Постанова
від 16.11.2010 по справі 2а-725-10
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-А-725-2010 р.

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 листопада 2010 року Ума нський міськрайонний суд Че ркаської області

в складі: головуючого-судді Іванова А.А.

при секретарі Власовій Т.Ю.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в м. Умані справу за адмініст ративним позовом приватного підприємтсва «Енергоєвробу д-Умань» до комунального під приємства «Білгород-Дністро вське бюро технічної інвента ризації» про визнання бездія льності протиправною та про зобов»язання вчинити певні д ії,

в с т а н о в и в:

ПП«Енергоєвробуд-Умань» з вернулося з адміністративни м позовом до відповідача КП « Білгород-Дністровське БТІ» п ро визнання бездіяльності пр отиправною та про зобов»язан ня вчинити певні дії.

Позов мотивовано позиваче м тим, що відповідач безпідст авно та неправомірно відмовл яє йому у прийнятті заяви про реєстрацію права власності і проведенні державної реєст рації права власності на 59/100 ча сток будівель та споруд бази відпочинку «Лада», які розта шовані за адресою: Одеська об ласть, м. Білгород-Дністровсь кий, смт. Затока, бульвар Золо тий беріг, 101.

В якості правового обгрунт ування заявлених позовних ви мог зроблено посилання на но рми ч.2 ст.19, ст.55 Конституції Укр аїни, ч.3 ст. 182 ЦК України.

У судовому засіданні позив ач підтримав заявлені позовн і вимоги та просив визнати п ротиправною бездіяльність в ідповідача щодо державної р еєстрації права власності П П «Енергоєвробуд-Умань» на 59/1 00 часток будівель та споруд б ази відпочинку «Лада», які ро зташовані за адресою: Одеськ а область, м. Білгород-Дністро вський, смт. Затока, бульвар З олотий беріг, 101 і належать ПП « Енергоєвробуд-Умань» на підс таві затвердженій ухвалою г осподарського суду Черкаськ ої області від 29.04.2010 року № 12/439 ми ровій угоді та акту прийманн я майна у власність від 29.04.2010 р оку і зобов»язати відповіда ча зареєструвати за позиваче м право власності на вказан ий об»єкт нерухомості.

Представник відповідача в судове засідання не з»явивс я, про час та місце судового ро згляду повідомлений, про при чини неявки суду не повідоми в, письмових заперечень на по зов - не надав.

Вислухавши пояснення пред ставника позивача, вивчивши матеріали справи та дослідив ши письмові докази, які надан і в обгрунтування позовних в имог, суд вважає, що адмініст ративний позов підлягає зад оволенню, виходячи з наступн ого.

Як вбачається з ухвали гос подарського суду Черкасько ї області від 29.04.2010 року № 12/439, мир ової угоди та акту приймання майна у власність від 29.04.2010 рок у позивач, в процесі виконанн я рішення господарського суд у Черкаської області від 30.03.2010 р оку, правомірно набув право в ласності на будівлі та спору ди бази відпочинку «Лада», як і розташовані за адресою: Оде ська область, м. Білгород-Дніс тровський, смт. Затока, бульв ар Золотий беріг, 101, а саме на б удинки відпочинку: літ. «2Т», п лощею 24,4 кв.м., «2У», площею 24,4 кв.м ., «2Ф», площею 16,8 кв.м., «2Х», площе ю 24,6 кв.м., «2Ц», площею 24,6 кв.м., «2Ч» , площею 24,6 кв.м., «2Ш», площею 24,6 кв .м., «2Щ», площею 24,6 кв.м., «2Ю», пло щею 24,6 кв.м., «2Я», площею 33,7 кв.м., «2С», площею 39,2 кв.м.- з прибудово ю, «2Р»-службове, площею 64,5 кв.м., «2О-1», «2П-1», «2Д-1», «2Л-1», «2М-1», «2Н-1» , «2К-1», «2Й-1», «2Ї-1», «2І-1», «2И-1», «2З-1» , «2Ж-1», «2Є-1», «2Е-1», «2-Г», вбиральн ю літ. «Я-1», їдальню літ. «Х-1», прохідну літ. «Т-1», металеві в агончики літ. «2В-1», «2Б-1», медпу нкт літ. «2А-1»,

2

службову будівлю літ. «У-1», трансформаторну літ. «Ф», са раї літ. «Ч-1», «Ц-1», «С-1», будинок охоронника літ. «Т», службов у будівлю літ. «Ю», навіс літ. « Щ», душ літ. «Ш», пожежні ємкос ті літ. «№№ 2-5», колодязь літ. «№ 6», що в цілому складають 59/100 ча сток будівель та споруд бази відпочинку «Лада».

Судом встановлено, що зазн ачені об»єкти нерухомості бу ли оплатно набуті позивачем у власність в процесі зведе ного виконавчого провадженн я № 18838924 з виконання наказів гос подарського суду Черкаської області №№ 12/438, 12/439 від 15.04.2010 року в рахунок погашення боргу від критого акціонерного товар иства «Уманське АТП 17107» пере д позивачем в сумі 207 232, 13 грн.

Після затвердження господ арським судом Черкаської обл асті мирової угоди та отрима ння позивачем вказаних вище будівель і споруд та докумен тів на це майно, позивач 06.10.2010 ро ку звернувся до відповідача із заявою від 04.10.2010 року щодо де ржавної реєстрації права вла сності на зазначені об»єкти нерухомості. Однак, позивачу було відмовлено відповідач ем в прийнятті заяви про реє страцію права власності від 04.10.2010 року та, фактично, відмовл ено в реєстрації права власн ості на 59/100 часток будівель та споруд бази відпочинку «Лада ». Так, представнику позивача , який прибув із міста Умань з метою подачі необхідних для реєстрації права власності д окументів, працівником відп овідача було відмовлено у пр ийнятті заяви щодо реєстрац ії права власності та її розг ляді по суті. Відмова була обґ рунтована тим, що заступник н ачальника БТІ був на лікарня ному, а начальник БТІ - звіль нився. В якості підстави для в ідмови у прийнятті документ ів щодо реєстрації права вла сності позивача на зазначен у вище частку бази відпочинк у «Лада» було також вказано, щ о на вимогу Білгород-Дністро вської міжрайонної прокура тури відповідач зобов»язан ий передавати для перевірки всі судові рішення, на підст аві яких проводиться реєстр ація права власності в Білго род-Дністровському районі.

Розглянувши наведені дов оди і вимоги чинного законод авства, суд погоджується з по зицією позивача, що викладен а вище бездіяльність відпов ідача щодо проведення держа вної реєстрації права власн ості на набутий позивачем об »єкт нерухомого майна є прот иправною та порушує його охо ронювані законом права та ін тереси.

Відповідно до пунктів 1.2-1.4, 2.1 Тимчасового положення про по рядок державної реєстрації права власності та інших ре чових прав на нерухоме майно , затвердженого Наказом Міню сту України № 7/5 від 07.02.2002 року де ржавна реєстрація прав - це офіційне визнання і підтве рдження державою фактів вин икнення, переходу або припин ення права власності та інши х речових прав на нерухоме ма йно шляхом внесення відпові дного запису до Реєстру прав власності на нерухоме майн о. Державна реєстрація прав проводиться реєстраторами бюро технічної інвентариза ції. Право власності та інші речові права на нерухоме май но, розміщене на території Ук раїни, що належить юридични м особам підлягає обов»язко вій державній інвентаризац ії. Для проведення державно ї реєстрації виникнення , пер еходу або припинення права власності та інших речових п рав на нерухоме майно власн ик(власники), інший право набу вач (правонабувачі) або уповн оважена особа подає реєстрат ору БТІ заяву про державну р еєстрацію.

В порушення вказаних прав ил та пункту 2.3. Тимчасового по ложення, згідно якому заяву п ро реєстрацію права власнос ті приймає державний реєстр атор, про що вносить в журнал обліку відповідний запис, з аява позивача не була переда на працівниками відповідач а для розгляду по суті держа вному реєстратору та не внос илася в журнал обліку заяв пр о державну реєстрацію прав.

У відповідності до пункту 11 Переліку правовстановлюва льних документів, на підстав і яких проводиться державна реєстрація права власності на нерухоме майно, ухвала су ду про затвердження(визнанн я) мирової угоди є беззапереч ною правовою підставою для р еєстрації права власності.

Законом України «Про держа вну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмеж ень» і Тимчасовим положенням про порядок державної реєс трації права власності та і нших речових прав на нерухом е майно не передбачена така п ідстава для відмови органом БТІ у прийнятті та розгляді заяви про реєстрацію права в ласності на нерухоме майно як

3

необхідність надання орга нам прокуратури для поперед ньої перевірки судового акту , на підставі якого набуто так е право.

Частиною 3 ст.182 ЦК України п ередбачено право особи оскар жити до суду: відмову у держа вній реєстрації права на нер ухомість або правочинів щодо нерухомості, ухилення від ре єстрації, відмову від наданн я інформації про реєстрацію .

Відповідно до ч.2 ст. 19 Консти туції України, ч.3 ст. 24 Закону У країни «Про місцеве самовряд ування в Україні» органи дер жавної влади та місцевого са моврядування, їх посадові ос оби зобов»язані діяти лише н а підставі, в межах повноваже нь та у спосіб, що передбачен і Конституцією і законами У країни, актами Президента Ук раїни, Кабінету Міністрів Ук раїни.

Згідно ч.2 ст.2 КАС України до адміністративних судів можу ть бути оскаржені будь-які р ішення, дії чи бездіяльність суб»єктів владних повноваже нь. У розумінні п.7 ст. 3 цього К одексу відповідач є суб»єкт ом владних повноважень, наді леним компетенцією з держав ної реєстрації речових прав. Відповідно до ч.3 ст. 2 КАС Украї ни у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб»єктів владних повноваж ень адміністративні суди пе ревіряють, чи прийняті(вчине ні) вони: на підставі, у межах п овноважень та у спосіб, що пер едбачені Конституцією та за конами України; обґрунтовано , тобто з урахуванням усіх об ставин, що мають значення для прийняття рішення(вчинення дії); безсторонньо(неупередж ено); добросовісно; з дотриман ням принципу рівності перед законом, запобігаючи неспра ведливій дискримінації; з ур ахуванням права особи на уча сть у процесі прийняття ріше ння.

Відповідач, відмовляючи по зивачу в прийнятті заяви про державну реєстрацію права в ласності та державній реєст рації права власності на на бутий об»єкт нерухомого майн а, належним чином не вмотивув ав свою відмову й порушив вищ енаведені норми діючого зак онодавства та права позивача , які підлягають захисту.

Відповідно до ч.2 ст. 19 КАС Ук раїни дана адміністративна с права за територіальною під судністю розглядається за ви бором позивача Уманським міс ькрайонним судом Черкаської області, оскільки оскаржуєт ься бездіяльність відповід ача - суб»єкта владних повн оважень, яка допущена стосов но конкретної юридичної осо би - ПП «Енергоєвробуд-Уман ь», що зареєстрована у м. Ум ань Черкаської області.

За таких встановлених в пр оцесі вирішення справи обст авин та вище наведених норм ч инного законодавства, суд пр иходить до висновку про наяв ність правових підстав для з адоволення адміністративно го позову у повному обсязі за явлених вимог.

Враховуючи викладене, керу ючись ч.3 ст.2, ст.ст. 159-163 КАС Украї ни, суд -

п о с т а н о в и в:

Позов приватного підпр иємства «Енергоєвробуд-Уман ь» до комунального підприємс тва «Білгород-Дністровське Б ТІ» задовольнити у повному обсязі.

Визнати протиправною без діяльність Комунального під приємства «Білгород-Дністро вське БТІ» щодо державної ре єстрації права власності ПП «Енергоєвробуд-Умань» на 59/100 ч асток будівель та споруд баз и відпочинку «Лада», які розт ашовані за адресою: Одеська о бласть, м. Білгород-Дністровс ький, смт. Затока, бульвар Зол отий беріг, 101 і належать ПП «Е нергоєвробуд-Умань» на підст аві затвердженій ухвалою го сподарського суду Черкасько ї області від 29.04.2010 року № 12/439 миро вій угоді та акту приймання майна у власність від 29.04.2010 рок у.

Зобов»язати комунальне п ідприємство «Білгород-Дніст ровське бюро технічної інве нтаризації» зареєструвати п раво власності приватного п ідприємства «Енергоєвробуд -Умань» (20300, Черкаська область, м. Умань, вул. Жовтневої Револ юції, 90, ідентифікаційний код 33990239) на 59/100 часток будівель та сп оруд бази відпочинку «Лада» , які розташовані за адресою: О деська область, м. Білгород-Дн істровський, смт. Затока, бул ьвар Золотий беріг, 101 і належи ть ПП «Енергоєвробуд-Умань» на підставі затвердженій у хвалою господарського суду Ч еркаської області від 29.04.2010 рок у № 12/439 мировій угоді та акту

4

приймання майна у власні сть від 29.04.2010 року, а саме на буди нки відпочинку: літ. «2Т», площ ею 24,4 кв.м., «2У», площею 24,4 кв.м., «2Ф », площею 16,8 кв.м., «2Х», площею 24,6

кв.м., «2Ц», площею 24,6 кв.м., «2Ч», п лощею 24,6 кв.м., «2Ш», площею 24,6 кв.м ., «2Щ», площею 24,6 кв.м., «2Ю», площе ю 24,6 кв.м., «2Я», площею 33,7 кв.м., «2С », площею 39,2 кв.м.- з прибудовою, « 2Р»-службове, площею 64,5 кв.м., «2О- 1», «2П-1», «2Д-1», «2Л-1», «2М-1», «2Н-1», «2К -1», «2Й-1», «2Ї-1», «2І-1», «2И-1», «2З-1», «2Ж -1», «2Є-1», «2Е-1», «2-Г», вбиральню літ. «Я-1», їдальню літ. «Х-1», пр охідну літ. «Т-1», металеві ваг ончики літ. «2В-1», «2Б-1», медпунк т літ. «2А-1», службову будівлю літ. «У-1», трансформаторну літ . «Ф», сараї літ. «Ч-1», «Ц-1», «С-1», будинок охоронника літ. «Т», службову будівлю літ. «Ю», на віс літ. «Щ», душ літ. «Ш», поже жні ємкості літ. «№№ 2-5», колодя зь літ. «№ 6».

Постанова може бути оска ржена до Київського апеляці йного адміністративного суд у через Уманський міськрайо нний суд Черкаської області протягом десяти днів з дня її проголошення, одночасно коп ія апеляційної скарги надсил ається особою, яка її подає до суду апеляційної інстанції .

Суддя



Дата ухвалення рішення16.11.2010
Оприлюднено17.01.2011
Номер документу13234067
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-725-10

Постанова від 16.11.2010

Адміністративне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Іванов Анатолій Анатолійович

Постанова від 29.11.2010

Адміністративне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Кучерук Ігор Григорович

Постанова від 01.12.2010

Адміністративне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинська Олена Анатоліївна

Постанова від 18.10.2010

Адміністративне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Мельник Василь Іванович

Постанова від 09.04.2010

Адміністративне

Дзержинський міський суд Донецької області

Андреєв Віктор Васильович

Постанова від 10.03.2010

Адміністративне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Мироненко Ірина Петрівна

Постанова від 11.03.2010

Адміністративне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Пономарьов Олександр Петрович

Постанова від 22.02.2010

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Донецька

Юр'єва Тамара Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні