Постанова
від 22.06.2011 по справі 37/46пд
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" червня 2011 р. Справа № 37/46пд

Вищий господарс ький суд України у складі кол егії суддів:

Головуючого судді Козир Т.П .

суддів Мамонто вої О.М.

Прокопа нич Г.К.

за участю представників:

Позивача: не з'явився;

Відповідача: не з'явився;

Третіх осіб: ОСОБА_1. дов. від 05.01.2011 року №9/461;

ОСОБА_2. дов. від 21.06.2011 року №9.1- 22/332.

розглянувши касаційн у скаргу товариства з до датковою відповідальністю "Ш ахта "Південнодонбаська №3" на рішення господарського суду Донецької області від 08.02.2011 рок у та на постанову Донецького апеляційного господарськог о суду від 29.03.2011 року

у справі № 37/46пд

за позовом товариства з додатковою відповідальніст ю "Шахта "Південнодонбаська № 3", м. Вугледар Донецька област ь

до Регіонального відді лення Фонду державного майна України по Донецькій област і, м. Донецьк

за участю третіх осіб, які н е заявляють самостійних вимо г на предмет спору на стороні відповідача:

1. Міністерства вуг ільної промисловості Україн и, м. Київ

2. Державного підпр иємства "Донецька вугільна е нергетична компанія", м. Донец ьк

3. Кабінету Міністр ів України

про визнання укладен им договору оренди цілісного майнового комплексу

В С Т А Н О В И В:

У березні 2010 року товарист во з додатковою відповідальн істю "Шахта "Південнодонбась ка №3" звернулося до господарс ького суду Донецької област і з позовом до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій о бласті, просило зобов' язати відповідача укласти договір оренди цілісного майнового комплексу відокремленого пі дрозділу "Шахта "Південнодон баська №3" в редакції, що запро понована позивачем.

Позовні вимоги мотивован і прийняттям рішення більшіс тю відповідного трудового ко лективу структурного підроз ділу про оренду його цілісно го майнового комплексу, ство рення колективом господарсь кого товариства з метою взят тя в оренду цілісного майнов ого комплексу, ініціювання н им процедури укладання догов ору оренди та наявністю пере важного права на таке уклада ння, надсилання відповідачем у зв' язку із отриманням від повідного проекту договору л иста про погодження до Мініс терства вугільної промислов ості України (органу управлі ння), не укладання відповідач ем як орендодавцем спірного договору попри неотримання в ідмови чи пропозицій від орг ану управління протягом вста новленого строку.

Ухвалою господарського су ду Донецької області від 04.03.2010 року до участі у справі у якос ті третіх осіб, які не заявляю ть самостійних вимог на пред мет спору на стороні відпові дача залучено: Міністерство вугільної промисловості Укр аїни, м. Київ, яке є органом упр авління державним майном - о б' єктом оренди за спірним д оговором, та Державне підпри ємство „Донецька вугільна ен ергетична компанія” - бала нсоутримувача цього майна.

Заявою, від 25.05.2010 року (а.с.87 т.8), п озивач змінив позовні вимоги , остаточно вимагаючи визна ння укладеним договору оренд и цілісного майнового компле ксу Відокремленого структур ного підрозділу „Шахта „Півд еннодонбаська №3” Державного підприємства „Донецька вугі льна енергетична компанія” між Регіональним відділення м Фонду державного майна Укр аїни по Донецькій області та товариством з додатковою ві дповідальністю „Шахта „Півд еннодонбаська №3” в редакції , що запропонована позивачем (орендарем).

Ухвалою господарського су ду Донецької області від 02.06.20 10 року до участі у справу у яко сті третьої особи, яка не заяв ляє самостійних вимог на пре дмет спору на стороні відпов ідача залучено Кабінет Мініс трів України (а.с. 111, том 8).

Заперечуючи проти позову, Р егіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області зазначило , що позовна вимога щодо визна ння договору укладеним не ві дповідає способам захисту, п ередбаченими статями 16 Цивіл ьного кодексу України та 20 Го сподарського кодексу Україн и (а.с. 122-123, том 8).

Ухвалою господарського су ду Донецької області від 05.07.2010 року зупинено провадження у справі №37/46пд до завершення ро згляду справи №48/262 (а.с. 136, том 8).

Рішенням господарського с уду Донецької області від 08.02.20 11 року (суддя Попков Д.О.) у спра ві № 37/46пд, залишеним без змін п остановою Донецького апеляц ійного господарського суду від 29.03.2011 року (головуючий Дучал Н.М., судді Запорощенко М.Д., Нов ікова Р.Г.) відмовлено у задов оленні позовних вимог товари ства з додатковою відповідал ьністю „Шахта „Південнодонб аська №3” до Регіонального ві дділення Фонду державного ма йна України по Донецькій обл асті про визнання укладеним договору оренди цілісного ма йнового комплексу Відокремл еного структурного підрозді лу „Шахта „Південнодонбаськ а №3” Державного підприємств а „Донецька вугільна енергет ична компанія” між Регіонал ьним відділенням Фонду держа вного майна України по Донец ькій області та товариством з додатковою відповідальніс тю „Шахта „Південнодонбаськ а №3” в редакції, що запропонов ана позивачем (орендарем).

Оскаржені судові акти моти вовані неналежністю обраног о способу судового захисту у світлі правової позиції Вер ховного Суду України, згадан ій в п. 3 Інформаційного листа Вищого господарського суду У країни „Про деякі питання за стосування норм Господарськ ого процесуального кодексу У країни, порушені у доповідни х записках про роботу господ арських судів у першому півр іччі 2008 року” від 13.08.2008 р. N 01-8/482, з огл яду на що відмовляє у задовол енні позовних вимог у повном у обсягу.

Не погодившись з постановл еними судовими актами, товар иство з додатковою відповіда льністю "Шахта "Південнодонб аська №3" звернулося з касацій ною скаргою та просило скасу вати судові акти, справу пере дати на новий розгляд, посила ючись на те, що орендодавцем (відповідачем) не було дотрим ано вимог статті 9 Закону Укра їни "Про оренду державного та комунального майна" щодо пог одження з органом, уповноваж еним управляти майном, питан ня про передачу майна в орен ду.

Заперечуючи проти касацій ної скарги, Державне підприє мство "Донецька вугільна ене ргетична компанія" зазначило , що воно має право відмовити у передачі в оренду цілісно го майнового комплексу держа вного підприємства при встан овлені відсутності у оренда ря фактичної неможливості е фективного використання ор ендованого майна.

Представники позивача, від повідача, третьої особи - Міні стерства вугільної промисл овості України у судове засі дання не з'явилися, причин нея вки суду не повідомили.

Стаття 22 Господарського про цесуального кодексу України зобов'язує сторони добросов існо користуватись належним и їм процесуальними правами. Оскільки явка в судове засід ання представників сторін - ц е право, а не обов'язок, справа може розглядатись без їх уча сті, якщо нез'явлення цих пред ставників не перешкоджає вир ішенню спору.

Статтею 77 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що господарсь кий суд відкладає в межах стр оків, встановлених статтею 69 ц ього Кодексу розгляд справи, коли за якихось обставин спі р не може бути вирішено в дано му засіданні.

Відкладення розгляду спра ви є правом та прерогативою с уду, основною умовою для яког о є не відсутність у судовому засіданні представників сто рін, а неможливість вирішенн я спору у відповідному судов ому засіданні.

З врахуванням вищенаведен ого судова колегія визнала з а можливе розглянути справу у відсутність представників позивача, відповідача, треть ої особи.

Заслухавши пояснення пре дставників третіх осіб, пере віривши повноту встановленн я господарськими судами обст авин справи та правильність застосування норм матеріаль ного та процесуального права , колегія суддів дійшла висно вку, що касаційна скарга не п ідлягає задоволенню виходя чи з наступного.

Відповідно до статті 111-7 Г осподарського процесуально го кодексу України перегляд аючи у касаційному порядку с удові рішення, касаційна інс танція на підставі встановле них фактичних обставин справ и перевіряє застосування суд ом першої чи апеляційної інс танції норм матеріального і процесуального права.

Касаційна інстанція не має права встановлювати або вва жати доведеними обставини, щ о не були встановлені у рішен ні або постанові господарськ ого суду чи відхилені ним, вир ішувати питання про достовір ність того чи іншого доказу, п ро перевагу одних доказів на д іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти до кази.

У касаційній інстанції не п риймаються і не розглядаютьс я вимоги, що не були предметом розгляду в суді першої інста нції.

Судами попередніх інста нції встановлено, що 25.06.2009 року відбулися збори членів трудо вого колективу відокремлено го структурного підрозділу „ Шахта „Південнодонбаська №3” Державного підприємства „До нецька вугільна енергетична компанія”, у яких взяли участ ь 2228 осіб з 3670 осіб загальної кіл ькості членів трудового коле ктиву відокремленого структ урного підрозділу, тобто, май же 60,71%.

05.11.2009р. відбулися установчі з бори засновників товариства з обмеженою відповідальніст ю „Шахта „Південнодонбаська №3”, результат яких оформлени й відповідним протоколом (а.с .а.с.1-149 т.3). Зі змісту означеного протоколу вбачається, що чле нами трудового колективу від окремленого структурного пі дрозділу Шахта „Південнодон баська №3” Державного підпри ємства „Донецька вугільна ен ергетична компанія”, як тими , що брали участь у вказаних ви ще зборах від 25.06.2009р., так і іншим и працівниками - загальною к ількістю 2258 осіб одноголосно, серед іншого, вирішено створ ити Товариство з додатковою відповідальністю „Шахта „Пі вденнодонбаська №3”, основно ю метою створення якого є взя ття в оренду цілісного майно вого комплексу відокремлено го структурного підрозділу Ш ахта „Південнодонбаська №3” Державного підприємства „До нецька вугільна енергетична компанія”, визначивши засно вниками означеного товарист ва конкретних фізичних осіб - членів трудового колективу цього відокремленого струк турного підрозділу, а також з атверджено статут цього това риства.

Згідно свідоцтва про держа вну реєстрацію утворене біл ьшістю членів трудового відо кремленого структурного під розділу товариство з додатко вою відповідальністю „Шахта „Південнодонбаська №3” (Пози вач) набуло статус юридичної особи 18.12.2009 року (а.с.9, том 1)

29.01.2010р. позивач звернувся до в ідповідача з заявою №1, в якій містилося прохання надати в оренду цілісний майновий ком плекс відокремленого підроз ділу „Шахта „Південнодонбас ька №3” Державного підприємс тва „Донецька вугільна енерг етична компанія”, посилаючис ь на те, що створене членами тр удового колективу господарс ьке товариство має переважне право на укладання договору оренди майна перед іншими фі зичними та юридичними особам и (а.с.11 т.1).

Листом від 03.02.2010р. №07-06-02-01060 відпов ідач направив відповідні мат еріали до Міністерства вугіл ьної промисловості України(а .с.а.с.91, 92 т.1), яке згідно статуту Д ержавного підприємства "Доне цька вугільна енергетична ко мпанія" (а.с.а.с. 13-25 т.1) є органом у правління майном, визначеним у якості об' єкту оренди, дл я отримання висновків щодо у кладення такого договору ор енди із позивачем. Вказаний л ист згідно вхідної відмітки був отриманий Міністерство м 05.02.2010 року.

У відповіді №414/06/02-02 від 26.02.2010 рок у Міністерства вугільної про мисловості України було зазн ачено про відмову в укладенн і договору оренди у зв' язку з тим, що за результатами розг ляду фахівцями матеріалів у них виникли сумніви щодо спр оможності орендаря у подальш ому забезпечувати стале функ ціонування та розвиток шахти "Південнодонбаська №3” без от римання державної підтримки , що згодом призведе до накопи чення орендарем заборговано сті, зокрема, із заробітної пл ати та інших обов' язкових п латежів (а.с.9, том 4).

На підставі вказаного лист а відповідач направив позива чу лист №11-06-02-02606 від 10.03.2010р. (а.с.8, том 4), в якому також відмовив в укл аденні договору оренди на де ржавне майно, зважаючи на поз ицію органу управління.

З матеріалів справи вбачає ться, що ухвалою господарськ ого суду Донецької області в ід 05.07.2010 року було зупинено пров адження у справі №37/46пд до заве ршення розгляду справи №48/262.

З аналізу постанови Вищого господарського суду України від 16.02.2011 року у справі №48/262 вбач ається, що предметом спору у д аній справі є вимоги позивач а про зобов' язання відповід ачів укласти договір оренди цілісного майнового комплек су Відокремленого підрозділ у “Шахта Південнодонбаська № 3” Державного підприємства “ Донецька вугільна енергетич на компанія” у редакції пози вача з посиланням на те, що ТДВ “Шахта “Південнодонбаська № 3” створено працівниками Від окремленого підрозділу “Шах та “Південнодонбаська № 3” ДП “Донецька вугільна енергети чна компанія” з метою взяття в оренду цілісного майновог о комплексу.

Таким чином, судова колегія погоджується з висновком су ду апеляційної інстанції, що співставлення змісту позовн ої заяви ( а.с.73-74 т.8) та судових ак тів по справі №48/262, змісту мате ріалів по справі №37/46пд дає під стави для висновку, що предме том оцінки Київського апеляц ійного господарського суду б ув саме той договір оренди, на визнанні якого укладеним на полягав позивач в межах цієї справи.

Оскільки доводи касаційн ої скарги не спростовують ви сновків апеляційного господ арського суду та фактично ст осуються переоцінки доказі в у справі, що виходить за меж і повноважень касаційної ін станції, підстав для зміни чи скасування постанови суду а пеляційної інстанції не вбач ається.

Керуючись ст.ст. 1117, 1119 - 11112 Гос подарського процесуального кодексу України, Вищий госпо дарський суд України,

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу товарис тва з додатковою відповідаль ністю "Шахта "Південнодонбас ька №3" залишити без задоволен ня.

Рішення господарського су ду Донецької області від 08.02.2011 р оку та постанову Донецького апеляційного господарськог о суду від 29.03.2011 року у спра ві № 37/46пд залишити без змін.

Головуючий суддя Т.П. Козир

Судді: О.М. М амонтова

Г.К. Прокопанич

Дата ухвалення рішення22.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16465377
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —37/46пд

Постанова від 22.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Прокопанич Г.K.

Постанова від 01.04.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Ухвала від 09.03.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Дучал Н.М.

Рішення від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Ухвала від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Ухвала від 10.01.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Ухвала від 24.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Ухвала від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Ухвала від 26.01.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Яманко В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні