Ухвала
від 22.09.2011 по справі 13/362
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 13/362 Голов уючий у 1-й інстанції: Степанюк А.Г.

Суддя-доповідач: Хрімлі О. Г.

У Х В А Л А

Іменем України

"22" вересня 2011 р. м. Київ

Колегія суддів Київ ського апеляційного адмініс тративного суду у складі:

головуючого

суддів

при секретарі Хрімлі О.Г.,

Ганечко О.М.,

Файдюка В.В.,

Архіповій Л.В.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні апеляці йну скаргу Державної податко вої адміністрації у м. Києві н а постанову Окружного адміні стративного суду м. Києва від 18 лютого 2009 року по справі за по зовом Державної податкової а дміністрації у м. Києві до Баг атофункціонального сільськ огосподарського кооператив у «Нікор», Товариства з обмеж еною відповідальністю «ТД «К ИЙ ВТ» про визнання усної уго ди недійсною, зобов' язання повернути кошти, отримані за усною угодою, стягнення кошт ів на користь держави, -

В С Т А Н О В И Л А:

Державна податкова ад міністрація у м. Києві зверну лась до Окружного адміністра тивного суду м. Києва з позово м до Багатофункціонального с ільськогосподарського кооп еративу «Нікор», Товариства з обмеженою відповідальніст ю «ТД «КИЙ ВТ» про визнання ус ної угоди недійсною, зобов' язання повернути кошти, отри мані за усною угодою, стягнен ня коштів на користь держави у сумі 44 000 грн.

Постановою Окружного адмі ністративного суду м. Києва в ід 18 лютого 2009 року у задоволен ні адміністративного позову відмовлено.

Не погоджуючись з прийнято ю постановою, Державна подат кова адміністрація у м. Києві подала апеляційну скаргу, в я кій просить скасувати постан ову суду першої інстанції та прийняти нову, якою задоволь нити позовні вимоги у повном у обсязі.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши матеріали сп рави та доводи апеляційної с карги, колегія суддів вважає , що апеляційна скарга підляг ає частковому задоволенню, п останова суду першої інстанц ії - скасуванню в частині відм ови у задоволення позовних в имог про визнання угоди неді йсною із закриттям проваджен ня у справі.

Як вбачається з матеріалі в справи та встановлено судо м першої інстанції, між Багат офункціональним сільського сподарським кооперативом «Н ікор»та ТОВ «ТД «Кий ВТ» був у кладений усний договір на ку півлю цукру.

Оскаржуваний правочин бу в виконаний у повному обсязі , що підтверджується рахунко м-фактурою № СФ-0000021 від 20.03.2007 року , видатковою накладною № 0000020 ві д 21.03.2007 року на суму 44 000 грн. та под атковою накладною № 20 від 21.03.2007 р оку на суму 44 000 грн.

Рішення Голосіївського ра йонного суду м. Києва у справі № 2-1114/10 про визнання недійсним с татуту та установчих докумен тів Товариства з обмеженою в ідповідальністю «ТД «КИЙ ВТ» було прийнято 24.10.06 року. Таким ч ином, оспорюваний договір з б оку ТОВ «ТД «КИЙ ВТ»був уклад ений в той час, коли воно не во лоділо правосуб' єктністю т а підписаний невстановленим и особами, що визнано в судово му порядку.

В матеріалах справи достат ньо доказів того, що Товарист во з обмеженою відповідальні стю «Торговий Дім «Кий Вт»бу ло створено та здійснювало д іяльність з метою, яка завідо мо суперечить інтересам держ ави і суспільства.

Згідно частини 1 статті 207 Гос подарського кодексу України господарське зобов' язання , що не відповідає вимогам зак ону, або вчинено з метою, яка з авідомо суперечить інтереса м держави і суспільства, або у кладено учасниками господар ських відносин з порушенням хоча б одним з них господарсь кої компетенції (спеціальної правосуб' єктності), може бу ти на вимогу однієї із сторін , або відповідного органу дер жавної влади визнано судом н едійсним повністю або в част ині.

Положення статей 207 та 208 ГК Ук раїни слід застосовувати з у рахуванням того, що правочин , який вчинено з метою завідом о суперечною інтересам держа ви і суспільства, водночас су перечить моральним засадам с успільства, а тому згідно з ча стиною 1 статті 203 та частиною 2 статті 215 ЦК України є нікчемн им, тобто недійсним в силу зак ону, у зв' язку з чим визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

Органи державної податков ої служби, вказані в абзаці пе ршому ст. 10 Закону України «Пр о державну податкову службу в Україні», можуть на підстав і пункту 11 цієї статті звертат ись до судів з позовами про ст ягнення в доход держави кошт ів, одержаних за правочинами , вчиненими з метою, що супереч ить інтересам держави і сусп ільства, посилаючись на їхню нікчемність. У разі задоволе ння позову висновок суду про нікчемність правочину має м іститись у мотивувальній, а н е в резолютивній частині суд ового рішення.

Враховуючи вищезазначене, суд першої інстанції дійшов помилкового висновку щодо в ідмови в задоволенні позовни х вимог в частині визнання ус ної угоди недійсною, а тому, п ровадження у справі в зазнач еній частині підлягає закрит тю на підставі п. 1 ч. 1 ст. 157 КАС У країни.

Для застосування санкцій, п ередбачених частиною 1 статт і 208 ГК України, необхідним є ум исел на укладення угоди з мет ою, яка завідомо суперечить і нтересам держави і суспільст ва.

Так, Верховний Суд України в же неодноразово висловлював правову позицію щодо вимог п ро визнання недійсною угоди, яка завідомо суперечить інт ересам держави і суспільства , які не можуть бути предметом позову, та можливості застос ування передбачених частино ю 1 статті 208 ГК України санкцій лише з дотриманням строків, у становлених статтею 250 цього К одексу.

Зокрема, така позиція викла дена в постанові Верховного Суду України від 09.02.2010 у справі за позовом Державної податк ової інспекції у Київському районі м. Харкова до Приватно ї фірми «Росток»та Приватної виробничо-комерційної фірми «Дімон і Ко»про визнання нед ійсними господарських зобов ' язань та стягнення в доход держави всього одержаного, у якій Верховний Суд України, с касувавши прийняті у справі рішення та направивши її на н овий розгляд, вказав судам на необхідність при вирішенні справи виходити з того, що за с таттею 208 ГК України правочин, який вчинено з метою, яка заві домо суперечить інтересам де ржави і суспільства, водноча с є таким, що порушує публічни й порядок, а тому згідно з част иною 2 статті 228 Цивільного код ексу України є нікчемним.

У силу частини 2 статті 215 цьо го Кодексу визнання такого п равочину недійсним судом не вимагається. Тому позови под аткових органів про визнання правочину (господарського з обов' язання) недійсним розг ляду не підлягають. У випадку помилкового порушення прова дження воно підлягає закритт ю.

Для застосування санкцій, п ередбачених частиною 1 статт і 208 ГК України, необхідним є ум исел на укладення угоди з мет ою, яка завідомо суперечить і нтересам держави і суспільст ва. Однак, оскільки санкції, пе редбачені цією частиною, є ко нфіскаційними, стягуються за рішенням суду в доход держав и за порушення правил здійсн ення господарської діяльнос ті, то вони не є цивільно-право вими, а є адміністративно-гос подарськими, оскільки відпов ідають визначенню, закріплен ому у частини 1 статті 238 ГК Укра їни.

Тому такі санкції можуть за стосовуватися лише протягом строків, установлених статт ею 250 ГК України. Початком пере бігу зазначених у наведеній статті строків є дата викона ння правочину.

З матеріалів справи вбача ється, що спірні відносини ви никли в результаті укладення у березні 2007 року угоди між від повідачами, проте, з позовом д о суду Державна податкова ад міністрація у м. Києві зверну лась лише 27 червня 2008, тобто поз а межами граничного річного строку від вчинення правопо рушення, передбаченого статт ею 250 ГК України.

З огляду на викладене, суд п ершої інстанції правильно ді йшов висновку про відсутніст ь законних підстав для засто сування санкцій, передбачени х ст. 208 ГК України.

Згідно зі ст.ст. 198 ч. 1 п. 4, 203 КАС У країни, за наслідками розгля ду апеляційної скарги на пос танову суду першої інстанції суд апеляційної інстанції с касовує її та закриває прова дження у справі з підстав, вст ановлених ст. 157 КАС України.

Доводи апелянта спростову ються вищенаведеним, матеріа лами справи та не відповідаю ть вимогам чинного законодав ства.

Згідно зі ст.ст. 198 ч. 1 п. 1, 200 КАС У країни, суд апеляційної інст анції залишає апеляційну ска ргу без задоволення, а постан ову суду без змін, якщо визнає , що суд першої інстанції прав ильно встановив обставини сп рави та ухвалив судове рішен ня з додержанням норм матері ального і процесуального пра ва.

Керуючись ст.ст. 157, 160, 196, 198, 200, 203, 205 , 206, 212, 254 КАС України, колегія суд дів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Дер жавної податкової адміністр ації у м. Києві - задовольнит и частково.

Постанову Окружного адмін істративного суду м. Києва ві д 18 лютого 2009 року в частині від мови у задоволенні позову пр о визнання недійсною усної у годи, укладеної між Багатофу нкціональним сільськогоспо дарським кооперативом «Ніко р»та Товариством з обмеженою відповідальністю «ТД «Кий В Т»- скасувати та провадження у справі в цій частині закрит и.

В іншій частині постанову О кружного адміністративного суду м. Києва від 18 лютого 2009 рок у - залишити без змін.

Повний текст ухвали вигото влений 27 вересня 2011 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протя гом двадцяти днів з дня склад ання у повному обсязі шляхом подання касаційної скарги б езпосередньо до Вищого адмін істративного суду України.

Головуючий суддя О.Г. Хрімлі

Судді О.М. Ганечко

В.В. Файдюк

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.09.2011
Оприлюднено05.10.2011
Номер документу18427218
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —13/362

Ухвала від 22.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 07.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Станік С.Р.

Ухвала від 01.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 02.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 11.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 22.09.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Хрімлі О.Г.

Ухвала від 14.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Судовий наказ від 21.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Рішення від 30.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 16.04.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Хрімлі О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні