Постанова
від 07.06.2011 по справі 2-а-6769/11
СНІЖНЯНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-а-6769/11

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"07" червня 2011 р.

Суддя Сніжнянського міс ького суду Донецької області Кучма В.В., розглянувши в поря дку скороченого провадження позовну заяву ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фон ду України у м. Сніжне Донецьк ої області про визнання дій н еправомірними, зобов'язання проведення перерахунку та ви плати щомісячної державної с оціальної допомоги дитині ві йни,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суд у з позовом до відповідача Управління Пенсійного фон ду України у м. Сніжне, за яким просить визнати неправомірн ими дії та зобов'язати відпов ідача провести йому перераху нок та виплати щомісячної де ржавної соціальної допомоги у розмірі 30 відсотків мінімал ьної пенсії за віком як дитин і війни з 1 січня 2011 року.

Дослідивши матеріали спра ви і надані сторонами докази на обґрунтування і спростув ання вимог стосовно заявлени х позовних вимог з 1 січня 2011 ро ку, вважаю, що позов підлягає задоволенню в повному обсяз і, виходячи з наступного.

Судом фактично встано влено, що у ОСОБА_1, ІНФО РМАЦІЯ_1, є статус «дитина ві йни», за місцем мешкання пере буває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України у м . Сніжне. Вказані обставини пі дтверджуються витягом з його паспорту, пенсійним посвідч енням та відповідною відмітк ою в ньому.

Відповідно до ст. 152 Конст итуції України закони, інші п равові акти або їх кремі поло ження, що визнані неконститу ційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційн им Судом України рішення про їх неконституційність.

Згідно Рішення Конституці йного Суду України №10-рп/2008 від 22.05.08 року відновлена попередн я редакція ст. 6 Закону України „Про соціальний захист діте й війни” від 18.11.04 р №2195-IV. Таким чин ом, з цього часу та до завершен ня бюджетного року вимоги ст атті 6 для застосування відпо відачем продовжували діяти в первісній редакції, тобто пе нсії дітям війни або щомісяч не довічне грошове утримання чи державна соціальна допом ога, яка виплачується заміст ь пенсії, підвищуються на 30 ві дсотків мінімальної пенсії з а віком. Рішення Конституцій ного Суду України є обов' яз ковим до виконання на терито рії України, остаточним і не м оже бути оскаржене. Надалі з п очатку 2009 року і до теперішньо го часу норма ст. 6 Закону Укра їни „Про соціальний захист д ітей війни” будь-яким нормат ивно-правовим актом вищої си ли не є скасованою або зупине ною, є чинною і діє в зазначені й редакції на протязі часу по всій території України по ко лу осіб.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни „Про державні соціальн і стандарти та державні соці альні гарантії” від 5.10.2000 р №2017-III п рожитковий мінімум використ овується для визначення у то му числі мінімального розмір у пенсії за віком. Виходячи з п оложень статті 28 Закону Украї ни „Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння” мінімальний розмір пенс ії за віком за наявності у чол овіків 25, а у жінок - 20 років ст рахового стажу встановлюєть ся у розмірі прижиткового мі німуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. Законом України «Пр о встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної зар обітної плати»вiд 20.10.09 №1646-VI та в п одальшому ст. 52 Закону України «Про Державний бюджет Украї ни»встановлений прожиткови й мінімум для непрацездатних осіб з 1 липня 2010 року - 709 гривень , з 1 жовтня - 723 гривень, з 1 грудня - 734 гривень. Тоді як фактично в ідповідачем територіальним управлінням Пенсійного фонд у України починаючи з липня й до кінця 2010 року позивачеві бу ли визначені і проводились в иплати в меншому розмірі, ніж 30 відсотків від встановленої мінімальної пенсії за віком на момент виплати.

Таким чином, убачається н аявність підстав визнати без діяльність відповідача упра вління Пенсійного фонду Укра їни у м. Сніжне у частині не пр оведення додаткових виплат д ержавної допомоги до пенсії неправомірною, право позивач а, який відноситься до катего рії дітей війни, на отримання підвищення до пенсії з 1 січня 2011 року в розмірі 30 відсотків м інімальної пенсії за віком з урахуванням встановленого з аконодавством прожиткового мінімуму для осіб, які втрати ли працездатність, порушеним і таким, що підлягає відновле нню шляхом покладання зобов' язання на відповідача провес ти перерахунок і виплатити р ізницю не донарахованих сум цього виду соціальної допомо ги за вказаний період.

Постановляючи судове рі шення у даній справі, суд керу ється і виходить з осново пок ладених конституційних прин ципів, на яких базується здій снення прав і свобод людини т а громадянина в Україні, вклю чаючи і право на соціальне та пенсійне забезпечення, що за кріплене у статті 46 Конституц ії України, згідно яких прого лошене конституційне право н е може бути скасоване, звужен е.

Керуючись ст.ст. 3, 8, 19 Консти туції України, ст. 6 Закону Укр аїни „Про соціальний захист дітей війни”, ст.ст. 11 ч. 2, 71, 159, 161, 162, 183 -2, 94, 186 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Позов ОСОБА_1 до Уп равління Пенсійного фонду України у м. Сніжне Донецької області про визнання дій неп равомірними, зобов'язання пр оведення перерахунку та випл ати щомісячної державної соц іальної допомоги дитині війн и задовольнити.

Визнати неправомірною без діяльність Управління П енсійного фонду України у м. С ніжне Донецької області по н енарахуванню підвищення до п енсії ОСОБА_1 як дитині війни за період з 1 січня 2011 ро ку в розмірі 30 відсотків мінім альної пенсії за віком.

Зобов'язати Управління Пенсійного фонду України у м . Сніжне Донецької області зд ійснити нарахування та випла тити різницю не донараховано ї щомісячної державної соціа льної допомоги до пенсії як д итині війни на користь ОСО БА_1 з 1 січня 2011 року, виходяч и з розміру 30 відсотків мініма льної пенсії за віком.

Постанова може бути оскаржена сторонами на прот язі десяти днів з дня отриман ня її копії до Апеляційного с уду Донецької області через Сніжнянський міський суд.

Суддя В. В. Кучма

СудСніжнянський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення07.06.2011
Оприлюднено01.07.2011
Номер документу16418695
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-6769/11

Постанова від 17.06.2011

Адміністративне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Циганко М. О.

Ухвала від 15.08.2011

Адміністративне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

Ухвала від 15.08.2011

Адміністративне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

Ухвала від 11.06.2020

Адміністративне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 27.05.2020

Адміністративне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Постанова від 03.06.2011

Адміністративне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Нейло В. В.

Постанова від 01.09.2011

Адміністративне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 14.02.2019

Адміністративне

Зарічний районний суд м.Сум

Грищенко О. В.

Ухвала від 14.02.2019

Адміністративне

Зарічний районний суд м.Сум

Грищенко О. В.

Ухвала від 01.12.2011

Адміністративне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні