Постанова
від 10.05.2011 по справі 47/176-10
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" травня 2011 р. Сп рава № 47/176-10

Колегія суддів у с кладі:

головуючий суддя Погре бняк В.Я., суддя Гончар Т . В. , суддя Слободін М.М.

при секретарі Зозулі О.М.

за участю представників сторін:

позивача - не з' явивс я,

відповідача - ОСОБА _1 за довіреністю б/н від 26.11.2010 р .,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщ енні Харківського апеляційн ого господарського суду апел яційну скаргу позивача (вх . № 1708Х/3) на ухвалу господарс ького суду Харківської облас ті від 28.03.2011 року у справі № 47/176-10

за позовом ТОВ «Триде нта Агро», м. Київ

до СТОВ «Золочівське» , м. Золочів

про стягнення 60210,70 гр н.

встановила:

У червні 2010 р. ТОВ «Три дента Агро»звернулось до гос подарського суду Харківсько ї області з позовом, в якому пр осило стягнути з СТОВ «Золоч івське»32 620,97 грн. курсової різн иці, 15 239,83 грн. пені, 2043,44 грн. 3 % річни х, 10 306,46 грн. інфляційних, 4 000,00 грн . адвокатських витрат, а також витрати по сплаті державног о мита та витрати на оплату за інформаційно-технічне забез печення судового процесу.

Рішенням господарського с уду Харківської області від 15.12.2010 р. у справі № 47/176-10 (суддя Свет лічний Ю.В.) позов задоволено ч астково. Стягнуто з відповід ача на користь позивача пеню у розмірі 1 000,00 грн., 3 % річних у ро змірі 1 292,39 грн., інфляційні у ро змірі 9 958,88 грн., витрати по спла ті державного мита в сумі 122,51 г рн. та 48,02 грн. витрат на оплату з а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу. В задоволенні позовних вимог в частині стягнення 32 620,97 грн. к урсової різниці, 14 239,83 грн. пені , 750,61 грн. 3 % річних, 347,58 грн. втрат в ід інфляції, 4 000,00 грн. витрат на правову допомогу - відмовле но.

Рішення суду набрало закон ної сили.

19.04.2011 р. від СТОВ «Золочівське »надійшла заява про відстроч ку виконання рішення суду до 10.09.2011 р., з посиланням на тяжке фі нансове становище, у зв' язк у з чим відповідач не має можл ивості сплатити грошові кошт и.

Ухвалою господарського с уду Харківської області від 28.03.2011 р. у справі № 47/176-10 (суддя Свет лічний Ю.В.) у задоволенні заяв и СТОВ "Золочівське" про замін у вибулої сторони її правона ступником відмовлено. Заяву боржника про відстрочку вико нання рішення задоволено. Ві дстрочено виконання рішення господарського суду Харківс ької області від 15.12.2010 р. у справ і № 47/176-10 до 10.09.2011 р.

Позивач з ухвалою господар ського суду першої інстанції не погодився, звернувся до Ха рківського апеляційного гос подарського суду з апеляційн ою скаргою, в якій просить ска сувати зазначену ухвалу та п рийняти нове рішення, яким у з адоволенні заяви СТОВ "Золоч івське" про відстрочку викон ання рішення відмовити повні стю.

В обґрунтування апеляцій них вимог позивач посилаєтьс я на неповне з' ясування міс цевим господарським судом об ставин справи, що призвело до неправильного застосування судом процесуального закону , зокрема ст. 121 ГПК України. На д умку позивача, відповідач не зазначив та не довів обстави н, які ускладнюють, або роблят ь неможливим виконання судов ого рішення, а суд першої інст анції не зазначив в чому саме встановлені ним обставини є винятковими.

В частині відмови у задовол енні заяви відповідача про з аміну вибулої сторони її пра вонаступником ухвала позива чем не оскаржена.

Відповідач відзиву на апел яційну скаргу не надав.

В судове засідання 04.05.2011 р. пре дставник позивача не з' явив ся, хоча був належним чином по відомлений про час та місце п роведення судового засіданн я, про що свідчить відмітка на зворотній стороні ухвали пр о прийняття апеляційної скар ги до провадження.

Враховуючи належне повідо млення представника позивач а про час та місце засідання с уду, колегія суддів вважає за можливе розглянути апеляцій ну скаргу позивача без участ і його представника.

Дослідивши матеріали спр ави, а також викладені у апеля ційній скарзі доводи позивач а, перевіривши правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуаль ного права при винесенні оск аржуваної ухвали у повному о бсязі, а також повноту встано влення обставин справи та ві дповідність їх наданим доказ ам, та повторно розглянувши с праву в порядку ст. 101 ГПК Украї ни, колегія суддів встановил а наступне.

Задовольняючи клопотання відповідача про відстрочку, місцевий господарський суд п ослався на те, що при наданні в ідстрочки суд повинен врахув ати можливі негативні наслід ки для боржника при виконанн і рішення у встановлений стр ок, але перш за все повинен вра хувати такі ж наслідки і для с тягувача при затримці викона ння рішення суду та не допуст ити їх настання, приймаючи до уваги те, що основним видом ді яльності відповідача є вироб ництво товарно сільськогосп одарської продукції, зокрема , зернових (пшениця, ячмінь).

Виробництво сільськогоспо дарської продукції у рослинн ицтві (фактичне вирощування культур) має сезонний характ ер, що відображається на цикл ічності надходження коштів т а, навпаки, здійснення витрат . Відповідач, не отримуючи дох оди фактично здійснює лише в итрати, пов'язані з поточним р емонтом обладнання, підготов кою до нового сезону, здійсне ння попередніх оплат, закупі влі сировини та матеріалів, д обрив. На теперішній час фіна нсовий стан відповідача є кр итичним, в тому числі у зв'язку з міжсезонням. Фактично оста нні грошові кошти відповідач отримав за продукцію врожаю 2010 року, який був надзвичайно м алим, що спричинено явищами п риродного характеру, які є фо рс мажорними.

Так, висновком Торгово-пром ислової палати України від 25 с ерпня 2010 року № 2551/05-4 встановлено , що несприятливі погодні умо ви, що спричинили загибель сі льськогосподарських культу р на площах СТОВ "Золочівське " є форс-мажорними обставинам и, у зв' язку з чим відповідач не має можливості погасити з аборгованість.

На підставі дослідження сукупності доказів у справі , місцевий господарський суд дійшов висновку про доцільн ість надання відстрочки до 10.0 9.2011 р.

Господарський суд на п ідставі статті 121 ГПК має прав о за заявою сторони, державн ого виконавця, за поданням пр окурора чи його заступника або за власною ініціативо ю у виняткових випадках зал ежно від обставин справи в ідстрочити, розстрочити вико нання рішення, ухвали, постан ови (далі - рішення), змінити сп осіб та порядок їх виконання .

Оскільки згадана стаття не обмежує відповідне право го сподарського суду певним ст роком, воно може бути реалізо ване у будь-який час від набр ання рішенням законної сил и до його фактичного повног о виконання.

Відстрочка - це відкладен ня чи перенесення виконання рішення на новий строк, яки й визначається господарськи м судом.

Підставою для відстрочки, розстрочки, зміни способу т а порядку виконання рішення можуть бути конкретні обст авини, що ускладнюють викона ння рішення або роблять його неможливим у строк або встан овленим господарським судом способом. Господарський суд законодавчо не обмежений б удь-якими конкретними терм інами відстрочки чи розстро чки виконання рішення, проте , вирішуючи питання про відст рочку чи розстрочку викона ння рішення, зміну способу і порядку виконання рішення , господарський суд повинен в раховувати матеріальні інт ереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповіда ча у виникненні спору, наявн ість інфляційних процесів у економіці держави та інші об ставини справи.

В зв' язку з тим, що відпові дач має намір та бажання спла тити борг перед позивачем, ал е не має на цей час такої можли вості колегія суддів погоджу ється з висновком суду першо ї інстанції щодо задоволення клопотання про відстрочку в иконання рішення.

При цьому колегія суддів за значає, що передбачені ст. 121 ГП К України обставини, з якими з акон пов' язує можливість на дання відстрочки, є оціночни ми, та місцевим господарськи м судом така оцінка здійснен а і, з урахуванням фактичних о бставин справи, заява відпов ідача задоволена, відстрочка надана до 10.09.2011 року, як просив в ідповідач.

Разом з тим, колегія судді в вважає за необхідне зазнач ити, що предметом позовних ви мог позивача є лише штрафні с анкції (пеня, річні, інфляційн і).

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем не надано д оказів того, що внаслідок над ання відстрочки йому буде за вдано матеріальних збитків, тому враховуючи важкий фінан совий стан підприємства борж ника, з метою недопущення зуп инки підприємства відповіда ча, збереження робочих місць та своєчасного виконання зо бов' язань перед кредиторам и, суд першої інстанції дійшо в вірного висновку про задов олення заяви про відстрочку, оскільки викладені відповід ачем у клопотанні обставини підтверджуються матеріалам и справи.

Також колегія суддів заз начає, що дана ухвала суду в ча стині відмови у задоволенні заяви відповідача про заміну вибулої сторони її правонас тупником відповідає вимогам чинного законодавства та не була оскаржена апелянтом.

За таких обставин, колегія с уддів вважає, що судом першої інстанції в повній мірі з' я совані усі фактичні обставин и справи при наданні відпові дачеві відстрочки виконання зобов' язань, наявні у матер іалах справи фактичні дані д ають підстави суду апеляційн ої інстанції зробити висновк и, що клопотання відповідача про надання йому відстрочки є обґрунтованим та наявні пі дстави для його задоволення, через що апеляційна скарга п озивача не підлягає задоволе нню, а ухвала суду першої інст анції по даній справі підляг ає залишенню без змін.

На підставі вищевикладено го та керуючись ст. ст. 99, 101, п. 1 ст . 103, ст. 105, 106 Господарського проце суального кодексу України, к олегія суддів

постановила:

Апеляційну скаргу ТО В «Тридента Агро»на ухвалу г осподарського суду Харківсь кої області від 28.03.2011 року у спр аві № 47/176-10 залишити без задовол ення.

Ухвалу господарського су ду Харківської області від 28.0 3.2011 року по справі № 47/176-10 про відс трочку виконання судового рі шення залишити без змін.

Головуючий суддя В.Я. Погребняк

суддя Т.В. Гончар

суддя М .М. Слободін

Повний текст поста нови суду складено та підпис ано 10.05.2011 р.

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.05.2011
Оприлюднено26.05.2011
Номер документу15658693
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —47/176-10

Ухвала від 03.02.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Гончар Т. В.

Ухвала від 28.03.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 18.03.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 10.12.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 23.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 04.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Ухвала від 10.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

Постанова від 10.05.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Слободін М.М.

Рішення від 15.12.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні