Ухвала
від 23.06.2011 по справі 2а-11507/10/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: №2а-11507/10/2670 Головую чий у 1- й інстанції Шрамко Ю. Т.

Суддя - доповідач: Горяйно в А.М.

У Х В А Л А

Іменем України

23 червня 2011 р. м. Київ

Колегія суддів Київсько го апеляційного адміністрат ивного суду у складі:

головуючого судді - Горяйнова А.М.,

суддів - Желтобрюх І.Л. та Мамчура Я.С.,

при секретарі - Лосік Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Пече рському районі м. Києва на ухв алу окружного адміністратив ного суду м. Києва від 01 березн я 2011 року про зупинення провад ження у справі за адміністра тивним позовом Виробничо-ком ерційного підприємства з іно земними інвестиціями товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Укргеопроект» до Держ авної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва про визнання протиправними та скасування податкових пов ідомлень рішень, -

ВСТАНОВИЛА:

У серпні 2010 року ВКП з ін оземними інвестиціями ТОВ «У кргеопроект» звернулося до с уду з позовом, у якому просило визнати протиправними та ск асувати податкові повідомле ння-рішення ДПІ у Печерськом у районі м. Києва № 0000142310/0 та № 00000132310 /0 від 12 січня 2010 року.

Ухвалою окружного адмініс тративного суду м. Києва від 01 березня 2011 року провадження у справі за вказаним адмініст ративним позовом було зупине но.

Відповідач, не погоджуючис ь із постановленою ухвалою, з вернувся до суду з апеляційн ою скаргою, в якій просить ска сувати ухвалу судді від 01 бере зня 2011 року та направити справ у до суду першої інстанції дл я продовження розгляду. Свої вимоги апелянт обґрунтовує тим, що судом першої інстанці ї було порушено норми процес уального права, що призвело д о безпідставного зупинення п ровадження у справі. Зокрема апелянт вказує на те, що у суд у першої інстанції були відс утні підстави для зобов' яза ння податкового органу прове сти позапланову перевірку по зивача, у зв' язку з чим зупин ення провадження у справі є н еправомірним.

Під час судового засідання представник відповідача під тримав свою апеляційну скарг у та просив суд її задовольни ти з підстав, викладених в ній .

Представники позивача зап еречували проти апеляційної скарни та просили суд відмов ити в її задоволенні посилаю чись на те, що судом першої інс танції було постановлено зак онну і обґрунтовану ухвалу, а підстави для її зміни чи скас ування - відсутні.

Заслухавши суддю-доповіда ча, пояснення представників сторін, перевіривши матеріал и справи та обставини, на які п осилається відповідач, колег ія суддів вважає необхідним апеляційну скаргу ДПІ у Пече рському районі м. Києва - зад овольнити, ухвалу окружного адміністративного суду м. Ки єва від 01 березня 2011 року про зу пинення провадження у справі - скасувати, а справу направ ити до суду першої інстанції для продовження розгляду ви ходячи з наступного.

Відповідно до ст. 159 КАС Украї ни судове рішення повинно бу ти законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм мат еріального права при дотрима нні норм процесуального прав а. Обґрунтованим є рішення, ух валене судом на підставі пов но і всебічно з' ясованих об ставин у адміністративній сп раві, підтверджених такими д оказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 204 КАС України підставою для скасування ух вали суду, яка перешкоджає по дальшому провадженню у справ і, і направлення справи для пр одовження розгляду до суду п ершої інстанції є порушення норм матеріального чи процес уального права, які призвели до неправильного вирішення питання.

Приймаючи рішення про пост ановлення оскаржуваної ухва ли суд першої інстанції вихо див з того, що ухвалою суду від 01 березня 2011 року було задовол ено клопотання позивача та з обов' язано відповідача про вести позапланову виїзну пер евірку ВКП з іноземними інве стиціями ТОВ «Укргеопроект» , що є підставою для зупинення провадження у справі відпов ідно до п. 4 ч. 2 ст. 156 КАС України.

Колегія суддів не може пого дитися із такими висновками суду першої інстанції, оскіл ьки вони не відповідають вим огам процесуального права.

З матеріалів справи вбачає ться, що ухвалою суду від 01 бер езня 2011 року було зупинено про вадження у даній справі. Прав овою підставою для постановл ення вказаної ухвали став п. 4 ч. 2 ст. 156 КАС України.

Відповідно до вказаної нор ми права суд має право зупини ти провадження у справі в раз і наявності інших причин за о бґрунтованим клопотанням ст орони або третьої особи, яка з аявляє самостійні вимоги на предмет спору, - до терміну, в становленого судом.

Таким чином, провадження у с праві може бути зупинене суд ом на підставі п. 4 ч. 2 ст. 156 КАС Ук раїни лише при наявності дво х обов' язкових умов - існув ання причин, які не зазначені у ст. 156 КАС України, але за свої м характером є такими, що унем ожливлюють розгляду справи д о їх усунення, та заявлення ст ороною або третьою особою, як а заявляє самостійні вимоги на предмет спору, обґрунтова ного клопотання.

Судом встановлено, що ухвал ою суду від 01 березня 2011 року ДП І у Печерському районі м. Києв а було зобов' язано провести позапланову виїзну перевірк у ВКП з іноземними інвестиці ями ТОВ «Укргеопроект»з пита нь дотримання вимог податков ого законодавства при здійсн енні фінансово-господарськи х взаємовідносин з ТОВ «АСК-К роун»та ТОВ «Кватро-Центр»за період з 01 січня 2006 року по 31 гру дня 2008 року.

Виходячи зі змісту позовни х вимог, заявлених ВКП з інозе мними інвестиціями ТОВ «Укрг еопроект», та предмету доказ ування у даній справі колегі я суддів вважає, що постановл ення вище вказаної ухвали, за наявності відповідного клоп отання, може бути підставою д ля зупинення провадження у с праві.

Разом з тим, дослідивши мате ріали справи колегія суддів встановила, що клопотання пр о зупинення провадження стор онами даної справи - не заяв лялося. Вказана обставина бу ла підтверджена також поясне ннями представника позивача , наданих колегії суддів під ч ас судового засідання. Так, зг ідно наданих пояснень провад ження у справі було зупинене з ініціативи суду першої інс танції за відсутності відпов ідного клопотання.

Колегія суддів вважає, що су д першої інстанції, зупинивш и провадження у справі з підс тав, передбачених п. 4 ч. 2 ст. 156 КА С України, із власної ініціат иви - порушив норми процесуа льного права.

Ухвала суду, постановлена б ез дотримання вимог процесуа льного права, не може вважати ся законною і обґрунтованою та підлягає скасуванню.

Разом з тим, у разі зверненн я сторони у справі із відпові дним клопотанням суд першої інстанції не позбавлений мож ливості зупинити провадженн я у справі з підстав, наведени х в ухвалі, що є предметом оска рження.

З огляду на викладене колег ія суддів вважає, що судом пер шої інстанції було порушено норми процесуального права, що призвело до необґрунтован ого зупинення провадження у справі. У зв' язку з апеляцій ну скаргу ДПІ у Печерському р айоні м. Києва - задовольнит и, ухвалу окружного адмініст ративного суду м. Києва від 01 б ерезня 2011 року про зупинення п ровадження у справі - скасув ати, а справу направити до суд у першої інстанції для продо вження розгляду.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 199, 204, 205, 206, 212 , 254 КАС України, колегія суддів , -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Дер жавної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва - задовольнити.

Ухвалу окружного адмініст ративного суду м. Києва від 01 б ерезня 2011 року про зупинення п ровадження - скасувати.

Справу за адміністративни м позовом Виробничо-комерцій ного підприємства з іноземни ми інвестиціями товариства з обмеженою відповідальністю «Укргеопроект» до Державної податкової інспекції у Пече рському районі м. Києва про ви знання протиправними та скас ування податкових повідомле нь рішень - направити до окр ужного адміністративного су ду м. Києва для продовження її розгляду.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя А.М. Горяйнов

Судді І.Л. Желтоб рюх

Я.С. Мамчур

Ухвала складена в повному обсязі 29 червня 2011 року.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.06.2011
Оприлюднено07.07.2011
Номер документу16575472
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11507/10/2670

Ухвала від 01.03.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Ухвала від 01.03.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Ухвала від 15.07.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Ухвала від 31.07.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бившева Л.І.

Ухвала від 16.04.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Муравйов О.В.

Ухвала від 01.04.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Муравйов О.В.

Ухвала від 09.08.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Грибан І.О.

Постанова від 12.12.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Ухвала від 23.06.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Горяйнов А.М.

Ухвала від 27.05.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Горяйнов А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні