиного державного реєстру запису про припинення юридичної особи та державної реєстрації створюваних юридичних осіб правонаступників.

Згідно ч.1 наказу Міністерства оборони № 613 від 09.12.2009 (із внесеними змінами згідно наказу Міністра оборони України від 05.08.2014 №503) припинено діяльність Державного підприємства Міністерства оборони України «Черкаський військовий торг Північного оперативного командування», реорганізувавши його шляхом приєднання до Концерну «Військторгсервіс», разом з тим відповідно ч.2 цього наказу визнано Концерн «Військторгсервіс» правонаступником усіх майнових прав та обов'язків державного підприємства Міністерства оборони України «Черкаський військовий торг Північного оперативного командування».

Як вбачається з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 11 липня 2016 року Державне підприємство Міністерства оборони України «Черкаський військовий торг Північного оперативного командування» (код ЄДРПОУ - 07642316) з 14.12.2009 року перебуває в стані припинення, втім, станом на 11 липня 2016 року запис про державну реєстрацію припинення зазначеної юридичної особи державним реєстратором не внесено.

Станом на 11 жовтня 2016 року, відповідно до офіційного сайту (https://usr.minjust.gov.ua/ua/), відомості щодо стану юридичної особи не змінились.

Отже, відповідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, станом 11 липня 2016 року Державне підприємство Міністерства оборони України «Черкаський військовий торг Північного оперативного командування» знаходиться у зазначеному реєстрі у стадії припинення, а наказ Міністерства оборони № 613 від 09.12.2009 доводить лише намір останнього здійснити реорганізацію юридичної особи шляхом приєднання та може бути скасований до внесення державним реєстратором до Єдиного державного реєстру запису про припинення підприємства. Об'єм прав та зобов'язань, що передаються правонаступнику визначаються у передавальному чи ліквідаційному балансі юридичної особи, що ліквідується чи реорганізується.

Тобто, правонаступництво Концерном «Військторгсервіс» (код ЄДРПОУ - 33689922) прав та обов'язків Державного підприємства Міністерства оборони України «Черкаський військовий торг Північного оперативного командування» (код ЄДРПОУ - 07642316) станом на 11 липня 2016 року фактично не відбулося.

Аналогічного висновку дійшов і Вищий адміністративний суд України, зокрема в ухвалах від 16 січня 2015 року К/9991/30414/12, 29 квітня 2014 року К/9991/30046/12, 22 березня 2016 року К/800/1084/16.

З огляду на вищезазначене, подання державного виконавця задоволенню не підлягає.

Враховуючи викладене, колегія суддів приходить до висновку, що ухвала постановлена з неповним з'ясування обставин, що мають значення для справи і наведені порушення норм матеріального і процесуального права призвели до неправильного вирішення питання, а тому підлягає скасуванню з ухваленням нової про відмову в задоволенні подання.

Керуючись ст. ст. 41, 160, 196, 199, 202, 205, 206, 264 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Концерну «Військторгсервіс» на ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 22 липня 2016 року задовольнити.

Ухвалу Черкаського окружного адміністративного суду від 22 липня 2016 року скасувати та постановити нову, якою в задоволенні подання державного виконавця Центрального відділу державної виконавчої служби міста Черкаси Головного територіального управління юстиції у Черкаській області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 2а-3614/10/2370 відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня складання в повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України в порядку ст. 212 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя І.Й. Петрик

Судді: Т.Р. Вівдиченко

В.П. Мельничук

.

Головуючий суддя Петрик І.Й.

Судді: Мельничук В.П.

Вівдиченко Т.Р.

Дата ухвалення рішення11.10.2016
Оприлюднено17.10.2016
Номер документу61947204
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення фінансових санкцій

Судовий реєстр по справі —2а-3614/10/2370

Ухвала від 11.10.2016

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Петрик І.Й.

Ухвала від 05.10.2016

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Петрик І.Й.

Ухвала від 05.10.2016

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Петрик І.Й.

Ухвала від 21.09.2016

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Петрик І.Й.

Ухвала від 22.07.2016

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Ухвала від 15.07.2016

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Ухвала від 31.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бившева Л.І.

Ухвала від 12.06.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бившева Л.І.

Ухвала від 22.03.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Парінов А.Б.

Постанова від 04.11.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Петрик І.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні