Рішення
від 06.06.2011 по справі 46/86
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьког о,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 46/86 06.06.11

За позовом Заступника прокурора Голо сіївського району м. Києва в і нтересах держави в особі Киї вської міської ради

До Державного комунального т еатрально-концертного підпр иємства "Київський муніципал ьний духовний оркестр"

Третя особа Головне управління культу ри виконавчого органу Київсь кої міської ради

Про стягнення 113 373,76 грн.

Суддя Омельченко Л. В.

Представники:

Від позивача ОСОБА_1- представник за до віреністю від 20.05.2011 р.

Від відповідача ОСОБА_2- представник за дов іреністю від 14.04.2011 р.

Від третьої особи не з' явився

Від прокуратури Пилипенко Т.А.- помічник п рокурора Голосіївського р-ну м. Києва (посвідчення № 64)

06.06.2011 р. у судовому засіданні оголошено вступну та резолю тивну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заступник прокурора Г олосіївського району м. Києв а в інтересах держави в особі Київської міської ради звер нувся до суду з позовом про ст ягнення з Державного комунал ьного театрально-концертног о підприємства “Київський му ніципальний духовний оркест р” 113 373,76 грн. заборгованості з о рендної плати за договором о ренди № 145-09 від 25.05.2009 р. та виселен ня відповідача з приміщення, яке знаходиться за адресою: м . Київ, вул. Деміївська, 55.

Провадження у справі за вка заними вимогами було порушен о ухвалою Господарського суд у міста Києва від 16.03.2011 р. № 46/86, яку призначено до розгляду на 04.04.2 011 р.

15.04.2011 р. через відділ діловодс тва суду від Головного управ ління культури виконавчого о ргану Київської міської ради (Київської міської державно ї адміністрації) надійшла за ява про залучення до участі у справі в якості третьої особ и, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на сто роні відповідача.

Ухвалою суду від 18.04.2011 р. залуч ено до участі у справі в якост і третьої особи, яка не заявля є самостійних вимог на предм ет спору на стороні відповід ача, Головне управління куль тури виконавчого органу Київ ської міської ради (Київсько ї міської державної адмініст рації).

В судових засіданнях 04.04.2011 р., 1 8.04.2011 р. та 23.05.2011 р. розгляд справи в ідкладався.

18.04.2011 р. позивач надав письмов і пояснення по справі, відпов ідно до яких підтримав позов заступника прокурора та про сив суд його задовольнити.

18.04.2011 р. відповідач надав суду пояснення по справі, відпові дно до яких просив суд перене сти судове засідання на кіне ць травня 2011 р. у зв' язку з ост аточним вирішенням питання п о заборгованості відповідач а за 2009 р. з орендної плати.

У судове засідання, признач ене на 06.06.2011 р., з' явилися предс тавники позивача, відповідач а та прокуратури. Представни к позивача подав клопотання про уточнення позовних вимог , відповідно до якого просив с уд стягнути з відповідача 113 373, 76 грн. заборгованості з орендн ої плати за договором оренди № 145-09 від 25.05.2009 р.

Дослідивши матеріали спра ви, оглянувши оригінали копі й документів, що знаходяться у матеріалах справи, заслуха вши пояснення представника, всебічно і повно з' ясувавши всі фактичні дані, на яких ґру нтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають зн ачення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

25.05.2009 р. Голосіївською ра йонною в м. Києві радою та КЗ « КЗК «Київський академічний м уніципальний духовний оркес тр»укладено договір оренди № 145-09 нежитлового приміщення пл ощею 500 кв.м., яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Деміївсь ка, 55.

Додатковою угодою № 3 до дог овору оренди № 145-09 від 25.05.2009 р. зме ншено розмір орендованого пр иміщення до 492,9 кв.м.

Відповідно до п. 3.1 вказаного договору оренди розмір орен дної плати встановлюється ор ендарем в розмірі 12 135,55 грн. (без ПДВ).

Додатковою угодою № 3 збільш ено розмір орендованої плати до 12 774,13 грн.

Пунктом 3.3 договору оренди п ередбачено, що орендна плата сплачується орендарем щоміс ячно в повному обсязі до 15-го ч исла поточного місяця та пер ераховується на розрахунков ий рахунок.

Відповідно до підписаного обома сторонами акту звірки взаєморозрахунків станом на 01.04.2011 р. заборгованість відпові дача по орендним платежам ск ладає 165 707,98 грн.

Як зазначає заступник прок урора та позивач, станом на де нь подання позову, відповіда ч має заборгованість з оренд ної плати в розмірі 133 373,76 грн.

Відповідач проти наявност і заборгованості не заперечи в, проте зазначив, що є неприбу тковим закладом і всі кошти о тримує від Київської міської ради через Головне управлін ня культури і в даний час напр авлені всі необхідні матеріл и по заборгованості з орендн ої плати і розгляд цього пита ння знаходиться в стадії вир ішення.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст. 32 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни доказами у справі є будь -які фактичні дані, на підстав і яких господарський суд у ви значеному законом порядку вс тановлює наявність чи відсут ність обставин, на яких ґрунт уються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставин и, які мають значення для прав ильного вирішення господарс ького спору.

Відповідно до п. 3 ст. 16 Закону України «Про місцеве самовр ядування»матеріальною і фін ансовою основою місцевого са моврядування є рухоме і неру хоме майно, доходи місцевих б юджетів, інші кошти, земля, при родні ресурси, що є у комуналь ній власності територіальни х громад сіл, селищ, міст, райо нів у містах, а також об'єкти ї хньої спільної власності, що перебувають в управлінні ра йонних і обласних рад.

П. 5 ст. 16 Закону України «Про м ісцеве самоврядування»визн ачає, що від імені та в інтерес ах територіальних громад пра ва суб'єкта комунальної влас ності здійснюють відповідні ради.

За п. 5 ст. 60 Закону України «Пр о місцеве самоврядування»ор гани місцевого самоврядуван ня від імені та в інтересах те риторіальних громад відпові дно до закону здійснюють пра вомочності щодо володіння, к ористування та розпорядженн я об'єктами права комунально ї власності, в тому числі вико нують усі майнові операції, м ожуть передавати об'єкти пра ва комунальної власності у п остійне або тимчасове корист ування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, п родавати і купувати, викорис товувати як заставу, вирішув ати питання їхнього відчужен ня, визначати в угодах та дого ворах умови використання та фінансування об'єктів, що при ватизуються та передаються у користування і оренду.

Ст.ст. 2, 3 Закону України «Про оренду державного та комуна льного майна»встановлюють, щ о правовою підставою для зай няття комунального майна є д оговір оренди. Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України «Про ор енду державного та комунальн ого майна»орендою є заснован е на договорі строкове платн е користування майном, необх ідним орендареві для здійсне ння підприємницької діяльно сті.

Статтями 759 Цивільного коде ксу України передбачено, що з а договором найму (оренди) най модавець передає або зобов'я зується передати наймачеві м айно у користування за плату на певний строк.

Згідно ч. ч. 1,5 ст. 762 Цивільного кодексу України за користув ання майном з наймача справл яється плата, розмір якої вст ановлюється договором найму . Ця плата вноситься щомісячн о, якщо інше не встановлено до говором.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України, суб'є кти господарювання та інші у часники господарських відно син повинні виконувати госпо дарські зобов'язання належни м чином відповідно до закону , інших правових актів, догово ру, а за відсутності конкретн их вимог щодо виконання зобо в'язання - відповідно до вимог , що у певних умовах звичайно с тавляться.

Зазначене також кореспонд ується зі ст. 526 Цивільного код ексу України, де встановлено , що зобов'язання має виконува тися належним чином відповід но до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів ци вільного законодавства, а за відсутності таких умов та ви мог - відповідно до звичаїв ді лового обороту або інших вим ог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 525 Цивільно го кодексу України, одностор оння відмова від зобов'язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено договором або законом.

Відповідно до п. 3 ст. 18 Закону України “Про оренду державн ого та комунального майна”, о рендар зобов' язаний вносит и орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Відповідно п. 1, п. 3 ст. 19 Закону України “Про оренду державн ого та комунального майна”, о рендар за користування об' є ктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідкі в господарської діяльності. Строки внесення орендної пла ти визначаються в договорі.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач не викона в належним чином взяті на себ е за договором № 145-09 зобов' яза ння в частині сплати орендни х платежів, у зв' язку з чим у нього виникла заборгованіст ь у розмірі 133 373,76 грн.

Враховуючи вищенаведені о бставини в їх сукупності, суд дійшов висновку про те, що вим оги позивача про стягнення з відповідача суми заборгован ості по орендній платі у сумі 133 373,76 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задово ленню.

Згідно статті 33 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, кожна сторона повинн а довести ті обставини, на які вона посилається як на підст аву своїх вимог та заперечен ь.

Відповідно до статті 32 Госп одарського процесуального к одексу України доказами у сп раві є будь-які фактичні дані , на підставі яких господарсь кий суд у визначеному законо м порядку встановлює наявніс ть чи відсутність обставин, н а яких ґрунтуються вимоги і з аперечення сторін, а також ін ші обставини, які мають значе ння для правильного вирішенн я господарського спору.

В порядку передбаченому ст . 43 Господарського процесуаль ного кодексу України Господа рський суд оцінює докази за с воїм внутрішнім переконання м, що ґрунтується на всебічно му, повному і об' єктивному р озгляді в судовому процесі в сіх обставин справи в їх суку пності, керуючись законом.

Згідно зі ст. 49 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни судові витрати поклада ються на відповідача.

На підставі наведеного та к еруючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 Господар ського процесуального кодек су України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити по вністю.

Стягнути з Державного кому нального театрально-концерт ного підприємства "Київський муніципальний духовний орке стр" (03040, м. Київ, вул. Деміївська , 55, ідентифікаційний код 16399139) н а користь Київської міської ради (01044, м. Київ, вул. Хрещатик,36) на р/р 2600830201762, в Голосіївське від ділення ВАТ «Ощадбанк» м. Киє ва, МФО 320304, код 32525507, 133 373 (сто тридця ть три тисячі триста сімдеся т три) грн. 76 коп. заборгованост і.

Стягнути з Державного кому нального театрально-концерт ного підприємства "Київський муніципальний духовний орке стр" (03040, м. Київ, вул. Деміївська , 55, ідентифікаційний код 16399139) н а користь Державного бюджету України 1 333 (одну тисячу триста тридцять три) грн. 73 коп. держав ного мита та 236 (двісті тридцят ь шість) грн. витрат на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Суддя Л.В. Омельченк о

Повне рішення складено: 14.06.11

Дата ухвалення рішення06.06.2011
Оприлюднено26.07.2011
Номер документу17220000
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —46/86

Постанова від 19.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Постанова від 08.02.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Рішення від 09.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 25.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 02.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Рішення від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні