Рішення
від 10.02.2011 по справі 2-65/11
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 2-65-11

РІШЕННЯ

ІМЕ НЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2011 року Першотравневий районний суд Донецької області

У складі: головуючого -судд і- - Топуз ової Н.М.

при секретарі - Орчелот а І.С.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні у с.м.т. Ман гуш справу за позовом

Першотравневого районного центра зайнятості населення до ОСОБА_2 про стягнення з аборгованості за виплатою до помоги по безробіттю,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з даним позовом із наступних підстав:

Відповідач-ОСОБА_2, який в період перебування на облі ку в центрі зайнятості зареє струвався, як суб' єкт підп риємницької діяльності, про що не повідомив центр зайнят ості та не знявся з обліку, чим порушив вимоги п. 2 ст. 36 Закону України „Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безроб іття ”.

07.06.2006р. ОСОБА_2 звернувся д о Першотравневого районного центру зайнятості за сприян ням у працевлаштуванні та йо го було зареєстровано як так ого, що шукає роботу.

14.06.2006р. ОСОБА_2 подав заяву про надання йому статусу без робітного з виплатою допомог и по безробіттю відповідно д о Закону України „Про загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування на випадо к безробіття ”, в якій вказав, що не є підприємцем, трудовою діяльністю не займається та пенсію не отримує.

Наказом Першотравневого р айонного центру зайнятості в ід 18.10.2006р. № НТ 061018 ОСОБА_2 приз начена допомога по безробітт ю. За період з 12.10.2006р. по 08.06.2007р. йому була перерахована допомога по безробіттю на його особис тий рахунок на загальну суму 1819,65 грн.

У відповідності до Закону У країни „Про загальнообов' я зкове державне соціальне стр ахування на випадок безробіт тя ”, Порядку розслідування с трахових випадків та обґрунт ованості виплат матеріально го забезпечення, затверджено го наказом Міністерства прац і та соціальної політики Укр аїни від 13.02.2009р. № 60/62 здійснено об мін інформацією з Державною податковою адміністрацією т а Пенсійним фондом.

В результаті була отриман а інформація, що під час переб ування на обліку , ОСОБА_2 з ареєструвався, як суб' єкт п ідприємницької діяльності, п ро що свідчить Довідка з Єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців, чим порушив вимог и п. 2 статті 36 Закону України „П ро загальнообов' язкове дер жавне соціальне страхування на випадок безробіття ”, а сам е застраховані особи зобов' язані своєчасно подавати від омості про обставини, що впли вають на умови виплати їм заб езпечення та надання соціаль них послуг. Внаслідок вищеза значеного ОСОБА_2 незакон но одержана допомога по безр обіттю у сумі 1819,65 грн.

В результаті того, що з моме нту реєстрації, як суб' єкт п ідприємницької діяльності ОСОБА_2, відносився до зайня того населення відповідно до пп. „б” п. 3 ст. 1 Закону Укра їни „Про зайнятість населенн я, тобто відносився до громад ян, які забезпечують себе роб отою самостійно, він не мав пр ава на виплату допомоги по бе зробіттю.

Відповідно п. 3 ст. 36 Закону Ук раїни „Про загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я ” сума виплаченого забезпе чення та вартості наданих со ціальних послуг застрахован ій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов' язків та зловживання ними ст ягується з цієї особи відпов ідно до законодавства Україн и з моменту виникнення обста вин, що впливають на умови вип лати їй забезпечення та нада ння соціальних послуг.

Спеціалістами центру зайн ятості були прийняті заходи щодо досудового врегулюванн я питання про добровільне по вернення допомоги по безробі ттю.

Таким чином, позивач вимуше ний звернутися до суду, та про сить суд :

Стягнути зі ОСОБА_2, випл ачену йому суму допомоги по б езробіттю на користь Фонду з агальнообов' язкового держ авного соціального страхува ння України на випадок безро біття через розрахунки Першо травневого районного центру зайнятості, а саме: 1819,65 грн. (одн а тисяча вісімсот дев' ятнад цять гривень шістдесят п' ят ь копійок) перерахувати на ра хунок № НОМЕР_1 в ГУ ДК У в Донецькій області, МФО - 83 4016, ОКПО - 25095740, одержувач: Першот равневий районний центр зайн ятості, а також стягнути витр ати на інформаційно-технічни й розгляд справи.

У судовому засіданні предс тавник позивача,за доручення м , ОСОБА_4 підтримала позо вні вимоги ,та просить суд : Ст ягнути зі ОСОБА_2, виплаче ну йому суму допомоги по безр обіттю на користь Фонду зага льнообов' язкового державн ого соціального страхування України на випадок безробіт тя через розрахунки Першотра вневого районного центру зай нятості, а саме: 1819,65 грн. (одна ти сяча вісімсот дев' ятнадцят ь гривень шістдесят п' ять к опійок) перерахувати на раху нок № НОМЕР_1 в ГУ ДКУ в Донецькій області, МФО - 834016, О КПО - 25095740, одержувач: Першотра вневий районний центр зайнят ості, а також стягнути витрат и на інформаційно-технічний розгляд справи. В обґрунтува ння своїх позовних вимог , пре дставник позивача підтримав обставини ,на які він посилає ться в позовній заяві.

Відповідач у судове засі дання вдруге не з*явився ,був належним чином повідомлений , від якого не надійшло повідо млення про причини неявки .Су д вирішив розглянути дану сп раву заочно-за відсутністю в ідповідача.

Суд, вислухавши пояснення п редставника позивача, з урах уванням доказів, що є у матері алах справи ,вважає,що позов п озивача необхідно задовольн ити .

Позовні вимоги позивача пі дтверджуються: заявою ОСОБ А_2/а.с. 4/, витягом із наказів /а .с. 5-6/, додатку до ПК про прийня тті рішення щодо нарахуванн я та платежі/а.с. 7-8/, персональ ною карткою/а.с. 9/, запитом/а.с. 1 0/, довідкою з єдиного державно го реєстру/а.с. 11/, вимогою на ім .*я ОСОБА_2/а.с. 12/, повідомлен нями/а.с. 15/.

Відповідно до пп. „б” п. 3 ст. 1 Закону України „Про зайн ятість населення, громадяни, які забезпечують себе робот ою самостійно, не мають права на виплату допомоги по безро біттю.

Відповідно п. 3 ст. 36 Зак ону України „Про загальнообо в' язкове державне соціальн е страхування на випадок без робіття ” сума виплаченого з абезпечення та вартості нада них соціальних послуг застра хованій особі внаслідок умис ного невиконання нею своїх о бов' язків та зловживання ни ми стягується з цієї особи ві дповідно до законодавства Ук раїни з моменту виникнення о бставин, що впливають на умов и виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Так у судовому засіданні бу ло достовірно встановлено,що відповідач ОСОБА_2 зверн увся до позивача з заявою про надання йому статусу безроб ітного, та йому було надано ст атус безробітного та признач ена допомога. ОСОБА_2 з 03.11.200 6 року по 23.01.2009 року був зареєстр ований як приватний підприєм иць та займався підприємниць кою діяльністю, про що не пові домив Першотравневий районн ий центр зайнятості та одноч асно отримував допомогу по б езробіттю, в результаті чого позивачем йому було сплачен о даної допомоги за період з 03.11.2006 року по 08.06.2007 року у розмірі 1819 гривень 65 копійок,які підл ягають стягненню з відповіда ча,як незаконно отримані. Так ож з відповідача на користь п озивача підлягають стягненн ю витрати на інформаційно-те хнічне забезпечення розгляд у справи .З відповідача в дохі д держави потрібно також стя гнути судовий збор,так як поз ивач звільнений від сплати с удового збору при зверненні до суду.

Керуючись ст. 10,60,212-215,224,226ЦПК Укра їни, ст..ст.1,36 ЗУ „Про загальноо бов' язкове державне соціал ьне страхування на випадок б езробіття ”,суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Стягнути зі ОСОБА_2 на ко ристь Фонду загальнообов' я зкового державного соціальн ого страхування України на в ипадок безробіття через розр ахунки Першотравневого райо нного центру зайнятості /рах унок № НОМЕР_1 в ГУ ДКУ в Донецькій області, МФО - 834016 , ОКПО - 25095740, одержувач: Першотр авневий районний центр зайня тості/ виплачену йому суму до помоги по безробіттю у розм ірі 1819 грн. (одна тисяча вісімс от дев' ятнадцять/ гривень 65 к опійок ,а також витрати на інф ормаційно-технічне забезпеч ення розгляду справи у розмі рі 120/сто двадцять /гривень.

Стягнути зі ОСОБА_2 на к ористь держави судовий збор у розмірі 51/п*ятьдесят однієї / гривні .

Рішення суду набирає зако нної сили після закінчення с троку апеляційного оскаржен ня .

Апеляційна скарга на рішен ня суду подається протягом 10 д нів з дня його проголошення.О соби,які брали участь у справ і,але не були присутні у судов ому засіданні під час прогол ошення рішення ,можуть подат и апеляційну скаргу протяго м десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Апеляційна скарга подаєть ся Апеляційному суду Донецьк ої області у м.Маріуполі чере з Першотравневий районний су д.

Заочне рішення може бути п ереглянуте судом ,що його ух валив за письмовою заявою ві дповідача.

Заяву про перегляд заочног о рішення може бути подано п ротягом десяти днів з дня отр имання його копії.

Суддя: Н.М.Т опузова.

Надруковано в нарадчій кі мнаті.

Дата ухвалення рішення10.02.2011
Оприлюднено24.02.2011
Номер документу13846641
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення з аборгованості за виплатою до помоги по безробіттю

Судовий реєстр по справі —2-65/11

Ухвала від 26.10.2021

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Іванюта Т. Є.

Ухвала від 29.10.2021

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 18.08.2021

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 11.08.2021

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Сєлін Є. В.

Ухвала від 09.07.2021

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Іванюта Т. Є.

Постанова від 19.05.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 31.01.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

Ухвала від 31.01.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

Ухвала від 18.02.2021

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

Ухвала від 23.11.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні