Постанова
від 16.11.2010 по справі 30/333
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2010 р. № 30/333

Вищий господарський суд У країни у складі: суддя Сел іваненко В.П.- головуючий, судд і Бенедисюк І.М. і Львов Б.Ю.

розглянув касаційну скарг у товариства з обмеженою в ідповідальністю “Київський завод металоконструкцій № 2” , м. Київ (далі - Товариство)

на рішення господарськ ого суду міста Києва від 25.05.2010 т а

постанову Київського а пеляційного господарського суду від 03.08.2010

зі справи № 30/333

за позовом Товариства

до Київського Свято-Вве денського чоловічого монаст иря, м. Київ (далі - Монастир)

про усунення перешкод у користуванні майном,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору, на стороні відповіда ча - Головне управління о хорони культурної спадщини м іста Києва, м. Київ (далі - Гол овне управління).

Судове засідання проведен о за участю представників:

позивача - не з' яв.,

відповідача - Ушакев ич М.П.,

третьої особи - не з' я в.

За результатами розгляду касаційних скарг Вищий госп одарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано про усунення перешкод у користу ванні Товариством своїм майн ом, а саме - нежитловими буді влями за літерами Б, В, Г, розта шованими за адресою: м. Київ, в ул. Рибальська, 2 (далі - Будів лі), шляхом зобов' язання Мон астиря припинити виконання б удь-яких несанкціонованих бу дівельних робіт за адресою: м . Київ, вул. Московська, 42, пов' язаних з відновленням дзвіни ці Монастиря.

У подальшому Товариство ут очнило свої позовні вимоги т а просило суд:

визнати незаконними дії Мо настиря з виконання несанкці онованих у встановленому зак онодавством порядку будівел ьних робіт, у тому числі тих, щ о пов' язані з відновленням дзвіниці Монастиря за адресо ю: м. Київ, вул. Московс ька, 42;

усунути перешкоди у здійсн енні Товариством права корис тування Будівлями шляхом зоб ов' язання Монастиря припин ити виконання будь-яких неса нкціонованих будівельних ро біт за адресою: м. Київ, вул. Мос ковська, 42, що пов' язані з від новленням дзвіниці Монастир я;

зобов' язати Монастир дем онтувати за свій рахунок об' єкти (частини об' єктів), збуд овані Монастирем внаслідок н есанкціонованих у встановле ному законом порядку будівел ьних робіт з відновлення дзв іниці Монастиря за адресою: м . Київ, вул. Московська, 42, у част ині, що “безпосередньо прими кає” до Будівель, які належат ь Товариству на праві власно сті, в частині, що розташована на земельній ділянці, відвед еній Товариству для обслугов ування Будівель.

Рішенням господарського с уду міста Києва від 25.05.2010 (суддя Ващенко Т.М.), залишеним без зм ін постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 03.08.2010 (колегія суддів у ск ладі: Моторний О.А. - голо вуючий, судді Кошіль В.В. і Ша пран В.В.), у задоволенні позо вних вимог відмовлено повніс тю. У прийнятті зазначених рі шення і постанови попередні судові інстанції з посилання м на приписи Цивільного коде ксу України (далі - ЦК Україн и) і Господарського процесуа льного кодексу України (далі - ГПК України) виходили з необ ґрунтованості і недоведенос ті позовних вимог.

У касаційній скарзі до Вищо го господарського суду Украї ни (з урахуванням подальшого письмового уточнення до неї ) Товариство просить скасува ти оскаржувані рішення і пос танову попередніх судових ін станцій з даної справи та пер едати справу на новий розгля д до суду першої інстанції. Ск аргу з посиланням на статті 47, 43 ГПК України мотивовано прий няттям оскаржуваних судових рішень за неповного з' ясув ання обставин, що мають значе ння для справи, та невідповід ністю викладених у цих судов их рішеннях висновків обстав инам справи.

У відзиві на касаційну скар гу Монастир заперечує проти доводів скаржника, зазначаюч и про їх безпідставність та н еобґрунтованість, та просить оскаржувані рішення та пост анову попередніх судових інс танцій залишити без змін, а ск аргу - без задоволення.

Учасників судового процес у відповідно до статті 1114 ГПК У країни належним чином повідо млено про час і місце розгляд у касаційної скарги.

Перевіривши на підставі вс тановлених попередніми судо вими інстанціями фактичних о бставин справи правильність застосування ними норм мате ріального і процесуального п рава, Вищий господарський су д України дійшов висновку пр о відсутність підстав для за доволення касаційної скарги з огляду на таке.

Судовими інстанціями у спр аві встановлено, що:

- Товариство є власником Буд івель;

- в обґрунтування позовних в имог Товариство зазначає, зо крема, що: Монастирем ведетьс я будівництво дзвіниці за ад ресою: м. Київ, ву л. Московська, 42 з примиканням до стін нежитлової будівлі, н алежної Товариству; будівель ні роботи з реконструкції дз віниці ведуться без дозвільн ої документації; незадовільн ий технічний стан Будівель н е дозволяє виконувати такі р оботи з примиканням до існую чої стіни; до того ж, здійснююч и роботи, Монастир вийшов за м ежі своєї земельної ділянки;

- Монастир визнано пам' ятк ою історії та культури, що пер ебуває під охороною держави;

- Монастирю було передано в безоплатне користування спо руди колишнього Введенськог о монастиря з прибудовою, роз ташовану в м. Києві по вул. Мос ковській, 42 (за актом прийманн я-передачі від 10.04.1998);

- Монастир правомірно волод іє і користується земельною ділянкою за адресою: м. Київ, в ул. Московська (42, 40-а), з дотриман ням вимог щодо її цільового п ризначення;

- Товариством не доведено, в чому саме полягають перешко ди Товариству у користуванні його майном з боку Монастиря , яким саме чином виконання бу дівельних робіт заважає Това риству використовувати майн о у своїй господарській діял ьності, яким чином Товариств о намагалося користуватися в ідповідними об' єктами та як ими діями Монастир перешкодж ав йому в цьому.

Відповідно до статті 391 ЦК Ук раїни власник майна має прав о вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права корис тування та розпоряджання сво їм майном.

Задоволення пов' язаної з цим вимоги можливе лише при д оведенні самого факту поруше ння особою, якій пред' явлен о вимогу, суб' єктивного пра ва власності та, відповідно, в становлення судом такого фак ту.

Згідно з приписами ГПК Укра їни:

- сторони та інші особи, які б еруть участь у справі, обґрун товують свої вимоги і запере чення поданими суду доказами (частина друга статті 43);

- кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на які вона п осилається як на підставу св оїх вимог і заперечень; доказ и подаються, зокрема, сторона ми (стаття 33);

- господарський суд приймає тільки ті докази, які мають зн ачення для справи; обставини справи, які відповідно до зак онодавства повинні бути підт верджені певними засобами до казування, не можуть підтвер джуватись іншими засобами до казування (стаття 34).

З установлених попереднім и судовими інстанціями обста вин справи вбачається, що поз ивачем (Товариством) у розгля ді названими судовими інстан ціями даної справи не доведе но належними і допустимими д оказами створення відповіда чем (Монастирем) перешкод поз ивачеві у користуванні Будів лями, в тому числі вчинення ві дповідачем дій, що були б пов' язані з перешкодою в такому к ористуванні.

Касаційна ж інстанція згід но з частиною другою статті 111 7 ГПК України не має права вста новлювати або вважати доведе ними обставини, що не були вст ановлені у рішенні або поста нові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати пи тання про достовірність того чи іншого доказу, про переваг у одних доказів над іншими, зб ирати нові докази або додатк ово перевіряти докази.

Попередні судові інстанці ї дійшли також обґрунтованог о висновку, що позовна вимога стосовно визнання дій Монас тиря з виконання будівельних робіт незаконними не відпов ідає встановленим законом (у тому числі статтею 16 ЦК Украї ни і статтею 20 Господарського кодексу України) способам за хисту прав. У зв' язку з цим сл ід відзначити, що суд, дійшовш и висновку, що предмет позову не відповідає встановленим законом або договором способ ам захисту прав, повинен відм овити в позові; таку правову п озицію викладено й Верховним Судом України в постанові ві д 13.07.2004 № 10/732.

Доводи скаржника стосують ся оцінки доказів, які вже бул и предметом дослідження попе редніми судовими інстанціям и, та правильності встановле ння ними фактичних обставин справи. З урахуванням припис ів наведеної норми ГПК Украї ни (частини другої статті 1117) ві дповідні доводи, перевірка я ких перебуває поза межами ро згляду справи в касаційній і нстанції, не можуть бути підс тавою для задоволення касаці йної скарги.

Юридична оцінка місцевим т а апеляційним господарським и судами установлених ними о бставин справи відповідає за стосованим цими судами норма м матеріального і процесуаль ного права.

Відтак визначених процесу альним законом підстав для с касування оскаржуваних судо вих рішень не вбачається.

Керуючись статтями 1117, 1119, 11111 ГП К України, Вищий господарськ ий суд України

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарсько го суду міста Києва від 25.05.2010 та постанову Київського апеляц ійного господарського суду в ід 03.08.2010 зі справи № 30/333 зал ишити без змін, а касаційну ск аргу товариства з обмеженою відповідальністю “Київськи й завод металоконструкцій № 2” - без задоволення.

Суддя В. Селіваненко

Суддя І. Бенедисюк

Суддя Б. Львов

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення16.11.2010
Оприлюднено24.11.2010
Номер документу12382659
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/333

Рішення від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 28.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Постанова від 16.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Селіваненко В.П.

Ухвала від 18.10.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Селіваненко В.П.

Ухвала від 08.10.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 24.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Постанова від 18.10.2006

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Синиця О.Ф.

Рішення від 25.12.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 13.12.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні