Рішення
від 12.07.2011 по справі 5021/996/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКО Ї ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

12.07.11 Справа № 5021/996/2011.

Господарський суд Сумськ ої області, у складі судді Зай цевої І.В. при секретарі судо вого засідання Дябелко Т.М. р озглянувши матеріали справи №5021/996/2011

за позовом: фізичної о соби-підприємця ОСОБА_1, м . Ромни

до відповідача: вироб ничо-торгівельного колектив ного підприємства «Роменськ ий меблевий комбінат», м. Ромн и

треті особи: 1) Управлін ня держкомзему у місті Ромни Сумської області,

м. Ромни;

2) Роменська міська рад а, м. Ромни

про визнання відсутності п рава користування земельною ділянкою

представники сторін:

від позивача: ОСОБА_ 1, ОСОБА_2

від відповідача: не з' явився

від третіх осіб: 1) не з'явивс я;

2) не з' явився

Суть спору: позивач просить визнати відсутність у вироб ничо-торгівельного колекти вного підприємства «Роменсь кий меблевий комбінат» права користування земельною діл янкою за адресою: АДРЕСА_2 , на підставі державного акту на право постійного користу вання земельною ділянкою ві д 15.06.2011р., а також стягнути з відп овідача судові витрати пов' язані з розглядом справи. У су довому засіданні від 06.06.2011р. по зивач подав заяву про збільш ення позовних вимог в якій пр осить: 1) визнати відсутність у виробничо-торгівельного ко лективного підприємства «Ро менський меблевий комбінат» права користування земельн ою ділянкою за адресою: АДР ЕСА_2, на підставі державног о акту на право постійного ко ристування земельною ділян кою від 15.06.1998р., 2)визнати недійс ним державний акт на право по стійного користування земел ьною ділянкою від 15.06.1998р. видани й відповідачеві.

Відповідач проти позову за перечує, зазначаючи, зокрема , що позовні вимоги про визна ння недійсним акту на право п остійного користування земе льною ділянкою не підвідомчі господарським судам, а право на звернення до суду з позово м про припинення права корис тування земельною ділянкою з підстав, визначених законом , належить органам державної влади та місцевого самовряд ування, права та охоронювані законом інтереси яких поруш ені.

Третя особа - Управління де ржкомзему у м. Ромни в судове з асідання не з'явилися, про при чини неявки суд не повідомил и.

Третя особа - Роменська мі ська рада в судове засідання не з' явилась, проте 08.07.2011 року направила до суду факсом пис ьмові пояснення на позовну з аяву.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення по зивача та його представника, дослідивши та оцінивши наяв ні в справі докази, суд встан овив наступне.

30.10.2008 року позивач звернувся до Роменського міського голо ви з проханням продати земел ьну ділянку по АДРЕСА_3.

Рішенням Роменської міськ ої ради від 27.11.2008 року земельну ділянку по АДРЕСА_3 включе но до переліку земель, які під лягають продажу, покупцем ці єї земельної ділянки визначе но позивача.

Відповідно до вимог ст. 128 ЗК України, рішення про продаж з емельної ділянки приймаєтьс я місцевою радою, після затве рдження експертної оцінки зе мельної ділянки.

Однак рішення про затвердж ення експертної оцінки земел ьної ділянки Роменською міс ькою радою не приймається, у зв'язку із запереченнями в ідповідача проти продажу поз ивачу вказаної вище земельно ї ділянки, які обґрунтовують ся необхідністю узгодження з ним меж земельної ділянки, як користувачем сусідньої земе льної ділянки.

При цьому позивач зазначає , що державний акт на право пос тійного користування земель ною ділянкою від 15.06.1998р., яким ві дповідачу надано у користува ння земельну ділянку за адре сою АДРЕСА_2, не відповіда є дійсності, а тому відповіда ч втратив право користування вказаною земельною ділянкою на підставі цього акту.

Так, відповідно до ст. 126 ЗК Ук раїни, використання земельни х ділянок допускається на пі дставі державного акту на пр аво власності на земельну ді лянку, державного акту на пра во постійного користування з емельною ділянку, договору о ренди земельної ділянки. Ст. 12 5 ЗК України встановлено, що пр аво постійного користування земельною ділянкою виникає з моменту державної реєстрац ії такого права.

Згідно позиції Державного комітету України із земельн их ресурсів викладеної в лис ті № 14-17-6/5263 від 22.05.2008р., використанн я земельних ділянок без дотр имання вимог ст. 125, 126 ЗК України , забороняється. Тобто, право в ласника (землекористувача) н а земельну ділянку має бути п освідчене відповідним право встановлюючим документом, як ий зареєстровано в установле ному законом порядку.

Відповідно до вимог Постан ови КМУ № 449 від 02.04.2002 р. «Про затве рдження форм державного акта на право власності на земель ну ділянку та державного акт а на право постійного корист ування земельною ділянкою», в державному акті на право по стійного користування земел ьною ділянкою зазначаються м ежі земельної ділянки та їх о пис. Складання державного ак та, згідно п. 1.12. Інструкції про порядок складання, видачі, ре єстрації і зберігання держав них актів на право приватної власності на землю, право кол ективної власності на землю, право власності на землю і пр аво постійного користування землею, договорів на право ти мчасового користування земл ею ( в тому числі на умовах оре нди) та договорів оренди земл і затвердженої Наказом Держа вного комітету України по зе мельним ресурсам № 43 від 04.05.1999 р., проводиться після перенесен ня в натуру (на місцевість) меж земельної ділянки та закріп лення їх довгостроковими меж овими знаками.

Відповідно до вимог ст. ст. 2, 20 Закону України «Про землеус трій» у разі зміни меж земель ної ділянки в обов'язковому п орядку мають бути проведені роботи з землеустрою щодо вс тановлення нових межових зна ків. Після чого мають бути зам інені правовстановлюючі док ументи на земельну ділянку в яких відображаються змінені межі земельної ділянки.

Про необхідність проведен ня робіт із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки у випадку їх зміни за значається також і в листах в ідділу Держкомзему у Роменсь кому районі Сумської області № 21 від 22.07.2010 р. та листах управлі ння Держкомзему у м. Ромни Сум ської області № 1566/01-20 від 17.08.2010 р. т а № 145/01-20 від 23.02.2011 р.

Так, із земельної ділянки на даної у користування відпові дачу, виділено у користуванн я ТОВ «Кондор» земельну діля нку площею 0,0430 га за адресою АДРЕСА_2.

На думку позивача, у зв'язку зі зміною меж земельних діля нок, наданих відповідачу у ко ристування, його державний а кт на право постійного корис тування земельною ділянкою в ід 15.06.1998 р. є недійсним, а тому від повідач втратив право корист уватися земельною ділянкою з а адресою АДРЕСА_2 на підс таві цього акту.

Позивач пояснює, що, не маюч и належним чином оформленого права користування сусідньо ю земельною ділянкою відпові дач чинить позивачу перешкод и у придбанні ним земельної д ілянки на якій розташована й ого власність.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 ЗК Укра їни, власник земельної ділян ки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, н авіть якщо ці порушення не по в'язані з позбавленням права володіння земельною ділянко ю, і відшкодування завданих з битків. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельн і ділянки здійснюється, зокр ема, у спосіб визначений зако ном.

Відповідно до ст. 20 Господар ського кодексу України права та законні інтереси суб'єкті в господарювання захищаютьс я шляхом визнання наявності або відсутності прав.

Суд частково погоджується з позицією позивача, виходяч и із наступного.

Відповідно до ст. 20 ЗУ «Про зе млеустрій» землеустрій пров адиться в обов' язковому пор ядку на землях усіх категорі й незалежно від форми власно сті в разі встановлення та зм іни меж об' єктів землеустро ю, надання, вилучення, (викупу) , відчуження земельних ділян ок, організації нових і впоря дкування існуючих об'єктів з емлеустрою тощо. Заходи, пере дбачені затвердженою в устан овленому порядку документац ією із землеустрою, є обов'язк овими для виконання органами державної впади та органами місцевого самоврядування, в ласниками землі, землекорист увачами, у тому числі і оренда рями.

Відповідно до от. 125 Земельно го кодексу України право вла сності на земельну ділянку, а також право постійного кори стування та право оренди зем ельної ділянки виникають з м оменту державної реєстрації цих прав. Пунктами 3,4 статті 126 З емельного кодексу України вс тановлено, що право постійно ю користування земельною діл янкою посвідчується державн им актом на право постійного користування, форма якого за тверджується Кабінетом Міні стрів України.

Відповідно до вимог Постан ови Кабінету Міністрів Украї ни №449 від 02.04.2002 року «Про затверд ження форм державного акта н а право власності на земельн у ділянку та державного акта на право постійного користу вання земельною ділянкою» в державному акті на право пос тійного користування земель ною ділянкою мають бути зазн ачені межі земельної ділянки та їх опис.

Відповідно до п. 1.12 Інструкці ї про порядок складання, вида чі, реєстрації і зберігання д ержавних актів на право прив атної власності на землю, пра во колективної власності на землю, право власності на зем лю і право постійного корист ування землею, договорів на п раво тимчасового користуван ня землею (в тому числі і на ум овах оренди) та договорів оре нди землі, затвердженої нака зом Державного комітету Укра їни по земельним ресурсам № 43 від 04.05.1999 року складання держав ного акта па право власності на земельну ділянку або прав о постійного користування зе мельною ділянкою при передач і або наданні земельних діля нок громадянам, підприємства м, установам, організаціям та об'єднанням громадян всіх ви дів проводиться після перене сений в натуру (на місцевість ) меж земельної ділянки та зак ріплення їх довгостроковими межовими знаками встановлен ого зразка за затвердженим в установленому порядку проек том відведення цієї ділянки.

Виробничо-торгівельне кол ективне підприємство «Ромен ський меблевий комбінат» вик ористовує земельну ділянку п лощею 2,323 га за адресою: АДРЕС А_2 відповідно до Державног о акту на право постійного ко ристування землею від 15 червн я 1996 року, серія СМ 00023, який заре єстровано в книзі записів де ржавних актів на право пості йного користування землею з а № 23, цільове призначення зем ельної ділянки: «для розміще ння і експлуатації основних, підсобних та допоміжних буд івель і споруд в межах катего рії земель промисловості».

Рішенням виконавчого комі тету Роменської міської ради від 24.01.2001 № 422 затверджено проект відведення земельної ділянк и ТОВ «Кондор» із земель ВТКП «Ромейський меблевий комбін ат» площею 0,0430 га. Дана земельн а ділянка знаходиться в кори стуванні ТОВ «Кондор» для зд ійснення комерційної діяльн ості па підставі договору ор енди. Відповідно до листа упр авління держкомзему у місті Ромни Сумської області від 17.0 8.2010 за № 1566\01-20 інвентаризація зем ель ВТКП «Роменський меблев ий комбінат» після затвердже ння проекту відведення земел ьної ділянки 'ГОВ «Кондор» не проводилась.

Таким чином, межі земельної ділянки, якою користується В ТКП «Роменський меблевий ком бінат» на підставі Державног о акту на право постійного ко ристування землею змінились , але нова технічна документа ція на зазначену земельну ді лянку ВТКП «Роменський мебле вий комбінат» не виготовлена .

Отже, вимоги позивача щодо в изнання відсутності права у Виробничо-торгівельного кол ективного підприємства «Ром енський меблевий комбінат» користування земельною діля нкою за адресою АДРЕСА_2, п лощею 0,0430 га підлягає задоволе нню.

Разом з тим, Пленум Вищого г осподарського суду України в постанові № 6 від 17.05.2011 року «Про деякі питання практики розг ляду справ у спорах, що виника ють із земельних відносин» з азначив, що за відсутності рі шення органу виконавчої вла ди або місцевого самоврядува ння про надання земельної ді лянки у власність або в корис тування юридична особа або ф ізична особа не має права вик ористовувати земельну ділян ку державної або комунальної форми власності. У спорах, пов ' язаних з правом власності або постійного користуванн я земельними ділянками, неді йсними можуть визнаватися як зазначенні рішення, на підст аві яких видано відповідні державні акти, так і самі акти про право власності чи пості йного користування.

Отже, визнання недійсним ак ту про право власності чи пос тійного користування пов' я зано безпосередньо з визнанн ям недійсним і відповідного рішення органу місцевого сам оврядування.

Тому вимоги в цій частині за доволенню не підлягають.

Згідно ст. ст. 44, 49 Господарськ ого процесуального кодексу У країни державне мито та витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су покладаються на відповіда ча пропорційно задоволеним п озовним вимогам.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господар ського процесуального кодек су України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити ч астково.

2. Визнати відсутність права у Виробничо-торгівель ного колективного підприємс тва «Роменський меблевий ком бінат» (42000, м. Ромни, 1-й пров. Своб оди, 10 і.к. 00275079) користування земе льною ділянкою площею 0,0430 га. з а адресою АДРЕСА_2,

3. Стягнути з Виробничо -торгівельного колективного підприємства «Роменський ме блевий комбінат» (42000, м. Ромни, 1- й пров. Свободи, 10 і.к. 00275079) на кори сть фізичної особи-підприємц я ОСОБА_1 (42000, АДРЕСА_1 і.к . НОМЕР_1) 85 грн. державного м ита, 118 грн. витрат на інформаці йно - технічне забезпечення судового процесу.

4. В іншій частині позов у - відмовити.

5. Видати накази після н абрання рішенням законної си ли.

СУДДЯ І.В.ЗАЙЦЕВА

В судовому засіданні оголо шено вступну та резолютивну частину.

Повний текст рішення підпи сано 14.07.2011 року.

Дата ухвалення рішення12.07.2011
Оприлюднено10.08.2011
Номер документу17478614
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5021/996/2011

Ухвала від 05.10.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шепітько І.І.

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шепітько І.І.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шепітько І.І.

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шепітько І.І.

Постанова від 27.12.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Цвігун В. Л.

Ухвала від 15.12.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Цвігун В. Л.

Постанова від 10.10.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шепітько І.І.

Рішення від 12.07.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

Ухвала від 06.07.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

Ухвала від 22.06.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні