Рішення
від 20.01.2011 по справі 6/586
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 6/586 20.01.11

За позовом Упр авління виконавчої дирекції Фонду соціального страхуван ня від нещасних випадків на в иробництві та професійних за хворювань України у місті Ки єві

До Відкритог о акціонерного товариства «Д ержавний Ощадний банк Україн и»

Про стягненн я 50,50 грн.

Суддя Ковт ун С.А.

Представники сторін:

від позивача не з' явились

від відповідача Але ксенко В.Ю. (за дов.)

Обставини справи:

До господарського суд у міста Києва звернулося з по зовом управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних вип адків на виробництві та проф есійних захворювань України у місті Києві до відкритого а кціонерного товариства «Дер жавний Ощадний банк України» про стягнення 50,50 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що позивачем після смерт і особи, яка має право на страх ові виплати, було безпідстав но перераховано на її рахуно к, відкритий відповідачем, гр ошові кошти, а тому вони мають бути списані відповідачем з рахунку застрахованої особи на користь позивача.

Ухвалою суду від 20.12.2010 р. поруш ено провадження у справі № 6/586 , розгляд останньої призначе но на 20.01.2011 р..

Відповідач у наданому суду відзиві позовні вимоги відх илив, зазначивши, що позиваче м пропущено строк позовної д авності.

Представники позивача в су дове засідання не з' явилися , про день та час проведення су дового засідання було повідо млено належним чином.

За таких обставин, суд вважа є за можливе розглянути спра ву за наявними матеріалами н а підставі ст. 75 ГПК України.

Розглянувши надані стор онами документи і матеріали, заслухавши пояснення предст авника відповідача, всебічно та повно з' ясувавши обстав ини, на яких ґрунтуються позо вні вимоги і заперечення, об' єктивно оцінивши в сукупност і докази, які мають значення д ля розгляду справи і вирішен ня спору по суті, суд встанови в:

21.03.2005 р. постановою № 01/282/7 Фон д соціального страхування ві д нещасних в ипадків на виробництві та пр офесійних захворювань Украї ни призначив ОСОБА_1 (далі - застрахований) щомісячну ст рахову виплату з 01.03.2005 р. в розмі рі 260,92 грн.

Виплата зазначеної щоміся чної грошової суми здійснюва лась шляхом перерахування на особовий рахунок застрахова ного, який був відкритий ним в Деснянському відділенні Оща дного банку України у місті К иєві на підставі договору № 101 764 на відкриття пенсійного вкл аду від 23.01.2003 р., укладеного з від повідачем.

ІНФОРМАЦІЯ_1 р. застрахова ний помер, що підтверджуєтьс я свідоцтвом про смерть від 26. 05.2005р. (серія 1-ОК № НОМЕР_1).

Про смерть застрахованого позивачу стало відомо 10.06.2005 р..

10.06.2005 р. постановою № 01/282-8 виплат а належних застрахованому гр ошових сум страхового відшко дування була припинена з 26.05.2005 р . у зв'язку з його смертю.

Внаслідок того, що позивач б ув невчасно повідомлений про смерть застрахованого, пози вач зайво перерахував на осо бовий рахунок застрахованог о у Деснянському відділенні Ощадного банку України, вже п ісля його смерті, страхові ви плати на суму 50,50 грн.

Позовні вимоги обґрунтову ються статтею 1071 Цивільного к одексу України відповідно до якої, грошові кошти можуть бу ти списані з рахунка клієнта без його розпорядження на пі дставі рішення суду.

Відповідно до ст. 509 Цивільно го кодексу України, зобов'яза нням є правовідношення, в яко му одна сторона (боржник) зобо в'язана вчинити на користь др угої сторони (кредитора) певн у дію (передати майно, виконат и роботу, надати послугу, спла тити гроші тощо) або утримати ся від певної дії, а кредитор м ає право вимагати від боржни ка виконання його обов'язку.

Згідно з ч. 2 ст. 509 Цивільного к одексу України зобов'язання виникають з підстав, встанов лених статтею 11 цього Кодексу .

Статтею 11 Цивільного кодекс у України передбачено, що цив ільні права та обов'язки вини кають із дій осіб, що передбач ені актами цивільного законо давства, а також із дій осіб, щ о не передбачені цими актами , але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. П ідставами виникнення цивіль них прав та обов' язків є, зок рема, договори та інші правоч ини; інші юридичні факти.

Відповідно до ст. 1066 Цивільно го кодексу України за догово ром банківського рахунка бан к зобов'язується приймати і з араховувати на рахунок, відк ритий клієнтові (володільцев і рахунка), грошові кошти, що й ому надходять, виконувати ро зпорядження клієнта про пере рахування і видачу відповідн их сум з рахунка та проведенн я інших операцій за рахунком .

Як зазначено вище, 23.01.2003 р. між Говоровим В.В. (клієнтом) та Ощ адним банком України (банком ) було укладено договір на від криття пенсійного вкладу № 1017 64 (далі - Договір).

Відповідно до п. 2.2 Договору банк зобов'язується: прийн яти від клієнта кошти в сумі, з азначеній в п.2.1 та видати кліє нту ощадну книжку або магніт ну картку: забезпечити збері гання і повернення суми кошт ів, які знаходяться на рахунк у та нарахованих відсотків, о бумовлених п. 3.2 або 3.10 цього дог овору на першу вимогу клієнт а готівкою або в безготівков ій формі; зберігати таємницю операцій по рахунку клієнта .

Згідно з ч. 1-3 ст. 1068 Цивільног о кодексу України банк зобов 'язаний вчиняти для клієнта о перації, які передбачені для рахунків даного виду законо м, банківськими правилами та звичаями ділового обороту, я кщо інше не встановлено дого вором банківського рахунка. Банк зобов'язаний зарахувати грошові кошти, що надійшли на рахунок клієнта, в день надхо дження до банку відповідного розрахункового документа, я кщо інший строк не встановле ний договором банківського р ахунка або законом. Банк зобо в'язаний за розпорядженням к лієнта видати або перерахува ти з його рахунка грошові кош ти в день надходження до банк у відповідного розрахунково го документа, якщо інший стро к не передбачений договором банківського рахунка або зак оном.

Таким чином, умовами Догово ру та чинним законодавством передбачений обов' язок бан ка вчиняти дії, в тому числі сп исувати кошти, на вимогу кліє нта (уповноваженої особи).

Кошти на рахунку є власніст ю клієнта і саме він, а після й ого смерті спадкоємці, мають право на розпорядження ними , банк не має право на розпоряд ження коштами, що надходять н а рахунки його клієнтів.

Судом встановлено, що між уп равлінням виконавчої дирекц ії Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України у місті Києві та відкритим акціонер ним товариством «Державний О щадний банк України»немає до говірних відносин. Чинним за конодавством банківським ус тановам не надано повноважен ь на розпорядження рахунками клієнтів в разі їх смерті.

Частиною 1 статті 19 Конститу ції України передбачено, що п равовий порядок в Україні ґр унтується на засадах, відпов ідно до яких ніхто не може бут и примушений робити те, що не п ередбачено законодавством.

Рішення суду як підстава сп исання коштів, що встановлен а ст. 1071 ЦК України, є наслідком розгляду вимоги щодо захист у прав стягувача, яка повинна бути адресована особі, на яку покладено обов' язок списат и кошти. В даному випадку це є спадкоємці застрахованого, з а наявністю таких, або відпов ідна територіальна громада ( ст. 1277 ЦК України).

Оскільки відкрите акціоне рне товариство «Державний Ощ адний банк України»не має пр ав на кошти, що знаходяться на рахунку, відкритому застрах ованим, і чинним законодавст вом не покладається на відпо відача обов' язок поверненн я коштів та встановлення пор ядку його здійснення, у суду в ідсутні підстави для задовол ення вимог про зобов' язання відповідача списати грошові кошти з рахунку.

Відповідно до ст. 1 ГПК Украї ни підприємства, установи, ор ганізації, інші юридичні осо би (у тому числі іноземні), гро мадяни, які здійснюють підпр иємницьку діяльність без ств орення юридичної особи і в ус тановленому порядку набули с татусу суб'єкта підприємниць кої діяльності (далі - підприє мства та організації), мають п раво звертатися до господарс ького суду згідно з встановл еною підвідомчістю господар ських справ за захистом свої х порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом з аходів, спрямованих на запоб ігання правопорушенням.

Позивачем не доведено, що у відповідача існував обов' я зок вчиняти дії на вимогу поз ивача.

Статтею 32 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и встановлено, що доказами у с праві є будь-які фактичні дан і, на підставі яких господарс ький суд у визначеному закон ом порядку встановлює наявні сть чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги ч и заперечення сторін, а також інші обставини, які мають зна чення для правильного виріше ння господарського спору.

Відповідно до статті ст. 33 Го сподарського процесуальног о кодексу України, кожна стор она повинна довести ті обста вини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і з аперечень.

Приймаючи рішення, суд зобо в' язаний керуватись надани ми сторонами доказами.

Позивачем не надано доказі в на підтвердження того, що ві дповідач зобов' язаний спис ати кошти з рахунку застрахо ваного.

Зазначені вище обставини в сукупності є підставою для в ідмови у задоволенні позовни х вимог.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати покладають ся на позивача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 82-85 ГПК України, с уд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову відмовити повністю.

Суддя С.А. Ковтун

Рішення підписано 27.01.2011 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.01.2011
Оприлюднено01.02.2011
Номер документу13570745
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/586

Рішення від 09.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Постанова від 23.01.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Мальченко А.О.

Ухвала від 23.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 27.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Рішення від 20.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Постанова від 01.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Ухвала від 12.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Рішення від 02.12.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Маляренко А.В.

Ухвала від 28.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні