Рішення
від 14.06.2011 по справі 36/437
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 36/437 14.06.11

За позовом Закритого акціонерного то вариства "Фірма "Калина"

до 1) Закритого акціонерного товариства "Cюрприз"

2) Управління оренди та прив атизації комунального майна Дніпровської районної у міс ті Києві ради

3) Комунального підприємств а “Київське міське бюро техн ічної інвентаризації та реєс трації права власності на об ' єкти нерухомого майна”

про визнання права власності на нежилі приміщення як на о кремі об' єкти нерухомого ма йна та реєстрацію права влас ності як окремі одиниці неру хомості

За зустрічним позовом Закритого акціонерного товариства ""Cюрприз"

до 1) Закритого акціонерного товариства "Фірма "Калина",

2) Управління оренди та прив атизації комунального майна Дніпровської районної у міс ті Києві ради,

3) Комунального підприємств а “Київське міське бюро техн ічної інвентаризації та реєс трації права власності на об ' єкти нерухомого майна”

про визнання права власності на нежилі приміщення як окре мі об'єкти нерухомого майна т а реєстрацію права власності як окремі одиниці нерухомос ті

Суддя Трофиме нко Т.Ю.

Представники:

Від позивача ОСОБ А_1 - по дов. №18-2 від 18.02.2010р.

Від відповідача-1 Степан енко Н.М. - директор (протокол №1 від15.12.2010р.).

Від відповідача -2 не з»яви вся

Від відповідача -3 не з»яви вся

На розгляд Господарсько го суду міста Києва передані вимоги Закритого акціонерно го товариства «Фірма «Калина »про:

- визнання права власності на нежитлову групу приміщен ь № 161 загальною площею 313,6 кв.м., я ке розташоване на першому по версі за адресою: м. Київ, прос пект Гагаріна Юрія, будинок № 9 (літ. А), як на окремий об' єкт нерухомості;

- зобов' язання Комунально го підприємства «Київське мі ське бюро технічної інвентар изації та реєстрації права в ласності на об' єкти нерухом ого майна»зареєструвати пра во власності на нежитлову гр упу приміщень № 161 загальною п лощею 313,6 кв.м., яке розташоване на першому поверсі за адресо ю: м. Київ, проспект Гагаріна Ю рія, будинок № 9 (літ. А) за Закри тим акціонерним товариством «Фірма «Калина», як на окреми й об' єкт нерухомості.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 24.11.2010р. поруш ено провадження у справі № 36/437, розгляд справи призначено н а 13.12.2010р.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 13.12.2010р. зустр ічна позовна заява Закритого акціонерного товариства «Сю рприз»до Закритого акціонер ного товариства «Фірма «Кали на», Управління оренди та при ватизації комунального майн а - виконавчого органу Дніпр овської районної у м. Києві ра ди, Комунального підприємств а «Київське міське бюро техн ічної інвентаризації та реє страції права власності на о б' єкти нерухомого майна»пр о:

- визнання права власності н а нежитлову групу приміщень № 165 загальною площею 451,8 кв.м., як е розташоване на першому пов ерсі за адресою: м. Київ, просп ект Гагаріна Юрія, будинок № 9 (літ. А);

- визнання за Закритим акціо нерним товариством «Фірма «К алина»права власності на гру пу приміщень № 161 загальною пл ощею 313,6 кв.м., яке розташоване н а першому поверсі за адресою : м. Київ, проспект Гагаріна Юр ія, будинок № 90 (літ. А);

- зобов' язання Комунально го підприємства «Київське мі ське бюро технічної інвентар изації та реєстрації права в ласності на об' єкти нерухом ого майна»зареєструвати пра во власності на нежитлову гр упу приміщень №165 загальною пл ощею 451,8 кв.м., яке розташоване н а першому поверсі за адресою : м. Київ, проспект Гагаріна Юр ія, будинок № 9 (літ. А) за Закрит им акціонерним товариством « Сюрприз», як на окремий об' є кт нерухомості (окрему одниц ю нерухомості);

- зобов' язання Комунально го підприємства «Київське мі ське бюро технічної інвентар изації та реєстрації права в ласності на об' єкти нерухом ого майна»зареєструвати пра во власності на нежитлову гр упу приміщень № 161 загальною п лощею 313,6 кв.м., яке розташоване на першому поверсі за адресо ю: м. Київ, проспект Гагаріна Ю рія, будинок №9 (літ. А) за Закрит им акціонерним товариством « Фірма «Калина», як на окремий об' єкт нерухомості (окрему одницю нерухомості),

була прийнята до спільного розгляду з первісним позово м.

В судовому засіданні 13.12.2010р. п одано спільне клопотання Зак ритого акціонерного товарис тва «Сюрприз»та Закритого ак ціонерного товариства «Фірм а «Калина»про призначення у справі № 36/437 судової будівельн о-технічної експертизи.

Закрите акціонерне товари ство «Фірма «Калина»є власни ком нежитлового приміщення з агальною площею 277,8 кв.м., розта шованого на першому поверсі п'ятиповерхового житлового б удинку за адресою: м. Київ, пр-т Гагаріна, 9 на підставі Догово ру купівлі-продажу №121/46-КП нежи лого приміщення від 27.06.1996р., пос відченого приватним нотаріу сом Київського міського нота ріального округу ОСОБА_2., зареєстрованого в реєстрі з а № 243 та відповідно до Реєстра ційного посвідчення зареєст рованого Київським міським б юро технічної інвентаризаці ї в реєстровій книзі за № 1160-П в ід 23.08.1996р. Згідно технічного пас порту БТІ площ площа приміще ння складає 313,6 кв.м.

Закрите акціонерне товари ство «Сюрприз»є власником 28/10 0 частини нежилого приміщенн я (нежитлову групу приміщень № 165) загальною площею 451,8 кв.м., як е розташоване на першому пов ерсі за адресою: м. Київ, просп ект Гагаріна Юрія, будинок № 90 (літ. А) на підставі договору к упівлі-продажу частини нежил ого приміщення № 274/45-КП від 31.10.2002 р., посвідченого приватним но таріусом Київського міськог о нотаріального округу ОСО БА_2., зареєстрованого в реєс трі за № 3163 та відповідно до Реє страційного посвідчення зар еєстрованого Київським місь ким бюро технічної інвентари зації в реєстровій книзі за № 1160-П від 17.05.2004р.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 13.12.2010р., відпо відно до ст. 79 Господарського процесуального кодексу Укра їни, зупинено провадження у с праві № 36/437 до до закінчення пр оведення судової експертизи та отримання висновку експе ртизи, призначено судову буд івельно-технічну експертизу , проведення якої доручено То вариству з обмеженою відпові дальністю «ІНДУСТРІЯСЕРВІС БУД».

Через канцелярію суду 30.05.2011 р. від Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНДУСТРІ ЯСЕРВІСБУД»надійшли матері али справи № 36/437 разом з виснов ком судової будівельно-техні чної експертизи № 17/05 від 17.04.2011р.

На підставі ст. 79 Господарс ького процесуального кодекс у України господарський суд поновлює провадження у справ і після усунення обставин, що зумовили його зупинення.

Враховуючи вищевикладене, суд визнав за необхідне поно вити провадження у справі № 36/ 437 та призначити зазначену спр аву до розгляду на 14.06.2011р.

Позивач за первісни м позовом та позивач за зустр ічними позовами просять визн ати право власності на належ ні їм приміщення як на окремі об' єкти нерухомого майна т а зобов' язати Комунальне пі дприємство “Київське міське бюро технічної інвентаризац ії та реєстрації права власн ості на об' єкти нерухомого майна” зареєструвати кожно го права власності як на окре мі одиниці нерухомості.

Позовні вимоги обґрунтов уються наступним. Згідно тех нічних паспортів, виготовлен их Комунальним підприємств ом “Київське міське бюро тех нічної інвентаризації та реє страції права власності на о б' єкти нерухомого майна”, п риміщення, які належать пози вачу за первісним позовом та позивачу за зустрічним позо вом на праві приватної власн ості, є ізольованими, мають ок ремий вихід та вхід та забезп ечені системою комунікацій. Позивач за первісним позовом та позивач за зустрічним поз овом є власниками нежилих пр иміщень на підставі договорі в купівлі-продажу, в яких не за значено частки майна, та нема є жодних відомостей чи засте режень про спільне використа ння майна, що є у співвласност і.

В судове засідання 14.06.201 1р. представники відповідача -2 та 3 не з»явилися. Заяв, клоп отань про відкладення розгл яду справи не надходило.

Відповідач -2 та 3 належн им чином повідомлені про при значення справи до розгляду в засіданні господарського с уду, про час і місце його прове дення, оскільки ухвала суду н аправлялись на адреси відпов ідачів, що зазначені в позовн их заявах. Доказами належ ного повідомлення Відповіда чів 2 та 3 є відмітки на повідом леннях про вручення поштовог о відправлення, які міститьс я в матеріалах справи. Так им чином, судом були вжиті усі належні заходи для повідомл ення відповідачів 2 та 3 про мі сце, дату та час проведення су дового засідання, шляхом над силання поштової кореспонде нції на адресу визначену за м атеріалами справи.

Відповідно до вимог ст . 75 Господарського процесуаль ного Кодексу України, якщо ві дзив на позовну заяву і витре бувані господарським судом д окументи не подано, справу мо же бути розглянуто за наявни ми в ній матеріалами. Проанал ізувавши зібрані по справі д окази, суд дійшов висновку пр о достатність матеріалів спр ави для її розгляду по суті за відсутності представників відповідача 2 та 3 та їх відзив ів на позовну заяву.

Розглянувши матеріал и справи та заслухавши поясн ення представників позивача та відповідача -1, суд

ВСТАНОВИВ:

Закрите акціонерне товар иство "Фірма "Калина" є власник ом нежитлового приміщення за гальною площею 277,8 м. кв., розташ ованого на першому поверсі п 'ятиповерхового житлового бу динку за адресою: м. Київ, пр-т Г агаріна, 9 на підставі Договор у купівлі-продажу нежилого п риміщення від 27.06.1996 р., посвідче ного приватним нотаріусом Ки ївського міського нотаріаль ного округу ОСОБА_2., зареє строваного в реєстрі за №243, за реєстрованого Дніпровською Райрадою народних депутатів №121-46-КП від 27.06.1996, та відповідно д о Реєстраційного посвідченн я зареєстрованого Київським міським бюро технічної інве нтаризації в реєстровій книз і за № 1160-П від 23.08.1996. Згідно уточне ння лінійних розмірів та пло щ площа приміщення складає 313, 6 кв. м. На підставі технічної д окументації, виготовленої Ко мунальним підприємством “Ки ївське міське бюро технічної інвентаризації та реєстраці ї права власності на об' єкт и нерухомого майна”, площа пр иміщення складає 313,6 кв.м., оскі льки при оформленні договор ів купівлі-продажу поточна і нвентаризація не проводилас ь .

Закрите акціонерне т овариство "Сюрприз" є власник ом нежилого приміщення загал ьною площею 451,8 м. кв., розташова ного за адресою: м. Київ, пр-т Га гаріна, 9, на підставі Договору купівлі-продажу нежилого пр иміщення від 31.10.2002р., посвідчено го приватним нотаріусом Київ ського міського нотаріально го округу ОСОБА_2., зареєст рованого в реєстрі за №5673, та ві дповідно до Реєстраційного п освідчення, зареєстрованого Київським міським бюро техн ічної інвентаризації в реєст ровій книзі за № 1160-П від 15.11.2002р. та договору купівлі - продажу нежилого приміщення від 09.04.2004 р., посвідченого приватним но таріусом Київського міськог о нотаріального округу ОСО БА_3.., зареєстрованого в реєс трі за №3163, та відповідно до Реє страційного посвідчення, зар еєстрованого Київським місь ким бюро технічної інвентари зації в реєстровій книзі за № 1160-П від 17.05.2004р.

Під час розгляду справи су дом встановлено, що Закрите а кціонерне товариство "Фірма "Калина" та Закрите акціонерн е товариство «Сюрприз»повн істю виконали свої зобов' яз ання за відповідними договор ами купівлі-продажу, у зв' яз ку з чим було оформлено та зар еєстровано право власності о станніх на об' єкти нерухомо сті.

Відповідно до матеріалів справи нерухоме майно, яким є нежилі приміщення ( в літ. А), що знаходяться за адресою: м. Киї в, пр-т Гагаріна Юрія буд. 9, заре єстровано в Київському міськ ому бюро технічної інвентари зації в реєстровій книзі під реєстровим № 1160-П за:

- Закритим акціонерним тов ариством "Фірма "Калина" - 18/100 від нежилих приміщень в будинку площею 1 576,1 кв.м.;

- Закритим акціонерним това риством «Сюрприз»- 28/100 від нежи лих приміщень в будинку площ ею 1 576,1 кв.м.;

- Управлінням оренди та прив атизації комунального майна у Дніпровському районі м. Киє ва - 42/100 від нежилих приміщень в будинку площею 1 576,1 кв.м.

- ОСОБА_4. , ОСОБА_6 та ОСОБА_5 окремий об' єкт нер ухомого майна - 12/100

Зі змісту договорів господарським судом встанов лено, що об' єктами договорі в купівлі-продажу є приміщен ня, а не частка в праві спільно ї часткової власності на при міщення, а тому запис про те, щ о передані приміщення склада ють 18/100, 28/100, 42/100, 12/100 від нежилих прим іщень, тобто в частинах, є техн ічними даними, що не можуть ві дображати правового режиму м айна, однак в той же час можуть створити перешкоди в реаліз ації власниками їх прав щодо належних їм об' єктів нерух омості.

Згідно з висновком № 17/05 суд ової будівельно-технічної ек спертизи, складеним 17.04.2011 Товар иством з обмеженою відповіда льністю «ІНДУСТРІЯСЕРВІСБУ Д», виділ в натурі нежилих при міщень першого поверху, зага льною площею 765,4 кв.м, розташова них в будинку № 9 по пр-ту Гагар іна у Дніпровському районі м іста Києва, на окремі об' єкт и права власності (на окремі і ндивідуально визначені об' єкти нерухомого майна) у спів відношенні:

- 18/100 частини будівлі, що скл адається з групи нежилих при міщень розташованих на першо му поверсі (пл. 313,6 кв.м.) згідно Д оговору купівлі-продажу №121/46-К П від 27.06.1996 належить на праві вл асності юридичній особі ЗАТ Фірма «Калина»";

- 28/100 частини будівлі, що склад ається з нежилих приміщень р озташованих на першому повер сі, загальною площею 451,8 кв.м. та згідно Договорів купівлі-пр одажу №274/45-КП від 31.10.2002р. та №299/4 5-КП від 09.04.2004р. належать на праві власності ЗАТ «Сюрприз»;

враховуючи правове стано вище зазначених частин нежил ого будинку (знаходяться у вл асності), технічний стан і заб езпеченість необхідними сис темами інженерного обладнан ня, функціональне (цільове) ви користання та фактичну відок ремленість, незалежність та непов' язаність з господарс ькою діяльністю власників ць ого будинку між собою, техніч но можливий.

Нерозподілена част ка, яка складає 42/100 від нежилих приміщень будинку пл.1 576,1 кв.м. , а саме приміщення, як належат ь Управлінню оренди та прива тизації комунального майна, виконавчого орган Дніпровсь кої районної у м. Києві ради, я кі розташовані на першому по версі, є відокремленими від в ище перерахованих приміщень і не мають впливу на їх поділ та належну експлуатацію.

Суд, дослідивши Виснов ок № 17/05 від 17.04.2011р. судової будів ельно-технічної експертизи у справі № 36/437, виконаний експер том Товариства з обмеженою в ідповідальністю «ІНДУСТРІЯ СЕРВІСБУД»вважає його узгод женим між дослідницькою част иною та підсумковим висновко м експертизи, узгодженим з ін шими доказами, що містяться в матеріалах справи та визнає його повним і обґрунтованим .

Відповідно до ст. 2 Закону У країни "Про державну реєстра цію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" об'єкт н ерухомого майна (нерухоме ма йно, нерухомість) - земельні ді лянки, а також об'єкти, розташо вані на земельній ділянці (бу дівля, споруда тощо), переміще ння яких є неможливим без їх з нецінення та зміни їх призна чення.

Згідно з ч. 1 ст. 181 Цивільного к одексу України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухо мість) належать земельні діл янки, а також об'єкти, розташов ані на земельній ділянці, пер еміщення яких є неможливим б ез їх знецінення та зміни їх п ризначення.

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію речових прав на нерухоме м айно та їх обмежень" об'єкт нер ухомого майна (нерухоме майн о, нерухомість) - земельні діля нки, а також об'єкти, розташова ні на земельній ділянці (буді вля, споруда тощо), переміщенн я яких є неможливим без їх зне цінення та зміни їх призначе ння.

Згідно з п. 2 Національного с тандарту № 2 “Оцінка нерухомо го майна”, затвердженого Пос тановою Кабінету Міністрів У країни від 28.10.2004 № 1442 приміщення визначається як частина внут рішнього об'єму будівлі, обме жена будівельними елементам и, з можливістю входу і виходу .

Як свідчать матеріали спра ви, належні Закритому акціон ерному товариству "Сюрприз", З акритому акціонерному товар иству "Фірма "Калина" нежилі пр иміщення є ізольованими та в ідділеними, мають окремий вх ід та вихід, що підтверджуєть ся технічними паспортами.

Крім того, при укладенні дог оворів купівлі-продажу, а так ож протягом всього часу післ я їх укладення, будь-яких запе речень чи вимог щодо відчужу ваних приміщень не було заяв лено.

Положення договорів не міс тять жодних застережень про режим спільної часткової вла сності приміщень, що придбав ались за договорами.

У відповідності до ч. 2 ст. 15 Ци вільного кодексу України, ко жна особа має право на захист свого інтересу, який не супер ечить загальним засадам циві льного законодавства.

Згідно зі ст. 392 Цивільного ко дексу України власник майна може пред' явити позов про в изнання його права власності , якщо це право оспорюється аб о не визнається іншою особою .

Згідно Конституції України право власності є не порушним, кожен власник має п раво на власний розсуд розпо ряджатись власним майном, як що це не шкодить іншим інтере сам.

Згідно зі ст. 1 Господарсь кого процесуального кодексу України підприємства, устан ови, організації, інші юридич ні особи (у тому числі іноземн і), громадяни, здійснюють під приємницьку діяльність без с творення юридичної особи, і в установленому порядку набу ли статусу суб' єкта підприє мницької діяльності (далі - підприємства та організації ), мають право звертатися до го сподарського суду згідно з в становленою підвідомчістю г осподарських справ за захист ом своїх порушених або оспор юваних прав і охоронюваних з аконом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Код ексом заходів, спрямованих н а запобігання правопорушенн ям.

Відповідно до ст.33 Господа рського процесуального коде ксу України, кожна сторона по винна довести ті обставини, н а які вона посилається як на п ідставу своїх вимог і запере чень.

Позивачем за первісним поз овом, позивачем за зустрічни м позовом виконано обов' язо к щодо доказування та обґрун товано наявність обставин, н а які вони посилаються як на п ідставу своїх вимог та запер ечень у даній справі.

Управління оренди та прива тизації комунального майна Д ніпровської районної у місті Києві ради та Комунальне під приємство “Київське міське б юро технічної інвентаризаці ї та реєстрації права власно сті на об' єкти нерухомого м айна” відзиву, пояснень та до казів на спростування обстав ин, повідомлених позивачем з а первісним позовом та позив ачами за зустрічними позовам и, суду не надали.

Враховуючи вищевикладен е, суд вважає позовні вимоги З акритого акціонерного товар иства "Cюрприз" в частині визна ння права власності на нежит лову групу приміщень № 165 зага льною площею 451,8 кв.м., яке розта шоване на першому поверсі за адресою: м. Київ, проспект Гаг аріна Юрія, будинок № 9 (літ. А);

- визнання за Закритим акціо нерним товариством «Фірма «К алина»права власності на гру пу приміщень № 161 загальною пл ощею 313,6 кв.м., яке розташоване н а першому поверсі за адресою : м. Київ, проспект Гагаріна Юр ія, будинок № 90 (літ. А);

та позовні вимоги Зак ритого акціонерного товарис тва "Фірма "Калина" в частині визнання права власності на нежитлову групу приміщень № 161 загальною площею 313,6 кв.м., яке розташоване на першому пове рсі за адресою: м. Київ, проспе кт Гагаріна Юрія, будинок № 9 (л іт. А), як на окремий об' єкт не рухомості обґрунтованими та такими, що підлягають задово ленню.

Провадження у справі в частині позовних вимог Закр итого акціонерного товарист ва "Фірма "Калина" про зобов' язання Комунального підприє мства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об' єкти нерухомого майна »зареєструвати право власно сті на нежитлову групу примі щень № 161 загальною площею 313,6 кв .м., яке розташоване на першому поверсі за адресою: м. Київ, пр оспект Гагаріна Юрія, будино к № 9 (літ. А) за Закритим акціоне рним товариством «Фірма «Кал ина», як на окремий об' єкт не рухомості та Закритого акці онерного товариства "Cюрприз " про зобов' язання Комуналь ного підприємства «Київське міське бюро технічної інвен таризації та реєстрації прав а власності на об' єкти неру хомого майна»зареєструвати право власності на нежитлов у групу приміщень №165 загально ю площею 451,8 кв.м., яке розташова не на першому поверсі за адре сою: м. Київ, проспект Гагаріна Юрія, будинок № 9 (літ. А) за Закр итим акціонерним товариство м «Сюрприз», як на окремий об' єкт нерухомості (окрему одни цю нерухомості) підлягпає пр ипиненню на підставі п.1.ч. 1 ст. 80 Господарського процессуал ьного кодексу України з огол яду на наступне:

Відповідно до ст. 12 Господа рського процесуального коде ксу України господарським су дам підвідомчі, зокрема, спра ви у спорах, що виникають при у кладенні, зміні, розірванні і виконанні господарських дог оворів, у тому числі щодо прив атизації майна, та з інших пит ань, крім спорів, що виникають із публічно-правових віднос ин та віднесені до компетенц ії адміністративних судів.

Кодекс адміністративного судочинства України, згідно з ст. 1 Кодексу адміністративн ого судочинства України, виз начає повноваження адмініст ративних судів щодо розгляду справ адміністративної юрис дикції, порядок звернення до адміністративних судів і по рядок здійснення адміністра тивного судочинства.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 17 Кодексу ад міністративного судочинств а України спори фізичних чи ю ридичних осіб з суб'єктом вла дних повноважень щодо оскарж ення його рішень, дій чи безді яльності віднесено до компет енції адміністративних суді в.

Справа адміністративної ю рисдикції, відповідно до п. 1 ч . 1 ст. 3 Кодексу адміністративн ого судочинства України, це п ереданий на вирішення адміні стративного суду публічно-пр авовий спір, у якому хоча б одн ією із сторін є орган виконав чої влади, орган місцевого са моврядування, їхня посадова чи службова особа або інший с уб' єкт, який здійснює владн і управлінські функції на ос нові законодавства, в тому чи слі на виконання делегованих повноважень.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 3 Коде ксу адміністративного судоч инства України суб»єктом вла дних повноважень є орган дер жавної влади, орган місцевог о самоврядування, їхня посад ова чи службова особа або інш ий суб'єкт, який здійснює влад ні управлінські функції на о снові законодавства, в тому ч ислі на виконання делеговани х повноважень.

Стаття 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх о бмежень»визначає, що державн а реєстрація речових прав на нерухоме майно їх обмежень - о фіційне визнання і підтвердж ення державою фактів виникне ння, переходу або припинення речових прав на нерухоме май но та їх обмежень, що супровод жується внесенням даних до Д ержавного реєстру речових пр ав на нерухоме майно та їх обм ежень.

Відповідно до ст. 3 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію речових прав на нерухоме м айно та їх обмежень»державна реєстрація прав є публічною та здійснюється місцевим ор ганом державної влади.

Пунктом 5 прикінцевих полож ень Закону України «Про держ авну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмеж ень»передбачено, що до створ ення єдиної системи органів реєстрації прав, а також до фо рмування Державного реєстру прав у складі державного зем ельного кадастру реєстрація об'єктів нерухомості провод иться комунальними підприєм ствами бюро технічної інвент аризації.

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідачу - Комунальному підприємству «Київське міське бюро техніч ної інвентаризації та реєстр ації права власності на об' єкти нерухомого майна», деле говані владні управлінські ф ункції, а відносини з приводу державної реєстрації права власності є публічно-правови ми, отже, вимоги про зобов'язан ня здійснити державну реєстр ацію права власності повинні розглядатись відповідно до положень Кодексу адміністра тивного судочинства України .

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 80 Госп одарського процесуального к одексу України господарськи й суд припиняє провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в господарських с удах України.

Відповідно до ста тті 49 Господарського процесу ального кодексу України в ра зі задоволення позову судові витрати підлягають стягненн ю з відповідача на користь по зивача, але, оскільки позивач ем за первісним позовом та по зивачами за зустрічними позо вами таких вимог не заявлено , тому зазначені витрати покл адаються на позивачів.

В судовому засіданні п редставниками позивача за пе рвісним позовом та представн иком позивача за зустрічним позовом надані належним чин ом засвідчені копії Статутни х документів, відповідно до я ких Закрите акціонерне това риство «Фірма «Калина»перет ворене у Товариство з обмеже ною відповідальністю «ФІРМА «КАЛИНА.», а Закрите акціоне рне товариство «СЮРПРИЗ»у То вариство з обмеженою відпові дальністю «СЮРПРИЗ.».

На підставі викладено го, керуючись ст.ст. 32, 33, 43, 44, 49, 75, п.1.ч .1 ст.80, ст. ст. 82-85 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, Господарський суд міста К иєва -

В И Р І Ш И В :

Первісний позов задовол ьнити частково.

Визнати за Товариство м з обмеженою відповідальніс тю «ФІРМА «КАЛИНА.»(02105, м. Київ, в ул. Гагаріна, 9, ідентифікаційн ий код 16470328) права власності на н ежитлову групу приміщень № 161 загальною площею 313,6 кв.м., яке р озташоване на першому поверс і за адресою: м. Київ, проспект Гагаріна Юрія, будинок № 9 (літ . А), як на окремий об' єкт неру хомості.

В іншій частині позовни х вимог провадження у справі припинити.

Зустрічний позов задовол ьнити частково.

Визнати за Товарист вом з обмеженою відповідальн істю «СЮРПРИЗ.»(02105, м. Київ, вул. Гагаріна, 9, ідентифікаційний код21492450) право власності на неж итлову групу приміщень № 165 за гальною площею 451,8 кв.м., яке роз ташоване на першому поверсі за адресою: м. Київ, проспект Г агаріна Юрія, будинок № 9 (літ. А ), як на окремий об' єкт нерухо мості.

В іншій частині позовних в имог провадження у справі пр ипинити.

Суддя Трофименко Т .Ю.

Повний текст рішення

складено 15.06.2011р.

Дата ухвалення рішення14.06.2011
Оприлюднено25.07.2011
Номер документу17222400
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності на нежилі приміщення як окре мі об'єкти нерухомого майна т а реєстрацію права власності як окремі одиниці нерухомос ті

Судовий реєстр по справі —36/437

Рішення від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Рішення від 16.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Постанова від 05.12.2006

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Розваляєва Т.С.

Рішення від 13.09.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Постанова від 27.02.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Ухвала від 31.01.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Рішення від 22.08.2006

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні