Рішення
від 24.12.2010 по справі 20/150-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИ ЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" грудня 2010 р. Справа № 20/150-10

Господарський суд Киї вської області у складі судд і Бабкіної В.М., розгляну вши у відкритому судовому за сіданні справу

за позовом Приватного акціонерного товариства «Ак ціонерна страхова компанія « Інго Україна»

до Акціонерного товари ства «Українська пожежно-стр ахова компанія»

про стягнення 14535,54 грн.

секретар судового засідан ня (пом. судді): Новікова І.С.

за участю представників:

від позивача: Амєліна О.О ., довір. № 219 від 29.04.2010 р.

від відповідача: Золюк М .С., довір. № 2337 від 30.08.2010 р.

Обставини справи:

Приватне акціонерне то вариство «Акціонерна страхо ва компанія «Інго Україна» (далі - позивач) звернулося до господарського суду Київськ ої області з позовом до Акц іонерного товариства «Украї нська пожежно-страхова компа нія» (далі - відповідач) про с тягнення 14535,54 грн.

Вимоги позивача обґрунт овані тим, що 04.11.2008 р. внаслідок п орушення водієм ОСОБА_1. в имог п. 13.1 Правил дорожнього ру ху при керуванні автомобілем «BMW Х5», державний номер НОМЕ Р_2 в м. Києві на Контрактовій площі відбулася дорожньо-тр анспортна пригода, в результ аті якої було пошкоджено авт омобіль «Toyota Prado», державний ном ер НОМЕР_1, який належить Т ОВ «Телеграф Мегезінс Україн а Видавництво». Автомобіль « Toyota Prado»був застрахований позив ачем за договором страхуванн я засобів наземного транспор ту, цивільної відповідальнос ті, водія та пасажирів від нещ асних випадків, оформлений п олісом № 250559634. Для визначення ва ртості ремонту автомобіля «T oyota Prado»було проведено автотова рознавче дослідження, за рез ультатами якого складено зві т № 2493 від 14.11.2008 р. Позивач у відпов ідності з договором страхува ння здійснив оплату вартості ремонту автомобіля «Toyota Prado»у с умі 14292,76 грн., у зв' язку з чим по зивач просив суд стягнути з в ідповідача в порядку регресу суму відшкодування 14292,76 грн., ос кільки автомобіль «BMW Х5», який належить ОСОБА_1., застрах ований відповідачем, а також 242,78 грн. пені, 145,36 грн. державного мита та 236,00 грн. витрат на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу.

Розгляд справи відкладав ся.

У судовому засіданні 07.12.2010 р . представник позивача надав суду заяву про зменшення поз овних вимог, відповідно до як ої просить суд стягнути з від повідача 13782,76 грн. (з урахування м франшизи 510,00 грн.) збитків в по рядку регресу, 234,11 грн. пені, а та кож сплачене державне мито т а 236,00 грн. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу.

У судовому засіданні 24.12.2010 р. п редставник позивача позовні вимоги підтримав, з урахуван ням заяви про зменшення позо вних вимог.

Представник відповідача у судовому засіданні 24.12.2010 р. зап еречив проти нарахування штр афних санкцій у вигляді пені .

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України в разі, якщо відзив на позовну заяву і витребува ні господарським судом докум енти не подано, справу може бу ти розглянуто за наявними в н ій матеріалами.

У судовому засіданні 24.12.2010 р. б уло оголошено вступну та рез олютивну частину рішення.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, дослідив ши докази та оцінивши їх в сук упності, суд

встановив:

04.06.2008 р. між Закритим акціо нерним товариством «Акціоне рна страхова компанія «Інго Україна», правонаступником я кого є Приватне акціонерне т овариство «Акціонерна страх ова компанія «Інго Україна»( страховик), та Товариством з о бмеженою відповідальністю « Телеграф Мегезінс Україна Ви давництво» (страхувальник) б уло укладено договір страхув ання засобів наземного транс порту, цивільної відповідаль ності, водія та пасажирів від нещасних випадків № 250559634, відпо відно до якого ПАТ «Акціонер на страхова компанія «Інго У країна» було застраховано ма йнові інтереси страхувальни ка, пов'язані з експлуатацією наземного транспортного зас обу марки «Toyota Prado», державний но мер НОМЕР_1.

04.11.2008 р. у м. Києві на Контракто вій площі сталася дорожньо-т ранспортна пригода за участю автомобіля марки «Toyota Prado», держ авний номер НОМЕР_1, під ке руванням водія ОСОБА_2. та автомобіля марки «BMW Х5», держа вний номер НОМЕР_2, під кер уванням водія ОСОБА_1., що п ідтверджується довідкою Від ділу державтоінспекції з обс луговування Подільського ра йону при УДАІ ГУМВС України в м. Києві.

Згідно постанови Подільсь кого районного суду м. Києва в ід 08.12.2008 р. у справі № 3-36074\2008 року вс тановлено, що 04.11.2008 р. Кметик Я.Й., керуючи автомобілем марки « BMW Х5», державний номер НОМЕР _2, не врахував дорожню обста новку, не дотримався безпечн ої дистанції, в результаті чо го відбулося зіткнення з авт омобілем марки «Toyota Prado», держав ний номер НОМЕР_1, що призв ело до пошкодження транспорт них засобів, внаслідок поруш ення ОСОБА_1. п. 13.1 Правил дор ожнього руху України, у зв'язк у з чим останнього було визна но винним у вчиненні вищевка заної дорожньо-транспортної пригоди та притягнуто до адм іністративної відповідальн ості.

ПАТ «Акціонерна страхова к омпанія «Інго Україна»було з амовлено у Товариства з обме женою відповідальністю «Ест імейт»автотоварознавче дос лідження для встановлення ро зміру матеріальної шкоди, як а була заподіяна ТОВ «Телегр аф Мегезінс Україна Видавниц тво»в результаті ДТП 04.11.2008 р. в м . Києві на Контрактовій площі за участю автомобіля марки « Toyota Prado», державний номер НОМЕР _1, під керуванням водія ОС ОБА_2. та автомобіля марки «BM W Х5», державний номер НОМЕР_2 , під керуванням водія ОСО БА_1.

Відповідно до звіту ТОВ «Ес тімейт»від 14.11.2008 р. № 2493 з визначе ння вартості матеріального з битку, завданого власнику тр анспортного засобу, вартість відновлювального ремонту ав томобіля марки «Toyota Prado», держав ний номер НОМЕР_1, встанов лена в сумі 16817,76 грн., а вартість матеріального збитку, завда ного власнику автомобіля в р езультаті його пошкодження в ДТП, визначено в розмірі 15355,16 гр н.

25.12.2008 р. ТОВ «Телеграф Мегезін с Україна Видавництво»було п одано до ПАТ «Акціонерна стр ахова компанія «Інго Україна »заяву на виплату страхового відшкодування в сумі 15780,80 грн.

У відповідності зі звітом Т ОВ «Естімейт»№ 2493 від 14.11.2008 р. ПАТ «Акціонерна страхова компан ія «Інго Україна»було виплач ено страхове відшкодування Т ОВ «Телеграф Мегезінс Україн а Видавництво»у розмірі 14292,76 г рн. (за вирахуванням франшизи у розмірі 2525,00 грн.), що підтверд жується платіжним доручення м № 1437 від 02.03.2009 р.

Відповідно до ст. 27 Закону Ук раїни «Про страхування»до ст раховика, який виплатив стра хове відшкодування за догово ром майнового страхування, в межах фактичних затрат пере ходить право вимоги, яке стра хувальник або інша особа, що о держала страхове відшкодува ння, має до особи, відповідаль ної за заподіяний збиток.

Відповідно до ст. 9 Закону Ук раїни «Про страхування»фран шиза - частина збитків, що не в ідшкодовується страховиком згідно з договором страхува ння.

Згідно з ст. 993 ЦК України до с траховика, який виплатив стр ахове відшкодування за догов ором майнового страхування у межах фактичних витрат пере ходить право вимоги, яке стра хувальник або інша особа, що о держала страхове відшкодува ння, має до особи, відповідаль ної за завдані збитки.

Статтею 1191 ЦК України встано влено, що особа, яка відшкодув ала шкоду, завдану іншою особ ою, має право зворотної вимог и (регресу) до винної особи у р озмірі виплаченого відшкоду вання, якщо інший розмір не вс тановлений законом.

Відповідно до ст. 29 Закону Ук раїни «Про обов'язкове страх ування цивільно-правової від повідальності власників наз емних транспортних засобів» у зв'язку з пошкодженням тран спортного засобу відшкодову ються витрати, пов'язані з від новлювальним ремонтом транс портного засобу з урахування м зносу, розрахованого у поря дку, встановленому законодав ством, включаючи витрати на у сунення пошкоджень, зроблени х навмисно з метою порятунку потерпілих внаслідок дорожн ьо-транспортної пригоди, з ев акуацією транспортного засо бу з місця дорожньо-транспор тної пригоди до місця прожив ання того власника чи законн ого користувача транспортно го засобу, який керував транс портним засобом у момент дор ожньо-транспортної пригоди, чи до місця здійснення ремон ту на території України. Якщо транспортний засіб необхідн о, з поважних причин, помістит и на стоянку, до розміру шкоди додаються також витрати на е вакуацію транспортного засо бу до стоянки та плата за посл уги стоянки.

Суб`єктом відповідальност і за шкоду, що заподіяна джере лом підвищеної небезпеки є о соба, яка на відповідній прав овій підставі (право власнос ті, інше речове право, договір підряду, оренди, тощо) володіє транспортним засобом, механ ізмом, іншим об`єктом, викори стання, зберігання або утрим ання якого створює підвищену небезпеку (ч. 2 ст. 1187 ЦК України) .

Відповідно до ч. 1 ст. 1188 ЦК Укр аїни шкода, завдана внаслідо к взаємодії кількох джерел п ідвищеної небезпеки (самим д жерелам чи їх володільцям), ві дшкодовується на загальних п ідставах, а саме: 1) шкода, завда на одній особі з вини іншої ос оби, відшкодовується винною особою; 2) за наявності вини ли ше особи, якій завдано шкоду, в она їй не відшкодовується; 3) з а наявності вини всіх осіб, ді яльністю яких було завдано ш коди, розмір відшкодування в изначається у відповідній ча стці залежно від обставин, що мають істотне значення.

Згідно з п. 37.4 ст. 37 Закону Укра їни «Про обов'язкове страхув ання цивільно-правової відпо відальності власників назем них транспортних засобів»ст раховик має право здійснюват и виплату страхового відшкод ування безпосередньо потерп ілим або погодженим з ними пі дприємствам, установам та ор ганізаціям, що надають послу ги з ремонту пошкодженого ма йна, лікування потерпілих та інші послуги, пов'язані з відш кодуванням збитків. Страхови к здійснює компенсацію витра т страхувальника або особи, в ідповідальність якої застра хована, у разі, коли такі витра ти здійснюються за згодою ст раховика. Якщо страхувальник або особа, відповідальність якої застрахована, здійснил и такі витрати без попереднь ого погодження із страховико м, страховик має право відмов ити у компенсації таких витр ат або зменшити їх розмір з ур ахуванням вимог законодавст ва України про порядок відшк одування такої шкоди.

Приписами пунктів 38.1.1 п. 38.1 ст. 38 Закону України «Про обов'язк ове страхування цивільно-пра вової відповідальності влас ників наземних транспортних засобів» визначено, що страх овик після виплати страховог о відшкодування має право по дати регресний позов до стра хувальника або водія забезпе ченого транспортного засобу , який спричинив дорожньо-тра нспортну пригоду: а) якщо він к ерував транспортним засобом у стані сп'яніння під впливом алкоголю, наркотичних, психо токсичних чи інших одурманюю чих речовин; б) якщо він керува в транспортним засобом без п рава на керування транспортн им засобом відповідної катег орії; в) якщо він після дорожнь о-транспортної пригоди самов ільно залишив місце пригоди чи ухилився від проведення в установленому порядку перев ірки, констатуючої дію алког ольних напоїв, наркотичних ч и інших одурманюючих речовин , чи споживав ці речовини післ я дорожньо-транспортної приг оди до відповідної констатую чої перевірки; г) якщо дорожнь о-транспортна пригода визнач ена в установленому порядку безпосереднім наслідком нев ідповідності технічного ста ну та обладнання транспортно го засобу існуючим вимогам П равил дорожнього руху; ґ) якщо він не повідомив страховика у строки і за умов, визначених у підпункті 33.1.2 пункту 33.1 статт і 33 цього Закону.

Таким чином, приписами дано ї правової норми встановлено , що страховик після виплати с трахового відшкодування має право подати регресний позо в до страхувальника або воді я забезпеченого транспортно го засобу, який спричинив дор ожньо-транспортну пригоду, я кщо він не повідомив страхов ика у строки і за умов, визначе них у підпункті 33.1.2 пункту 33.1 ст атті 33 цього Закону.

Як вбачається з матеріалів справи, 04.11.2008 р. дорожньо-трансп ортна пригода в м. Києві на Кон трактовій площі сталася з ви ни водія ОСОБА_1., який керу вав транспортним засобом «BMW Х 5», державний номер НОМЕР_2 . Зазначене підтверджується постановою Подільського рай онного суду м. Києва від 08.12.2008 р. п ро притягнення до адміністра тивної відповідальності гро мадянина Кметика Ярослава Йо сиповича по ст. 124 КУпАП, в мотив увальній частині якої зазнач ено, що водій порушив п. 13.1 Прав ил дорожнього руху.

Судом встановлено, що обов'я зкова цивільно-правова відпо відальність власників назем них транспортних засобів О СОБА_1. була застрахована Ак ціонерним товариством «Укра їнська пожежно-страхова комп анія», що підтверджується По лісом обов'язкового страхува ння цивільно-правової відпов ідальності власників наземн их транспортних засобів № ВВ /9094417.

Оскільки цивільно-правова відповідальність ОСОБА_1 ., як власника автомобіля «BMW Х5 », державний номер НОМЕР_2 у відповідності до полісу № В В/9094417 від 26.04.2008 р. застрахована Ак ціонерним товариством «Укра їнська пожежно-страхова комп анія»(відповідач), та врахову ючи вимоги ст. 35 Закону Україн и «Про обов'язкове страхуван ня цивільної відповідальнос ті власників транспортних за собів», позивачем було напра влено відповідачу регресну в имогу № 1242 від 19.08.2010 р. про виплату страхового відшкодування у розмірі 14292,76 грн.

До позивача відповідно до с т. 27 ЗУ «Про страхування»та ст . 993 ЦК України, як страховика, я кий виплатив страхове відшко дування за договором доброві льного страхування транспор тного засобу, у порядку регре су перейшло право вимоги до А Т «Українська пожежно-страхо ва компанія»на відшкодуванн я збитків, як до особи, відпові дальної за заподіяний збиток відповідно до договору обов ' язкового страхування циві льно-правової відповідально сті власників наземних транс портних засобів (поліс № ВВ/909441 7).

Як зазначалося вище, 19.08.2010 р. по зивач направив на адресу від повідача регресну вимогу № 1242 .

За таких обставин, у відпові дності до вимог ст. 37 ЗУ «Про об ов'язкове страхування цивіль ної відповідальності власни ків транспортних засобів», в ідповідач мав здійснити випл ату страхового відшкодуванн я в порядку регресу.

Як встановлено судом, стано м на 01.11.2010 р. відповідачем страх ове відшкодування позивачу н е виплачено, чим прострочено виконання зобов'язань за пол ісом на 40 днів.

За таких обставин позовні в имоги щодо стягнення страхов ого відшкодування з відповід ача, з урахуванням встановле ння судом факту невиплати ві дповідачем позивачеві страх ового відшкодування в порядк у регресу в сумі 13782,76 грн. (з урах уванням заяви про зменшення позовних вимог), підлягають з адоволенню.

Крім суми основної заборг ованості, позивач просить су д стягнути з відповідача пен ю відповідно до п. 37.2 ст. 37 Закону України «Про обов'язкове стр ахування цивільної відповід альності власників транспор тних засобів», яким передбач ено, що за кожен день простроч ення виплати страхового відш кодування з вини страховика або МТСБУ особі, яка має право на отримання такого відшкод ування, сплачується пеня з ро зрахунку подвійної обліково ї ставки Національного банку України, яка діє у період, за я кий нараховується пеня.

З долученого до матеріалі в справи розрахунку пені на с уму страхового відшкодуванн я вбачається, що позивачем бу ло визначено розмір пені в су мі 234,11 грн. за період з 21.09.2010 р. до 01.11 .2010 р., який є обґрунтованим та п ідлягає стягненню з відповід ача.

За таких обставин суд дійшо в висновку щодо задоволення позовних вимог Приватного ак ціонерного товариства «Акці онерна страхова компанія «Ін го Україна» у повному обсязі .

Судові витрати відповідно до вимог ст.ст. 44, 49 Господарськ ого процесуального кодексу У країни покладаються на сторо ни пропорційно розміру задов олених позовних вимог.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. 124 Конституції Украї ни, ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу Укра їни, суд

вирішив:

1. Позовні вим оги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Акціон ерного товариства «Українсь ка пожежно-страхова компанія »(08500, Київська обл., м. Фастів, пл . Перемоги, 1, код ЄДРПОУ 20602681) на к ористь Приватного акціонерн ого товариства «Акціонерна с трахова компанія «Інго Украї на»(01054, м. Київ, Шевченківський р-н, вул. Воровського, 33, код ЄДР ПОУ 16285602) - 13782 (тринадцять тисяч сімсот вісімдесят дві тисячі ) грн. 76 коп. страхового відшкод ування, 234 (двісті тридцять чот ири) грн. 11 коп. пені, 140 (сто сорок ) грн. 17 коп. державного мита та 236 (двісті тридцять шість) грн. 0 0 коп. витрат на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу.

Видати наказ після набра ння рішенням законної сили.

Суддя В.М. Бабкіна

Дата підписання рішення - 29.12.2010 р.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення24.12.2010
Оприлюднено28.01.2011
Номер документу13515873
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/150-10

Рішення від 13.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Постанова від 18.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Ухвала від 11.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Постанова від 07.04.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 04.03.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Постанова від 02.03.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Лосєв А.М.

Рішення від 18.02.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Рішення від 24.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 12.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні