Постанова
від 22.09.2008 по справі 13/16
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 22 вересня 2008 року           < Час проголошення >           № 13/16

Окружний адміністративний суд міста Києва

у складі головуючого - судді Степанюка А.Г.

при секретарі Федоровій О.В.

розглянувши справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Дарницькому районі міста Києва до Громадської організації «Джерело» про стягнення податкової заборгованості у сумі 39562,07 грн.

На підставі ч. З ст. 160 КАС України в судовому засіданні 22.09.2008 року о 10 год. 50 хв. прголошено вступну та резолютивну частини постанови.

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Дарницькому районі міста Києва звернулась до суду з позовом про стягнення з Громадської організації «Джерело»39562,07 грн. податкової заборгованості.

Свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що відповідач зареєстрований Дарницької районною державною адміністрацією у м.Києві та має заборгованість перед бюджетом на загальну суму 39562,07 грн.. Позивач провів перевірку відповідача щодо дотримання вимог податкового і іншого законодавства за період з 12.02.2003 року по 31.12.2005 року та встановив заборгованість по податку на прибуток організацій і підприємств, споживчої кооперації, кооперативів та громадських об'єднань. Відповідачу була виставлена перша податкова вимога від 09.01.2007 року та друга податкова вимога від 13.03.2007 року. Однак коштів відповідач не сплатив. А тому позивач, посилаючись на пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. З вказаного Закону «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», просить стягнути з відповідача заборгованість у рзмірі 39562,07 грн..

Відповідач своїми процесуальними правами не скористався - письмового заперечення проти позову не надав, явку своїх представників у судове засідання не забезпечив.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

Громадська організація «Джерело», згідно свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 №119806, зареєстрована Дарницькою районною у місті Києві державною адміністрацією 12.02.2003 року, ідентифікаційний код 26315244.

Державною податковою інспекцією у Дарницькому районі м.Києва було проведено планову виїзну документальну перевірку з питань дотримання вимог податкового та іншого законодавства відповідачем за період з 12.02.2003 року по 31.12.2005 року.

За результатами перевірки складено акт №956-2305-26315244 від 12.05.2006 року (зі змінами і доповненнями), з якого вбачається, що відповідачем порушено п.п.7.11.3, 7.11.9

п.7.11   ст.7   Закону  України   «Про  оподаткування  прибутку  підприємств»,  в результаті чого занижено суму нарахованого податку на прибуток у сумі 26374,74 грн..

На підставі акту було винесено податкове повідомлення-рішення від 24.05.2006 року №0002352305/0-09665, яким визначено суму податкового зобов'язання за платежем податок на прибуток організацій і підприємств, громадських об'єднань у сумі 39562,07 грн., в тому числі за основним платежем 26374,71 грн. та штрафних (фінансових) санкцій - 13187,36 грн..

Відповідач оскаржив дане податкове повідомлення-рішення. Постановою Господарського суду міста Києва від 04.08.2006 року у справі №11/246-А в задоволенні позову ГО «Джерело»до Державної податкової інспекції у Дарницькому районі міста Києва, за участю третіх осіб ТОВ «Джерело-1», ТОВ НВФ «Владислав»про визнання нечинним податкового повідомлення-рішення було відмовлено. Ухвалою Київського апеляційного Господарського суду від 28.11.2006 року апеляційну скаргу ГО «Джерело»залишено без задоволення, а постанову Господарського суду м.Києва - без змін.

Як зазначив позивач, відповідач не сплатив узгоджену суму податкового зобов'язання, у строки, визначені Законом України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами».

А тому сума податкового зобов'язання у розмірі 39562,07 грн. визнається сумою податкового боргу відповідача.

Відповідно до п.6.1. ст. 6 згаданого вище Закону, у разі коли сума податкового зобов'язання розраховується контролюючим органом відповідно до статті 4 цього Закону, такий контролюючий орган надсилає платнику податків податкове повідомлення, в якому зазначаються підстава для такого нарахування, посилання на норму податкового закону, відповідно до якої був зроблений розрахунок або перерахунок податкових зобов'язань, сума податку чи збору (обов'язкового платежу), належного до сплати, та штрафних санкцій за їх наявності, граничні строки їх погашення, а також попередження про наслідки їх несплати в установлений строк та граничні строки, передбачені законом для оскарження нарахованого податкового зобов'язання (штрафних санкцій за їх наявності).

У разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги, (п.п. 6.2.1).

Згідно п.п. 6.2.3. п.6.2 ст. 6 Закону пдаткові вимоги надсилаються: а) перша податкова вимога—не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання. Перша податкова вимога містить повідомлення про факт узгодження податкового зобов'язання та виникнення права податкової застави на активи платника податків, обов'язок погасити суму податкового боргу та можливі наслідки непогашення його у строк; б) друга податкова вимога—не раніше тридцятого календарного дня від дня направлення (вручення) першої податкової вимоги, у разі непогашення платником податків суми податкового боргу у встановлені строки. Друга податкова вимога додатково до відомостей, викладених у першій податковій вимозі, може містити повідомлення про дату та час проведення опису активів платника податків, що перебувають у податковій заставі, а також про дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Приписом п.п. 6.2.4 п.6.2 ст. 6 Закону передбачено, що у разі коли податковий орган або пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення або податкові вимоги у зв'язку з незнаходженням посадових осіб, їх відмовою прийняти податкове повідомлення або податкову вимогу, незнаходженням фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків, податковий орган розміщує податкове повідомлення або податкові вимоги на дошці податкових оголошень, встановленій на вільному для огляду місці біля входу до приміщення податкового органу. При цьому день розміщення такої податкової вимоги вважається днем її вручення.

Відповідно до пп. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників перед бюджетами та державними цільовими фондами" позивачем було направлено першу податкову вимогу №1/11 від 09.01.2007 року за місцем знаходження (згідно Статуту) Відповідача з повідомленням про вручення, однак така повернулась та позивачем розміщено її на дошці податкових оголошень, встановленій на вільному для огляду місці біля входу до приміщення податкового органу, що засвідчують акти №11 від 08.02.2007 року про розміщення податкової вимоги та акт №11 від 12.03.2007 року про зняття податкової вимоги.

Перша податкова вимога не оскаржувалась Відповідачем в адміністративному та в судовому порядку.

Друга податкова вимога №2/984 від 13.03.2007 року, була направлена рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення за місцем знаходження відповідача та була повернута; надалі розміщена на дошці податкових оголошень (акт №984 від 03.04.2007 року) та згідно акту №984 від 05.05.2007 року - знята.

Станом на час звернення позивача до суду за відповідачем обліковувалась заборгованість з податку на прибуток організацій і підприємств, споживчої кооперації, кооперативів та громадських об'єднань в сумі 39562,07 грн., що підтверджується довідкою про заборгованість.

Доказів оскарження в апеляційному чи судовому порядку зазначених податкових вимог суду не надано. Доказів сплати боргу до суду також не представлено.

Відповідно до п. 1.2 ст. 1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" податкове зобов'язання - зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України.

Судом встановлено, що відповідно до п. 1.2 ст. 1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" податкове зобов'язання відповідача зі сплати податку на прибуток організацій і підприємств, споживчої кооперації, кооперативів та громадських об'єднань є зобов'язанням платника податків сплатити до бюджету суму коштів у розмірі 39562,07 грн..

Пунктом 1.3 ст. 1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" податковий борг (недоїмка) визначається як податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Як вбачається з вищенаведеного, податкове зобов'язання відповідача не було сплачене в установлені строки, а тому таке зобов'язання визнається судом податковим боргом.

А тому суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Згідно з пп. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені статтею 5 вказаного Закону, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Враховуючи вищевикладене, факт наявності у відповідача податкового боргу у визначеній податковим органом сумі суд вважає встановленим.

Відповідачем не спростовано привильність розрахунку його податкової заборгованості з податку на прибуток організацій і підприємств, споживчої кооперації, кооперативів та громадських об'єднань, несплата податку у розмірі заявленому до стягнення підтверджується матеріалами справи.

Підпунктом 3.1.1 пункту 3.1 статті 3 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" встановлено, що підставою для примусового стягнення активів платників податків в рахунок погашення його податкового боргу є виключно рішення суду.

З урахуванням наведеного суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог щодо стягнення з відповідача заборгованості відповідно до пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. З Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав. Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 69, 70, 71,158-163 КАС України, адміністративний суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.          Позов Державної податкової інспекції у Дарницькому районі м.Києва задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Громадської організації «Джерело»(адреса: 02121, м.Київ, вул.Світла, 5, код ЄДРПОУ 26315244) податкову заборгованість, в тому числі податок на прибуток організацій і підприємств, споивчої кооперації, кооперативів та громадських об'єднань в сумі 39562,07 грн. (тридцять дев'ять тисяч п'ятсот шістдесять дві гривні 7 коп.) на р/р№31115008700003 до УДК у Дарницькому районі м.Києва, код 26077885 у банку ГУ УДК ум.Києві, МФО 820019, код платежу 11020900.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у встановлений строк постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Суддя                                                                                                А.Г. Степанюк

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.09.2008
Оприлюднено10.02.2011
Номер документу13686253
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —13/16

Ухвала від 20.03.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фетисова І.А.

Ухвала від 29.12.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 16.12.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 20.03.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 23.10.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Рішення від 27.03.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фетисова І.А.

Ухвала від 06.03.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фетисова І.А.

Постанова від 24.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Постанова від 31.10.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні