Вирок
від 05.10.2010 по справі 1-345/10
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 1-345/10

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

5 жовтня 2010 року

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

в складі головуючого судді Сусловця М.Г.

при секретарі Климець В.І.

з участю прокурора Капустіна О.М.

адвоката ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Новоград-Волинський справу по обвинуваченню

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Пікель Новоград-Волинського району Житомирської області, українця, громадянина України, освіта вища, одруженого, неповнолітніх дітей не має, майстер лісу ДП "Новоград-Волинський лісгосп АПК”, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1, не судимого

за ст. 191 ч. 3, 366 ч. 1 КК України

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 у відповідності до протоколу № 1 загальних зборів співвласників СТОВ "Лісове” від 12.07.2006 року "Про ліквідацію підприємства” рішенням загальних зборів засновників було призначено на посаду голови ліквідаційної комісії СТОВ "Лісове”(код ЄДР 05418543), зареєстрованого за юридичною адресою: Житомирська область, Новоград-Волинський р-н, с. Лучиця, та покладено на нього повноваження щодо управління справами юридичної особи СТОВ "Лісове” у відповідності до ч. 3 ст. 105 ЦК України та ч. 3 ст. 91 ГК України.

Так ОСОБА_2, виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функцій по займаній посаді, тобто являючись службовою особою підприємства, на яку покладено обовязки по розпорядженню майном, яке йому було ввірено та перебувало в його віданні, а також фінансами вказаного підприємства, представляючи підприємство СТОВ "Лісове” перед органами державної влади, підприємствами, установами, організаціями та окремими громадянами чи їх об'єднаннями, укладаючи від імені підприємства СТОВ "Лісове” угоди та вчиняючи інші юридично значимі дії відповідно до законодавства України, діючи умисно, протиправно, з метою особистого матеріального збагачення шляхом заволодіння грошовими коштами, отриманими від відчуження чужого(колективного) майна СТОВ "Лісове", яке було в його віданні та перебувало на балансі даного підприємства, керуючись корисливим мотивом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх злочинних дій і наслідків, передбачаючи та бажаючи їх настання, скоїв ряд умисних злочинів у сфері господарської діяльності за наступних обставин:

ОСОБА_2 влітку 2008 року познайомився з ОСОБА_3, яка була зацікавлена в придбанні приміщення в межах с. Лучиця Новоград-Волинського р-ну Житомирської області для власних потреб. В ході розмови ОСОБА_2 запропонував ОСОБА_3 придбати у власність будівлю контори, розташовану за адресою: Житомирська область, Новоград-Волинський р-н, с. Лучиця, вул. Центральна, 40, за ціною 10000,00 грн., та критий тік, розташований за адресою: Житомирська область, Новоград-Волинський р-н, с. Лучиця, вул. Центральна, 42, за ціною 2500,00 грн., на що остання погодилась.

Окрім цього ОСОБА_2 в 2009 році познайомився з ОСОБА_4, який був зацікавлений в придбанні приміщення в межах с. Лучиця Новоград-Волинського р-ну Житомирської області для власних потреб. В ході розмови ОСОБА_2 запропонував ОСОБА_4 придбати у власність побутове приміщення тракторного парку СТОВ "Лісове”, розташоване за адресою: Житомирська область, Новоград-Волинський р-н, с. Лучиця, вул. Механізаторів, 21А, за ціною 1 250,00 грн., на що останній погодився.

21.04.2009 року ОСОБА_2, знаходячись у себе вдома за адресою: АДРЕСА_1, склав три протоколи загальних зборів співвласників розпайованого майна СТОВ "Лісове" № 5 від 21.04.2009 року, до яких вніс завідомо неправдиві відомості про присутність на загальних зборах співвласників розпайованого майна СТОВ "Лісове” в кількості 147 осіб з загальної кількості 250, тобто більшості голосів необхідних для прийняття рішення та про передачу уповноваженим особам ОСОБА_3 критого тіку та будівлі контори СТОВ "Лісове” та ОСОБА_4 побутового приміщення тракторного парку СТОВ "Лісове” для оформлення документів на право власності з виплатою коштів кожному власнику майнових сертифікатів пропорційно сумі паю згідно майнових сертифікатів.

В подальшому ОСОБА_2 надав для підпису секретарю ліквідаційної комісії ОСОБА_5 вказані протоколи загальних зборів співвласників розпайованого майна СТОВ "Лісове" №5 від 21.04.2009 року.

ОСОБА_5 не знаючи про злочинні наміри голови ліквідаційної комісії СТОВ "Лісове" ОСОБА_2, а також про те, що надані йому протоколи загальних зборів співвласників розпайованого майна СТОВ "Лісове" №5 від 21.04.2009 року підроблений, підписав їх власним підписом та повернув ОСОБА_2 який підписав та скріпив печаткою СТОВ "Лісове", таким чином надавши протоколам статусу офіційних документів, тобто таких, які використовуються в встановленому законодавством порядку для посвідчення конкретних подій та фактів, що мають юридичне значення.

25.05.2009 року ОСОБА_2, здав до виконавчого комітету Лучицької сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області три протоколи загальних зборів співвласників розпайованого майна СТОВ "Лісове" №5 від 21.04.2009 року, на підставі яких 28.05.2009 року виконавчий комітет Лучицької сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області виніс рішення №33 від 28.05.2009 року ОСОБА_3 про оформлення права власності на критий тік, розташований за адресою: Житомирська область, Новоград-Волинський р-н, с. Лучиця, вул. Центральна, 42; рішення №34 від 28.05.2009 року ОСОБА_3 про оформлення права власності на будівлю контори СТОВ "Лісове”, розташовану за адресою: Житомирська область, Новоград-Волинський р-н, с. Лучиця, вул. Центральна, 40; рішення №35 від 28.05.2009 року ОСОБА_4 про оформлення права власності на побутове приміщення тракторного парку СТОВ "Лісове”, розташованого за адресою: Житомирська область, Новоград-Волинський р-н, с. Лучиця, вул. Механізаторів, 21А.

28.05.2009 року після отримання в виконавчому комітеті Лучицької сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області рішення №33 та №34 від 28.05.2009 року про оформлення права власності на обєкти нерухомого майна ОСОБА_3 на вулиці біля будинку Лучицької сільської ради передала ОСОБА_2 готівкові кошти в сумі 12500,00 грн. за придбані споруди у відповідності до раніше укладеної між ними усної угоди.

28.05.2009 року після отримання в виконавчому комітеті Лучицької сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області рішення №35 від 28.05.2009 року про оформлення права власності на обєкти нерухомого майна ОСОБА_4 на вулиці біля будинку Лучицької сільської ради особисто передав ОСОБА_2 готівкові кошти в сумі 1 250,00 грн. за придбану споруду у відповідності до раніше укладеної між ними усної угоди.

Отримані від ОСОБА_4 та ОСОБА_3 кошти на загальну суму 13750,00 грн. ОСОБА_2 співвласникам розпайованого майна СТОВ "Лісове” не виплатив, в касу СТОВ "Лісове" не вніс, по касі дані кошти не оприбутковані, а заволодів ними, використавши їх на власний розсуд. А всього, голова ліквідаційної комісії СТОВ "Лісове" ОСОБА_2, діючи умисно, протиправно, шляхом зловживання службовим становищем заволодів коштами отриманими від відчуження майна СТОВ "Лісове", яке перебувало в його віданні на загальну суму 13750,00 грн.

В судовому засіданні підсудний свою вину у предявленому йому обвинуваченні визнав повністю та пояснив, що у відповідності до протоколу № 1 загальних зборів співвласників СТОВ "Лісове” від 12.07.2006 року "Про ліквідацію підприємства” рішенням загальних зборів засновників було призначено на посаду голови ліквідаційної комісії СТОВ "Лісове”, збори співвласників розпайованого майна СТОВ "Лісове” 21 квітня 2009 року в дійсності не проводились. Він самостійно склав два протоколи загальних зборів співвласників розпайованого майна СТОВ "Лісове” з метою надання ОСОБА_3 дозволу на переоформлення права власності на критий тік та на будівлю контори СТОВ "Лісове” за ціною 10 000 грн.

Також він склав третій протокол загальних зборів співвласників розпайованого майна СТОВ "Лісове” з метою надання ОСОБА_4 дозволу на переоформлення права власності на побутове приміщення тракторного парку СТОВ "Лісове”. Підписавши ці протоколи він звернувся до секретаря зборів ОСОБА_5, якому не було відомо, чи проводились збори співвласників розпайованого майна СТОВ "Лісове”, однак оскільки він стара людина йому вже біля 75 років, то він пояснив ОСОБА_5, що збори проводились без його участі. На що ОСОБА_5 погодився та підписав всі три протоколи. Після чого він підписав їх та скріпив печаткою СТОВ "Лісове", таким чином надавши протоколам статусу офіційних документів.

25.05.2009 року він здав до виконавчого комітету Лучицької сільської ради три протоколи загальних зборів співвласників розпайованого майна СТОВ "Лісове", на підставі яких 28.05.2009 року виконавчий комітет Лучицької сільської ради виніс рішення ОСОБА_3 про оформлення права власності на критий тік та на будівлю контори СТОВ "Лісове”, а також рішення ОСОБА_4 про оформлення права власності на побутове приміщення тракторного парку СТОВ "Лісове”

Після отримання в виконавчому комітеті Лучицької сільської ради зазначених рішень ОСОБА_3 на вулиці біля будинку Лучицької сільської ради передала йому готівкові кошти в сумі 12500 грн. за придбані споруди у відповідності до раніше укладеної між ними усної угоди. Того ж дня після отримання в виконавчому комітеті Лучицької сільської ради рішення про оформлення права власності на обєкти нерухомого майна ОСОБА_4 на вулиці біля будинку Лучицької сільської ради особисто передав йому готівкові кошти в сумі 1 250 грн. за придбану споруду у відповідності до раніше укладеної між ними усної угоди.

Отримані від ОСОБА_4 та ОСОБА_3 кошти на загальну суму 13750,00 грн. він співвласникам розпайованого майна СТОВ "Лісове” не виплатив, в касу СТОВ "Лісове" не вніс, по касі дані кошти не оприбуткував, а використав їх на власний розсуд. На даний час провів виплату грошей співвласникам розпайованого майна СТОВ "Лісове” пропорційно до їх пайових часток .

Крім повного визнання своєї вини, вина підсудного стверджується наступними доказами, дослідженими судом за спрощеним порядком.

Протоколом виїмки документів, підтверджуючих передачу права власності на обєкти, які належать СТОВ "Лісове”, проведеної в виконавчому комітеті Лучицької Сільської ради т.2 а.с. 126-136).

Протоколом обшуку, проведеного за адресою: АДРЕСА_1, в ході якого у ОСОБА_2 було виявлено печатку СТОВ "Лісове”(т.1 а.с. 154-156.

Оцінюючи всі досліджені докази в їх сукупності суд вважає вину підсудного у предявленому йому обвинуваченні доведеною і кваліфікує його дії за ст. 191 ч. 3 КК України, як привласнення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчиненими повторно та за ст. 366 ч. 1 КК України, як службове підроблення, тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, складанні та видачі завідомо неправдивих документів.

Обставинами, що пом'якшують покарання підсудного є щире каяття, відшкодування завданої шкоди.

Обставин, що обтяжують покарання підсудного судом не встановлено.

Обираючи вид та міру покарання суд враховує, що вчинений злочин є тяжкий, тяжких наслідків від якого не наступило, особу винного, який за місцем проживання характеризується позитивно, одружений, щиро розкаявся у вчиненому, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався та призначає покарання підсудному у вигляді позбавлення волі з позбавлення права обіймати посади пов'язані з виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

Беручи до уваги те, що підсудний вперше притягується до кримінальної відповідальності, щиро розкаявся у вчиненому та обставини, що пом'якшують покарання суд звільняє його від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком.

Керуючись ст.ст. 323, 324 Кримінально-процесуального кодексу України, суд,-

З А С У Д И В:

ОСОБА_2 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 191 ч. 3 КК України і обрати йому покарання за даним законом три роки позбавлення волі з позбавлення права обіймати посади пов'язані виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах, установах, організаціях всіх форм власності строком на один рік один місяць.

Його ж визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 366 ч. 1 КК України і обрати йому покарання за даним законом два роки обмеження волі з позбавлення права обіймати посади пов'язані виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах, установах, організаціях всіх форм власності строком на один рік.

Відповідно до ст.70 ч. 1 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити покарання три роки позбавлення волі з позбавлення права обіймати посади пов'язані виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах, установах, організаціях всіх форм власності строком на один рік один місяць.

Відповідно до ст. 75 КК України звільнити засудженого від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком один рік.

Згідно ст. 76 п. 2, 3 КК України покласти на засудженого обовязки не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи; повідомляти органи кримінально-виконавчої системи про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Запобіжний захід до вступу вироку в законну силу залишити засудженому попередньо обраний підписка про невиїзд.

Речові докази залишити при матеріалах справи.

На вирок може бути подана апеляція до апеляційного суду Житомирської області через Новоград-Волинський міськрайонний суд протягом 15 діб з моменту проголошення.

Головуючий:

СудНовоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення05.10.2010
Оприлюднено19.12.2022
Номер документу13661711
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-345/10

Вирок від 30.08.2010

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Жовтан П. В.

Вирок від 26.02.2010

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Луняченко В. О.

Вирок від 03.06.2010

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Солопов Ю. О.

Постанова від 18.08.2010

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Гуцал Л. В.

Постанова від 18.08.2010

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Гуцал Л. В.

Вирок від 29.06.2010

Кримінальне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Єйбог І. М.

Вирок від 19.04.2010

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Вирок від 05.08.2010

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

Ухвала від 28.02.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Міліщук С. Л.

Вирок від 10.11.2010

Кримінальне

Комсомольський районний суд м.Херсона

Скорик С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні