Постанова
від 05.12.2008 по справі 2-а-14/2008
ЧЕРВОНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАКІЇВКИ

Справа № 2-а-14/2008р.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

5 грудня 2008 року Червоногв ардійський районний суд міст а Макіівки у складі

головуючого-судді: Кулик Т.Г .

при секретарі: Пеленок Г. В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у місті Ма кіівці цивільну справу за по зовом ОСОБА_1 до Макіївськ ого РЕВ ДАЇ при УМВС Українги у Донецькій області, Макіївс ької об"єднаної державної по даткової інспекції у Донецьк ій області про визнання непр авомірними дій та спонукання про реєстрацію транспортног о засобу та постановки на обл ік транспортного засобу, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до с уду с позовом до відповідачі в про визнання неправомірним и дій, спонукання про реєстир ацію транспортного засобу та постановки на облік транспо ртного засобу, вказуя, що 4 гру дня 2006року він придбав вантаж ний автомобіль МАН 8163, 1998року ви пуску, у місті Винниця на підс таві довідки-рахунку ЕГП № 350701, виданої ООО „Центр-Конкорд" в ід 4 грудня 2006року, згідно якої він повинен був зареєструват и вказаний автомобіль в МРЕО ДАЇ при УВМС України у Донець кій області протягом десяти днів, однак зареєструвати вк азаний автомобіль в встановл ений законом строк він не змі г, тому що по дорозі домой він застудився і по приїзду до мс та Макіівки він звернувся за медичною допомогою у міську лікарню № 4 і був госпиталізов ан у терапевтичне відділення вказаної лікарні, где знаход ився на лікуванні з 8 грудня 2006р оку по 3 січня 2007року з діагнозо м: правостороння верхнедолев а плевропневмонія, після цьо го звернувся до МРЕО ДАЇ для р еєстрації автомобіля, йому б ули начислені, передбачені з аконодавством платежі, практ ично автомобілю вже були вид ані номера, однак у останню ми ть йому відмовили, посилаючи сь на те, що з 1 січня 2007року діют ь додаткові платежі при перш ої реєстрації транспортного засобу згідно Закона Україн и „ Про податок з власника тра нспортних засобів" з 1 січня 2007р оку. У зв"язку з тим, что він при дбав вказаний автомобіль до набрання законної сили указа них додаткових платежів, він повинен проізводити оплату податків та сборів до 1 січня 2 007року.

ОСОБА_1 у судовому засідан ні підтримав свої позоні вим оги, пояснив, що оскільки він п ридбав автомобіль до набранн я законної сили вищевказанни х платежів, він повинен проїв ести оплату податків та сбор ів до 1 січня 2007оку, тому що він н е зміг зареєструвати автомоб іль у МРЕО з поважних причин у зв"язку з хворобою, однак післ я звернення в МРЕО ДАЇ у січні 2007року йому було запропонова нно сплатити платежі, передб ачені законом за реєстрацію вказаного автомобіля, що і їм було зроблено у січні 2007року. К оли він звернувся до МРЕО ДАЇ і надав їм квитанції про спла ту платежів, на вказаний авто мобіль вже були виписані ном ери, однак потім йому відмови ли у реєстрації вказаного ав томобіля. Вважає, що він з пова жних причин не зміг зареєстр увати автомобіль протягом де сяти днів у зв"язку з хворобою , тому просить задовольнити п озов.

Представник відповідача - М акіївської об"єднаної держав ної податкової інспекції у Д онецькій області у судовому засіданні проти позову запер ечував і пояснив, що згідно до ст. 1 ЗУ „Про податок з власник ів транспотрних засобів та і нших самохідних машин та мех анихмів" від 11 грудня 1991р. № 1963-ХІІ (в новій редакції) платнками п одатків з власників транспор тніх засобів та інших самохі дних машин і механизмів є під приємства, установи та орган ізації, які є юридичними особ ами, іноземні юридичні особи (далі юридичні особи), а також громадяни України, іноземні громадяни та особи без грома дянства (далі фізичні особи), я кі здійснують першу реєстрац ію в Україні, реєстрацію, пере реєстрацію транспортних зас обів та (або мають зареєстров ані в Україні згідно з чинним законгодавством власні тран спортні засоби, які відповід но до ст. 2 цього Закону є об' є ктами опадутковання.

Відносно реєстрації в Укра їні згідно з чинним законода ством слід зазначити, що згід но ст. 34 ЗУ „Про дрожній рух" від 30 червня 1993р. № 3353-ХІІ держаній ре єстрації та обліку підлягают ь призначені для експлуатаці ї на вулично-дорожній мережі загального користування авт омобілі, автобуси, самохідні машини, сконтруйовані на шас і автомобілів, мотоцикли все х типів, марок і моделей, ричеп и, напівпричепи та мотоколяс ки. Державна реєстрація і обл ік здійснуються органами Дер жавтоінспекції Міністерств а внутрішних справ України, а їх порядок установлюється К абінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Мініс трів України від 7 вересня 1998ро ку № 1388 затверджені Правила де ржавної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а так ож самохідних машин, сконстр уйованих на шасі автомобілів , мотоциклів ус типів, марок і моделей, причепів, напівприч епів та мотоколясок. Відпові дно до п. 3 Правил державна реє страція транспортних засобі в здійснюється органами Держ автоінспекції МВС з метою ко нтролю за відповідністю конс трукції та техничного стану транспортних засобів встано вленим в Україні вимогам ста ндартів, правил і нормативів , дотримання вимог законодав ства, що визначає порядок спл ати податків, внесення інших обов"язкових платежів, викор истання транспортних зсобів в умовах воєного та надзвича йного стану, а також для забез печення їх обліку та поперед ження протиправних дій щодо них.

Позивач пред"явив вимоги до двох місцевих органів держа вної виконавчої влади-Макіів ської ОДПІ та Макіївського Р ЕВ ДАЇ при ГУ МВС України у Дон ецькій області. При зверненн і до Червоногвардійського ра йонного суду міста Макіівки з позовною заявою позивачем не дотримані правила предмет ної підсудності. У зв"язку з ти м, що позовна заява пред"явлен а до двох місцевих органів де ржавної виконавчої влади, ві дповідно до предметної підсу дності, визначеної у ч.2 ст. 18 КА С України, вона повинна розгл ядатися у місцевому окружном у суді. До тож, податковий орга н не наділений компетенцією здійснення будь-яких перерах унків ставок податків. Виник нення податкових правовідно син, суб"єктом яких є позивач, є юридичний факт-перша реїст рація транспортного податку , який буде мати місце пізніше ніж 1 січня 2007року. Не можуть бу ти врегульовані податкові пр авовідносини з приводу сплат и податку нормативно-правови м актом, який втратив чиність .У зв"язу з чим, познач повинен сплатити податок з власникі в транспортного засобу відно відно до закону, який діє під ч ас реєстрації транспортного засобу, тому просить відмови ти позивачу у задоволенні по зовних вимог.

Представник відповідача - М акіївського РЕВ ДАЇ ГУМВС України у Донецькій області проти позову заперечував і п ояснив, що перша реєстрація в Україні-це реєстрація транс портного засобу в Україгі, як а здійснюється уповноваженм и державними органами Україн и вперше щодо цього транспор тного засобу.

Для первинної реєстрації а втомобіля МАН 8.163, 1998р., який вико ристовувся понад 8років, об"єм двигуна 4580см3, позивачу згідно Закону України"Про податок з власників транспортних засо бів та інших самохідних маши н та механизмів" повинен спла тити податок у розмірі 1000грив ень за кожні 100см3.

Судом встановлено, що 4 груд ня 2006року позивач у місті Винн иця придбав вантажний автомо біль МАН 8163, 1998року випуску на пі дставі справи рахунку ЕГП № 350 701, виданної ООО „Центр-Конкор д" від 4 грудня 2006року.

Згідно Правил державної ре єстрації та обліку автомобіл ів, автобусів, а також самохід них машин, сконструйованих н а шасмі автомобілів, мотоцик лів усіх типів, марок і моделе й, причепів, напівпричепів та мотоколясок, затверджених П остановою КМУ від 7 вересня 1998р оку № 1388 власники транспортни х засобів зобов"язані зареєс трувати їх протягом 10 днів піс ля придбання або митного офо рмлення. Термін реєстрації м оже бути продовжено у разфі н еможливості власника трансп ортного засобу (хвороба, відр ядження, інші поважні причин и) вчасно їх здійснити.

Згідно довідки позивач зна ходився на стаціонарному лік ування у терапевтичному відд іленні КМУ „Міська лікарня № 4; з 8.12.2006року по 3.01. 2007року з діазно зом „правостороння верхнедо лева плевропневмонія", після йього позивач звернувся в МР ЕВ ДАЇ ГУМВС України у Дон ецькій області для реєстраці ї вказаного транспортного за собу, однак у зв"язку з тим, що з 1 січня 2007року набув чинности З акон України „Про внесення з мін до деяких законів Україн и щодо реєстрації транспортн их засобів" від 06.12. 2006р. № 427-У, яким Закон України „Про податок з власників транспортних засо бів та інших самохідних маши н та механизмів" був викладен ий у новій редакції, в якому вк азано, що власник транспортн их засобів повинен сплатит п одаток відновідно до закону, яий діє під часреєстрації тр анспортного засобу.

Суд вважає причину пропуск у звернення позивача до МРЕВ ДАЇ ГУМВС України у Донец ькій області з заявою про реє страцію та постановку на обл ік належного йому автомобіля поважною у зв"язку з його хвор обою. До тож, згідно довідки До нецького РУ ПриватБанку у сі чні 2007року позивачем були зро блені платежі, які були перех овани Горняцькому районі- тр анспортний податок у сумі 687гр н, екпертніе послуги-87грн., УДА Ї УМВД у Донецькій области- ти мчасова реєстрація-2, 13грн., офо рмлення реєстраційних докум ентів-11, 4грн., огляд транспортн ого засобу під час реєстраці ї-7, 5грн., комп"ютерні послуги- 16г рн., держ номер-19, 45грн, видача до відок-19, 44грн, реєстрація-7, 2грн., держномери-93, 36грн, тимчасовий реєстраційний талон- 10, 2грн.

Доследивши материіали спр ави, суд вважає, що позов обгру нтован і пядлагає частковому задоволенню і позивач повин ен сплати податок на підстав і Закону України, Про податок з власників транспортних за собів та інших самохідних ма шин і механизмів" від 11.12.1991р. за№ 1963-ХІІ відповідно до ст. 5 закон у перед проведенням першої р еєстрації в Україні.

Позивач також просить визн ати відмову Макіївської об"є днаної державної податкової інспекції у Донецькій облас ті проізвести розрахунок под аткоободаткування реєстрац ії транспортного засобу на п ідставі Закону України „Про податок з власників транспор тних засобів та самохідних м ашин і механизмів" від 11.12.1991року № 1963-ХІІ. Суд вважає, позов у цій частині задоволенню не підл ягає, тому що до компетенції М акіївської об"єднаної держав ної податкової інспекції не відносено вирішення питання щодо надання згоди про оплат у податків і податкові орган и не дають згоди стосовно спл ати податку у зв"язку з тим, що відповідно до ст. 67 Конституц ії України сплата податків є конституційним обов"язком о сіб.

На підставі Закону України „Про податок з власників тра нспортних засобів та інших с амохідних машин і механизмів " від 11.12. 1991 p., Правил державної ре їстрації та обліку автомобіл ів, автобусів, а також самохід них машин, сконструйованих н а шасі автомобілів, мотоцикл ів усіх типів і моделей, приче пів, напівпричепів та мотоко лясок" від 7 вересня 1998року, кер уючись ст. ст. 6, 104, 105, 106, 158-163 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Макіївського РЕВ ДАЇ УМВ С України у Донецькій област і, Макіївської об"єднаної дер жавної податкової інспекції у Донецькій області про скар ження дій посадових осіб зад овольнити частково.

Визнати дії Макіївського Р ЕВ ДАЇ УМВС України у Донецьк ій області неправомірними та зобов"язати Макіївське РЕВ Д АЇ УМВС у Донецькій області з ареєструвати належний ОСО БА_1 автомобіль МАН 8163, 1998року в ипуску з сплатою подаків на п ідставі Закону України „Про податок з влсників трранспор тних засобів та інших самохі дних машин і механизмів" від 11 .12.1991року № 1963-ХІІ, в іншій частині позову відмовити.

Заява про апеляційне оскар ження постанови може бути по дано протягом десяти днів пі сля його проголошенні. Апеля ційна скарга подається протя гом двадцяти днів після пода чі заяви про апеляціцне оска рження постанови через данни й районний суд.

СудЧервоногвардійський районний суд м.Макіївки
Дата ухвалення рішення05.12.2008
Оприлюднено12.04.2011
Номер документу14590055
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-14/2008

Постанова від 05.12.2008

Адміністративне

Червоногвардійський районний суд м.Макіївки

Кулик Т. Г.

Постанова від 18.12.2008

Адміністративне

Вовчанський районний суд Харківської області

Струк І.Ф.

Ухвала від 08.12.2008

Адміністративне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Щенюченко С.В.

Постанова від 10.09.2008

Адміністративне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Малярчук В. В.

Постанова від 30.09.2008

Адміністративне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Піскунова Н.А.

Постанова від 08.02.2008

Адміністративне

Березанський міський суд Київської області

Роздобудько О.М.

Ухвала від 22.04.2008

Адміністративне

Березанський районний суд Миколаївської області

Старчеус О.П.

Постанова від 20.02.2008

Адміністративне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Тесля О.П.

Постанова від 26.05.2008

Адміністративне

Петровський районний суд м.Донецька

Мірошниченко Вадим Васильович

Ухвала від 24.04.2008

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойчук О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні