Рішення
від 31.08.2011 по справі 36/264
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 36/264 31.08.11

За позовом Ком унального підприємства «Киї втранспарксервіс»

До Товариства з об меженою відповідальністю «Х імкомплект»

Про стягнення 46 602,00 грн.

Суддя Трофименко Т.Ю.

Представники:

Від позивача ОСОБА _1 - по дов. №5 від 23.03.2011р.

Від відповідача не з' явився

В засіданні приймали участ ь

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарсь кого суду міста Києва переда ні позовні вимоги Комунально го підприємства «Київтрансп арксервіс»про стягнення з То вариства з обмеженою відпові дальністю «Хімкомплект» 46 602,00 грн. основного боргу, у зв' язку з неналежним викона нням умов договору №7-Н від 01.08.200 8р. про надання фіксованих міс ць для паркування.

Ухвалою Господарського с уду міста Києва від 02.08.2011р. пору шено провадження у справі № 36/ 264, розгляд справи призначено на 31.08.2011р.

Представник позивача позо вні вимоги в судовому засіда нні подав заяву про зменшен ня розміру позовних, відпові дно до якої просить стягнути з відповідача 18 348,00 грн. основн ого боргу.

Представник відповідача в судове засідання 31.08.2011р. не з' явився, письмовий відзив на п озов не надав, вимог суду, викл адених в ухвалі суду від 02.08.2011р. , не виконав.

Відповідач належним чином повідомлений про призначенн я справи до розгляду в засіда нні господарського суду, про час і місце його проведення, оскільки ухвала суду про пор ушення провадження у справі направлялась на адресу відпо відача, що зазначена в позовн ій заяві та Витягу з Єдиного д ержавного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підп риємців. Ухвалу суду відпові дач отримав 05.08.2011р. Таким чином, судом були вжиті усі належні заходи для повідомлення від повідача про місце, дату та ча с проведення судового засіда ння, шляхом надсилання пошто вої кореспонденції на адресу визначену за матеріалами сп рави. Заяв, клопотань від відп овідача на адресу суду не над ходило.

Відповідно до вимог ст . 75 Господарського процесуаль ного Кодексу України, якщо ві дзив на позовну заяву і витре бувані господарським судом д окументи не подано, справу мо же бути розглянуто за наявни ми в ній матеріалами. Проанал ізувавши зібрані по справі д окази, суд дійшов висновку пр о достатність матеріалів спр ави для її розгляду по суті за відсутності представника ві дповідача та його відзиву на позовну заяву.

Розглянувши подані матер іали справи, заслухавши пояс нення представника позивача Господарський суд міста Киє ва -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 509 Цив ільного кодексу України зобо в' язанням є правовідношенн я, в якому одна сторона (боржни к) зобов'язана вчинити на кори сть другої сторони (кредитор а) певну дію (передати майно, в иконати роботу, надати послу гу, сплатити гроші тощо) або ут риматися від певної дії, а кре дитор має право вимагати від боржника виконання його обо в' язку. Зобов' язання виник ають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 Циві льного кодексу України догов ір - є підставою виникнення ци вільних прав та обов' язків. Цивільні права і обов' язки виникають як з передбачених законом договорів, так і з дог оворів, не передбачених зако ном, але таких, що йому не супе речать.

Договір - це категорі я цивільного права, яка визна чається як домовленість двох або більше сторін, спрямован а на встановлення, зміну або п рипинення цивільних прав та обов' язків. До зобов' язань , що виникають з договорів, зас тосовуються загальні положе ння про зобов'язання, якщо інш е не випливає із закону або са мого договору. Як і будь-який п равочин, він є вольовим актом , оскільки виражає спільну во лю сторін, що втілюється у дог оворі. Змістом договору є, вла сне, ті умови, на яких сторони погоджуються виконувати дог овір, і вони мають дотримуват ися взятих на себе зобов' яз ань.

01.08.2008 р. між комунальним підп риємством “Київтранспарксе рвіс” (далі позивач) та Товари ством з обмеженою відповідал ьністю «Хімкомплект»(далі ві дповідач) було укладено дого вір № 7-Н (далі - Договір).

Відповідно до п. 1.1 Договору п озивач надає відповідачу пра во на експлуатацію 20 (двадцяти ) фіксованих місць для паркув ання автотранспортних засоб ів за адресою: Деснянський ра йон, м. Київ, вул. Бальзака, біля а/с №2) (далі - об' єкт).

В подальшому між сторонами укладались доадтколві угоди до вищевказаного договору, в ідповідно до яких змінбвадас ь кількість паркувальних міс ць до 220, а потім до 138 місць.

Пунктом 3.1 Договору сторони погодили, що плата за 1(один) ав томобіль складає 6,00 грн.

Пунктом 3.4 Договору в изначено, що плата здійснюєт ься відповідачем не пізніше 5-го числа місяця наступного за звітним.

Відповідач проводив опла ту за надані послуги нерегул ярно, внаслідок чого утворил ась заборгованість у розмірі 18 348,00 грн.

Станом на день розгляду спр ави заборгованість в розмірі 18 348,00 грн. відповідачем не спла чена.

Статтями 11, 509 Цивільного код ексу України передбачено, що договір є підставою виникне ння цивільних прав і обов'язк ів (зобов'язань), які мають вик онуватися належним чином і в установлений строк відповід но до вказівок закону, догово ру.

Згідно з приписами статей 52 6 Цивільного кодексу України та 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарюва ння та інші учасники господа рських відносин повинні вико нувати господарські зобов' язання належним чином відпов ідно до закону, інших правови х актів, договору, а за відсутн ості конкретних вимог щодо в иконання зобов' язання - від повідно до вимог, що у певних у мовах звичайно ставляться. К ожна сторона повинна вжити у сіх заходів, необхідних для н алежного виконання нею зобов 'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпече ння загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'яз ань є підставою для застосув ання господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, і ншими законами або договором .

Одностороння відмова від з обов' язання або односторон ня зміна його умов не допуска ється, що передбачено ст. 525 Цив ільного кодексу України. Згі дно з ч. 1 ст. 530 Цивільного кодек су України, якщо у зобов' яза нні встановлений строк (терм ін) його виконання, то воно під лягає виконанню у цей строк (т ермін).

Факт наявності боргу у відп овідача перед позивачем в су мі 6400 грн. належним чином довед ений, документально підтверд жений та відповідачем не спр остований.

Відтак, позовні вимоги пози вача про стягнення з відпові дача основного боргу підляга ють задоволенню в сумі 18 348,00 гр н.

Відповідно до ст. 32 Господар ського процесуального кодек су України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на п ідставі яких господарський с уд у визначеному законом пор ядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яки х ґрунтуються вимоги чи запе речення сторін, а також інші о бставини, які мають значення для правильного вирішення г осподарського спору.

Згідно зі ст. 33 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог і заперечень.

Приймаючи рішення, суд зобо в' язаний керуватись надани ми сторонами доказами.

Позивачем належним чином д оведене порушення його прав зі сторони відповідача.

Обставини, на які посилаєть ся позивач як на підставу сво їх вимог, належним чином дове дені і відповідачем не спрос товані, а тому позовні вимоги позивача до останнього підл ягають задоволенню в повному обсязі

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України судові витрати по кладаються на відповідача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 33, 49, 82-85 Господарсь кого процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольни ти повністю.

Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю « Хімкомплект»(02097, м. Київ, вул. Ба льзака, 83-А, код 25197506) на користь К омунального підприємства “К иївтранспарксервіс” (юридич на адреса: 01030, м. Київ, вул. Леонт овича, 6; адреса для листування : 04073, м. Київ, вул. Копилівська, 67, к орпус 10, код 35210739) 18 348 грн. 00 коп. бор гу, 183 грн. 48 коп. державного мита та 236 грн. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу.

Після вступу рішення в зак онну силу видати наказ.

Рішення господарського с уду набирає законної сили пі сля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя Трофименко Т.Ю.

Повний текст рішення с кладено 01.09.2011р.

Дата ухвалення рішення31.08.2011
Оприлюднено19.09.2011
Номер документу18161965
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/264

Рішення від 31.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 02.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Постанова від 12.01.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Волков Р.В.

Ухвала від 25.11.2009

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Волков Р.В.

Рішення від 04.11.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 19.10.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Ухвала від 07.10.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Будко Н.В.

Постанова від 30.09.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Лосєв А.М.

Постанова від 17.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Рішення від 29.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні