Постанова
від 03.03.2011 по справі 9/217
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.03.2011 № 9/217

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Кондра тової І.Д.

суддів: Бондар С.В.

Попікова О.В.

при секретарі: Бут А.В.

За участю представникі в:

від позивача - Ч ернишова О.В.- пред. за дов. № 72 12/15/14-10 від 31.12.2010 р., Хімчак Т.В.- пр ед. за дов. № 7214/15/14-10 від 31.12.2010 р.,

від відповідача 1- Пи рогова О.Б. - пред. за дов. № 04 2/18/1-8300 від 08.11.2010 р.,

від відповідача 2- не з' явились, про час і місце розгл яду скарги повідомлені належ ним чином;

від третьої особи 1- Ч ернишова О.В.- пред. за дов. № 8- НЮ від 04.01.2011 р., Хімчак Т.В.- пре д. за дов. № 7-НЮ від 04.01.2011 р.,

від третьої особи 2- не з' явились, про час і місце ро згляду скарги повідомлені на лежним чином;

від третьої особи 3- Ш инкаренко Я.В.- пред. за дов. № 225-КР-1368 від 17.12.2010 р.,

розглянувши у відкрито му судовому засіданні апеляц ійну скаргу Київської місько ї ради

на рішення Господарськ ого суду м.Києва від 08.12.2010

у справі № 9/217 (Бондаренк о Г.П. )

за позовом Міністерства трансп орту та зв"язку України

до Головного управлінн я комунальної власності м.Ки єва виконавчого органу Київс ької міської ради (Київської міської державної адміністр ації)

Комунального підприємства "Київське міське бюро техніч ної інвентаризації та реєстр ації права власності на об"єк ти нерухомого майна"

третя особа позивача

третя особа відповідача Державне територі ально-галузеве об"єднання "Пі вденно-Західна залізниця"

Фонд державного майн а України

Київська міська рада

про визнання права влас ності

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суд у міста Києва звернулось з по зовом Міністерство транспор ту та зв' язку України до Гол овного управління комуналь ної власності міста Києва ви конавчого органу Київської р ади (Київської міської держа вної адміністрації) про визн ання права власності держави України на нерухоме майно, що знаходиться в господарськом у віданні Державного територ іально-галузевого об' єднан ня "Південно-Західна залізни ця" та розташоване за адресою м. Київ, вул. Платонівська,1-Г, а саме: будівля трансформатор ної підстанції № 5181.

До прийняття рішення у спра ві позивач подав заяву про ут очнення позовних вимог (а.с. 22-23 , т. 2), в якій просив суд визнати право власності держави Укр аїни в особі Міністерства тр анспорту та зв' язку України на об' єкти нерухомого майн а, що знаходиться в господарс ькому віданні ДТГО "Південно -Західна залізниця" та розташ оване за адресою м. Київ, пров. Платонівський,1-Г, а саме: буді вля трансформаторної підста нції № 5181, площею 85,3 м2 літера "Б" з а технічним паспортом, рік вв едення в експлуатацію 1988 р., а т акож зобов' язати Комуналь не підприємство "Київське мі ське бюро технічної інвентар изації та реєстрації права в ласності на об' єкти нерухом ого майна" здійснити державн у реєстрацію права власності держави України в особі Міні стерства транспорту та зв' я зку України на об' єкт нерух омого майна по пров. Платонів ському,1-Г у м. Києві, що знаходи ться в господарському віданн і ДТГО "Південно-Західна залі зниця", а саме: будівлю трансфо рматорної підстанції № 5181, пло щею 85, 3 кв.м. літера "Б" за технічн им паспортом, рік введення в е ксплуатацію 1988.

Позовні вимоги мотивовані тим, що вказане нерухоме майн о є державним та знаходиться у господарському віданні, пр авомірному та добросовісном у володінні ДТГО "Південно-За хідна залізниця" та перебува є на її балансі, з моменту побу дови спірного майна експлуат ується виключно залізницею, а землі, на яких спірне майно р озміщено, є землями транспор ту. Позивач також зазначає, що звертався до відповідача - 1 з вимогою про оформлення прав а власності, проте відповіда ч - 1 відмовив з підстав ненада ння всіх документів, які пере дбачені Положенням про поряд ок оформлення права власност і на об'єкти нерухомого майна , затвердженого розпорядженн ям виконавчого органу Київсь кої міської ради (Київської м іської державної адміністра ції) від 31.08.2001 р. N 1820. Зазначені дії за переконанням позивача св ідчать про невизнання відпов ідачем 1 прав держави на спірн ий об' єкт та порушення прав та охоронюваних законом інт ересів Міністерства транспо рту та зв' язку України.

Рішенням Господарського с уду міста Києва від 08.12.2010 р. позо в задоволено повністю. Оскар жуване рішення мотивовано ти м, що втрата залізницею докум ентів, які засвідчують виник нення права державної власно сті на створене у 1988 році нерух оме майно, є підставою для виз нання цього права судом. При ц ьому, суд першої інстанції ві дзначив, що відповідач 1 не зді йснив/відмовив в оформлення/ і свідоцтва про право власно сті на будівлю трансформато рної підстанції № 5181, загально ю площею 85,3 м2, розташовану за а дресою: м. Київ, пров. Платонів ський, 1 - Г (літера "Б" за технічн им паспортом) позивачу, у зв' язку з некомплектністю подан ого пакету документів, хоча п акет документів містив доказ и втрати певних документів, а отже суд першої інстанції ді йшов висновку, що відповідач ем 1 не визнається право власн ості позивача на вказаний об ' єкт нерухомості, і відпові дно порушуються його права т а інтереси.

Не погоджуючись із вказани м рішенням суду першої інста нції, Київська міська рада зв ернулася до Київського апеля ційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення Господарськ ого суду міста Києва від 08.12.2010 р . у справі 9/217 скасувати та прий няти нове рішення, яким відмо вити в задоволенні позовних вимог.

Апеляційна скарга обґрунт ована тим, що рішення місцево го господарського суду винес ено з неповним з'ясуванням об ставин, які мають суттєве зна чення для справи, з неправиль ним застосуванням норм матер іального права. Зокрема, заяв ник апеляційної скарги відзн ачає, що судом першої інстанц ії не дано оцінки тому, що ДТГО "Південно-Західна залізниця " при зверненні до Головного у правління комунальної власн ості м. Києва не було надано вс іх документів, які повинні бу ти надані згідно з Положення м про порядок оформлення пра ва власності на об' єкти нер ухомого майна, затвердженого розпорядженням Київської мі ської державної адміністрац ії від 31.08.2001р. № 182. Крім того, заявн ик апеляційної скарги посила ється на те, що судом першої ін станції безпідставно не врах овано, що позивачем не надано доказів того, що відповідачі претендують на відповідне п раво власності позивача, а з м атеріалів справи вбачається , що відповідач - 1 лише відмовл яється оформити відповідне п раво та видати свідоцтво, при цьому, доказів оскарження в с удовому порядку відповідної відмови позивачем не надано .

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 20.01.2011 року апеляційну скаргу Київської міської ради було прийнято до провадження та п ризначено до розгляду в судо вому засіданні на 01.02.2011 року.

01.02.2011 р. через загальний відді л документального забезпече ння суду представник Фонду д ержавного майна України пода в пояснення по справі, зазнач ивши, що окреме нерухоме держ авне майно, яке розташоване з а адресою м. Київ, пров. Платон івський, 1-Г належить до сфери управління Міністерства тра нспорту та зв' язку України та перебуває на балансі ДТГО "Південно-Західна залізниця ", жодні докази про належність об'єктів до комунальної влас ності суду надано не було.

01.02.2011 р. представник Міністер ства транспорту та зв' язку України через загальний відд іл документального забезпеч ення суду подав відзив на апе ляційну скаргу, в якому проси в апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення су ду першої інстанції без змін як таке, що прийняте з повним та всебічним з' ясуванням об ставин, які мають значення дл я справи, а також з дотримання м норм матеріального та проц есуального права.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 01.02.2011 року розгляд апеляційн ої скарги відкладено у відпо відності до статті 77 Господар ського процесуального кодек су України.

09.02.2011 р. представник Міністер ства транспорту та зв' язку України через загальний відд іл документального забезпеч ення суду подав пояснення, ві дповідно до яких зазначив, що нормативні документи, якими регулюється реєстрація прав на нерухоме майно та їх обмеж ень не встановлюють порядку набуття прав власності на не рухоме майно, яке збудоване д о набрання ними чинності. У зв ' язку з відсутністю нормати вної бази щодо врегулювання вказаних спірних правовідно син право власності держави не можливо оформити та реалі зувати іншим чином, крім визн ання цього права в судовому п орядку. Щодо порушення прав п озивача з боку Комунального підприємства "Київське міськ е бюро технічної інвентариза ції та реєстрації права влас ності на об' єкти нерухомого майна" позивач відзначив, що в имога позивача до Комунально го підприємства "Київське мі ське бюро технічної інвентар изації та реєстрації права в ласності на об' єкти нерухом ого майна" є похідною від вимо ги про визнання права власно сті, а тому також підлягає зад оволенню.

Представник Головного упр авління комунальної власнос ті міста Києва виконавчого о ргану Київської ради (Київсь кої міської державної адміні страції) в судовому засіданн і 17.02.2011 р. подав відзив на апеляц ійну скаргу, відповідно до як ого просив задовольнити апел яційну скаргу Київської місь кої ради, рішення Господарсь кого суду міста Києва від 08.12.2010 р. у справі 9/217 скасувати та при йняти нове рішення, яким відм овити в задоволенні позовних вимог.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 17.02.2011 року розгляд апеляційн ої скарги відкладено у відпо відності до статті 77 Господар ського процесуального кодек су України.

Відповідно до статті 101 Госп одарського процесуального к одексу України у процесі пер егляду справи апеляційний го сподарський суд за наявними у справі і додатково поданим и доказами повторно розгляда є справу, також апеляційний г осподарський суд не зв' язан ий доводами апеляційної скар ги і перевіряє законність і о бґрунтованість рішення госп одарського суду у повному об сязі.

Київський апеляційний гос подарський суд, заслухавши п редставників учасників судо вого процесу, розглянувши до води апеляційної скарги, від зив на апеляційну скаргу, дос лідивши наявні матеріали спр ави, перевіривши повноту вст ановлення обставин справи та їх юридичну оцінку, проаналі зувавши правильність застос ування судом першої інстанці ї норм матеріального та проц есуального права, встановив наступне.

Відповідно до преамбули ст атуту ДТГО "Південно-Західна залізниця" є статутним терит оріально-галузевим об' єдна нням, заснованим на державні й власності, яке належить до с фери управління Міністерств а транспорту та зв' язку Укр аїни та підпорядковане Дер жавній адміністрації залі зничного транспорту України . Залізниця є юридичною особо ю, до складу якої входять дире кції залізничних перевезень , галузеві служби, інші відосо блені структурні підрозділи та юридичні особи.

До складу ДТГО "Південно-Зах ідна залізниця" входить відо кремлений підрозділ - Київс ька дистанція електропостач ання, яка діє на підставі Поло ження про відокремлений підр озділ Київську дистанцію еле ктропостачання ДТГО "Південн о-Західна залізниця" затверд женого наказом начальника ДТ ГО "Південно-Західна залізни ця" від 08.06.2006 р. № 284-Н.

Відповідно до п.п. 1.1, 3.1, 5.1 Полож ення про відокремлений підро зділ Київську дистанцію елек тропостачання ДТГО "Південн о-Західна залізниця", затверд женого наказом начальника ДТ ГО "Південно-Західна залізни ця" № 284-Н від 08.06.2006р., дистанція є в ідокремленим підрозділом ДТ ГО "Південно-Західна залізни ця" з державною формою власно сті і не є юридичною особою. Ма йно дистанції відноситься до державної власності, є склад овою частиною майна залізниц і і закріплюється за дистанц ією на праві господарського відання.

Згідно технічного паспорт а (а.с. 41-46, т. 1), виданого Київським міським бюро технічної інве нтаризації та реєстрації пра ва власності на об' єкти нер ухомого майна, довідки Київс ької дистанції електропоста чання ДТГО "Південно-Західна залізниця" про балансову нал ежність від 19.07.2007 року № 889 (а.с. 47, т. 1), інвентарної картки обліку основних засобів (а.с. 59, т. 1), тех нічного звіту по встановленн ю зовнішніх меж землекористу вання земельної ділянки 72099019 (а .с. 73-84) нежитлове приміщення, як е розташоване за адресою м. Ки їв, пров. Платонівський,1-Г, а са ме: будівля трансформаторної підстанції № 5181, обліковуєтьс я на балансі Київської диста нції електропостачання ДТГО "Південно-Західна залізниця " та знаходиться в господарсь кому віданні ДТГО "Південно-З ахідна залізниця".

ДТГО "Південно-Західна залі зниця" звернулося до Головно го управління комунальної вл асності міста Києва виконавч ого органу Київської ради (Ки ївської міської державної ад міністрації) з заявою від 06.12.2007 р. (а.с. 128, т. 3) про оформлення прав а державної власності на об' єкт нерухомого майна, площею 85,3 м2, розташований за адресою: м. Київ, пров. Платонівський,1-Г , а саме: будівля трансформато рної підстанції № 5181, до заяви б ули додані наступні документ и : нотаріально засвідчений с татут ДТГО "Південно-Західна залізниця", нотаріально засв ідчена довідка з єдиного дер жавного реєстру, нотаріально засвідчене свідоцтво про де ржавну реєстрацію юридичної особи, копія листа щодо наявн ості плану земельної ділянки та рішення відведення земел ьної ділянки, довідка баланс оутримувача № НЗЕ 10-16161 від 23.11.2007 р , копія довідки про взяття на о блік платника податків, копі я листа начальника Київськог о БМЕ-1 щодо розташування буді влі, копія листа з державного архіву м. Києва від 28.08.2007 р. № 464, ко пія довіреності № 2295-НЮ від 05.09.2007 р., технічний паспорт БТІ, вит яг з бази Даних Державного зе мельного кадастру, підтвердж ення Державної адміністраці ї залізничного транспорту "У крзалізниця" №ЦЗМ-12/1637 від 05.02.2007 р. , копії відомості про нерухом е державне майно, затверджен е в.о. Генеральним директором Укрзалізниці.

Головне управління комуна льної власності міста Києва листом № 042/13/1-751 від 04.02.2009 року (а.с. 130- 131, т. 3) повідомило ДТГО "Південн о-Західна залізниця", що оформ лення права власності на об' єкти нерухомості з видачею с відоцтва про право власності здійснюється Головним управ лінням відповідно до Положен ня про порядок оформлення пр ава власності на об' єкти не рухомого майна, затвердженог о розпорядженням Київської м іської державної адміністра ції від 31.08.2001р. № 1820, зареєстрован ого в Київському міському уп равлінні юстиції 31.08.2001р. № 62/364 (в р едакції чинній на момент вин икнення спірних правовіднос ин), на підставі визначеного п акету документів.

У вказаному листі Головне у правління комунальної власн ості міста Києва зазначає, що наданий ДТГО "Південно-Захід на залізниця" пакет документ ів не містить усіх необхідни х для оформлення права держа вної власності документів та не оформлений відповідно до вимог Положення. Тому, для офо рмлення права державної влас ності на об' єкти, про які йде ться, крім наданих документі в, необхідно надати: документ и щодо відведення земельної ділянки під будівництво об' єктів та дозвіл на будівницт во; акти приймання об' єктів в експлуатацію, документи що до закріплення об' єктів на праві господарського віданн я або інші документи, що підтв ерджують належність Південн о-західній залізниці вказани х об' єктів, документи що під тверджують фінансування буд івництва (платіжні доручення або інші документи), дозвіл ор гану, уповноваженого управля ти майном, на оформлення прав а власності на об' єкт, який п еребуває на балансі відокрем леного підрозділу; довідку з а підписом

У зв' язку з викладеним, від повідач 1 зазначив, що у Головн ого управління комунальної власності міста Києва викон авчого органу Київської ради (Київської міської державно ї адміністрації) немає підст ав для оформлення права влас ності. Позивач у позовній зая ві зазначає, що оскільки деяк і документи, що передбачені П оложенням не збереглися, то н емає можливості подати їх до Головного управління комун альної власності міста Києва виконавчого органу Київсько ї ради (Київської міської дер жавної адміністрації).

Як слідує із позовної заяви , Міністерство транспорту та зв' язку України звернулось до суду із позовом про визнан ня права державної власності на нерухоме майно, так як відп овідачем 1 не вчинено дій по оф ормленню та видачі правовста новлюючих документів на спір не майно, що, на думку позивача , свідчить про невизнання пра в держави на спірний об' єкт та порушує права і охоронюва ні законом інтереси Міністер ства транспорту та зв' язку України.

Суд першої інстанції задов ольнив позовну вимогу про ви знання права власності на не рухоме майно, що розташоване за адресою м. Київ, вул. Платон івська,1-Г, а саме: будівля тран сформаторної підстанції № 5181, мотивуючи тим, що втрата залі зницею документів, які засві дчують виникнення права держ авної власності на створене у 1988 році нерухоме майно, є підс тавою для визнання цього пра ва судом.

Однак, суд апеляційної інст анції, переглядаючи в апеляц ійному порядку оскаржуване р ішення про визнання права вл асності на майно, не може пого дитись із висновком суду пер шої інстанції про задоволенн я позову, виходячи з такого.

Статтею 1 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що підприємст ва, установи, організації, інш і юридичні особи (у тому числі іноземні) громадяни, які здій снюють підприємницьку діяль ність без створення юридично ї особи і в установленому пор ядку набули статусу суб' єкт а підприємницької діяльност і (далі-підприємства, організ ації), мають право звертатися до господарського суду згід но з встановленою підвідомчі стю господарських справ за з ахистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюва них законом інтересів, а тако ж для вжиття передбачених ци м Кодексом заходів, спрямова них на запобігання правопору шень.

Відповідно до частини 1 стат ті 15 Цивільного кодексу Украї ни кожна особа має право на за хист свого цивільного права у разі його порушення, невизн ання або оспорювання.

Згідно з частиною 1 статті 16 Ц ивільного кодексу України ко жна особа має право звернути ся до суду за захистом свого о собистого немайнового або ма йнового права та інтересу. Ви знання права є одним із спосо бів захисту цивільних прав т а інтересів (пункт 1 частини 2 с татті 16 Цивільного кодексу Ук раїни).

Колегія суддів встановила , що Головне управління комун альної власності міста Києва діє у відповідності до Полож ення про Головне управління комунальної власності м. Киє ва виконавчого органу Київсь кої міської ради (Київської м іської державної адміністра ції), затвердженого розпоряд женням виконавчого органу Ки ївської міської ради (Київсь кої міської державної адміні страції) від 10.07.2003 р. N 584/744.

Згідно пп. 28 п. 7 Положення про Головне управління комуналь ної власності м. Києва Управл іння здійснює у встановленом у порядку оформлення права в ласності на об' єкти нерухом ого майна (нежилі будинки, спо руди, приміщення), з видачею св ідоцтв про право власності.

Крім того, згідно підпункту 4.1 п. 4 Положення про порядок оф ормлення права власності на об' єкти нерухомого майна, з атвердженого розпорядження м Київської міської державно ї адміністрації від 31.08.2001 р. № 1820 т а зареєстрованого в Київсько му міському управлінні юстиц ії 31.08.2001 р. за № 62/364 (в редакції чинн ій на момент виникнення спір них правовідносин), Головне у правління комунальної власн ості м. Києва виконавчого орг ану Київської міської ради (К иївської міської державної а дміністрації) здійснює оформ лення права власності та вид ає свідоцтва про право власн ості фізичним та юридичним о собам на об' єкти нежитловог о фонду (крім нежитлових прим іщень в будинках, реконструк ція або будівництво яких фін ансується Головним управлін ням житлового забезпечення К иївської міської державної а дміністрації та інших об' єк тів нежитлового фонду, право власності на які оформляєть ся Головним управлінням житл ового забезпечення Київсько ї міської державної адмініст рації).

Згідно п. 6.1. Тимчасового поло ження про порядок реєстрації прав власності на нерухоме м айно, затвердженого наказом Міністерства юстиції Україн и від 07.02.2002 № 7/5 та зареєстровано го в Міністерстві юстиції Ук раїни 18.02.2002 за № 157/6445 (в редакції, чи нній на момент виникнення сп ірних правовідносин) оформле ння права власності на об' є кти нерухомого майна провади ться з видачею свідоцтва про право власності місцевими о рганами виконавчої влади, ор ганами місцевого самоврядув ання фізичним особам та юрид ичним особам на новозбудован і, перебудовані або реконстр уйовані об' єкти нерухомого майна за наявності акта про п раво власності на землю або р ішення про відведення земель ної ділянки для цієї мети та з а наявності акта комісії про прийняття об' єкта і введен ня його в експлуатацію.

Таким чином, вищенаведеним и Положенням про порядок офо рмлення права власності на о б'єкти нерухомого майна, затв ердженого розпорядженням Ки ївської міської державної ад міністрації N 1820 від 31.08.2001 р., та Ти мчасовим положенням про поря док реєстрації прав власност і на нерухоме майно, затвердж еного наказом Міністерства ю стиції України від 07.02.2002р. № 7/5, як були чинні на момент виникне ння спірних правовідносин, б ув передбачений розширений п ерелік документів для оформл ення права власності з видач ею свідоцтва про право власн ості, які подаються до Головн ого управління комунальної в ласності міста Києва. При цьо му, згідно з п. 15 Положення про п орядок оформлення права влас ності на об'єкти нерухомого м айна, документи, на підставі я ких оформлюється свідоцтво п ро право власності на об'єкт н ерухомості, надаються в ориг іналах або належним чином по свідчених копіях, відповідні сть яких оригіналу перевіряю ть і засвідчують працівники органу, який оформлює право в ласності.

При цьому, суд апеляційної і нстанції враховує, що згідно п. 20 Положення про порядок офо рмлення права власності на о б'єкти нерухомого майна, затв ердженого розпорядженням Ки ївської міської державної ад міністрації N 1820 від 31.08.2001 р. (в ред акції чинній на момент виник нення спірних правовідносин ), а також відповідно до п. 15 Пол оження про порядок оформленн я права власності на об'єкти н ерухомого майна в м. Києві, зат вердженого розпорядженням в иконавчого органу Київської міської ради (Київської місь кої державної адміністрації ) від 27.10.2009 р. N 1227 (чинного на даний м омент) відмова в оформленні п рава власності може бути оск аржена у судовому порядку. Пр оте, як встановлено судом апе ляційної інстанції, ані пози вач, ані ДТГО "Південно-Західн а залізниця" не звертались до суду про оскарження відмови в оформленні права власност і.

Крім того, суд апеляційної і нстанції відзначає, що відпо відачем у спорі про право вла сності може бути лише особа, я ка претендує на таке право, а н е особа, яка видає документ, що посвідчує факт належності т акого права - свідоцтво про право власності, що свідчить про відсутність порушення п рав позивача зі сторони Голо вного управління комунально ї власності м. Києва виконавч ого органу Київської міської ради (Київської міської держ авної адміністрації) в розум інні статті 1 Господарського процесуального кодексу Укра їни. В свою чергу, якщо позивач чи третя особа вважають, що ві дповідач 1 безпідставно відм овив у видачі свідоцтва про п раво державної власності на спірні об' єкти, останні не п озбавлені права звернутися з позовом про оскарження дій в ідповідача та зобов'язання о станнього вчинити певні дії. Разом з тим, правові підстави для звернення з позовом до ві дповідача 1 про визнання прав а державної власності в дано му випадку відсутні.

За таких обставин, враховую чи відмову відповідача 1 у офо рмленні права власності держ ави на нерухомий об'єкт не з мо тивів відсутності у ДТГО "Пів денно-Західна залізниця" док ументів, що підтверджують пр аво власності держави на дан і приміщення, а з мотивів нена дання належно оформленого к омплекту документів, суд апе ляційної інстанції дійшов ви сновку, що відповідач 1 не здій снював жодних дій, які б свідч или про невизнання чи оспорю вання ним права державної вл асності на об' єкт нерухомос ті (зазначена правова позиці я узгоджується з постановами ВГСУ № 6/316 від 08.02.2011 р., № 6/318 від 15.02.2011 р. , № 36/237 від 07.02.2011 р., № 50/365 від 17.03.2010р., № 35/200-1 1/562 від 11.11.2010 року, № 54/146 від 27.10.2010 року , № 37/782 від 24.06.2010 року, № 21/84 від 07.06.2010 рок у, № 20/1471 від 17.06.2010 року, № 50/365 від 17.03.2010 р оку, № 10/234-09 від 30.03.2010 року, № 24/131 від 19.0 8.2009 року).

При цьому, твердження позив ача та ДТГО "Південно-Західна залізниця" про те, що документ и, які необхідні для оформлен ня права власності були втра чені, судом апеляційної інст анції відхиляються, оскільки статтею 392 Цивільного кодексу України встановлено, що влас ник майна може пред' явити п озов про визнання його права власності, якщо це право оспо рюється або не визнається ін шою особою, а також у разі втра ти ним документа, який засвід чує його право власності.

З наведених норм Цивільног о кодексу України випливає, щ о позов про визнання права вл асності може пред' являтись у випадках, коли належне певн ій особі право або набуття ці єю особою права не визнаєтьс я, оспорюється іншою особою а бо у разі втрати документів, щ о засвідчують приналежність їй такого права.

Разом з тим, позивачем не на дані докази наявності та втр ати саме правовстановлюючих документів, а не документів, я кі необхідні для оформлення свідоцтва на право власності , що також виключає можливіст ь визнання право власності н а майно у відповідності до ст атті 392 Цивільного кодексу Укр аїни.

Не приймаються до уваги тве рдження позивача та ДТГО "Пів денно-Західна залізниця" про те, що дія Положення про поряд ок оформлення права власност і на об'єкти нерухомого майна не розповсюджується на неру хомість, яка збудована у мину лому, так як згідно ст. 5 Цивіль ного кодексу України акти ци вільного законодавства регу люють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності . Відповідачі не мають право у своїй діяльності керуватися положеннями, які втратили чи нність, а позивач не був позба влений права щодо визнання п рава власності на нерухоме м айно у 80-90 р.р. згідно діючого на той час законодавства. При ць ому, судом апеляційної інста нції враховано, що згідно зая в ДТГО "Південно-Західна залі зниця" просило Головне управ ління комунальної власності міста Києва виконавчого орг ану Київської ради (Київсько ї міської державної адмініст рації) оформити та видати сві доцтво про право власності с аме у відповідності та на під ставі норм Положення про пор ядок оформлення права власно сті на об'єкти нерухомого май на.

Стосовно того факту, що тран сформаторна підстанція пере буває на балансі відокремлен ого підрозділу ДТГО "Південн о-Західна залізниця", необхід но зазначити, що знаходження майна на балансі підприємст ва (організації) ще не є безспі рною ознакою його права влас ності. Баланс підприємства (о рганізації) є формою бухгалт ерського обліку, визначення складу і вартості майна та об сягу фінансових зобов'язань на конкретну дату, баланс так ож, не визначає підстав знахо дження майна у власності (вол одінні) підприємства. Що ж до п рава державної власності, то незалежно від того, на баланс і якого державного підприємс тва знаходиться майно, воно н е втрачає статуса державної власності (п. 7 роз'яснення Вищ ого арбітражного суду Україн и від 02.04.1994р. № 02-5/225 "Про деякі питан ня практики вирішення спорів , пов'язаних з судовим захисто м права державної власності" ). Таким чином, колегія суддів відзначає, що знаходження ма йна на балансі державного пі дприємства дійсно свідчить п ро наявність у майна статуса державної власності. Проте, я к встановлено судом апеляцій ної інстанції, відповідачем 1 дане право держави на майно н е оспорюється, а відповідачі є лише особами, які здійснюют ь оформлення права власності за наявності всіх необхідни х документів, а відповідно на явність майна на балансі від окремленого підрозділу ДТГО "Південно-Західна залізниця " не є безумовною підставою дл я визнання права власності в судовому порядку за відсутн ості порушених прав з боку ві дповідачів.

Стосовно задоволених вимо г до Комунального підприємс тва "Київське міське бюро тех нічної інвентаризації та реє страції права власності на о б' єкти нерухомого майна" пр о зобов'язання здійснити дер жавну реєстрацію права власн ості держави України в особі Міністерства транспорту та зв' язку України на об' єкт нерухомого майна по пров. Пла тоніському, 1-Г у м. Києві, що зна ходиться в господарському ві данні ДТГО "Південно-Західна залізниця", а саме: будівлю тр ансформаторної підстанції № 5181, площею 85, 3 кв.м. літера “Б” за технічним паспортом, рік вве дення в експлуатацію 1988, колег ія суддів відзначає наступне .

Згідно пункту 2 наказу Мініс терства юстиції України N 7/5 ві д 7 лютого 2002 року "Про затвердж ення Тимчасового положення п ро порядок реєстрації прав в ласності на нерухоме майно" у становлено, що до 1 січня 2012 рок у державна реєстрація права власності та права користува ння (сервітут) на об'єкти нерух омого майна, розташовані на з емельних ділянках; права кор истування (найму, оренди) буді влею або іншими капітальними спорудами, їх окремими части нами; права власності на об'єк ти незавершеного будівництв а, а також облік безхазяйного нерухомого майна, довірче уп равління нерухомим майном пр оводиться реєстраторами бюр о технічної інвентаризації ( далі - БТІ), створеними до набр ання чинності Законом Україн и від 11.02.2010 N 1878-VI "Про внесення змін до Закону України "Про держав ну реєстрацію речових прав н а нерухоме майно та їх обмеже нь" та інших законодавчих акт ів України" та підключеними д о Реєстру прав власності на н ерухоме майно.

Відповідно до п. 2.1 Тимчасово го положення про порядок реє страції прав власності на не рухоме майно для проведення державної реєстрації виникн ення, переходу або припиненн я права власності та інших ре чових прав на нерухоме майно власник (власники), інший прав онабувач (правонабувачі) або уповноважена ним (ними) особа подає реєстратору БТІ заяву про державну реєстрацію пра в за формою, визначеною у дода тку 1.

Разом з тим, як встановлено судом апеляційної інстанції , ні позивач, ні ДТГО "Південно -Західна залізниця" не зверта лись до Комунального підприє мства "Київське міське бюро т ехнічної інвентаризації та р еєстрації права власності на об' єкти нерухомого майна" з заявою про здійснення держа вної реєстрації прав, що свід чить про відсутність порушен их прав позивача з боку відпо відача 2 в розумінні статті 1 Г осподарського процесуально го кодексу України. Відсутні сть порушення суб'єктивного матеріального права або охор онюваного законом інтересу, на захист яких подано позов, т ягне за собою ухвалення ріше ння про відмову у задоволенн і позову, незалежно від інших встановлених судом обставин .

З огляду на встановлені обс тавини, колегія суддів відзн ачає, що суд першої інстанції неповно з'ясував обставини, щ о мають значення для справи, н е врахував вищенаведених нор м та безпідставно визнав нед оведені обставини встановле ними, а відтак дійшов помилко вого висновку про наявність підстав для визнання за пози вачем права власності на спі рний об' єкт, що призвело до в инесення незаконного та необ ґрунтованого рішення, яке пі длягає скасуванню з прийнятт ям нового рішення про відмов у в позові повністю.

У відповідності до ст. 49 Госп одарського процесуального к одексу України судові витрат и покладаються на позивача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 49, 99, 101, п. 2 ч. 1 ст. 103, ч. 1 ст. 104, 105 Господарського процес уального кодексу України, Ки ївський апеляційний господа рський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скар гу Київської міської ради за довольнити повністю.

2. Рішення Господарськ ого суду міста Києва від 08.12.2010 р . у справі № 9/217 скасувати та при йняти нове рішення, яким в поз ові відмовити повністю.

3. Стягнути з Міністерс тва транспорту та зв' язку У країни (01135, м. Київ, пр-т. Перемог и, 14, код 00017484) на користь Київсько ї міської ради (01044 м. Київ, вул. Х рещатик, 36, код 22883141) 164,83 грн. витрат по сплаті державного мита за розгляд апеляційної скарги.

4. Доручити Господарсь кому суду міста Києва видати наказ на виконання зазначен ої постанови суду.

5. Матеріали справи № 9/217 повернути Господарському су ду міста Києва.

Постанова набирає законно ї сили з моменту її прийняття і може бути оскаржена до Вищо го господарського суду Украї ни протягом двадцяти днів з д ня набрання нею законної сил и.

Головуючий суддя Кондратова І.Д.

Судді Бондар С.В.

По пікова О.В.

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення03.03.2011
Оприлюднено11.03.2011
Номер документу14055021
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/217

Ухвала від 19.10.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Попова І.А.

Ухвала від 23.09.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

Ухвала від 21.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 06.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 15.06.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Постанова від 23.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Сибіга О.М.

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Сибіга О.М.

Рішення від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Постанова від 03.03.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Кондратова І.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні