Рішення
від 21.09.2011 по справі 48/363
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

48/363

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  48/363

21.09.11

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Магіцентр"

доДочірнього підприємства "Мульті-Презент"

простягнення 361 926,80 грн.

Суддя Бойко Р.В.

Представники:

від позивача:Савченко В.В.

від відповідача:не з'явився

Обставини справи:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Магіцентр" (надалі –ТОВ "Магіцентр") звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Дочірнього підприємства "Мульті-Презент" (надалі –ДП "Мульті-Презент") про стягнення 186 313,45 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 13.10.2008 р. між позивачем та відповідачем було укладено договір оренди №2ОД-14/08 на виконання умов якого позивач передав відповідачу у тимчасове платне користування частину нежилого приміщення, а відповідач натомість свого зобов'язання по сплаті орендних платежів та відшкодуванню витрат на рекламу належним чином не виконав, в зв'язку з чим за останнім виникла заборгованість у розмірі 109 987,93 грн. Крім того, позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача штрафу у розмірі 76 325,52 грн.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 17.08.2011 р. порушено провадження у справі, розгляд справи призначено на 07.09.2011 р.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 07.09.2011 р. у зв'язку із неявкою представника відповідача та невиконанням ним вимог ухвали суду від 17.08.2011 р., розгляд справи відкладено до 21.09.2011 р.

В судове засідання 21.09.2011 р. представник позивача з'явився, вимоги ухвал суду виконав, подав доповнення до позовної заяви згідно якого просить стягнути з відповідача заборгованість по сплаті орендних платежів та інших платежів у розмірі 276 249,52 грн., що утворилась за період з травня по серпень 2011 р., пеню у розмірі 80 275,08 грн., 3% річних у розмірі 1 570,88 грн. та інфляційні витрати у розмірі 3 831,41 грн.

Судом в задоволенні клопотання про вжиття заходів до забезпечення позову, яке міститься в тексті доповнення до позовної заяви, відмовлено, оскільки позивачем не надано доказів з якими приписи ст. 66 Господарського процесуального кодексу України пов'язують можливість вжиття заходів до забезпечення позову.

Представник відповідача, що належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, в судове засідання 21.09.2011 р. не з'явився, вимог ухвал суду не виконав, про причини неявки суд не повідомив.

Місцезнаходження відповідача за адресою: 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 11 на яку було відправлено ухвали суду підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №11017106 від 02.09.2011 р.

Також судом було додатково відправлено ухвали суду від 17.08.2011 р. та 07.09.2011 р. на адресу відповідача (08131, Київська область, с. Софіївська Борщагівка, вул. Садова, 16-б).

Згідно із абзацу 2 п. 3.6 роз'яснень президії Вищого арбітражного суду України від 18.09.1997 р. № 02-5/289 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України" особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві.

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідач повідомлений про час та місце судового розгляду належним чином, а матеріали справи містять достатні докази для її розгляду по суті.

Оскільки про час та місце судового засідання відповідач був належним чином повідомлений, на підставі статті 75 Господарського процесуального кодексу України справа може бути розглянута за наявними в ній матеріалами.

Судом в задоволенні клопотання про вжиття заходів забезпечення позову, яке міститься в тексті позовної заяви відмовлено, оскільки позивачем не надано доказів з якими приписи ст. 66 Господарського процесуального кодексу України пов'язують можливість вжиття заходів забезпечення позову.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

У судових засіданнях складались протоколи згідно статті 81-1 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

13.10.2008 р. між ТОВ "Магіцентр" (орендодавець) та ДП "Мульті-Презент" (орендар) укладено договір оренди №2ОД-14/08 (надалі – "Договір").

Згідно п. 1.1 Договору орендодавець зобов'язується у строк визначений цим договором передати орендареві у тимчасове платне користування частину нежилого приміщення загальною площею орієнтовно 172,00 м.кв., що позначена на плані та знаходитися в управлінні орендодавця на підставі договору управління майновими правами на нерухоме майно та нерухомим майном від 01.07.2008 р. (лист установника управління додаток №2 до договору) і розташований в будівлі за адресою: м. Вінниця, вул. Козицького, 51.

Відповідно до п. 4.1 Договору орендодавець повинен передати орендарю об'єкт оренди протягом десяти календарних днів з моменту отримання свідоцтва про право власності на будівлю в якій розташований об'єкт оренди.

Факт передачі об'єкта оренди в оренду здійснюється шляхом підписання акту приймання-передачі, який зобов'язані підписати уповноважені представники орендаря та орендодавця (п. 4.2 Договору).

Згідно п. 4.3 Договору орендодавець зобов'язаний передати орендарю об'єкт для проведення облаштувальних (оздоблювальних, підготовчих і т. ін.) робіт не менш як за тридцять календарних днів до підписання акту приймання-передачі. Передача для проведення облаштувальних робіт проводиться шляхом підписання акту на проведення таких робіт.

Пунктом 3.1 Договору визначено, що орендна плата є платежем, який орендар сплачує орендодавцю за користування об'єктом оренди. Будь-які платежі за комунальні послуги, компенсація вартості електроенергії, гарячого та холодного водопостачання, відводу, опалення, вивозу сміття, витрати орендодавця на страхування об'єкта оренди, експлуатаційні витрати не включаються до орендної плати та сплачуються орендарем окремо відповідно до умов даного договору.

Відповідно до п. 3.5 Договору нарахування орендної плати розпочинається з моменту підписання сторонами акту приймання-передачі об'єкта оренди.

Згідно п. 3.2 Договору розмір базової орендної плати становить:

- перші дванадцять місяців з дати підписання акту приймання-передачі приміщення –194,00 грн., що еквівалентно 40,00 доларів США за 1 кв.м. на місяць в тому числі ПДВ. Орендна плата сплачується орендарем на умовах визначених п. 3.6 договору;

- з тринадцятого місяця з дати підписання акту приймання-передачі приміщення –266,75 грн., що еквівалентно 55,00 доларів США за 1 кв.м. на місяць в тому числі ПДВ. Орендна плата сплачується орендарем на умовах визначених п. 3.6 договору.

В пункті 3.7 Договору встановлено, у разі збільшення розмірів податків, інших обов'язкових платежів, інфляції, встановлених чинним законодавством України, які пов'язані з веденням фінансово-господарської діяльності ТРК, розмір орендної плати та інших платежів визначених умовами даного договору підлягає коригуванню.

Новий розмір орендної плати повинен бути затверджений сторонами шляхом підписання додаткової угоди невідкладно після настання обставин викладених у даному пункті.

При цьому, коригування в зв'язку з інфляційною ситуацією застосовується починаючи з другого року оренди (з тринадцятого місяця з дати підписання акту приймання-передачі приміщення) і в будь-якому випадку не може перевищувати 10% та здійснюється не частіше одного разу на рік.

Відповідно до п. 3.10 Договору орендна плата сплачується орендарем щомісячно в безготівковій формі на поточний рахунок орендодавця на пізніше 15-го числа місяця за який здійснюється оплата.

Згідно п. 3.3 Договору сторони домовились про те, що орендар зобов'язаний щомісячно компенсувати витрати орендодавця  на рекламу ТРК в частині орендованої площі відповідно до виставлених рахунків орендодавцем, однак не більше шести гривень за 1 м.кв. орендованої площі, в тому числі ПДВ, на місяць.

Орендар зобов'язується компенсувати орендодавцю витрати на рекламу ТРК, в якому розташований об'єкт оренди, в розмірі, який не перевищує встановлений п. 3.3 цього Договору. Після оплати послуг за виготовлення та розміщення реклами, орендодавець, не пізніше п'ятого числа місяця наступного за звітним, направляє орендарю рахунок-фактуру сплатити який орендар зобов'язаний протягом десяти календарних днів, як компенсацію своєї частки у витратах на рекламу ТРК (п. 7.3 Договору).

Згідно п. 3.4 Договору сторони домовились про те, що орендар зобов'язаний щомісячно нести витрати орендодавця на експлуатацію ТРК в частині орендованої площі відповідно до виставлених рахунків орендодавцем, в розмірі не більше 5,00 доларів США за 1 кв.м. орендованої площі, в тому числі ПДВ, на місяць.

Відповідно до п. 3.4.1 Договору сторони домовились, що орендар зобов'язаний компенсувати витрати орендодавця на експлуатацію ТРК в частині орендованої площі відповідно до виставлених рахунків орендодавцем, в розмірі не більше 2,50 доларів США за 1 кв.м. орендованої площі, в тому числі ПДВ, на місяць, під час ведення облаштувальних робіт визначених п. 4.3 Договору.

В пункті 13.2 Договору встановлено, що відшкодування витрат орендодавця, що не включаються до орендної плати, а саме забезпечення подачі електроенергії, холодної та гарячої види в об'єкті оренди, експлуатаційні витрати ТРК, витрати на рекламу ТРК, витрати на страхування ТРК здійснюються окремо від орендної плати на підставі виставлених рахунків, згідно показань лічильників, що встановлені орендодавцем в об'єкті оренди. Показники лічильників знімаються представниками орендодавця не пізніше 25-го числа кожного місяця, в якому орендар здійснює свою діяльність в об'єкті оренди.

Орендар зобов'язаний сплатити за використання електроенергії, холодної та гарячої води згідно виставлених орендодавцем рахунків не пізніше четвертого числа місяця  наступного за місяцем за який нараховується оплата. Орендодавець зобов'язаний надати орендарю відповідні рахунки не пізніше 27-го числа місяця за який нараховується оплата (п. 13.2.1 Договору).

Згідно п. 3.6 Договору сторони домовились, що усі платежі за даним договором здійснюватимуться в гривнях на поточний рахунок орендодавця за курсом НБУ на момент виставлення рахунку за такі платежі, однак не менше як 4,85 грн. за 1 долар США.

01.01.2009 р. на виконання п. 4.3 Договору ТОВ "Магіцентр" на підставі акту приймання-передачі об'єкта оренди на проведення облаштувальних робіт передало, а ДП "Мульті-Презент" прийняло у користування частину приміщення загальною площею орієнтовно 172,00 м.кв., що розташоване за адресою: м. Вінниця, вул. Козицького, 51.

15.01.2009 р. між ТОВ "Магіцентр" та ДП "Мульті-Презент" було укладено Додаткову угоду №1 до Договору оренди №2ОД-14/08 від 13.10.2008 р. згідно п. 1 якої статтю 3 Договору доповнено пунктами 3.12 та 3.13 наступного змісту:

"3.12. На виключення з інших положень договору в період з дати підписання акта приймання-передачі приміщення по 31 березня 2009 р., орендна плата сплачується орендарем у фіксованому розмірі 98,96 грн. –без урахування ПДВ, 19,80 грн. -  ПДВ, 118,75 грн. разом з ПДВ за 1 кв.м. У вказаний період –з дати підписання акта приймання-передачі приміщення по 31 березня 2009 р., положення пункту 3.6, 3.8 даного договору сторонами не застосовуються, а розмір орендної плати є незмінним.".

"3.13. На виключення з інших положень договору в період з дати підписання акта приймання-передачі приміщення по 31 березня 2009 р., сторони домовились про те, що орендар зобов'язаний компенсувати витрати орендодавця на експлуатацію ТРК в частині орендованої площі у фіксованому розмірі 21,05 грн. - без урахування ПДВ, 4,21 грн. -  ПДВ, 25,25 грн. разом з ПДВ за 1 кв.м. Експлуатація ТРК здійснюється орендодавцем. У вказаний період –з дати підписання акта приймання-передачі приміщення по 31 березня 2009 р., положення пункту 3.6, 3.8 даного договору сторонами не застосовуються, а розмір орендної плати є незмінним.".

07.02.2009 р. на виконання умов договору ТОВ "Магіцентр" на підставі акту приймання-передачі об'єкта оренди передало, а ДП "Мульті-Презент" прийняло у користування частину приміщення загальною площею орієнтовно 172,00 м.кв., що розташоване за адресою: м. Вінниця, вул. Козицького, 51.

31.03.2009 р. між ТОВ "Магіцентр" та ДП "Мульті-Презент" було укладено Додаткову угоду №2 до Договору оренди №2ОД-14/08 від 13.10.2008 р. згідно п. 1 якої статтю 3 Договору доповнено пунктами 3.14 та 3.15 наступного змісту:

"3.14. На виключення з інших положень договору в період з 01 квітня 2009 р. по 31 травня 2009 р., орендна плата сплачується орендарем у фіксованому розмірі 98,96 грн. – без урахування ПДВ, 19,79 грн. -  ПДВ, 118,75 грн. разом з ПДВ за 1 кв.м. У вказаний період –з 01 квітня 2009 р. по 31 травня 2009 р., положення пункту 3.6, 3.8 даного договору сторонами не застосовуються, а розмір орендної плати є незмінним.".

"3.13. На виключення з інших положень договору в період з 01 квітня 2009 р. по 31 травня 2009 р., сторони домовились про те, що орендар зобов'язаний компенсувати витрати орендодавця на експлуатацію ТРК в частині орендованої площі у фіксованому розмірі 21,04 грн. - без урахування ПДВ, 4,21 грн. - ПДВ, 25,25 грн. разом з ПДВ за 1 кв.м. Експлуатація ТРК здійснюється орендодавцем. У вказаний період – з 01 квітня 2009 р. по 31 травня 2009 р., положення пункту 3.6, 3.8 даного договору сторонами не застосовуються, а розмір орендної плати є незмінним.".

Пунктом 2 Додаткової угоди №2 сторонами до п.п. 13.2 та 13.2.1 Договору внесено зміни та викладено їх в наступній редакції:

"13.2. Відшкодування витрат орендодавця, що не включаються до орендної плати, а саме забезпечення подачі електроенергії, холодної та гарячої види в об'єкті оренди, експлуатаційні витрати ТРК, витрати на рекламу ТРК, витрати на страхування ТРК здійснюються окремо від орендної плати на підставі виставлених рахунків, згідно показань лічильників, що встановлені орендодавцем в об'єкті оренди. Показники лічильників знімаються представниками орендодавця не пізніше 22-го числа кожного місяця, в якому орендар здійснює свою діяльність в об'єкті оренди.".

"13.2.1. Орендар зобов'язаний сплатити за використання електроенергії, холодної та гарячої води згідно виставлених орендодавцем рахунків не пізніше двадцять сьомого числа місяця наступного за місяцем за який нараховується оплата. Орендодавець зобов'язаний надати орендарю відповідні рахунки не пізніше 23-го числа місяця за який нараховується.".

30.04.2009 р. між ТОВ "Магіцентр" та ДП "Мульті-Презент" було укладено Додаткову угоду №3 до Договору оренди №2ОД-14/08 від 13.10.2008 р. згідно п. 1 якої статтю 3 Договору доповнено пунктами 3.16 та 3.17 наступного змісту:

"3.16. На виключення з інших положень договору та додаткової угоди №2, вважати пункт договору оренди 3.14 не дійсним з 01 травня 2009 р. В період з 01 травня 2009 р. по 31 серпня 2009 р., орендна плата сплачується орендарем у фіксованому розмірі 8 510,42 грн. –без урахування ПДВ, 1 702,08 грн. - ПДВ, 10 212,50 грн. разом з ПДВ. У вказаний період –з 01 травня 2009 р. по 31 серпня 2009 р., положення пункту 3.6, 3.8 даного договору сторонами не застосовуються, а розмір орендної плати є незмінним.".

"3.17. На виключення з інших положень договору в період з 01 червня 2009 р. по 31 серпня 2009 р., сторони домовились про те, що орендар зобов'язаний компенсувати витрати орендодавця на експлуатацію ТРК в частині орендованої площі у фіксованому розмірі 21,04 грн. - без урахування ПДВ, 4,21 грн. - ПДВ, 25,25 грн. разом з ПДВ за 1 кв.м. Експлуатація ТРК здійснюється орендодавцем. У вказаний період – з 01 червня 2009 р. по 31 серпня 2009 р., положення пункту 3.6, 3.8 даного договору сторонами не застосовуються, а розмір орендної плати є незмінним.".

01.09.2009 р. між ТОВ "Магіцентр" та ДП "Мульті-Презент" було укладено Додаткову угоду №4 до Договору оренди №2ОД-14/08 від 13.10.2008 р. згідно п. 1 якої статтю 3 Договору доповнено пунктом 3.18 наступного змісту:

"3.18. На виключення з інших положень договору та додаткової угоди №2, вважати пункт договору оренди 3.14 не дійсним з 01 вересня 2009 р. В період з 01 вересня 2009 р. по 30 вересня 2009 р., орендна плата сплачується орендарем у фіксованому розмірі 8 510,42 грн. –без урахування ПДВ, 1 702,08 грн. - ПДВ, 10 212,50 грн. разом з ПДВ. У вказаний період –з 01 вересня 2009 р. В період з 01 вересня 2009 р., положення пункту 3.6, 3.8 даного договору сторонами не застосовуються, а розмір орендної плати є незмінним.".

01.10.2009 р. між ТОВ "Магіцентр" та ДП "Мульті-Презент" було укладено Договір про внесення змін та доповнень №5 до Договору оренди №2ОД-14/08 від 13.10.2008 р. згідно п. 1 якої статтю 3 Договору доповнено пунктами 3.19 та 3.20 наступного змісту:

"3.19. На виключення з інших положень договору в період:

- з 01 жовтня 2009 р. по 30 листопада 2009 р., орендна плата сплачується орендарем у фіксованому розмірі 10 104,17 грн. –без урахування ПДВ, 2 020,83 грн. - ПДВ, 12 125,00 грн. разом з ПДВ. У вказаний період – з 01 жовтня 2009 р. по 30 листопада 2009 р., положення пункту 3.6, 3.8 даного договору сторонами не застосовуються, а розмір орендної плати є незмінним.

- з 01 грудня 2009 р. по 31 березня 2010 р., орендна плата сплачується орендарем у фіксованому розмірі 18 020,83 грн. –без урахування ПДВ, 3 604,17 грн. - ПДВ, 21 625,00 грн. разом з ПДВ. У вказаний період –з 01 грудня 2009 р. по 31 березня 2010 р., положення пункту 3.6, 3.8 даного договору сторонами не застосовуються, а розмір орендної плати є незмінним.".

"3.20. На виключення з інших положень договору в період з 01 жовтня 2009 р. по 31 березня 2010 р., сторони домовились про те, що орендар зобов'язаний компенсувати витрати орендодавця на експлуатацію ТРК в частині орендованої площі у фіксованому розмірі 21,04 грн. - без урахування ПДВ, 4,21 грн. - ПДВ, 25,25 грн. разом з ПДВ за 1 кв.м. Експлуатація ТРК здійснюється орендодавцем. У вказаний період –з 01 жовтня 2009 р. по 31 березня 2010 р., положення пункту 3.6, 3.8 даного договору сторонами не застосовуються, а розмір орендної плати є незмінним.".

24.03.2010 р. між ТОВ "Магіцентр" та ДП "Мульті-Презент" було укладено Договір про внесення змін та доповнень №6 до Договору оренди №2ОД-14/08 від 13.10.2008 р. згідно п. 1 якої статтю 3 Договору доповнено пунктами 3.22 та 3.23 наступного змісту:

"3.22. На виключення з інших положень договору в період:

- з 01 квітня 2010 р. по 30 вересня 2010 р., орендна плата становить 127,20 грн. в тому числі ПДВ, на момент підписання даного договору про внесення змін та доповнень еквівалентно 16,00 доларам США за 1 кв.м. на місяць. Орендна плата сплачується орендарем на умовах, визначених п. 3.6, 3.8 даного договору.

"3.23. На виключення з інших положень договору в період з 01 квітня 2010 р. по 30 вересня 2010 р., сторони домовились про те, що орендар зобов'язаний компенсувати витрати орендодавця на експлуатацію ТРК в частині орендованої площі у фіксованому розмірі 34,21 грн. разом з за 1 кв.м. Експлуатація ТРК здійснюється орендодавцем. У вказаний період –з 01 квітня 2010 р. по 30 вересня 2010 р., положення пункту 3.6, 3.8 даного договору сторонами не застосовуються, а розмір орендної плати є незмінним.".

30.09.2010 р. між ТОВ "Магіцентр" та ДП "Мульті-Презент" було укладено Договір про внесення змін та доповнень №7 до Договору оренди №2ОД-14/08 від 13.10.2008 р. згідно п. 1 якої статтю 3 Договору доповнено пунктами 3.24 та 3.25 наступного змісту:

"3.24. На виключення з інших положень договору в період:

- з 01 жовтня 2010 р. по 31 травня 2011 р., орендна плата на місяць становить 126,56 грн. в тому числі ПДВ, на момент підписання даного договору про внесення змін та доповнень еквівалентно 16,00 доларам США за 1 кв.м. на місяць. Орендна плата сплачується орендарем на умовах, визначених п. 3.6, 3.8 даного договору.

"3.25. На виключення з інших положень договору в період з 01 жовтня 2010 р. по 31 травня 2011 р., сторони домовились про те, що орендар зобов'язаний компенсувати витрати орендодавця на експлуатацію ТРК в частині орендованої площі у фіксованому розмірі 34,21 грн. разом з за 1 кв.м. Експлуатація ТРК здійснюється орендодавцем. У вказаний період –з 01 жовтня 2010 р. по 31 травня 2011 р., положення пункту 3.6, 3.8 даного договору сторонами не застосовуються, а розмір орендної плати є незмінним.".

07.02.2009 р. між позивачем та відповідачем було підписано акт приймання-передачі об'єкта оренди згідно якого ТОВ "Магіцентр" передало, а ДП "Мульті-Презент" прийняло у користування частину приміщення загальною площею 172,00 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Козицького, 51.

Позивач вказує, що за період з травня по серпень 2011 р. за відповідачем виникла заборгованість по сплаті орендних та інших платежів у розмірі 276 249,52 грн.

Спір у справі виник у зв'язку із неналежним, на думку позивача, виконанням відповідачами зобов'язання по сплаті орендних та комунальних платежів.

Договір №2ОД-14/08 від 13.10.2008 р. є договором оренди, а відтак між сторонами виникли правовідносини, які підпадають під правове регулювання Глави 58 Цивільного кодексу України та Глави 30 Господарського кодексу України.

Вказаний договір є підставою для виникнення у його сторін господарських зобов'язань, а саме майново-господарських зобов'язань згідно ст. ст. 173, 174, 175 Господарського кодексу України, ст. ст. 11, 202, 509 Цивільного кодексу України, і згідно ст. 629 Цивільного кодексу України є обов'язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 ст. 173 Господарського кодексу України визначено, що господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Пунктом 3.10 Договору встановлено, що орендар зобов'язаний сплачувати орендні платежі на пізніше 15-го числа місяця за який здійснюється оплата.

Проте, відповідач взятого на себе зобов'язання належним чином не виконав.

Матеріалами справи підтверджується передача у користування відповідача нежитлового приміщення та наявність у нього заборгованості по сплаті орендних та інших платежів, а саме з компенсації витрат на послуги ТРК, компенсації вартості витрат на рекламу ТРК та компенсації вартості витрат на електроенергію у розмірі 276 249,52 грн. за період з травня по серпень 2011 р.

Відповідно до ч. 3 ст. 285 Господарського кодексу України визначено, що одним із основних обов'язків орендаря є внесення орендної плати своєчасно і в повному обсязі.

Згідно із ч. 1 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно з ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Таким чином, обов'язок доказування законодавчо покладено на сторони.

Матеріалами справи підтверджується наявність у відповідача грошового зобов'язання по сплаті орендних та інших платежів у розмірі 276 249,52 грн. на підставі Договору та настання строку виконання такого зобов'язання. В той же час, відповідачем не надано доказів на спростування наявності заборгованостей чи доказів її погашення.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

ДП "Мульті-Презент" обставин, з якими чинне законодавство пов'язує можливість звільнення його від відповідальності за порушення зобов'язання, не наведено.

За таких обставин, позовні вимоги ТОВ "Магіцентр" про стягнення з ДП "Мульті-Презент" заборгованості по сплаті орендних та інших платежів у розмірі 276 249,52 грн. є правомірними та обґрунтованими.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача пеню в розмірі 80 275,08 грн., 3% річних у розмірі 1 570,88 грн. та інфляційні витрати у розмірі 3 831,41 грн. за прострочення виконання грошового зобов'язання за період з 16.05.2011 р. по 21.09.2011 р.

Судом встановлено, що відповідач у встановлений Договором строк свого обов'язку по перерахуванню коштів не виконав, допустивши прострочення виконання грошового зобов'язання (в т.ч. у період, який вказано позивачем), тому дії відповідача є порушенням договірних зобов'язань (ст. 610 Цивільного кодексу України), і він вважається таким, що прострочив (ст. 612 Цивільного кодексу України), відповідно є підстави для застосування встановленої законом відповідальності.

Стаття 611 Цивільного кодексу України передбачає, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, якими зокрема є сплата неустойки.

Згідно ч. 1 ст. 548 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом.

Відповідно до ст.ст. 546, 549 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, різновидом якої є штраф та пеня.

Згідно ч. 2 ст. 549 Цивільного кодексу України штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Відповідно до ч. 3 ст. 549 Цивільного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Одним із критеріїв, який характерний для пені, як різновиду неустойки, є триваючий характер такої санкції.

Згідно п. 15.9 Договору за порушення строків здійснення платежів, передбачених даним договором оренди (орендна плата, експлуатаційні витрати, витрати на рекламу, витрати на електроенергію та водопостачання, витрати на страхування), орендар сплачує орендодавцю штраф.

Закріплена в п. 15.9 Договору санкція, яку сторонами названо штрафом, за своєю правовою природою є пенею, оскільки виходячи із змісту наведеної у вказаному пункті Договору формули нарахування даного виду санкції здійснюється позивачем за кожний день прострочення виконання грошового зобов'язання, а не від суми не виконаного зобов'язання.

Відтак, сторонами в п. 15.9 Договору за порушення відповідачем строків виконання грошового зобов'язання передбачено нарахування пені.

Згідно ст. 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Таким чином, вирішуючи спір про стягнення неустойки за несвоєчасне виконання грошового зобов'язання, суд визначає її розмір за ставкою, що не перевищує подвійної облікової ставки Національного банку України.

Позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача пені у розмірі 70 191,72 грн. у період з 04.06.2011 р. по 21.09.2011 р., за прострочення виконання грошового зобов'язання по сплаті орендних платежів у розмірі 241 151,00 грн., пені у розмірі 8 689,59 грн. у період з 16.05.2011 р. по 21.09.2011 р., за прострочення виконання грошового зобов'язання з компенсації вартості витрат на експлуатацію ТРК у розмірі 32 335,05 грн., пені у розмірі 862,26 грн. у період з 16.06.2011 р. по 21.09.2011 р., за прострочення виконання грошового зобов'язання з компенсації вартості витрат на експлуатацію ТРК у розмірі 3 096,00 грн. та пеню у розмірі 531,51 грн. у період з 28.07.2011 р. по 21.09.2011 р., за прострочення виконання грошового зобов'язання з компенсації вартості витрат на електроенергію у розмірі 3 498,88 грн., проте суд здійснює перерахунок пені виходячи з наступного.

По-перше, суд здійснює перерахунок пені нарахованої у період з травня по вересень 2011 р. за прострочення виконання грошового зобов'язання з компенсації вартості витрат на експлуатацію ТРК з урахуванням ч. 5 ст. 254 Цивільного кодексу України, тобто з 17.05.2011 р., оскільки 15-те число в травні 2011 р. припадає на вихідний день.

По-друге, судом встановлено, що позивачем невірно визначено розмір заборгованості на яку здійснювалось нарахування пені за прострочення по сплаті орендної плати та інших платежів, а тому перерахунок пені здійснюється судом з урахуванням розмірів визначених в рахунках.

По-третє, судом встановлено, що згідно ч. 2 (п. 13.2.1 Договору в новій редакції) п. 2 Додаткової угоди №2 від 31.03.2009 р. до Договору оренди орендар зобов'язаний сплатити за використання електроенергії, холодної та гарячої води згідно виставлених орендодавцем рахунків не пізніше 27-го числа місяця наступного за місяцем за який нараховується оплата.

Із наданого позивачем розрахунку вбачається, що ним пеню в липні нараховано не правомірно, адже з урахуванням  п. 13.2.1 Договору в новій редакції оплата рахунку №О003617 від 22.07.2011 р. мала бути здійснена відповідачем у строк до 27.08.2011 р., а не як визначено позивачем 27.07.2011 р. Крім того, суд відзначає, що 27.08.2011 р. припадає на вихідний день, а тому перерахунок пені у першому періоді здійснюється судом з урахуванням ч. 5 ст. 254 Цивільного кодексу України з 30.08.2011 р. (день з якого відповідач вважається таким, що прострочив виконання грошового зобов'язання) по 21.09.2011 р. (дата визначена позивачем).

В задоволенні позову в частині пені нарахованої позивачем згідно рахунку №О004165 від 15.08.2011 р. необхідно відмовити за відсутності порушення відповідачем строку виконання грошового зобов'язання у визначений позивачем період (28.08.2011 р. –21.09.2011 р.), оскільки прострочення по сплаті таких коштів настає лише з 28.09.2011 р.

За перерахунком суду розмір пені за прострочення виконання грошового зобов'язання складає 8 187,77 грн. В іншій частині –72 087,31 грн. пеню нараховано безпідставно (невірні розрахунки), а тому в задоволенні позову в цій частині необхідно відмовити.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Положення вказаної норми не передбачають можливості вибіркового обрання особою індексів інфляції за окремі періоди в межах заявленого періоду за який нараховуються інфляційній, а тому мають враховуватися всі індекси інфляції (в т.ч. з від'ємним значенням). Наведене додатково підтверджується листом Верховного Суду України від 03.04.1997 р. № 62 97 р.

Аналогічні висновки містяться в постановах Вищого господарського суду України від 27.01.2011 р. у справі №37/345 та від 28.02.2011 р. у справі №37/340.

Із поданого розрахунку вбачається, що позивачем неправомірно не враховані індекси інфляції за липень та серпень 2011 року, які мають від'ємні значення, а тому з урахуванням викладеного за перерахунком суду розмір індексу інфляції в заявлені позивачем періоди становить від'ємну суму,  а отже вимога позивача про стягнення індексу інфляції у розмірі 3 831,41 грн. задоволенню не підлягає.

Суд здійснює перерахунок 3% річних з урахуванням обставин, наведених при розрахунку пені.

За перерахунком суду розмір 3% річних за прострочення виконання грошового зобов'язання складає 1 584,73 грн., а оскільки у суду відсутні підстави для виходу за межі позовних вимог то вимога позивача про стягнення 3% річних задовольняється у сумі вказаній в розрахунку.

За таких обставин, суд приходить до висновку про необхідність часткового задоволення позовних вимог та стягнення з ДП "Мульті-Презент" на користь ТОВ "Магіцентр" заборгованості у розмірі 276 249,52 грн., пені у розмірі 8 187,77 грн. та 3% річних у розмірі 1 570,88 грн.

У задоволенні позову в частині стягнення пені у розмірі 72 087,31 грн. та індексу інфляції у розмірі 3 831,41 грн. необхідно відмовити.

Відповідно до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторін пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 8 Декрету Кабінету Міністрів «Про державне мито»зайво сплачене за платіжним дорученням №1396 від 20.09.2011 р. державне мито в сумі 765,82 грн. повертається позивачу.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд –

ВИРІШИВ:

1. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Магіцентр" задовольнити частково.

2. Стягнути з Дочірнього підприємства "Мульті-Презент" (01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 11; ідентифікаційний код 34414867) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Магіцентр" (01021, м. Київ, вул. Грушевського, 28/2; Н/П №43; ідентифікаційний код 34240799) заборгованість у розмірі 276 249 (двісті сімдесят шість тисяч двісті сорок дев'ять) грн. 52 коп., пеню у розмірі 8 187 (вісім тисяч сто вісімдесят сім) грн. 77 коп., 3% річних у розмірі 1 570 (одна тисяча п'ятсот сімдесят) грн. 88 коп., державне мито у розмірі 2 860 (дві тисячі вісімсот шістдесят) грн. 08 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу  у розмірі 186 (сто вісімдесят шість) грн. 50 коп. Видати наказ.

3. В іншій частині в задоволенні позову відмовити.

4. Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "Магіцентр" (01021, м. Київ, вул. Грушевського, 28/2; Н/П №43; ідентифікаційний код 34240799) з Державного бюджету України 765 (сімсот шістдесят п'ять) грн. 82 коп. зайво сплаченого державного мита за подачу позовної заяви сплаченого згідно платіжного доручення №1396 від 20.09.2011 р., яке знаходиться в матеріалах справи. Видати довідку.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя                                                                                                               Р.В. Бойко

Повний текст рішення підписаний 26.09.2011 р.

Дата ухвалення рішення21.09.2011
Оприлюднено19.10.2011
Номер документу18659861
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —48/363

Постанова від 26.03.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 07.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 17.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Постанова від 05.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Ухвала від 22.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Рішення від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 01.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Постанова від 14.10.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні