Ухвала
від 19.10.2015 по справі 9/217
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

19.10.2015 Справа № 9/217

за позовом Відкритого акціонерного товариства «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» (69069, м. Запоріжжя, вул. Дніпропетровське шосе, 11)

до відповідача Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі Відокремленого підрозділу «Запорізька атомна електрична станція» (71500, Запорізька область, м. Енергодар, вул. Промислова, 133)

про стягнення 759381 грн. 57 коп.

Заінтересована особа – Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» (69069, м. Запоріжжя, вул. Дніпропетровське шосе, 11)

Суддя І.А. Попова

Без виклику сторін

До господарського суду Запорізької області від ТОВ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» надійшла заява про заміну стягувача (позивача по справі) ВАТ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» в зв'язку з припиненням товариства шляхом перетворення на його правонаступника ТОВ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс».

У відповідності до ст. 2-1 ГПК України в зв'язку із звільненням з посади судді Нечипуренко О.М. згідно протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 15.10.2015 р. заяву передано на розгляд судді Поповій І.А.

Згідно п. 1.4 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 р. «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» процесуальне правонаступництво допускається на будь-якій стадії судового процесу і здійснюється господарським судом без виклику сторін у справі, якщо їх явка не зумовлена необхідністю з'ясування судом тих чи інших обставин.

Заяву прийнято судом та розглянуто без виклику сторін.

В обґрунтування заяви зазначено, що в відділі Державної виконавчої служби Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Запорізькій області на виконанні перебуває наказ від 08.01.2014 р. по справі № 9/217 про стягнення суми на користь ВАТ ««Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс». Заявник вказує, що 17 травня 2011 р. рішенням зборів засновників створено Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» шляхом перетворення Відкритого акціонерного товариства «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс». Одночасно визначено, що ТОВ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» з моменту його державної реєстрації приймає усі права і обов'язки, що належали ВАТ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» у відповідності до Передавального акту, затвердженого загальними зборами акціонерів ВАТ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» 17.05.2011 р. Заявник просить замінити стягувача (позивача по справі) ВАТ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» на його правонаступника ТОВ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс».

Розглянувши заяву та дослідивши матеріали справи, суд встановив:

Рішенням господарського суду Запорізької області від 22.12.2003 р. по справі № 9/217 позовні вимоги ВАТ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» задоволено частково та стягнуто на його користь з ДП «НАЕК «Енергоатом» в особі Відокремленого підрозділу «Запорізька атомна електрична станція» 687509 грн. 99 коп. основного боргу, 687 грн. 51 коп. держмита, 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. На виконання рішення, яке набрало законної сили, 08.01.2004 р. видано відповідний наказ.

Процесуальне правонаступництво – це перехід процесуальних прав і обов'язків сторони у справі до іншої особи у зв'язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв'язок матеріального і процесуального права. У кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва суд має аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Заміна сторони у стадіях судового процесу, однією з яких є виконання судового рішення, відбувається у порядку, визначеному ст.25 ГПК України та ст. 8 Закону України “Про виконавче провадження”.

Статтею 25 ГПК України встановлено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

З правилами цієї статті кореспондують положення ч. 5 ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження", відповідно до якої у разі вибуття однієї з сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду з заявою про заміну сторони її правонаступником.

При процесуальному правонаступництві предметом судового розгляду є ті самі спірні правовідносини, так як процес реорганізації юридичної особи передбачає передачу всього майна, прав та обов`язків іншим юридичним особам –правонаступникам. Таким чином, суб`єктний склад, об`єкт та зміст спірних правовідносин залишаються незмінними.

Як свідчать вивчені матеріали, 15.03.2004 р. ВДВС Енергодарського МУЮ відкрито виконавче провадження з виконання наказу господарського суду Запорізької області від 08.01.2004 р. по справі № 9/217 про стягнення з ДП «НАЕК «Енергоатом» в особі ВП «ЗАЕС» на користь ВАТ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» 689205 грн. 36 коп. заборгованості.

Судом встановлено, що згідно преамбули статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» останнє створене внаслідок припинення Відкритого акціонерного товариства «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» шляхом перетворення (реорганізації) в товариство з обмеженою відповідальністю. Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» є повним правонаступником ВАТ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс». Таким чином, за наявності факту переходу до ТОВ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» всіх прав та обов'язків ВАТ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» до заявника перейшли процесуальні права та обов'язки сторони у справі та у виконавчому провадженні.

За наведених обставин, суд вважає за необхідне замінити Відкрите акціонерне товариство «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» його правонаступником у встановлених судом правовідносинах та вважати позивачем по справі (стягувачем) Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс».

Оскільки судом встановлено, що в даних встановлених судом правовідносинах відбулося процесуальне правонаступництво, заява про заміну стягувача (процесуальне правонаступництво) задовольняється.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 25, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ТОВ «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» про заміну стягувача по справі №9/217 задовольнити.

Здійснити процесуальне правонаступництво.

Замінити Відкрите акціонерне товариство «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» його правонаступником та вважати позивачем у справі № 9/217 (стягувачем у виконавчому провадженні) Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс» (69069, м. Запоріжжя, вул. Дніпропетровське шосе, 11, ЄДРПОУ 13605779).

          

          Суддя І.А. Попова          

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення19.10.2015
Оприлюднено28.10.2015
Номер документу52626587
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/217

Ухвала від 19.10.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Попова І.А.

Ухвала від 23.09.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

Ухвала від 21.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 06.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 15.06.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Постанова від 23.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Сибіга О.М.

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Сибіга О.М.

Рішення від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Постанова від 03.03.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Кондратова І.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні