Рішення
від 25.01.2011 по справі 14/234-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14/234-10

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

25.01.11р.

Справа № 14/234-10

За позовом  Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мост сервіс", 49044, м.Дніпропетровськ, вул. Глинки, б. 2 

до  Закритого акціонерного товариства "Акта" 49083, м. Дніпропетровськ,     вул. Собінова, 1 

про зобов'язання передати на баланс житловий будинок з вбудованими нежитловими приміщеннями

            

Суддя  Панна С.П.

Представники:

  Від позивача   Ковирєв А.В. - представник за довіреністю від 29.12.2010 року

Від відповідача  Борієва О.Б. - представник за довіреністю від 01.12.2010 року 

СУТЬ СПОРУ:

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мост сервіс" звернулося до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Закритого акціонерного товариства "Акта" про зобов'язання передати на баланс житловий будинок з вбудованими нежитловими приміщеннями, що розташований по вул. Глинки, буд. 2, м. Дніпропетровськ,  й план земельної ділянки, технічний паспорт будинку та відповідну технічну документацію (інвентарна справа, акт прийнятих і експлуатацію, плани зовнішніх мереж тощо).

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем Порядку передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2002 року за № 1521, в частині призначення повноважних представників в комісію з передачі будинку з балансу на баланс та початку даної процедури.

Відповідач позовні вимоги не визнає (відзив на позовну заяву від 28.09.2010 року), посилаючись на те, що відповідач є власником окремих нежитлових приміщень в житловому будинку, але не є власником всього житлового будинку, що підтверджується свідоцтвом про право власності на нерухоме майно від 24.02.2009 року. Крім того, відповідач не є балансоутримувачем такого житлового будинку, а лише визначених у свідоцтві про право власності на нерухоме майно, нежитлових приміщень, які і мають своє відображення в бухгалтерській звітності відповідача про визнання недійсним рішення  про створення

20.12.2010 року до суду надійшло клопотання позивача про залучення до участі у справі другого відповідача ТОВ "Акта Сервіс". Клопотання не підлягає задоволенню, оскільки позивачем не визначено позовні вимоги до відповідача ТОВ "Акта Сервіс",

21.12.2010 року до суду надійшло клопотання відповідача про продовження строків вирішення спору.

05.01.20011року до суду надійшло клопотання  відповідача про зупинення провадження у справі  № 14/234-10  до розгляду господарським судом  Дніпропетровської області  позовної заяви  ПАТ "Акта" до відповідача Закритого акціонерного товариства "Акта" про визнання  недійсним рішення  про створення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Мост сервіс" у справі № 25/18-11,

Клопотання не підлягає задоволенню із-за достатності матеріалів у справі для вирішення спору по суті. Крім того, відповідач не позбавлений права звернутися до суду відповідно до ст. 114 Господарського процесуального кодексу України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, у справі оголошувались вступна та резолютивна частини рішення.

Згідно п. 1.1 розділу 1 статуту ПАТ "Акта", затвердженого загальними зборами акціонерів ЗАТ "Акта" (протокол № 2 від 25 жовтня 2010 року)             ПАТ "Акта" є новим  найменуванням ЗАТ "Акта" (інд. код 31384531) відповідно до вимог Закону України "Про акціонерні товариства).

Відповідно до акту державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 08.06.2007 року, який затверджений рішенням виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради № 1244 від 08.05.2008 року, в експлуатацію було прийнято третю чергу громадських будівель багатофункціонального призначення (житловий будинок з вбудованими нежитловими приміщеннями: літ. В-25, В1 -1. В -1, в-1, загальною площею 22 943,9 кв. м, житловою площею квартир 12 683,0 кв. м, загальною площею квартир 13 519,5 кв. м, площею нежитлових приміщень 1 419, 1 кв. м, ґанків піт. в, в, збудованих товариством з обмеженою відповідальністю ВКП «Проммонтаж-Реконструкція») по вул. Глинки, 2 в м.Дніпропетровську.

Згідно акту замовником робіт є закрите акціонерне товариство «Акта».

Відповідно до п. 3 рішення виконкому № 1244 від 08.05.2008 року здійснювати повноваження щодо забезпечення належного утримання, обслуговування та управління зазначеним об'єктом до створення ОСББ та прийняття об'єкта на баланс покладено на ЗАТ «Акта».

Пунктом 3 вказаного вище рішення, власникам квартир і вбудованих нежитлових приміщень житлового будинку по вул. Глинки, 2 було рекомендовано створити ОСББ, прийняти на баланс зазначеного об'єднання житловий будинок з вбудованими нежитловими приміщеннями та звернутися до земельного управління Дніпропетровської міської ради для оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку по фактичному розміщенню.

Рішенням установчих зборів членів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку № 2 вул. Глинки в м. Дніпропетровськ (протокол           № 1 від 17 березня 2009 року) затверджено статут ОСББ „Мост Сервіс". Вказане об'єднання зареєстроване виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради 30.03.2009 року, про що видано свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи (серія А01 № 053321).    

Після створення та державної реєстрації ОСББ "Мост  сервіс" загальними зборами його членів було вирішено прийняти на баланс багатоквартирний  житловий будинок, розташований по вул. Глінки, 2 у м.Дніпропетровськ, та створити комісію  щодо прийняття будівлі й інженерних споруд. Комісія повинна була розпочати свою діяльність з 15 травня 2009 року  і закінчити свою роботу до 30 травня 2009 року. Прийняття на баланс і повне обслуговування будинку силами ОСББ було призначено на 01 червня 2009 року, що підтверджується протоколом № 2 від 28  квітня (т. 1 а. с. 21).

Як стверджує позивач, ПАТ "Акта" не реагує на звернення ОСББ "Мост  сервіс" (звернення №22 від 29.04.2009 року, лист № 8 від 18.01.2010 року) з приводу призначення повноважних представників в комісію з передачі будинку з балансу на баланс та просить суд зобов'язати відповідача передати на баланс позивача житловий будинок з вбудованими нежитловими приміщеннями, що розташований по вул. Глинки, буд. 2, м. Дніпропетровськ, й план земельної ділянки, технічний паспорт будинку та відповідну технічну документацію (інвентарна справа, акт прийнятих і експлуатацію, плани зовнішніх мереж тощо).

З позовними вимогами на можна погодитись виходячи з наступного:

Відповідно до ст. 11 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", об'єднання після набуття статусу юридичної особи може прийняти на власний баланс весь житловий комплекс. У разі якщо у новозбудованому будинку власники квартир, приміщень протягом двох місяців після підписання акта державної приймальної комісії не створюють об'єднання і не приймають на баланс основні фонди, сільська, селищна, міська рада може своїм рішенням призначити балансоутримувача. Передача майна з балансу на баланс відбувається у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Згідно  ст. 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд є власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.

Постановою Кабінету Міністрів № 1521 від 11.10.2002 року "Про реалізацію Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", затверджений порядок передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, яким встановлено, що питання  про прийняття житлового комплексу на баланс об'єднання вирішується загальними зборами об'єднання. Передача житлового комплексу або його частини проводиться з балансу на баланс разом  з планом земельної ділянці, технічним паспортом будинку та відповідній технічній документації (інвентарна справа, акт прийняття в експлуатацію, плани зовнішніх мереж та інші) в двохмісячний строк після надання відповідного звернення від об'єднання.

Згідно з ч. 1 ст. 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 369 Цивільного кодексу України, співвласники майна,  що є у спільній  сумісній  власності, володіють  і  користуються  ним спільно,  якщо інше не встановлено домовленістю між ними. Розпоряджання майном,  що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників.

Власникам квартири у дво- або багатоквартирному  житловому будинку  належать  на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування,  опорні конструкції  будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири,  яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі,  які  призначені  для  забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку (ч. 2 ст. 382 Цивільного кодексу України).

З матеріалів справи вбачається, що з боку управління житлового господарства  Дніпропетровської міської  ради не вносилося на розгляд виконкому Дніпропетровської міської ради  рішення стосовно визначення балансоутримувача (житлового будинку з вбудованими  нежитловими приміщеннями) по вул. Глинки, 2.(лист  за № 3/248 від 25.01.2011 року).

Докази того, що відповідач є балансоутримувачем в розумінні Закону України "Про житлово-комунальні послуги" у сторін відсутні, тому суду не надані. Позивачем не доведено суду за ким зареєстровано право власності на житловий будинок з вбудованими нежитлованими приміщеннями по                      вул. Глинки, 2  в цілому.

Відповідач, згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 24.02.2009 року, є власником окремих нежитлових приміщень в житловому будинку, розташованому за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Глинки, б. 2:

1) нежитлове приміщення № 170, загальною площею 38,4 кв. м (цокольний поверх);

2) нежитлове приміщення № 171 поз. 1, 2, загальною площею 183,3 кв. м (цокольний поверх);

3) нежитлове приміщення № 172, загальною площею 28,0 кв. м (цокольний поверх);

4) нежитлове приміщення № 173, загальною площею 75,3 кв. м (цокольний поверх);

5) нежитлове приміщення № ХХVІІІ поз.1-15, загальною площею 437,5 кв. м (цокольний поверх);

6) нежитлове приміщення № 171 поз.3, загальною площею 87,6 кв. м (перший поверх);

7) нежитлове приміщення № 174, загальною площею 52,5 кв. м (перший поверх);

8) нежитлове приміщення № І поз.1-4, загальною площею 588,5 кв. м (перший поверх);

9) нежитлове приміщення № 175, загальною площею 52,5 кв. м (другий поверх);

10) нежитлове приміщення № ІІ поз.1-3, загальною площею 748,5 кв. м (другий поверх);

11) нежитлове приміщення № 176, загальною площею 52,5 кв. м (третій поверх);

12) нежитлове приміщення № ІІІ поз.1-3, загальною площею 748,5 кв. м (третій поверх);

13) нежитлове приміщення № 177, загальною площею 52,5 кв. м (четвертий поверх);

14) нежитлове приміщення № ІV поз.1-3, загальною площею 748,5 кв. м (четвертий поверх);

15) нежитлове приміщення поз.V-17, V-18 (п'ятий поверх);

16) нежитлове приміщення поз.ІХ-15 (дев'ятий поверх).

А також, відповідно до записів свідоцтва про право власності на нерухоме майно, відповідачем на підставі договорів купівлі-продажу здійснено відчуження наступних приміщень:

1) нежитлове приміщення поз. ХІ-15 (одинадцятий поверх);

2) нежитлове приміщення поз. ХІІ-15 (дванадцятий поверх);

3) нежитлове приміщення поз. ХІІІ-15 (тринадцятий поверх);

4) нежитлове приміщення поз. ХV-15 (п'ятнадцятий поверх);

5) нежитлове приміщення поз. ХVІ-15 (шістнадцятий поверх);

6) нежитлове приміщення поз. ХVІІ-15 (сімнадцятий поверх);

7) нежитлове приміщення поз. ХХ-15 (двадцятий поверх);

8) нежитлове приміщення поз. ХХІ-15 (двадцять перший поверх);

9) нежитлове приміщення поз. ХХІІІ-15 (двадцять третій поверх);

10) нежитлове приміщення поз. ХХІV-15 (двадцять четвертий поверх);

Право володіння та первісна вартість вищезазначеними об'єктами відображається в балансі відповідача станом на 30.06.2010 року - графа "Актив", графа "Необоротні активи", графа "Основні засоби", код рядка 031 "Первісна вартість" (порядок формування вартості і амортизації об'єкта відображається в картці рахунку 13 та в картці рахунку 103 (т. 2 а. с. 65-68).

На підставі вищевикладеного суд дійшов висновку, що на момент винесення рішення балансоутримувач у житловому будинку з вбудованими  нежитловими приміщеннями по вул. Глинки,2  відсутній.

Відповідно до статті 33, 34 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Таким чином, суд дійшов висновку, що позивачем не доведені обставини, на які він посилається як на підставу позовних вимог, а саме не надано належних та допустимих доказів, що відповідач є балансоутримувачем житлового будинку з вбудованими нежитловими приміщеннями по                     вул. Глинки, 2 та повинен виконати дії з передачі будинків з власного балансу на баланс позивача.

На підставі викладеного суд визнає позовні вимоги необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті державного мита і витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покладаються на позивача.  

На підставі викладеного, керуючись  ст. ст. 319, 369, 382 Цивільного кодексу України, ст. ст. 33, 34, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

В позовних вимогах відмовити.

Судові витрати покласти на позивача.

Суддя

 С.П. Панна

Повне рішення складено - 31.01.2011 року.

 

   

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.01.2011
Оприлюднено07.02.2011
Номер документу13613032
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/234-10

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Постанова від 04.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Постанова від 18.04.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Тищик Ірина Валентинівна

Рішення від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 24.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Рішення від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 05.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 05.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні