Постанова
від 19.09.2011 по справі 53/242
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.09.2011 № 53/242

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Шипка В.В.

суддів: Гарник Л.Л.

Лосєва А.М.

при секретарі:

за участю представників с торін:

від позивача:ОСОБА_1 (дов . б/н від 17.05.2011 р.);

від відповідача:ОСОБА_2 (дов. б/н від 27.05.2011 р.);

розглянувши апеляційну ск аргу

Товариства з обмеженою від повідальністю «Аквантіс»

на рішення Господарського судум. Києва

від10.06.2011 р.

у справі№ 53/242 (суддя Грєхова О.А.)

за позовом Товариства з обм еженою відповідальністю «Од еон»

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Аквантіс»

про стягнення боргу 65 050 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Одеон» зв ернулось до Господарського с уду м. Києва з позовом до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Аквантіс» про стягне ння боргу в розмірі 65 050 грн.

Рішенням Господарського с уду м. Києва від 10.06.2011р. у справі № 53/242 позовні вимоги задоволено повністю.

Стягнуто з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ак вантіс» на користь Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Одеон» 65 050 грн. штрафу, 650,50 г рн. - державного мита, 236 грн. - в итрат на інформаційно-техніч не забезпечення судового про цесу.

Не погоджуючись із згадани м рішенням відповідач зверну вся з апеляційною скаргою до Київського апеляційного гос подарського суду, в якій прос ить рішення Господарського с уду м. Києва від 10.06.2011 р. у справі № 53/242 скасувати та прийняти нов е, яким відмовити в задоволен ні позовних вимог повністю.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 01.08.2011р. апеляційну скаргу Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Аквантіс» було при йнято до провадження і розгл яд справи призначено на 30.08.2011р.

Розпорядженням Голови Киї вського апеляційного господ арського суду Корсака В.А. № 01-23 /1/19 від 29.08.2011 р. було внесено зміни до складу колегії суддів.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 29.08.2011р. справу № 53/242 прийнято д о провадження.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 30.08.2011р. розгляд справи №53/242 бул о відкладено на 19.09.2011р. у зв' яз ку із витребуванням від відп овідача пояснень.

Розпорядженням секретаря судової палати Київського ап еляційного господарського с уду Шипка В.В. № 01-23/3/1 від 19.09.2011 р. бул о внесено зміни до складу кол егії суддів.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 19.09.2011р. справу № 53/242 прийнято до провадження.

Представник позивача в суд овому засіданні проти апеляц ійної скарги заперечував.

Представник відповідача а пеляційну скаргу підтримав т а просив її задовольнити.

Дослідивши всі доказ и по справі, з' ясувавши всі о бставини, апеляційний господ арський суд дійшов висновку про відсутність підстав для скасування вказаного рішенн я господарського суду першої інстанції виходячи з наступ ного.

Як вбачається з матер іалів справи, 21.10.2010 р. між позива чем та відповідачем було укл адено договір № ДП-11/10.

За умовами укладеног о договору позивача (замовни к) доручає, а відповідач (викон авець) бере на себе зобов' яз ання вчасно та якісно викона ти на об' єкті будівництва (с танція очистки стічних вод) р оботи по проектуванню, компл ектації, монтажу обладнання згідно додатку № 1 до договору , що є невід' ємною його части ною та вводу цього обладнанн я як єдиної функціональної с истеми в цілому в експлуатац ію в передбаченому чинним за конодавством порядку.

Відповідно до п.п. 1.2-1.3 у кладеного договору виконаве ць погоджує проект на каналі зацію в СЕС Оболонського рай ону м. Києва, після чого отриму є висновок СЕС по проекту буд івництва. Об' єкт будівництв а розташований за адресою: м. К иїв, вул. Лугова, 9-П.

Згідно п.п. 2.1-2.2 договор у № ДП-11/10 загальна ціна за дого вором складає 80 124 грн. (в тому чи слі ПДВ - 13 354 грн.). Оплата робі т проводиться в два етапи: поп ередня повна оплата вартості обладнання та матеріалів, що складає 60 050 грн. протягом 3-х дн ів із моменту підписання дан ого договору; кінцева оплата проводиться протягом 3-х днів від дня здачі змонтованого, в ипробуваного та введеного в експлуатацію обладнання зам овнику та після підписання а кту виконаних робіт.

Відповідно до п.п. 3.1, 3.3 укладеного договору термін п остачання і монтажу обладнан ня складає 21 день з моменту от римання передплати згідно п. п. 2.2.1. Проектування та погоджен ня проекту в СЕС виконуються протягом 60 календарних днів в ід моменту підписання даного договору.

Як передбачено п. 4.7 до говору по завершенню робіт т а введення в експлуатацію си стем каналізації, виконавець зобов' язаний передати замо внику в комплексному вигляді технічну, експлуатаційну і в иконавчу документацію, а так ож всі інші матеріали інвент аризації та паспортизації.

Відповідно до п. 6.5 укл аденого договору у випадку п орушення строків робіт п. 3.3 да ного договору, виконавець не се відповідальність у вигляд і штрафу в розмірі 100 % вартості даного договору зазначеного п. 2.1, який перераховується на п оточний рахунок замовника пр отягом 7 календарних днів від дати вимоги.

Встановлено, що позив ач перерахував відповідачу н а виконання умов договору по передню оплату в розмірі 65 050 г рн., вказане підтверджується виписками з банківського ра хунку.

Як вбачається з матер іалів справи, відповідачем б уло порушено п.п. 3.3 та 4.7 укладен ого договору, на підставі чог о позивач надіслав відповіда чу пропозицію про усунення п ричин і умов, що сприяють вчин енню порушень санітарного за конодавства.

Позивач надіслав від повідачу вимогу № 022 від 03.03.2011 р. п ро сплату штрафу за порушенн я умови п. 3.3 укладеного догово ру. Відповідач у відповіді на вимогу зазначив, що ним було п орушено умови договору, а сам е тим, що проектна документац ія не була передана вчасно ві дповідачу, оскільки знаходил ася на розгляді в ДУ «Інститу т гігієни та медичної еколог ії ім. О.М. Марзеєва АМН Україн и» для надання висновку.

Крім того, відповідач ем не було відповідно до вимо ги позивача сплачено у строк штраф.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст . 193 ГК України суб' єкти госпо дарювання та інші учасники г осподарських відносин повин ні виконувати господарські з обов' язання належним чином відповідно до закону, інших п равових актів, договору, а за в ідсутності конкретних вимог щодо виконання зобов' язанн я - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставл яться. До виконання господар ських договорів застосовуют ься відповідні положення Цив ільного Кодексу України з ур ахуванням особливостей, пере дбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх з аходів для належного виконан ня нею зобов' язання, врахов уючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногос подарського інтересу. Поруше ння зобов' язань є підставою для застосування господасрь ких санкцій, передбачених ци м Кодексом, іншими законами а бо договором.

Згідно ст.ст. 525, 526 ЦК Укр аїни одностороння відмова ві д зобов' язання або одностор оння зміна його умов не допус кається, якщо інше не встанов лено договором або законом. З обов' язання повинні викону ватися належним чином відпов ідно до умов договору та вимо г цього кодексу, інших актів ц ивільного законодавства, а з а відсутності таких умов та в имог відповідно до звичаїв д ілового обороту або інших ви мог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов' я зання є його невиконання або виконання з порушенням умов , визначених змістом зобов' язання.

Відповідно до ст. 611 ЦК України у разі порушення зоб ов' язання настають правові наслідки, встановлені догов ором або законом, зокрема, спл ата неустойки.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 с т. 549 ЦК України неустойкою (шт рафом, пенею) є грошова сума аб о інше майно, які боржник пови нен передати кредиторові у р азі порушення боржником зобо в' язання. Штрафом є неустой ка, що обчислюється у відсотк ах від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов' язання.

Як вбачається з матер іалів справи, відповідач виз нає свою вину лише в розмірі 4 500 грн., оскільки посилається н а те, що позивачем не виконано вимог щодо надання відповід ачеві якісного та змістовног о завдання на проектування і інших вихідних даних для про ектування.

Однак, колегія суддів вважає, що відповідачем не на дано доказів того, що відпові дач витребовував у позивача вказані документи.

Крім того у договорі № ДП-11/10 від 21.10.2010 р. не передбачено обов' язку позивача надават и відповідачу завдання на пр оектування.

Пунктом 1.4 вказаного д оговору сторонами встановле но, що виконавець (відповідач ) гарантує наявність у нього в сіх необхідних документів та дозволів (ліценцій), передбач ених діючим законодавством д ля виконання передбачених да ним договором робіт.

Відповідно до ст. 33 ГПК Укра їни кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

На підставі зазначен ого, апеляційний господарськ ий суд вважає, що доводи позив ача є обґрунтованими та нале жним чином підтверджені, том у позовні вимоги підлягають задоволенню.

Враховуючи викладен е, колегія суддів дійшла висн овку про те, що господарським судом першої інстанції в про цесі розгляду справи в доста тній мірі з' ясовані та дове дені обставини по справі, ріш ення прийнято судом у повній відповідності з матеріалами справи та з дотриманням норм матеріального і процесуальн ого права, а доводи відповіда ча, викладені в апеляційній с карзі, не можуть бути підстав ою для його зміни чи скасуван ня.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 103, 105 ГПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Аквантіс» залишит и без задоволення, а рішення Г осподарського суду м. Києва в ід 10.06.2011 р. у справі № 53/242 - без змі н.

2. Матеріали справи № 53/242 повер нути до Господарського суду м. Києва.

3. Постанова може бути оскар жена в касаційному порядку д о Вищого господарського суду України протягом двадцяти д нів з дня її прийняття.

Головуючий суддя Шипко В.В.

Судді Гарник Л.Л.

Лосє в А.М.

Дата ухвалення рішення19.09.2011
Оприлюднено28.09.2011
Номер документу18300544
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —53/242

Ухвала від 09.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 02.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 20.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Постанова від 19.09.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шипко В.В.

Рішення від 10.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Рішення від 06.10.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Рішення від 23.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Постанова від 01.02.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Гончар Т. В.

Ухвала від 09.11.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Рішення від 12.06.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні