Рішення
від 31.01.2011 по справі 6/515
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьког о,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 6/515 31.01.11

За позовом ОСОБА_1

До відповідача Т овариства з обмеженою відп овідальністю «Золотий ранет »

Треті особи на с тороні відповідача, які не за являють самостійних вимог на предмет спо ру,

1. Оболонська районна у місті Києві державна адмін істрація

2. ОСОБА_3

Про визнання рішень загальних з борів учасників товариства н едійсними

Суддя Ковтун С .А.

Представники учасник ів процесу:

від позивача ОСОБ А_4 (за дов.)

від відповідача Ківа Ірина Вікторівна (директор )

від третьої особи-1 не з' яв ились

від третьої ооби-2 ОСОБА_3

встановив:

До господарського суду мі ста Києва звернулася з позов ом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Золотий ранет»про визнання рішень загальних зборів уча сників товариства недійсним и.

Позовні вимоги мотивовані наступними обставинами.

01.09.1995 р. були проведені загаль ні збори товариства з обмеже ною відповідальністю «Золот ий ранет», на яких було прийня то рішення про заснування то вариства, директором якого о брано ОСОБА_1.

Станом на 27.07.2010 р. позивач була власником 85,3% статутного капі талу товариства з обмеженою відповідальністю «Золотий р анет», що підтверджується ст атутом, який було затверджен о загальними зборами учасник ів товариства з обмеженою ві дповідальністю «Золотий ран ет»(протокол №1-2 від 23.10.2008 р.) та за реєстровано Оболонською рай онною у місті Києві державно ю адміністрацією 27.10.2008 р..

В травні 2010 р. позивачем було вирішено відчужити свої кор поративні права ОСОБА_5. З окрема, було вирішено, що ОС ОБА_1 передасть свої корпор ативні права довіреній особі ОСОБА_5 - ОСОБА_6 шляхом оформлення відповідної заяв и про передачу корпоративних прав, яка була підписана пози вачем.

Через деякий час ОСОБА_5 повідомив позивача, що ОСО БА_6 перестав бути його дові рителем і попросив позивача переписати заяву про передач у корпоративних прав на іншу довірену йому особу. Позивач ем було написано заяву про пе редачу корпоративних прав ОСОБА_7. Рішення про вихід з і складу товариства ОСОБА_1 , вступ ОСОБА_7 та затверд ження статуту товариства в н овій редакції і переобрання директора повинно було розгл ядатися на загальних зборах товариства. Для підготовки д о загальних зборах учасників товариства позивачем були п ередані ОСОБА_8 установчі документи та печатка товари ства.

Станом на сьогоднішній ден ь між позивачем та ОСОБА_7 домовленості щодо передачі корпоративних прав досягнут о не було. ОСОБА_5 установч і документи та печатку товар иства повернути позивачу від мовляється.

Позивачем було отримано ви тяг та довідку з Єдиного держ авного реєстру юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів, у яких зазначено, що єдиним учасником товариства є ОСО БА_3, а реєстраційні дії щод о змін в установчих документ ах проводились 31.05.2010 р. та 29.07.2010 р..

За твердженням позивача, йо го не було повідомлено належ ним чином про проведення збо рів, чим порушено його права я к учасника товариства.

Ухвалою суду від 11.11.2010 р. поруш ено провадження у справі № 6/515, залучено до участі у справі я к третіх осіб на стороні відп овідача, які не заявляють сам остійних вимог на предмет сп ору, Оболонську районну у міс ті Києві державну адміністра цію та ОСОБА_3, розгляд спр ави призначено на 06.12.2010 р., та вит ребувано у Облонської районн ої у місті Києві державної ад міністрації рішення загальн их зборів товариства з обмеж еною відповідальністю «Золо тий ранет»про виключення О СОБА_1 зі складу учасників т овариства та документи, пода ні товариством для реєстраці ї вказаних змін до установчи х документів, редакцію стату ту товариства з обмеженою ві дповідальністю «Золотий ран ет», чинний до виключення О СОБА_1 зі складу учасників, р ішення про призначення ОСО БА_3 керівником товариства.

Оболонська районна у місті Києві державна адміністраці я вимог суду не виконала, витр ебувані документи не подала.

Розгляд справи було відкла дено на 20.01.2011 р. та зобов' язано Оболонську районну у місті К иєві державну адміністрацію виконати вимоги суду.

Третя особа у судове засіда ння не з' явилась, подавши че рез канцелярію суду документ и, які вимагалися ухвалами су ду.

Відповідачем надано суду п ояснення, в яких він проти поз ову заперечив, зазначивши, що позивачем добровільно перед ано третій особі печатку та с татутні документи та нотаріа льно оформлено відмову від к орпоративних прав.

У судове засідання предста вники третьої особи не з`явил ись, про причини неявки суд не повідомили, про день та час пр оведення судового засідання був повідомлений належним ч ином.

За таких обставин, суд вважа є за можливе розглянути спра ву за наявними матеріалами н а підставі ст. 75 ГПК України.

Розглянувши надані до кументи і матеріали, заслуха вши пояснення представників сторін, всебічно та повно з' ясувавши обставини, на яких ґ рунтуються позовні вимоги і заперечення, об' єктивно оці нивши в сукупності докази, як і мають значення для розгляд у справи і вирішення спору по суті, суд встановив:

Товариство з обмеженою в ідповідальністю «Золот ий ранет»(далі - Товариств о), зареєстровано Обол онською районною у місті Киє ві державною адміністрацією , створено згідно з рішенням у часників Товариства (про токол № 1 від 01.09.1995 р.) на базі прив атизованого учасниками майн а цілісного майнового компле ксу орендного торгівельного підприємства «Дубовий лист» та є його правонаступником.

Відповідно до статуту То вариства (в редакції 2008 року ) учасниками Товариства б ули ОСОБА_1 - 85,3 відсотки ста тутного фонду Товариства , ОСОБА_9 - 2,1 відсотки стат утного фонду Товариства , ОСОБА_10 2,1 відсотки статут ного фонду Товариства, ОСОБА_11 - 2,1 відсотки статутно го фонду Товариства, ОС ОБА_12 - 2,1 відсотки статутного фонду Товариства, ОСОБ А_13 - 2,1 відсотки статутного фо нду Товариства, ОСОБА_14 - 2,1 відсотки статутного фонд у Товариства, ОСОБА_15 - 2,1 відсотки статутного фонду Товариства (далі разом - учасники).

Згідно зі ст. 167 Господарсько го кодексу України корпорати вні права - це права особи, час тка якої визначається у стат утному фонді (майні) господар ської організації, що включа ють правомочності на участь цієї особи в управлінні госп одарською організацією, отри мання певної частки прибутку (дивідендів) даної організац ії та активів у разі ліквідац ії останньої відповідно до з акону, а також інші правомочн ості, передбачені законом та статутними документами.

Згідно зі ст.116 Цивільного ко дексу України, ст.10 Закону Укр аїни «Про господарські товар иства»учасники товариства м ають право: брати участь в упр авлінні справами товариства в порядку, визначеному в уста новчих документах, за винятк ом випадків, передбачених за коном; брати участь у розподі лі прибутку товариства та од ержувати його частку (дивіде нди). Право на отримання ч астки прибутку (дивідендів) п ропорційно частці кожного з учасників мають особи, які є у часниками товариства на поча ток строку виплати дивіденді в; вийти в установленому поря дку з товариства; одержувати інформацію про діяльність т овариства. На вимогу учасник а товариство зобов' язане на давати йому для ознайомлення річні баланси, звіти товарис тва про його діяльність, прот околи зборів; здійснити відч уження часток у статутному к апіталі товариства, цінних п аперів, що засвідчують участ ь у товаристві, в порядку, вста новленому законом.

12.05.2010 р. відбулися загальні зб ори учасників Товариства , на яких, відповідно до прото колу № 1/10 від 12.05.2010 р., були присутн і учасники, що у сукупності во лодіють 100 % голосів.

На зборах було прийнято ріш ення про виведення учасників з Товариства на підставі поданих ними нотаріальних з аяв, передачу їх часток ОСО БА_7, призначення ОСОБА_7 директором Товариства, з атвердження нової редакції с татуту Товариства

Згідно з ч.ч. 1, 7 ст. 145 Цивільног о кодексу України та п. 10.1 стату ту Товариства вищим орга ном товариства з обмеженою в ідповідальністю є загальні з бори його учасників, чергові сть та порядок скликання заг альних зборів встановлюютьс я статутом товариства і зако ном.

Відповідно до п. 17 постанови пленуму Верховного Суду Укр аїни від 24.10.2008 р. № 13 «Про практик у розгляду судами корпоратив них спорів»підставами для ви знання недійсними рішень заг альних зборів акціонерів (уч асників) господарського това риства можуть бути:

- порушення вимог закону та/ або установчих документів пі д час скликання та проведенн я загальних зборів товариств а;

- позбавлення акціонера (уча сника) товариства можливості взяти участь у загальних збо рах;

- порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасни ка) товариства рішенням зага льних зборів.

Згідно зі ст. 41 Закону Україн и «Про господарські товарист ва»загальні збори визнаютьс я правомочними, якщо в них бер уть участь акціонери, що мают ь відповідно до статуту това риства більш як 60 відсотків го лосів.

Судом встановлено, що 12.05.2010 р. ОСОБА_1, учасник, що володі є 85,3 відсотками голосів не під писувала протокол № 1/10 від 12.05.2010 р..

Зокрема, відповідно до висн овку експерта від 04.01.2011 р. № 557/тдд , складеного на підставі пост анови слідчого від 22.12.2010 р. про п ризначення почеркознавчої е кспертизи у кримінальні спра ві № 10-23415, встановлено, що підпис и на протоколі № 1/10 від 12.05.2010 р. зам ість ОСОБА_1 були виконані іншої особою.

Тобто, ОСОБА_1 не брала уч асть у загальних зборах Тов ариства, що були проведені 12.05.2010 р. та оформлені протоколом № 1/10 від 12.05.2010 р..

Згідно з п. 18 постанови плену му Верховного Суду України в ід 24.10.2008 р. № 13 «Про практику розг ляду судами корпоративних сп орів»при розгляді справ суда м слід враховувати, що не всі п орушення законодавства, допу щені під час скликання та про ведення загальних зборів гос подарського товариства, є пі дставою для визнання недійсн ими прийнятих на них рішень.

Безумовною підставою для в изнання недійсними рішень за гальних зборів у зв'язку з пря мою вказівкою закону є:

- прийняття загальними збор ами рішення за відсутності к воруму для проведення загаль них зборів чи прийняття ріше ння;

- прийняття загальними збор ами рішень з питань, не включе них до порядку денного загал ьних зборів товариства;

- прийняття загальними збор ами рішення про зміну статут ного капіталу товариства, як що не дотримано процедури на дання акціонерам (учасникам) відповідної інформації.

Оскільки загальні збори уч асників Товариства 12.05.2010 р. оформлені протоколом № 1/10 від 12.05.2010 р. були проведені за відсу тності кворуму, суд вважає по зовні вимоги про визнання не дійсними прийнятих ними ріше нь обґрунтованими.

Посилання відповідача на н отаріально оформлену заяву п озивача про вихід зі складу у часників Товариства не п риймається судом до уваги, ос кільки зазначена заява була складена позивачем 26.05.2010 р., тоб то після проведення спірних загальних зборів.

Відповідно до ст. 1 ГПК Украї ни підприємства, установи, ор ганізації, інші юридичні осо би (у тому числі іноземні), гро мадяни, які здійснюють підпр иємницьку діяльність без ств орення юридичної особи і в ус тановленому порядку набули с татусу суб'єкта підприємниць кої діяльності (далі - підприє мства та організації), мають п раво звертатися до господарс ького суду згідно з встановл еною підвідомчістю господар ських справ за захистом свої х порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом з аходів, спрямованих на запоб ігання правопорушенням.

Відповідно до ст. 15 ЦК Україн и кожна особа має право на зах ист свого цивільного права у разі його порушення, невизна ння або оспорювання. Кожна ос оба має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільног о законодавства.

Згідно зі ст. 32 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни доказами у справі є буд ь-які фактичні дані, на підста ві яких господарський суд у в изначеному законом порядку в становлює наявність чи відсу тність обставин, на яких ґрун туються вимоги чи запереченн я сторін, а також інші обстави ни, які мають значення для пра вильного вирішення господар ського спору.

Відповідно до статті ст. 33 Го сподарського процесуальног о кодексу України, кожна стор она повинна довести ті обста вини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і з аперечень.

Приймаючи рішення, суд зобо в' язаний керуватись надани ми сторонами доказами.

Позивачем доведено, що зага льні збори Товариства ві д 12.05.2010 р., рішення яких оформлен і протоколом № 1/10 від 12.05.2010 р., були проведені за відсутності кв оруму, з порушенням вимог зак ону та прав позивача, як акціо нера.

Обставини, на які посилаєть ся позивач як на підставу сво їх вимог, належним чином дове дені і відповідачем не спрос товані, а тому позовні вимоги позивача до останнього підл ягають задоволенню в повному обсязі.

Витрати по оплаті державно го мита та інформаційно-техн ічного забезпечення судовог о процесу, відповідно до ст. 49 Г ПК України, покладаються на в ідповідача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Визнати рішення, при йняті на загальних зборах 12.05.20 10 р. товариства з обмеженою ві дповідальністю «Золотий ран ет», які оформлені протоколом № 1/10 від 12.05.2010 р., недій сним.

Стягнути із товариства з об меженою відповідальністю «З олотий ранет » (04209, м. Київ, вул. Героїв Дніпра, б. 3, кв . 196, код 21585588) на користь ОСОБА_1 (04108, АДРЕСА_1) державне мито у розмірі 85 грн., витрати на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу в розм ірі 236 грн.

Суддя С.А. Ковтун

Рішення підписано 02.02. 2011 р.

Дата ухвалення рішення31.01.2011
Оприлюднено07.02.2011
Номер документу13615426
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання рішень загальних з борів учасників товариства н едійсними

Судовий реєстр по справі —6/515

Ухвала від 10.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Саранюк В.I.

Ухвала від 06.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Саранюк В.I.

Рішення від 05.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 11.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Саранюк В.I.

Постанова від 07.04.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Ухвала від 03.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 15.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Рішення від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 01.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні