Рішення
від 11.06.2009 по справі 2-1860/09
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА 

Справа № 2-1860/09

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 червня 2009 року м. Дніпродзержинськ

Заводський районний суд м. Дніпродзержинська в складі: головуючого - судді Похвалітої С. М., при секретареві - Цинської О.В., За участю:

- позивача ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна дійсним, -

встановив:

ОСОБА_3 звернулась до суду із позовом до ОСОБА_2 про визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна дійсним, де зазначила, що 23 грудня 1997 року між нею та відповідачем, ОСОБА_2, був укладений договір купівлі-продажу нерухомого майна, а саме квартири № 47 у житловому будинку № 12-а по вулиці Бойко в м. Дніпродзержинську, Дніпропетровської області. Даний договір був укладений та зареєстрований в Дніпродзержинській філії Придніпровської товарної біржі 23.12.1997 року за № 223 та зареєстровано в Дніпродзержинському бюро технічної інвентаризації в реєстровій книзі № 117 за реєстровим № 20952. Сторони виконали умови договору - відповідач передав у власність позивачеві квартиру № 47, загальною площею 28, 9 кв. м., житловою площею 15, 1 кв. м. у житловому будинку № 12-а по вулиці Бойко у м. Дніпродзержинську, а позивач сплатив відповідачеві відповідну суму визначену в договорі повністю. На сьогоднішній день позивач не може розпорядитися своїм майном, тому що, зазначений договір не був нотаріально посвідчений відповідно до ст. 227 ЦК України. Прохає суд визнати дійсним договір купівлі-продажу нерухомого майна, а саме квартири № 47, житлового будинку № 12-а по вулиці Бойко м.

житлового будинку № 12-а по вулиці Бойко м. Дніпродзержинська, укладений між нею, та відповідачем 23.12.1997 року, який був зареєстрований та укладений в Дніпродзержинській філії Придніпровської товарної біржі за № 223; зобов’язати Обласне комунальне підприємство «Дніпродзержинське бюро технічної інвентаризації» внести відповідні зміни в реєстр права власності на нерухоме майно.

В судовому засіданні позивач підтримала свої позовні вимоги та прохала суд визнати дійсним договір купівлі-продажу нерухомого майна, а саме квартири № 47, загальною площею 28, 9 кв. м., житловою площею 15, 1 кв. м. у житловому будинку № 12-а по вулиці Бойко у м. Дніпродзержинську, укладений між нею, та відповідачем ОСОБА_2, 23.12.1997 року зареєстрований та укладений в Дніпродзержинській філії Придніпровської товарної біржі за № 223; також прохає зобов’язати Обласне комунальне підприємство «Дніпродзержинське бюро технічної інвентаризації» внести відповідні зміни в реєстр права власності на нерухоме майно.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з’явилася, про місце та час розгляду справи була повідомлена належним чином, але до суду надала заяву, в якій зазначила, що позовні вимоги позивача визнає та прохала суд розглянути справу без її участі.

У судове засідання не з’явився представник третьої особи без самостійних вимог Дніпродзержинської філії Придніпровської товарної біржі, про місце та час розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

У судове засідання не з’явився представник третьої особи без самостійних вимог Обласного комунального підприємства «Дніпродзержинське бюро технічної інвентаризації» про місце та час розгляду справи був повідомлений належним чином, але до суду надав заяву, в якій прохав розглянути справу без їх участі, винести рішення на розсуд суду.

Вислухавши позивача, вивчивши матеріали справи, суд вважає позовні вимоги позивача такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що. 23 грудня 1997 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2, був укладений договір купівлі-продажу нерухомого майнаАДРЕСА_1 загальною площею 28, 9 кв. м., житловою площею 15, 1 кв. м., у житловому будинку № 12-а, за адресою вулиця Бойко у м. Дніпродзержинську, що підтверджується копією договору купівлі-продажу

нерухомого майна Дніпродзержинської філії Придніпровської товарної біржі № 223 від 23.12.1997 р. (а.с. 10), та поясненнями позивача.

Згідно до реєстраційного посвідчення права приватної власності на квартиру № 47 в м. Дніпродзержинську по вулиці Бойко в будинку за № 12-А в цілому зареєстровано за ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу від 23 грудня 1997 року за № 117 та записано в реєстровій.книзі № 117 за реєстровим № 20952 від 29.12.1997 року (а.с. 9).

Відповідно до технічного паспорту на квартиру № 47 в м. Дніпродзержинську по вулиці Бойко в будинку за № 12-А власником зазначеної квартири зазначена ОСОБА_3 (а.с. 11, 12).

Як пояснив в судовому засіданні позивач по справі, дана угода була здійснена по обопільному волевиявленню сторін та сторонами по справі були виконані всі умови договору.

Із пояснень позивача в судовому засіданні, а також із матеріалів справи вбачається, що даний договір було зареєстровано Дніпродзержинською філією Придніпровської товарної біржі за № 223 від 23.12.1997 року. При цьому позивач по справі пояснив суду, що з письмового документу, який підтверджує законність даної угоди (а.с. 10), вбачається, що даний договір не підлягає додатковому нотаріальному посвідченню, а тому, у ОСОБА_1, як у покупця, ОСОБА_2, як у продавця, не було ніяких підстав сумніватися в законності реєстрації їх угоди.

Із вищевикладеного випливає, що 23.12.1997 року між ОСОБА_1, з одного боку, та ОСОБА_2, з іншого боку, дійсно було укладено договір купівлі-продажу нерухомого майна у житловому АДРЕСА_2, загальною площею 28, 9 кв. м., жилої площі 15, 1 кв. м. по вулиці Бойко в м. Дніпродзержинську, і сторонами даної угоди були виконані всі умови даного договору.

Відповідно до ст. 9 ЖК України, громадяни мають право на придбання квартир (будинків) на біржових торгах.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про товарну біржу" угоди, зареєстровані на біржі, не підлягають нотаріальному посвідченню.

Відповідно до ч. 3 ст. 334 ЦК України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

Так, у судовому засіданні достовірно було встановлено, що між ОСОБА_1, з одного боку, та ОСОБА_2, з іншого боку, - дійсно було укладено договір купівлі-продажу нерухомого майна у житловому АДРЕСА_2, загальною площею 28, 9 кв. м., жилої площі 15, 1 кв. м. по вулиці Бойко в м. Дніпродзержинську. Даний договір було укладеного по обопільній згоді сторін, умови договору сторонами виконано. Дана угода здійснена у відповідності до чинного законодавства та не суперечить йому.

Вимоги позивача в частині зобов’язання ОКП «Дніпродзержинське бюро технічної інвентаризації» внести відповідні зміні в реєстр права власності на нерухоме майно квартири № 47, житлового будинку № 12-а розташованого по вулиці Бойко у м. Дніпродзержинську, Дніпропетровської області, не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до л.1.4. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 року за № 7/5, Державна реєстрація прав власності на нерухоме майно (далі -реєстрація прав) - це внесення запису до Реєстру прав власності на нерухоме майно у зв’язку з виникненням, існуванням або припиненням прав власності на нерухоме майно, що здійснюється БТІ за місцезнаходженням об’єктів нерухомого майна на підставі правовстановлюючих документів коштом особи, що звернулася до БТІ.

Згідно до п.1.12 зазначеного Положення, Рішення про реєстрацію чи відмову в реєстрації прав приймає реєстратор прав власності на нерухоме майно (далі реєстратор), що є працівником БТІ, який безпосередньо здійснює реєстрацію прав власності на нерухоме майно.

Відмова р реєстрації прав власності на нерухоме майно може бути оскаржена відповідно до чинного законодавства.

На підставі викладеного та керуючись ст. 15 Закону України «Про товарну біржу», Тимчасового положенням про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 року за № 7/5, ст. ст. 47, 655 ЦК України, ст. ст. 209, 214, 215 ЦПК України, суд -

вирішив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна дійсним, задовольнити частково.

Визнати договір купівлі-продажу нерухомого майна № 223 від 23.12.1997 року, а саме квартири АДРЕСА_3, загальною площею 28, 9 кв. м., житловою площею 15, 1 кв. м., укладеного між ОСОБА_2 та ОСОБА_1, дійсним.

В частині зобов’язання Обласного комунального підприємства «Дніпродзержинське бюро технічної інвентаризації» внести відповідні зміни в реєстр права власності на нерухоме майно, відмовити.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний термін заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку ч. 4 ст. 295 ЦПК України.

Дата ухвалення рішення11.06.2009
Оприлюднено07.06.2011

Судовий реєстр по справі —2-1860/09

Ухвала від 21.08.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Прижигалінська Т. В.

Ухвала від 15.09.2017

Цивільне

Енергодарський міський суд Запорізької області

Вільямовська Н. О.

Рішення від 23.06.2009

Цивільне

Стахановський міський суд Луганської області

Євтіфієв В. М.

Рішення від 11.06.2009

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Похваліта С. М.

Рішення від 29.07.2009

Цивільне

Ленінський районний суд м. Луганськ

Луганський В.І.

Рішення від 29.12.2009

Цивільне

Будьоннівський районний суд м.Донецька

Ребров Сергій Олексійович

Рішення від 07.08.2009

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С.В.

Рішення від 21.08.2009

Цивільне

Куйбишевський районний суд м.Донецька

Черткова Наталія Іванівна

Рішення від 22.04.2009

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Юрдига О.С.

Ухвала від 24.12.2009

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Таранкова Ірина Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні