Рішення
від 02.06.2011 по справі 10/148
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 10/148 02.06.11

За позовом Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «ПМПЛЮС»

до Приватно го підприємства «Вікторія»

про стягненн я 32 539,15 грн.

Суддя Котков О.В.

Секретар судового засідан ня Белаш Л.П.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1 (довіреність від 21.01.2011р.);

від відповідача: не з' яви лись.

В судовому засідан ні 2 червня 2011 року було оголоше но вступну та резолютивну ча стину рішення.

Обставини справи:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ПМПЛЮС»(п озивач) звернулося до суду з п озовною заявою про стягнення з Приватного підприємства « Вікторія»(відповідач) заборг ованості в розмірі 32 539,15 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідач не викон ав належним чином взяті на се бе зобов' язання за господар ським договором поставки № 0401 -43 від 4 січня 2010 року, зокрема, у в изначені договором строки не здійснив оплату вартості по ставленого йому товару, внас лідок чого у останнього утво рилась заборгованість перед позивачем.

Відповідач відзиву на позо вну заяву не надав, участь сво го представника в судові зас ідання не забезпечив. Про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином , докази чого містяться в мате ріалах справи.

Ухвалою від 19.04.2011р. прийнята д о розгляду позовна заява та п орушено провадження у справі , розгляд справи призначений на 19.05.2011р. Ухвалою від 19.05.2011р. розг ляд справи, у зв' язку з неявк ою відповідача було відкладе но до 2.06.2011р.

Ухвала суду, позовна заява н адсилались відповідачу на юр идичну адресу підприємства з гідно відомостей єдиного дер жавного реєстру підприємств та організацій України (дові дка з ЄДРПОУ наявна в матеріа лах справи). У відповідності з положеннями п. 3.6 Роз'яснення В ищого арбітражного суду Укра їни «Про деякі питання практ ики застосування Господарсь кого процесуального кодексу України»від 18.09.97р. N 02-5/289 особи, як і беруть участь у справі, вваж аються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщ о ухвалу про порушення прова дження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначено ю у позовній заяві.

Пунктом 11 «Інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 15.03.2007 № 01-8/123 (02.04.2009р.)» передбачено, що до повноваже нь господарських судів не ві днесено установлення фактич ного місцезнаходження юриди чних осіб або місця проживан ня фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчин ення тих чи інших процесуаль них дій. Тому відповідні проц есуальні документи надсилаю ться господарським судом згі дно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи .

У відповідності до підпунк ту 3.6 пункту 3 роз'яснення Вищог о арбітражного суду України N 02-5/289 від 18.09.1997 «Про деякі питання практики застосування Госпо дарського процесуального ко дексу України»(з подальшими змінами) у випадку нез'явленн я в засідання господарського суду представників обох сто рін або однієї з них справа мо же бути розглянута без їх уча сті, якщо неявка таких предст авників не перешкоджає виріш енню спору.

Зважаючи на достатність в м атеріалах справи доказів, не обхідних для повного та об' єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувався з урахуванням положень ст. 75 ГПК України за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, господар ський суд,-

ВСТАНОВИВ:

4 січня 2010 року між позивач ем (надалі - Постачальник аб о Продавець) та відповідачем (далі по тексту - Покупець аб о Отримувач) (разом - сторони), б уло укладено господарський д оговір поставки № 0401-43 (належни м чином засвідчена копія дог овору міститься в матеріалах справи, надалі - Договір або Договір поставки), відповідн о до п. 1.1 якого Постачальни к зобов'язується передати (по ставити) у зумовлені строки (с трок) другій стороні - Покупце ві товар (товари), а Покупець з обов'язується прийняти вказа ний товар (товари) і сплатити з а нього певну грошову суму.

Пунктом 4.2 Договору встанов лено, що сторони погоджують а сортимент, кількість товару, ціну та вартість партії пост авки товарів шляхом надіслан ня Покупцем заявки Постачаль нику, в якій Покупець вказує а сортимент та кількість товар ів, що поставляються у партії , та дату поставки товару. Пост ачальник підтверджує прийня ття заявки до виконання шлях ом надіслання Покупцю підтве рдження заявки, в якому вказу є асортимент, кількість това ру, ціну та вартість партії по ставки товарів, що можуть бут и поставлені Постачальником у погоджені Сторонами строк и.

Так, позивач зазначає, а з ма теріалів справи вбачається, що протягом травня-вересня 2010 року Продавець передав това р, що підтверджується наклад ними: № 200501, № 150605, № 160604, № 210601, № 240601, № 250601, № 010704, № 090711, № 150702, № 190705, № 220703, № 030808, № 13081 4, № 130810 та № 030904 (належним чином зас відчені копії видаткових нак ладних містяться в матеріала х справи), а Покупець прийняв з азначений відповідних накла дних товар, що підтверджуєть ся підписами та відбитками п ечатки Отримувача.

Позивач вказує, що Покупець лише частково здійснив опла ту за поставлений йому Поста чальником товар, внаслідок ч ого відповідач має заборгова ність за Договором в розмірі - 32 539,15 грн.

1 лютого 2011 року між сторонам и був складний акт звірки роз рахунків з якого вбачається, що заборгованість Покупця п еред Постачальником за Догов ором становить: 32 539,15 грн. (копія акту міститься в матеріалах справи).

Оцінюючи наявні в матеріал ах справи документи та дослі джуючи в судовому засіданні докази, суд вважає позовні ви моги обґрунтованими та таким и, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 526 Ци вільного кодексу України зоб ов'язання має виконуватися н алежним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільн ого законодавства.

У відповідності до ст. 193 Госп одарського кодексу України с уб'єкти господарювання та ін ші учасники господарських ві дносин повинні виконувати го сподарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов'язань - відповідно до вим ог, що у певних умовах звичайн о ставляться.

Згідно з частиною першою ст атті 509 ЦК України зобов'язанн ям є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'я зана вчинити на користь друг ої сторони (кредитора) певну д ію (передати майно, виконати р оботу, надати послугу, сплати ти гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

У відповідності до ст. 712 Циві льного кодексу України (далі - ЦК України) за договором пос тавки продавець (постачальни к), який здійснює підприємниц ьку діяльність, зобов'язуєть ся передати у встановлений с трок (строки) товар у власніст ь покупця для використання й ого у підприємницькій діяльн ості або в інших цілях, не пов' язаних з особистим, сімейним , домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зо бов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну гро шову суму.

До договору поставки засто совуються загальні положенн я про купівлю-продаж, якщо інш е не встановлено договором, з аконом або не випливає з хара ктеру відносин сторін (ч. 2 ст. 71 2 ЦК України).

Частиною 1 статті 665 ЦК Україн и встановлено, що за договоро м купівлі-продажу одна стор она (продавець) передає або з обов'язується передати майн о (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупе ць приймає або зобов'язуєтьс я прийняти майно (товар) сплат ити за нього певну грошову су му.

Статтею 691 ЦК України передб ачено, що покупець зобов'язан ий оплатити товар за ціно ю, встановленою у договорі к упівлі-продажу, а також вчини ти за свій рахунок дії, які ві дповідно до договору, актів ц ивільного законодавства або вимог, що звичайно ставлять ся, необхідні для здійснення платежу.

Частиною 2 ст. 692 ЦК України пе редбачено, що Покупець зобов 'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару .

Пунктом 7.1 Договору встанов лено, що ціни на товари, що постачаються Постачальнико м, є вільними відпускними і вк азуються у прайс-листку Пост ачальника. Сторони визначают ь, що ціни на товари, вказані у прайс-листку, погоджені стор онами і є попередніми і можут ь змінюватися Постачальнико м в залежності від показникі в, які обумовлюють ціну товар у. Перегляд цін на товари, які пропонуються Постачальнико м до поставки за цим договоро м, здійснюється Постачальник ом шляхом видання нового пра йс-листка з зміненими цінами , і який доводиться до Покупця на його вимогу засобами елек тронного зв'язку на електрон ну адресу, вказану Покупцем у реквізитах договору, або шля хом факсимільного зв'язку за номером факсу, вказаним у рек візитах Покупця в цьому дого ворі.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, я кщо у зобов'язанні встановле ний строк (термін) його викона ння, то воно підлягає виконан ню у цей строк (термін).

Відповідно до п. 8.2 Покупець п овинен оплатити поставлений товар не пізніше 10 (десяти) кал ендарних днів з дати поставк и товару Постачальником.

Стаття 629 ЦК України передба чає, що договір є обов' язков им для виконання сторонами.

Одностороння відмова від з обов'язання або одностороння зміна його умов не допускаєт ься, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

На час розгляду справи забо ргованість за Договором пост авки відповідачем на рахунок позивача не проведена, що під тверджується довідкою від 19.05 .2011р. (копія довідки в справі).

Зважаючи на викладене, зваж аючи на відсутність в матері алах справи контрррозрахунк у відповідача, позовні вимог и Продавця про стягнення з По купця заборгованості за Дого вором в розмірі 32 539,15 грн. є обґр унтованими.

Статтею 43 ГПК України пер едбачено, що господарський с уд оцінює докази за своїм вну трішнім переконанням, що гру нтується на всебічному, повн ому і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обста вин справи в їх сукупності, ке руючись законом.

Враховуючи все вищевикла дене, позовні вимоги є обґрун тованими та такими, що підляг ають задоволенню в повному о бсязі.

Судові витрати позивача в с умі 561,39 грн. (325,39 грн. державного м ита та 236,00 грн. витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу) відповід но до положень статті 49 ГПК Ук раїни покладаються на відпов ідача.

Керуючись ст. ст. 33, 49, 82-85 ГПК Ук раїни, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задоволь нити повністю.

Стягнути з Приватного підп риємства «Вікторія»(ідентиф ікаційний код: 31355558, адреса: 04136, м. Київ, Подільський район , вул. М. Гречка, будинок, 8-Д, квар тира 44, р/р № 260083015046 в ВА Т «БГ Банк», МФО 320995 або будь-я кого іншого рахунку, виявлен ого державним виконавцем) на користь Товариства з обмеже ною відповідальністю «ПМПЛЮ С»(ідентифікаційний код: 33547920, а дреса: 04176, м. Київ, Подільськи й район, вул. Електриків, буд инок, 23, р/р № 26001010163592 в КРД «Райффай зен Банк Аваль», МФО 322904) грошов і кошти: основного боргу - 32 53 9,15 грн. (тридцять дві тисячі п' ятсот тридцять дев' ять грив ень 15 копійок) та судові витра ти: державного мита - 325,39 грн. (т риста двадцять п' ять гривен ь 39 копійок) і витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу - 236,00 грн. (д вісті тридцять шість гривень 00 копійок). Видати наказ.

Рішення набирає законн ої сили в порядку, встановлен ому ст. 85 Господарського проце суального кодексу України. Р ішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в ст роки, встановлені ст. 93 Господ арського процесуального код ексу України.

Суддя О.В. Котк ов

Дата підписання повного тексту рішення 7.06.2011р.

Дата ухвалення рішення02.06.2011
Оприлюднено25.07.2011
Номер документу17146840
СудочинствоГосподарське
Сутьстягненн я 32 539,15 грн

Судовий реєстр по справі —10/148

Ухвала від 01.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Барбашова С.В.

Рішення від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 12.01.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 16.12.2010

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Судовий наказ від 17.02.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 16.11.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 26.10.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 13.10.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Павлюк І.Ю.

Постанова від 26.01.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні