Ухвала
від 01.04.2011 по справі 1/244-10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

УХВАЛА

01 квітня 2011 р. № 1/244-10

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Дунаєвської Н.Г. - голо вуючого,

Владимиренко С.В.,

Мележик Н.І.,

розглянувши касаційн у скаргу Фізичної особи-п ідприємця ОСОБА_4 на постанову Дніпропетровськ ого апеляційного господарсь кого суду від 01 лютого 2011 року у справі № 1/244-10 Господарського с уду Дніпропетровської облас ті за позовом Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4, Дніпропетровська область, до Відкритого акціонерн ого товариства "Енергопостач альна компанія "Дніпрооблене рго", в особі Криворізьких міс ьких електричних мереж, Дніп ропетровська область, про визнання незаконним та ск асування рішення,

В С Т А Н О В И В:

Подана Фізичною особо ю-підприємцем ОСОБА_4 каса ційна скарга не відповідає в имогам розділу ХІІ1 Господар ського процесуального кодек су України та підлягає повер ненню, з наступних підстав.

Рішенням Господарського с уду Дніпропетровської облас ті від 04 жовтня 2010 року (суддя Ру дь І.А.), залишеним без змін пос тановою Дніпропетровського апеляційного господарськог о суду від 01 лютого 2011 року (коле гія суддів у складі: Кузнец ової І.Л. - головуючого, Г ерасименко І.М., Сизько І. А.), в позові відмовлено.

Згідно ч. 3 ст. 105 ГПК України по станова набирає законної сил и з дня її прийняття.

Відповідно до ст. 110 ГПК Украї ни касаційна скарга може бут и подана протягом двадцяти д нів з дня набрання рішенням м ісцевого господарського суд у чи постановою апеляційного господарського суду законно ї сили.

Заявником подано касаційн у скаргу на постанову Д ніпропетровського апеляцій ного господарського суду від 01 лютого 2011 року лише 10 березня 2011 року, тобто, з пропуском вста новленого законом строку на касаційне оскарження.

Частиною 1 ст. 53 ГПК України п ередбачено право господарсь кого суду за заявою сторони, п рокурора чи зі своєї ініціат иви визнати причину пропуску встановленого законом проце суального строку поважною і відновити пропущений строк. При цьому Господарський проц есуальний кодекс України не пов' язує право суду віднови ти пропущений строк з певним колом обставин, що спричинил и пропуск строку.

Отже, у кожному випадку суд з врахуванням конкретних обс тавин пропуску строку оцінює доводи, що наведені в обґрунт ування клопотання про його в ідновлення та робить мотивов аний висновок щодо поважност і чи не поважності причин про пуску строку.

Клопотання чи заява про від новлення процесуального стр оку повинна містити роз' ясн ення причин пропуску і підст ави, з яких заявник вважає ці п ричини поважними. В клопотан ні чи заяві повинні бути дока зи того, що здійснити відпові дні процесуальні дії у визна чений строк у заявника не бул о можливості.

В силу ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті о бставини, на які вона посилає ться як на підставу своїх вим ог і заперечень.

В прохальній частині касац ійної скарги скаржник просит ь відновити строк на касацій не оскарження зазначеної пос танови, проте не зазначає буд ь-яких причин, які стали підст авою до пропуску встановлено го законом строку на касацій не оскарження.

Разом з тим, як вбачається і з протоколу судового засідан ня Дніпропетровського апеля ційного господарського суду від 27 січня 2011 року, представни к скаржника був присутнім в с удовому засіданні та був пов ідомлений про відкладення ро згляду справи на 01 лютого 2011 ро ку, а відтак, можливість вчасн ого подання касаційної скарг и залежала виключно від воле виявлення самого скаржника, тобто мала суб' єктивний хар актер, тому підстав для відно влення пропущеного процесуа льного строку у даному випад ку колегія суддів не вбачає, т ому заявлене клопотання скар жника не підлягає задоволенн ю.

Відповідно до ч. 1 п. 5 ст. 1113 ГПК України касаційна скарга не приймається до розгляду і по вертається судом, якщо скарг у подано після закінчення ст року, встановленого для її по дання, без клопотання або так е клопотання відхилено про в ідновлення цього строку.

Зважаючи на те, що касаційна скарга Фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_4 не відповіда є вимогам розділу ХІІ1 ГПК Укр аїни, скарга не дає підстав дл я перегляду в касаційному по рядку постанови Дніпропетро вського апеляційного господ арського суду від 01 лютого 2011 р оку та підлягає поверненню.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 86, 110, ч. 1 п. 5 ст. 1113 Г осподарського процесуально го кодексу України Вищий гос подарський суд України

У Х В А Л И В:

Відмовити Фізичній ос обі-підприємцю ОСОБА_4 в з адоволенні клопотання про ві дновлення процесуального ст року для подачі касаційної с карги.

Касаційну скаргу Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 на постанову Дніпропетровсь кого апеляційного господарс ького суду від 01 лютого 2011 року у справі № 1/244-10повернути скарж нику, а справу - Господарськ ому суду Дніпропетровської о бласті.

Головуючий суддя: Н.Г. Дунаєвськ а

Судді: С.В. Влади миренко

Н.І. Мележик

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення01.04.2011
Оприлюднено14.11.2011
Номер документу14637048
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/244-10

Ухвала від 12.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Ухвала від 01.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

Постанова від 01.02.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецова Ірина Леонідівна

Судовий наказ від 19.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Судовий наказ від 19.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Рішення від 07.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Рішення від 04.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 18.08.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 02.07.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні