Рішення
від 14.06.2011 по справі 30/137
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 30/137 14.06.11

За позовом Прокурора м. Кривого Рогу Дніпропетров ської області в інтересах

держави в осо бі:

1) Міністерств а енергетики та вугільної пр омисловості України

(далі - позив ач-1);

2) Публічного а кціонерного товариства Енер гопостачальна компанія

«Дніпрооблен ерго» в особі Криворізьких м іських електричних мереж

(далі - позив ач-2);

До Акціонерн ого товариства закритого тип у «Техноскарб»в особі філії

«Криворізько го заводу промислової автома тики»

Про стягнення 9 715,84 грн.

За участю Прокурату ри м. Києва

Суддя Ващенко Т.М.

Представники сторін:

Від прокуратури не з' явився

Від позивача-1 не з' явився

Від позивача-2 ОСОБА_1 - представник за до віреністю № б/н

в ід 12.04.11.

Від відповідача не з' явився

Від прокуратури м. Києва Кі словська Ю.С. - старший проку рор, посвідчення № 130

в ід 24.05.11.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарсь кого суду міста Києва переда ні позовні вимоги Прокурора м. Кривого Рогу Дніпропетров ської області в інтересах де ржави в особі: Міністерства е нергетики та вугільної проми словості України, Публічного акціонерного товариства Ене ргопостачальна компанія «Дн іпрообленерго»в особі Криво різьких міських електричних мереж до Акціонерного товар иства закритого типу «Технос карб»в особі філії «Криворіз ького заводу промислової авт оматики»про стягнення з відп овідача на користь Відкритог о акціонерного товариства Ен ергопостачальна компанія «Д ніпрообленерго»в особі Крив орізьких міських електрични х мереж заборгованості за До говором про постачання елект ричної енергії № 100236 від 10.06.07. в ро змірі 9 715,84 грн. (9177,90 грн. - основн ий борг, 359,11 грн. - пеня, 69,50 грн. - 3% річних, 109,33 грн. - збитки від і нфляції).

Позовні вимоги мотивовані невиконанням відповідачем с воїх зобов' язань за Договор ом № 100236 на постачання електрич ної енергії від 10.06.07., внаслідок чого у Акціонерного товарис тва закритого типу «Техноска рб»в особі філії «Криворізьк ого заводу промислової автом атики»виникла заборгованіс ть перед Публічним акціонерн им товариством Енергопостач альна компанія «Дніпрооблен ерго»в особі Криворізьких мі ських електричних мереж за с пожиту електричну енергію.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 10.05.11. порушен о провадження у справі № 30/137, ро згляд справи було призначено на 24.05.11. о 11-50.

Представники прокуратури, позивачів в судове засіданн я 24.05.11. не з' явились, про поважн і причини неявки суд не повід омили, про час і місце проведе ння судового засідання були повідомлені належним чином.

Представник відповідача в судове засідання 24.05.11. не з' яв ився, вимоги ухвали Господар ського суду міста Києва від 10. 05.11. про порушення провадження у справі № 30/137 не виконав, про по важні причини неявки суд не п овідомив, про час і місце пров едення судового засідання бу в повідомлений належним чино м.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 24.05.11. на підст аві ст. 77 Господарського проце суального кодексу України ро згляд справи № 30/137 було відклад ено на 02.06.11. о 12-30.

Представники прокуратури, позивачів, відповідача в суд ове засідання 02.06.11. не з' явили сь, вимоги ухвали Господарсь кого суду міста Києва від 24.05.11. н е виконали, про поважні причи ни неявки суд не повідомили, п ро час і місце проведення суд ового засідання були повідом лені належним чином.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 02.06.11. на підст аві ст. 77 Господарського проце суального кодексу України ро згляд справи № 30/137 було відклад ено на 14.06.11. о 09-45.

03.06.11. позивачем-2 через відділ діловодства Господарського суду міста Києва було подано заяву, відповідно до якої зая вник просить суд позивачем п о справі вважати Публічне ак ціонерне товариство Енергоп остачальна компанія «Дніпро обленерго»в особі Криворізь ких міських електричних мере ж в зв' язку з проведенням де ржавної реєстрації зміни наз ви позивача-2.

Крім того, позивач-2 зазнача є, що позовні вимоги Прокурор а м. Кривого Рогу Дніпропетро вської області підтримує в п овному обсязі та просить суд розгляд справи № 30/137 проводити без участі його повноважног о представника.

14.06.11. представником позивача -2 через відділ діловодства Го сподарського суду міста Києв а було подано заяву, відповід но до якої Публічне акціонер не товариство Енергопостача льна компанія «Дніпрооблене рго»в особі Криворізьких міс ьких електричних мереж позов ні вимоги Прокурора м. Кривог о Рогу Дніпропетровської обл асті підтримує в повному обс язі.

В судовому засіданні 14.06.11. пре дставником позивача-2 було по дано клопотання про здійснен ня процесуального правонаст упництва Відкритого акціоне рного товариства «Енергопос тачальна компанія «Дніпрооб ленерго»в особі Криворізьки х міських електричних мереж.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 14.06.11. на підст аві ст. 25 Господарського проце суального кодексу України бу ло здійснено процесуальне пр авонаступництво позивача-2 у справі № 30/137 - Відкритого акці онерного товариства Енергоп остачальна компанія «Дніпро обленерго»в особі Криворізь ких міських електричних мере ж, та замінено його правонаст упником - Публічним акціоне рним товариством «Енергопос тачальна компанія «Дніпрооб ленерго»в особі Криворізьки х міських електричних мереж.

В судовому засіданні 14.06.11. пре дставником прокуратури м. Ки єва підтримано позовні вимог и Прокурора м. Кривого Рогу Дн іпропетровської області.

В судовому засіданні 14.06.11. пре дставником позивача-2 підтри мано позовні вимоги прокурат ури.

Представники прокуратури та позивача-1 в судове засідан ня 14.06.11. не з' явились, вимоги ух вали Господарського суду міс та Києва від 02.06.11. не виконали, п ро поважні причини неявки су д не повідомили, про час і місц е проведення судового засіда ння були повідомлені належни м чином.

Представник відповідача в судове засідання 14.06.11. не з' яв ився, вимоги ухвали Господар ського суду міста Києва від 10. 05.11. про порушення провадження у справі № 30/137 не виконав, вимог и ухвал Господарського суду міста Києва від 24.05.11. та від 02.06.11. у справі № 30/137 не виконав, письмо вого відзиву на позов та конт ррозрахунку суми позову не н адав, заяв та клопотань не над ав і не надіслав, про поважні п ричини неявки суд не повідом ив, про час і місце проведення судового засідання був пові домлений належним чином.

Особи, які беруть участь у с праві, вважаються повідомлен ими про час і місце розгляду ї ї судом, якщо ухвалу про поруш ення провадження у справі на діслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (Роз' яснення Президії Вищо го Арбітражного суду України від 18.07.97. № 02-5/289 із змінами «Про де які питання практики застосу вання Господарського процес уального кодексу України»).

Відомості про місцезнаход ження відповідача є правомір ними, оскільки підтверджені довідкою, наданою позивачем, про включення відповідача д о Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України справа розглядаєт ься за наявними в ній матеріа лами.

За результатами досліджен ня доказів, наявних в матеріа лах справи, суд у нарадчій кім наті, у відповідності до ст. ст . 82-85 Господарського процесуал ьного кодексу України, ухвал ив рішення у справі № 30/137.

Розглянувши подані мат еріали справи, та заслухавши пояснення представників про куратури м. Києва та позивача -2, Господарський суд міста Киє ва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 509 Цив ільного кодексу України зобо в' язанням є правовідношенн я, в якому одна сторона (боржни к) зобов'язана вчинити на кори сть другої сторони (кредитор а) певну дію (передати майно, в иконати роботу, надати послу гу, сплатити гроші тощо) або ут риматися від певної дії, а кре дитор має право вимагати від боржника виконання його обо в' язку. Зобов' язання виник ають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно з п. 2 ст. 11 Цивільного к одексу України підставами ви никнення цивільних прав та о бов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

10.06.07. між Відкритим акціонерн им товариством Енергопостач альна компанія «Дніпрооблен ерго»(далі - Постачальник) т а Акціонерним товариством за критого типу «Техноскарб»(да лі - Споживач) було укладено Договір № 100236 на постачання ел ектричної енергії (далі - До говір), відповідно до умов яко го (п. 1) Постачальник продає ел ектричну енергію Споживачу д ля забезпечення потреб елект роустановок Споживача з приє днаною потужністю 100 кВт, вели чини якої по площадках вимір ювання та точках продажу виз начені додатком «Графік знат тя показів засобів обліку ел ектричної енергії», а Спожив ач оплачує Постачальнику вар тість використаної (купленої ) електричної енергії та здій снює інші платежі згідно з ум овами цього Договору.

Точка (точки) продажу електр ичної енергії - межа балансов ої належності, на якій відбув ається перехід права власнос ті на електричну енергію виз начена додатками «Акт розмеж ування балансової належност і електромереж та експлуата ційної відповідальності сто рін»між Постачальником та Сп оживачем, та «Загальна схема електропостачання», який є н евід' ємною частиною даного Договору або інша межа обумо влена окремим додатком до До говору.

Відповідно до п. 7.6 Договору, на підставі показів засобів обліку електричної енергії т а умов Додатка «Графік знятт я показів засобів обліку еле ктричної енергії»оформлюют ься такі документи:

- акт про використану електр ичну енергію;

- акт про прийняття-передава ння товарної продукції (за ви могою Споживача);

- акт з контролю електричної потужності.

Пунктами 9.8, 9.8.1 сторонами пого джено, що цей Договір набирає чинності з дня його підписан ня і укладається на строк до 31 .12.07. Договір вважається щорічн о продовженим на наступний к алендарний рік, якщо місяць д о закінчення терміну дії Дог овору жодною із сторін не буд е заявлено про припинення йо го дії або перегляд його умов .

Згідно п. п. 2.3.3, 2.3.4 Договору, Спо живач зобов' язується оплач увати Постачальнику вартіст ь електричної енергії згідно з умовами Додатку «Порядок р озрахунків»та Додатку «Граф ік зняття показів засобів об ліку електричної енергії»та здійснювати оплату за перет ікання реактивної електричн ої енергії між електромереже ю Постачальника та електроус тановками Споживача згідно з Додатком «Порядок розрахунк ів плати за перетікання реак тивної електроенергії».

Як визначено п. 1 Додатку № 3 « Порядок розрахунків»до Дого вору, розрахунки Споживача з а використану електричну ене ргію з Постачальником здійсн юються за тарифами недифере нційованими за зонами доби, я кі встановлюються відповідн о до положень нормативно-пра вових документів НКРЕ і діют ь на протязі розрахункового періоду.

Розрахунковим періодом вс тановлюється місяць з 1 числа попереднього місяця до тако го ж числа розрахункового мі сяця.

Обсяги використаної елект ричної енергії, які підлягаю ть оплаті, визначаються за по казами засобів розрахунково го обліку електричної енергі ї про її фактичне споживання за винятком випадків, передб ачених Правилами користуван ня електричною енергією (дал і - ПКЕЕ) (п. 2 Додатку № 3 «Порядок розрахунків»до Договору).

Відповідно до п. 2.2 Додатку № 3 «Порядок розрахунків»до До говору, підтвердження факти чно використаного обсягу електричної енергії за зві тний розрахунковий період що належить до сплати Споживач ем здійснюється сторонами за формою Акту про використану електричну енергію, погодже ного сторонами, що відображе на у додатку 5 цього Договору, який Споживач надає Постачал ьнику протягом доби після за вершення розрахункового пер іоду в двох примірниках.

Згідно п. 4 Додатку № 3 «Порядо к розрахунків»до Договору, С поживач здійснює повну пот очну оплату вартості обсягу електричної енергії заявлен ого на поточний розрахункови й період за наступною систем ою платежів:

Поточним платежем, що дорівнює 100-відсотковій вар тості обсягу електроенерг ії, заявленого на поточний ро зрахунковий період, який зді йснюється Споживачем не пізн іше 5-го операційного банківс ького дня з початку цього роз рахункового періоду, на підс таві рахунку отриманого від Постачальника у день надання Акту про використану електр ичну енергію за минулий розр ахунковий період. Вартість з аявленого обсягу електроене ргії

Остаточним розрахунком на підставі Акту про використа ну електричну енергію, згідн о п. 2.2 цього Додатку, за весь ро зрахунковий період за остато чним рахунком, який Споживач повинен отримати у день нада ння Постачальнику цього Акту , або за остаточним рахунком н арахованим згідно п. 2.3 цього Д одатку. Остаточний розрах унок Споживач повинен здійсн ити протягом десяти операцій них банківських днів з дати о тримання рахунку.

В матеріалах справи наявн і звіти про споживання елект ричної енергії, підписані ві дповідачем за липень-листопа д 2010 року.

Крім того, як вбачається з м атеріалів справи, відповідач ем було отримано наступні ра хунки:

- № 74/7 від 31.07.10. на суму 1101,04 грн.; дат а отримання рахунку - 03.08.10., терм ін сплати - 17.08.10.;

- 74/8 від 31.08.10. на суму 1367,54 грн.; дата отримання рахунку - 03.09.10., термі н сплати - 17.09.10.;

- 74/9 від 30.09.10. на суму 1555,96 грн.; дата отримання рахунку - 04.10.10., терм ін сплати - 18.10.10.;

- 74/10 від 31.10.10. на суму 2459,95 грн.; дата отримання рахунку - 04.11.10., терм ін сплати - 18.11.10.;

- 74/11 від 03.12.10. на суму 2693,41 грн.; дата отримання рахунку - 03.12.10., терм ін сплати - 17.12.10., всього на зага льну суму 9177,90 грн.

Договір № 100236 на постачання е лектричної енергії є договор ом енергопостачання, а тому п рава та обов' язки сторін ви значаються в тому числі поло женнями параграфу 3 глави 30 Го сподарського кодексу Україн и.

Відповідно до ч. 1 ст. 275 Господ арського кодексу України виз начено, що за договором енерг опостачання енергопостачал ьне підприємство (енергопост ачальник) відпускає електрич ну енергію, пару, гарячу і пере гріту воду (далі - енергію) спо живачеві (абоненту), який зобо в'язаний оплатити прийняту е нергію та дотримуватися пере дбаченого договором режиму ї ї використання, а також забез печити безпечну експлуатаці ю енергетичного обладнання, що ним використовується.

Частинами 6, 7 статті 276 Господ арського кодексу України вст ановлено, що розрахунки за до говорами енергопостачання з дійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених відпо відно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, зд ійснюється, як правило, у форм і попередньої оплати. За пого дженням сторін можуть застос овуватися планові платежі з наступним перерахунком або о плата, що провадиться за факт ично відпущену енергію.

Згідно ч. 1 ст. 714 Цивільного ко дексу України, за договором п остачання енергетичними та і ншими ресурсами через приєдн ану мережу одна сторона (пост ачальник) зобов'язується над авати другій стороні (спожив ачеві, абонентові) енергетич ні та інші ресурси, передбаче ні договором, а споживач (абон ент) зобов'язується оплачува ти вартість прийнятих ресурс ів та дотримуватись передбач еного договором режиму її ви користання, а також забезпеч ити безпечну експлуатацію ен ергетичного та іншого обладн ання.

Згідно п. 6.11 «Правил користув ання електричною енергією», затверджених Постановою Нац іональної комісії з питань р егулювання електроенергети ки України від 31.07.96. № 28, остаточн ий розрахунок споживача за е лектричну енергію, спожиту п ротягом розрахункового пері оду, здійснюється на підстав і виставленого постачальник ом електричної енергії рахун ка відповідно до даних про фа ктичне споживання електричн ої енергії, визначеного за по казами розрахункових засобі в обліку, які фіксуються у тер міни, передбачені договором, та/або розрахунковим шляхом у випадках, передбачених цим и Правилами.

Пунктом 6.13 «Правил користув ання електричною енергією», затверджених Постановою Нац іональної комісії з питань р егулювання електроенергети ки України від 31.07.96. № 28 встановл ено, що у передбачений догово ром термін за результатами р озрахункового періоду спожи вачем, постачальником електр ичної енергії, електропереда вальною організацією (основн им споживачем) на підставі да них розрахункового обліку ел ектричної енергії визначаєт ься фактичний обсяг передано ї та поставленої споживачу (с убспоживачу) електричної ене ргії та оформляється акт про використану електричну енер гію (акт прийняття-передаван ня товарної продукції).

Обґрунтовуючи позовні вим оги, прокуратура вказує на те , що за період з 01.07.10. по 01.12.10. позива чем-2 було відпущено, а відпові дачем було спожито активну е лектричну енергію, але відпо відач за поставлену енергію не розрахувався, в зв' язку з чим у нього виникла заборгов аність перед Публічним акціо нерним товариством Енергопо стачальна компанія «Дніпроо бленерго»в особі Криворізьк их міських електричних мереж в розмірі 9177,90 грн.

Оцінюючи подані прокурату рою та позивачем-2 докази за св оїм внутрішнім переконанням , що ґрунтується на всебічном у, повному і об' єктивному ро згляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сук упності, суд вважає, що вимоги прокуратури підлягають задо воленню з наступних підстав.

Положеннями ст. 19 Конституц ії України встановлено, що пр авовий порядок в Україні ґру нтується на засадах, відпові дно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не пе редбачено законодавством. Ор гани державної влади та орга ни місцевого самоврядування , їх посадові особи зобов'язан і діяти лише на підставі, в меж ах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу Укра їни доказами у справі є будь-я кі фактичні дані, на підставі яких господарський суд у виз наченому законом порядку вст ановлює наявність чи відсутн ість обставин, на яких ґрунту ються вимоги і заперечення с торін, а також інші обставини , які мають значення для прави льного вирішення господарсь кого спору.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

У відповідності до ст. 34 Госп одарського процесуального к одексу України, господарськи й суд приймає тільки ті доказ и, які мають значення для спра ви.

Обставини справи, які відпо відно до законодавства повин ні бути підтверджені певними засобами доказування, не мож уть підтверджуватись іншими засобами доказування.

У відповідності до ст. 36 Госп одарського процесуального к одексу України, письмовими д оказами є документи і матері али, які містять дані про обст авини, що мають значення для п равильного вирішення спору.

Відповідно до ст. 173 Господар ського кодексу України, госп одарським визнається зобов'я зання, що виникає між суб'єкто м господарювання та іншим уч асником (учасниками) відноси н у сфері господарювання з пі дстав, передбачених цим Коде ксом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому ч ислі боржник) зобов'язаний вч инити певну дію господарсько го чи управлінсько-господарс ького характеру на користь і ншого суб'єкта (виконати робо ту, передати майно, сплатити г роші, надати інформацію тощо ), або утриматися від певних ді й, а інший суб'єкт (управнена с торона, у тому числі кредитор ) має право вимагати від зобов 'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ст. 626 Цивільно го кодексу України, договоро м є домовленість двох або біл ьше сторін, спрямована на вст ановлення, зміну або припине ння цивільних прав та обов'яз ків.

Як визначено ч. 1 ст. 193 Господа рського кодексу України, суб ' єкти господарювання та інш і учасники господарських від носин повинні виконувати гос подарські зобов' язання нал ежним чином відповідно до за кону, інших правових актів, до говору, а за відсутності конк ретних вимог щодо виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певних умовах з вичайно ставляться.

Відповідно до ч. 2 ст. 193 Господ арського кодексу України заз начено, що кожна сторона пови нна вжити заходів, необхідни х для належного виконання не ю зобов' язання, враховуючи інтереси другої сторони та з абезпечення загальногоспод арського інтересу.

До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених цим Кодексом.

Згідно ст. 629 Цивільного коде ксу України, договір є обов' язковим для виконання сторон ами.

Відповідно до ст. 526 Цивільно го кодексу України, зобов' я зання має виконуватись належ ним чином, відповідно до умов договору та вимог Цивільног о кодексу України, інших акті в цивільного законодавства, а за відсутності таких умов т а вимог - відповідно до звич аїв ділового обороту або інш их вимог, що звичайно ставлят ься.

Статтею 525 Цивільного кодек су України встановлено, що од ностороння відмова від зобов ' язання або одностороння зм іна його умов не допускаєтьс я, якщо інше не встановлено до говором або законом.

Відповідно до ст. 530 Цивільно го кодексу України передбаче но, що якщо у зобов' язанні вс тановлений строк (термін) йог о виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін ).

Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка немин уче має настати, підлягає вик онанню з настанням цієї поді ї.

Якщо строк (термін) виконанн я боржником обов'язку не вста новлений або визначений моме нтом пред'явлення вимоги, кре дитор має право вимагати йог о виконання у будь-який час. Бо ржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, я кщо обов'язок негайного вико нання не випливає із договор у або актів цивільного закон одавства.

Відповідно до ст. 610 Цивільно го кодексу України, порушенн ям зобов'язання є його невико нання або виконання з поруше нням умов, визначених змісто м зобов'язання (неналежне вик онання).

Частинами 6, 7 ст. 276 Господарсь кого кодексу України встанов лено, що розрахунки за догово рами енергопостачання здійс нюються на підставі цін (тари фів), встановлених відповідн о до вимог закону. Оплата енер гії, що відпускається, здійсн юється, як правило, у формі поп ередньої оплати. За погоджен ням сторін можуть застосовув атися планові платежі з наст упним перерахунком або оплат а, що провадиться за фактично відпущену енергію.

Зважаючи на встановлені фа кти та вимоги вищезазначених правових норм, а також врахов уючи, що відповідач в установ леному порядку обставини, як і повідомлені прокуратурою т а позивачем-2, не спростував, г осподарський суд приходить д о висновку, що позов в частин і стягнення основного боргу нормативно та документально доведений, та підлягає задов оленню, внаслідок чого з відп овідача на користь Публічног о акціонерного товариства Ен ергопостачальна компанія «Д ніпрообленерго»в особі Крив орізьких міських електрични х мереж підлягає стягненню 9177 ,90 грн. заборгованості за вико ристану активну електроенер гію.

В зв' язку з тим, що відпові дач припустився простроченн я по платежах, прокуратура на підставі п. 4.2.1 Договору просит ь стягнути з відповідача 359,11 гр н. - пені.

Відповідно до п. 4.2.1 Договору , за внесення платежів, передб ачених пунктами 2.3.3-2.3.4 цього Дог овору, з порушенням термінів , визначених відповідним дод атком, Споживач сплачує Пост ачальнику пеню в розмірі 0,1% ві д суми заборгованості за кож ний день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в той пер іод, враховуючи день фактичн ої оплати.

Прокуратура нараховує пен ю із розрахунку подвійної об лікової ставки Національног о банку України за простроче ння оплати електричної енерг ії у період з серпня 2010 року по лютий 2011 року.

Відповідно до частин 1, 3 ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є г рошова сума або інше майно, як і боржник повинен передати к редиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пене ю є неустойка, що обчислюєтьс я у відсотках від суми несвоє часно виконаного грошового з обов'язання за кожен день про строчення виконання.

Згідно ч. 2 ст. 551 Цивільного ко дексу України, якщо предмето м неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється догов ором або актом цивільного за конодавства.

Відповідно до п. 1 ст. 612 Цивіль ного кодексу України, боржни к вважається таким, що простр очив, якщо він не приступив до виконання зобов' язання або не виконав його у строк, встан овлений договором або законо м.

Пунктом 1 ст. 216 Господарськог о кодексу України встановлен о, що учасники господарських відносин несуть господарськ о-правову відповідальність з а правопорушення у сфері гос подарювання шляхом застосув ання до правопорушників госп одарських санкцій на підстав ах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законам и та договором.

Згідно п. 1 ст. 218 Господарсько го кодексу України, підставо ю господарсько-правової відп овідальності учасника госпо дарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання.

Відповідно до ст. 224 Господар ського кодексу України, учас ник господарських відносин, який порушив господарське зо бов'язання або установлені в имоги щодо здійснення господ арської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим зби тки суб'єкту, права або законн і інтереси якого порушено.

Як встановлено п. 6 ст. 231 Госпо дарського кодексу України, ш трафні санкції за порушення грошових зобов'язань встанов люються у відсотках, розмір я ких визначається обліковою с тавкою Національного банку У країни, за увесь час користув ання чужими коштами, якщо інш ий розмір відсотків не перед бачено законом або договором .

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 3 Циві льного кодексу України загал ьними засадами цивільного за конодавства є справедливіст ь, добросовісність та розумн ість.

Враховуючи вищевикладене, судом встановлено, що з відпо відача підлягає стягненню 359,1 1 грн. - пені, перерахунок якої судом здійснено в межах пері одів, визначених прокуратуро ю.

Крім того, прокуратура прос ить суд на підставі ст. 625 Цивіл ьного кодексу України стягну ти з відповідача збитків від інфляції в сумі 109,33 грн., та 69,50 гр н. - 3 % річних.

Відповідно до ст. 625 Цивільно го кодексу України, боржник, я кий прострочив виконання гро шового зобов' язання, на вим огу кредитора зобов' язаний сплатити суму боргу з урахув анням встановленого індексу інфляції за весь час простро чення, а також три проценти рі чних від простроченої суми.

Розмір процентів річних ви значається сторонами в догов орі. Якщо сторони в договорі н е передбачили сплату процент ів річних та їх розмір, підляг ають сплаті три проценти річ них від простроченої суми за весь час прострочення.

Суд відзначає, що нарахуван ня прокуратурою збитків від інфляції та 3% річних у заявлен ий період є правомірним, оскі льки судом встановлено прост рочення виконання відповіда чем грошового зобов' язання по оплаті спожитої електрич ної енергії за Договором у ви значений період.

Враховуючи вищевикладене, судом встановлено, що з відпо відача підлягає стягненню 109,3 3 грн. - збитків від інфляції т а 69,50 грн. - 3% річних.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Але, як вбачається з матеріа лів справи, відповідачем не н адано суду жодних заперечень та доказів на спростування о бставин, викладених у позовн ій заяві.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідн о до вимог ст. 49 Господарськог о процесуального кодексу Ук раїни, підлягають стягненню з відповідача в доход Держав ного бюджету України.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 49, 82 - 85 Гос подарського процесуального кодексу України, Господарсь кий суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги Проку рора м. Кривого Рогу Дніпропе тровської області задовольн ити повністю.

2. Стягнути з Акціонерного т овариства закритого типу «Те хноскарб»в особі філії «Крив орізького заводу промислово ї автоматики»(04073, м. Київ, вул. Си рецька, б. 33, код ЄДРПОУ 22863730) на ко ристь Публічного акціонерно го товариства Енергопостача льна компанія «Дніпрооблене рго»в особі Криворізьких міс ьких електричних мереж (49107, м. Д ніпропетровськ, Бабушкінськ ий р-н. Шосе Запорізьке, б. 22, роз рахунковий рахунок 260325003663 у філ ії Дзержинського відділення № 7806 ВАТ «Ощадбанк»МФО 306072, ЗКПО 00130843; код ЄДРПОУ 23359034) 9 177 (дев' ять тисяч сто сімдесят сім) грн. 90 к оп. - основного боргу.

3. Стягнути з Акціонерного т овариства закритого типу «Те хноскарб»в особі філії «Крив орізького заводу промислово ї автоматики»(04073, м. Київ, вул. Си рецька, б. 33, код ЄДРПОУ 22863730) на ко ристь Публічного акціонерно го товариства Енергопостача льна компанія «Дніпрооблене рго»в особі Криворізьких міс ьких електричних мереж (49107, м. Д ніпропетровськ, Бабушкінськ ий р-н. Шосе Запорізьке, б. 22, роз рахунковий рахунок 26000060431312 у Кри ворізькому філіалі ПАТ КБ «П риватбанк»МФО 305750, ЗКПО 00130843; код ЄДРПОУ 23359034) 359 (триста п' ятдеся т дев' ять) грн. 11 коп. - пені, 109 (сто дев' ять) грн. 33 коп. - збит ків від інфляції, 69 (шістдесят дев' ять) грн. 50 коп. - 3% річних .

4. Стягнути з Акціонерного т овариства закритого типу «Те хноскарб»в особі філії «Крив орізького заводу промислово ї автоматики»(04073, м. Київ, вул. Си рецька, б. 33, код ЄДРПОУ 22863730) в дох од Державного бюджету Україн и 102 (сто дві) грн. 00 коп. - державно го мита, 236 (двісті тридцять шіс ть) грн. 00 коп. - витрат на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу.

5. Після вступу рішення в зак онну силу видати наказ.

6. Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

7. Дане рішення направити до відома Прокуратури м. Києва.

Суддя Т.М. Ващенк о

Повне рішення складен о 15.06.11.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.06.2011
Оприлюднено26.07.2011
Номер документу17222303
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/137

Судовий наказ від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Судовий наказ від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Судовий наказ від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Ухвала від 22.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

Рішення від 16.05.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 23.04.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 19.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Постанова від 30.08.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 21.07.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Рішення від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні