Постанова
від 10.03.2011 по справі 2а-17352/09/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-17352/09/2670 Гол овуючий у 1-й інстанції: Вєкуа Н.Г.

Суддя-доповідач: Губська О.А.

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"10" березня 2011 р. м. Київ

Київський апеляційний адм іністративний суд у складі к олегії:

головуючого с удді Губської О.А.

суддів Ключкович В.Ю., Грибан І.О.

при секретар і Франчу к О.П.

за участю представника поз ивача Василик І .С.

представника відповідача Багана Т .Г.

представника ДП «Чернівец ький обласний

радіотелевізійний передав альний центр» Попова А.С .

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційні скарги Концерну радіомовлення, ра діозв'язку та телебачення, Де ржавного підприємства «Черн івецький обласний радіотеле візійний передавальний цент р»на постанову Окружного адм іністративного суду м. Києва від 05 лютого 2010 року за позовом Державної податкової інспек ції у м. Чернівці до Концерну р адіомовлення, радіозв'язку т а телебачення в особі Філії « Чернівецький обласний радіо телевізійний передавальний центр»про стягнення заборго ваності, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Окружного адміністративног о суду м. Києва з позовом п ро стягнення податкової забо ргованості за рахунок активі в боржника - Концерну радіомо влення, радіозв'язку та телеб ачення в особі філії «Чернів ецький обласний радіотелеві зійний передавальний центр» в сумі 475 206,28 грн.

Постановою Окружного адмі ністративного суду м. Києва в ід 05 лютого 2010 року позовні вим оги задоволено повністю.

На вказану постанову суду представником Концерн у радіомовлення, радіозв'язк у та телебачення подано апел яційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду пе ршої інстанції та постановит и нову, якою відмовити у задов оленні позову в повному обся зі.

Відповідно до ст. 185 КАС Укр аїни сторони та інші особи, як і беруть участь у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи об ов'язки, мають право оскаржит и в апеляційному порядку пос танови суду першої інстанції повністю або частково.

Отже, представником Де ржавного підприємства «Черн івецький обласний радіотеле візійний передавальний цент р», який не брав участі у справ і, теж подано апеляційну скар гу, в якій просить скасувати п останову суду першої інстанц ії та постановити нову, якою в ідмовити у задоволенні позов у в повному обсязі.

В судове засідання з'яв ився представник позивача, я кий проти апеляційних скарг заперечував та просив відмов ити у х задоволенні.

Представник відповіда ча в судове засідання з'явивс я, апеляційні скарги підтрим ав та просив їх задовольнити .

Представник ДП «Чернів ецький обласний радіотелеві зійний передавальний центр» до суду з' явився, апеляційн і скарги підтримав та просив їх задовольнити з підстав, ви кладених в апеляційних скарг ах.

Заслухавши суддю-допов ідача, представника позивача , представника відповідача, п редставника ДП «Чернівецьки й обласний радіотелевізійни й передавальний центр», пере віривши матеріали справи та доводи апеляційних скарг, ко легія суддів вважає, що апеля ційні скарги підлягають задо воленню, а постанова суду - с касуванню з таких підстав.

Суд першої інстанції пр ийшов до висновку про задово лення позовних вимог позивач а, оскільки сума податкового зобов' язання на час постан овлення рішення набула стат усу податкового боргу Концер ну радіомовлення, радіозв'яз ку та телебачення.

З таким висновком суду колегія суддів не може погод итись, виходячи з наступного .

Як вбачається із мате ріалів справи, Державне підп риємство «Чернівецький обла сний радіотелевізійний пере давальний центр»зареєстров ане виконавчим комітетом Чер нівецької міської ради 24.01.1996р. № рішення - 42С та включено до ЄДР ПОУ 05.02.1996р., код - 01189809, свідоцтво пр о державну реєстрацію серії А00 №354405, у відповідності до дові дки про включення до ЄДРПОУ № 118 органом управління є - Держ авний комітет зв'язку та інфо рматизації України.

Державне підприємств о «Чернівецький обласний рад іотелевізійний передавальн ий центр»(далі - ДП Чернівецьк ий ОРТПЦ) є окремою юридичною особою, що діє на підставі Ста туту ДП Чернівецький ОРТПЦ, т а входить до складу Концерну РРТ як підприємство-учасник у відповідності з ст. 121 Господ арського кодексу України. Зг ідно із ст. 3 згадуваного Стату ту ДП Чернівецький ОРТПЦ як о крема юридична особа веде са мостійний баланс, може набув ати майнові та особисті нема йнові права, нести обов'язки, б ути позивачем і відповідачем у суді, а також нести відповід альність за своїми зобов'яза ннями.

Концерн РРТ є державн им господарським статутним о б'єднанням підприємств, окре мою юридичною особою, що діє н а підставі та у відповідност і зі Статутом Концерну РРТ. Зг ідно абз. 2 п. 3.9. Статуту Концерн РРТ не відповідає за зобов'яз аннями його учасників, а підп риємства-учасники не відпові дають за зобов'язаннями Конц ерну. Аналогічне положення м істив Статут Концерну РРТ, що був чинним до нині діючого.

ДПІ у м. Чернівці було п роведено перевірку своєчасн ості сплати Чернівецьким О РТПЦ узгодженого податков ого зобов'язання з податк у на прибуток, податку на дода ну вартість, збору на розвито к виноградарства, садівництв а і хмелярства, податку з влас ників транспортних засобів, комунального податку, за рез ультатами якої складено акт №2778/15-1/01189809 від 19.07.2007р., висновками як ої встановлено порушення п.п .5.3. п.5.3 ст. 5, п.п.17.1.7 п. 17.1 ст. 17 Закону Ук раїни «Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами" зі змінами та доповненнями (дал і - Закон України №2181) та до відп овідача застосовано штрафні (фінансові) санкції в розмірі 475 206 грн. 28 коп.

Із матеріалів справи вбач ається, що Чернівецьким РТПЦ було оскаржено в судовому по рядку податкові повідомленн я-рішення ДПІ у м.Чернівці ві д 14.05.2007 р.

Постановою господарського суду Чернівецької області в ід 07.09.2007 р. позов було задоволен о частково, скасовані повідо млення-рішення на загальну с уму 151 827,74 грн.

Постановою Львівського ап еляційного адміністративно го суду від 02.06.2008 р. було скасова но постанову господарського суду Чернівецької області в ід 07.09.2007 р., у задоволенні позову відмовлено.

Ухвалою Вищого адміністра тивного суду України від 24.12.2009 р ., скасовано постанову Львівс ького апеляційного адмініст ративного суду від 02.06.2008 р., а по станову суду першої інстанці ї залишено без змін.

Таким чином, внаслідок част кового скасування судом пода ткових повідомлень-рішень по датковий борг Чернівецького РТПЦ був зменшений до суми 323 3 78,54 грн.

Разом з тим, суд першої інст анції неповно дослідив обста вини справи та прийняв помил кове рішення щодо податково ї заборгованості саме у сумі 475 206,28 грн.

Як вбачається з мате ріалів справи, відповідно д о Наказу від 20.07.2006р. №751 Міністерс тва транспорту та зв'язку Укр аїни від 20.07.2006р. №751 «Про реоргані зацію підприємств, що входят ь до складу Концерну радіомо влення, радіозв'язку та телеб ачення», Чернівецький обласн ий радіотелевізійний переда вальний центр реорганізован о шляхом приєднання в якості відокремленого підрозділу ( філії) до Концерну радіомовл ення, радіозв'язку та телебач ення. Відповідно до п. 2 дано го наказу після закінчення п роцедури реорганізації Конц ерн РРТ є правонаступником у сіх прав та обов'язків приєдн аних ОРТПЦ, в тому числі й ДП Ч ернівецький ОРТПЦ.

Відповідно до п.11 ст.37 З акону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців» п риєднання вважається завер шеним з моменту державної р еєстрації припинення юридич них осіб, що припиняються в ре зультаті

приєднання, та д ержавної реєстрації відпові дних змін до установчих доку ментів.

Відповідно до ч. 2 ст. 33 За кону України «Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»ю ридична особа є такою, що прип инилася, з дати внесення до Єд иного державного реєстру зап ису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Відповідно до ч. 7 ст. 59 Го сподарського кодексу Україн и суб'єкт господарювання вва жається ліквідованим з дня в несення до державного реєстр у запису про припинення його діяльності.

Як вбачається із матер іалів справи, на сьогоднішні й день Державне підприємство «Чернівецький обласний раді отелевізійний передавальни й центр» не виключено з Єдино го державного реєстру, а отже юридична особа не є припинен ою. Комісія з припинення Черн івецького ОРТПЦ продовжує пр оводити необхідні дії, пов' язані із реорганізацією підп риємства.

Крім того, як вбачаєт ься із матеріалів справи, від повідним наказом Державного департаменту з питань зв'язк у та інформатизації Мінтранз в'язку була створена комісія з припинення ДП Чернівецьки й ОРТПЦ. 15.09.06 р. в газеті «Голос У країни»№ 171 було опубліковане повідомлення про припинення ДП Чернівецький ОРТПЦ. За 2 мі сяці з дня публікації повідо млення про припинення підпри ємства надійшла лише одна за ява від ДПІ м. Чернівці № 24953/10-041 в ід 06.11.06 р. щодо кредиторських ви мог ДПІ до ОРТПЦ на суму 672 018 грн . 42 коп. Зазначена заборговані сть була погашена Концерном РРТ.

Як вбачається із матер іалів справи, інших кредитор ських вимог у зазначений дво місячний термін від ДПІ м. Чер нівці не надходило. Жодних по даткових повідомлень (податк ових вимог) щодо даної заборг ованості Концерн РРТ не одер жував. Одержувачем усіх пода ткових повідомлень є ДП Черн івецький ОРТПЦ. Активи саме Д П Чернівецький ОРТПЦ перебув ають у податковій заставі.

Більше того, усі подат кові повідомлення-рішення ви ставлені ДП Чернівецький ОРТ ПЦ 27 червня 2007 року, тобто після затвердження передавальног о акту наказом Мінтрансзв'яз ку від 03.05.07 р. № 361. Зазначена сума податкової заборгованості в передавальному акті відсутн я.

Відповідно до п. 7.5 Зак ону України «Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и»встановлена персональна п одаткова відповідальність п латників податків. Забороняє ться будь-яка уступка податк ового зобов'язання або подат кового боргу платника податк ів третім особам, а також усту пка контролюючим органом пра ва вимоги податкового боргу платника податків іншим особ ам.

Таким чином, зазначене приєднання Державного під приємства «Чернівецький обл асний радіотелевізійний пер едавальний центр» не було з дійснено, припинення державн ої реєстрації як юридичної о соби не відбулося, підприємс тво продовжує здійснювати го сподарську діяльність, і, від повідно повинно самостійно погашати зобов' язання та п одаткові борги.

Разом з тим, як вбача ється із матеріалів справи , Державне підприємство « Чернівецький обласний радіо телевізійний передавальний центр» взагалі не залучено судом першої інстанції до уч асті у розгляді справи, а вся с ума заборгованості стягнута безпосередньо з Конце рну радіомовлення, радіозв'я зку та телебачення в особі Фі лії.

Відповідно до ст . 202 КАС України підставами для скасування постанови або ух вали суду першої інстанції т а ухвалення нового рішення є : неповне з' ясування судом о бставин, що мають значення дл я справи; недоведеність обст авин, що мають значення для с прави, які суд першої інстанц ії вважає встановленими; нев ідповідність висновків суду обставинам справи; порушенн я норм матеріального або про цесуального права, що призве ло до неправильного вирішенн я справи або питання, а так сам о розгляд і вирішення справи неповноважним судом; участь в ухваленні постанови судді , якому було заявлено відвід н а підставі обставин, які викл икали сумнів у неупередженос ті судді, і заяву про його від від визнано судом апеляційно ї інстанції обгрунтованою; у хвалення чи підписання пост анови не тим суддею, який розг лянув справу.

У зв' язку з вищеви кладеним, колегія суддів при йшла до висновку, що рішення у хвалене з порушенням норм ма теріального права, а тому є вс і підстави для його скасуван ня та постановленням нового рішення.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 202, 205, 2 07, 212, 254 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційні скарги Концерну радіомовлення, раді озв'язку та телебачення, Держ авного підприємства «Чернів ецький обласний радіотелеві зійний передавальний центр» на постанову Окружного адмін істративного суду м. Києва ві д 05 лютого 2010 року за позовом Де ржавної податкової інспекці ї у м. Чернівці до Концерну рад іомовлення, радіозв'язку та т елебачення в особі філії «Че рнівецький обласний радіоте левізійний передавальний це нтр»про стягнення заборгова ності - задовольнити.

Постанову Окружного ад міністративного суду м. Києв а від 05 лютого 2010 року - скас увати та постановити нову , якою у задоволенні позовних вимог позивача відмовити.

Постанова набирає зак онної сили з моменту проголо шення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня складання постанови в повно му обсязі, шляхом подачі каса ційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя Губська О.А .

Суддя Ключкович В.Ю.

Суддя Грибан І.О.

Повний текст постанов и складено 15.03.2011 року.

Дата ухвалення рішення10.03.2011
Оприлюднено31.03.2011
Номер документу14423028
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-17352/09/2670

Ухвала від 20.04.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шостак О.О.

Ухвала від 10.06.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 19.05.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шостак О.О.

Ухвала від 20.04.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шостак О.О.

Ухвала від 07.04.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 31.03.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 12.12.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 29.05.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шостак О.О.

Ухвала від 22.10.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шостак О.О.

Постанова від 19.08.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні