Постанова
від 26.03.2012 по справі 48/363
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01601, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.03.2012 № 48/363

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Алдано вої С.О.

суддів: Дикунської С .Я.

Сітайло Л.Г.

при секретарі Кравчук О.І.

за участю представників:

від позивача 1 - ОСОБА_2 (па спорт серії НОМЕР_3 видани й 29.09.1995 р. Мі нським РУГУ МВС України в м. Ки єві)

ОСОБА_3 (до віреність №9307 від 17.12.2010 р.)

від позивача 2 - ОСОБА_2 (до віреність №2013 від 04.07.2011 р.)

від відповідача 1 - ОСОБА _4 (довіреність б/н від 03.03.2010 р.)

від відповідача 2 - не з' я вився

від третьої особи 1 - не з' явився

від третьої особи 2 - не з' яв ився

розглянувши у відкритому

судовому засіданні

апеляційну скаргу Акціо нерного товариства закритог о типу «Київсоюзшля хпроект»

на рішення Господарського суду міста Києва від 31.01.2011 р.

у справі №48/363 (суддя Бой ко Р.В.)

за позовом 1. ОС ОБА_2

2. ОСОБА_5

до 1. Ак ціонерного товариства закри того типу «Київс оюзшляхпроект»

2. Територі ального управління Державно го комісії з цінних паперів та фон дового ринку в м. Києві та Київ ській області

3. Шевченкі вської районної у місті Києв і державної адміністрації

треті особи, які не заявляют ь самостійних вимог на предм ет спору на стороні відповід ача 1. Товариство з обмеж еною відповідальністю «Всеукраїнський реєстратор »

2. Закрите а кціонерне товариство «Міжре гіональне бюро реєстрації»

про визнання рішень загальних зборів акц іонерів недійсними

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_2 та ОСОБА_5 звер нулись до господарського суд у міста Києва із позовом до Ак ціонерного товариства закри того типу «Київсоюзшляхпрое кт» (далі - Товариство), Терит оріального управління Держа вної комісії з цінних папері в та фондового ринку в м. Києві та Шевченківської районної у місті Києві державної адмі ністрації (далі - Адміністра ція) про визнання рішень зага льних зборів акціонерів Това риства, оформлених протокола ми від 15.12.2006 р., 06.07.2007 р. та 30.04.2008 р., змін до Статуту Товариства та сві доцтва про реєстрацію випуск у акцій недійсними, визнання незаконними дій Управління щодо реєстрації випуску акці й.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 14.06.2010 р. залуч ено до участі у справі в якост і третіх осіб, які не заявляют ь самостійних вимог на предм ет спору, на стороні відповід ачів - Товариство з обмеженою відповідальністю «Всеукраї нський реєстратор» та Закрит е акціонерне товариство «Між регіональне бюро реєстрації ».

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 01.12.2010 р. замін ено Шевченківську районну у місті Києві державну адмініс трацію належним відповідаче м 2 - Територіальне управлін ня Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку в м. Києві та Київській област і (далі - Управління).

Рішенням Господарського с уду міста Києва від 31.01.2011 року у справі № 48/363 позов задоволено . Визнано всі рішення загальн их зборів акціонерів Акціоне рного товариства закритого т ипу «Київсоюзшляхпроект», що були оформлені протоколом з борів від 30.04.2008 р., недійсними. Ви знано нову редакцію Статуту Акціонерного товариства зак ритого типу «Київсоюзшляхпр оект», затверджену рішенням загальних зборів акціонерів Акціонерного товариства зак ритого типу «Київсоюзшляхпр оект» від 30.04.2008 р., недійсною. Про вадження у справі в частині в изнання незаконними дій Тери торіального управління Держ авної комісії з цінних папер ів та фондового ринку у місті Києві щодо реєстрації випус ку простих іменних акцій, що з дійснювався Акціонерним тов ариством закритого типу «Киї всоюзшляхпроект» на підстав і рішень загальних зборів ак ціонерів Акціонерного товар иства закритого типу «Київсо юзшляхпроект» від 30.04.2008 р., інфо рмацію про що було внесено до загального реєстру випуску цінних паперів за реєстрацій ним №85/10/1/2008 від 20.06.2008 р. незаконним и та визнання недійсним свід оцтва про реєстрацію випуску акцій за реєстраційним №85/10/1/2008 від 20.06.2008 р., видане Територіаль ним управлінням Державної ко місії з цінних паперів та фон дового ринку у місті Києві Ак ціонерному товариству закри того типу «Київсоюзшляхпрое кт» недійсним припинено на п ідставі п. 1 ч. 1 ст. 80 Господарськ ого процесуального кодексу У країни. В іншій частині заявл ених позовних вимог провадже ння у справі припинено на під ставі п. 1-1 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Не погоджуючись із вказани м рішенням, Акціонерне товар иство закритого типу «Київсо юзшляхпроект» звернулось до Київського апеляційного гос подарського суду з апеляційн ою скаргою, в якій просить ска сувати рішення Господарсько го суду міста Києва від 31.01.2011 р. у справі № 48/363 в частині задово лення позовних вимог та прий няти нове рішення про відмов у в їх задоволенні.

Апеляційну скаргу мотивов ано тим, що рішення суду першо ї інстанції є таким, що не грун тується на дійсних обставина х справи, прийняте внаслідок порушення норм процесуально го та неправильного застосув ання норм матеріального прав а, а тому є незаконним та підля гає скасуванню в частині зад оволених вимог позивача.

Позивач 1, представник позив ача 1 та представник позивача 2 в судовому засіданні заявил и, що визнають апеляційну ска ргу в повному обсязі та проси ли оскаржуване рішення суду першої інстанції скасувати в частині задоволених позовни х вимог, в іншій частині рішен ня залишити без змін.

Представник відповідача 1 в судовому засіданні повністю підтримав доводи викладені в апеляційній скарзі.

Представники відповідача 2 та третіх осіб у судове засід ання не з' явились, про причи ни неявки суд не повідомили. В раховуючи те, що в матеріалах справи містяться докази нал ежного повідомлення всіх уча сників судового процесу про час та місце проведення судо вого засідання по розгляду а пеляційної скарги, а строки р озгляду апеляційної скарги о бмежені ст. 102 ГПК України, коле гія суддів вважає можливим з дійснити перевірку рішення с уду першої інстанції у даній справі в апеляційному поряд ку за наявними матеріалами с прави та без участі представ ників відповідача 2 та третіх осіб. Крім того, ухвалою Київс ького апеляційного господар ського суду від 12.03.2012 р. явка сто рін обов' язковою не визнава лась.

Розглянувши доводи апеляц ійної скарги, заслухавши поя снення позивача 1, представни ків позивача 1 , 2 та відповідач а 1, перевіривши матеріали спр ави, дослідивши докази, проан алізувавши на підставі встан овлених фактичних обставин с прави правильність застосув ання судом першої інстанції норм законодавства, Київськи й апеляційний господарський суд вважає, що апеляційна ска рга підлягає задоволенню, з н аступних підстав.

Незважаючи на те, що позивач 1 та представник позивача 2 в с удовому засіданні 26.03.2012 р. заяви ли, що визнають апеляційну ск аргу повністю, колегія судді в перевіряє законність та об ґрунтованість рішення місце вого господарського суду у п овному обсязі.

Акціонерне товариство зак ритого типу «Київсоюзшляхпр оект» засноване згідно рішен ня загальних зборів орендарі в (засновників) від 08.12.1994 р. № 1, шля хом перетворення суб' єкта п ідприємницької діяльності О рендного підприємства «Київ союзшляхпроект» та Організа ції орендарів «Київсоюзшлях проект».

Рішеннями загальних зборі в акціонерів Товариства, які оформлені протоколом від 15.12.20 06 р., погоджено рішення Спосте режної ради від 17.11.2006 р. про звіл ьнення, призначеного на підс таві судових рішень, ОСОБА_ 6 з посади тимчасово викону ючого обов' язки голови прав ління АТЗТ «Київсоюзшляхпро ект» та рішення Спостережної ради від 08.08.2005 р. про призначенн я Головою правління Черненко В.Ф., а також про звернення до с уду з позовом до ОСОБА_6 пр о відшкодування матеріально ї та моральної шкоди, нанесен ої АТЗТ «Київсоюзшляхпроект » та працівникам товариства; підтверджено повноваження С постережної ради та Ревізійн ої комісії у складі: Спостере жна рада Товариства - голов а - Строков В.В., члени - ОС ОБА_9, ОСОБА_10, Ревізійна к омісія Товариства - голова - Матешко М.М., члени - ОСОБ А_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15; затверджено нову ре дакцію статуту товариства, д оручено Голові правління Чер ненко В.Ф. підписати цей стату т та здійснити всі необхідні дії для його реєстрації.

02.04.2007 р. державним реєстратор ом Шевченківської районної у місті Києві державної адмін істрації проведено державну реєстрацію змін до установч их документів (статуту Товар иства (нова редакція)), затверд жених загальними зборами акц іонерів АТЗТ «Київсоюзшляхп роект», які оформлені проток олом від 15.12.2006 р.

Рішеннями загальних зборі в акціонерів Товариства, які оформлені протоколом від 06.07.20 07 р., підтверджено повноваженн я існуючого Правління Товари ства; відкликано Ревізійну к омісію Товариства в повному її складі, обрано до складу ре візійної комісії Товариства наступних кандидатів та під тверджено їх повноваження: г олова - ОСОБА_24, члени - ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБ А_19, ОСОБА_20; відкликано С постережну (Наглядову) раду Т овариства в повному обсязі, о брано до складу Спостережної (Наглядової) ради Товариства наступних кандидатів та під тверджено їх повноваження: г олова - ОСОБА_23, члени - ОСОБА_22, ОСОБА_8; затвер джено договір на ведення реє стру власників іменних цінни х паперів Товариства з реєст ратором ЗАТ «Міжрегіональне бюро реєстрації»; вирішено р озірвати договір на ведення реєстру власників іменних ці нних паперів Товариства з ре єстратором ТОВ «Всеукраїнсь кий реєстратор», укласти дог овір на ведення реєстру влас ників іменних цінних паперів Товариства з реєстратором З АТ «Міжрегіональне бюро реєс трацій»; передати реєстр вла сників іменних цінних папері в Товариства ЗАТ «Міжрегіона льне бюро реєстрацій»; затве рджено нову редакцію Статуту Товариства; вирішено направ ити прибуток Товариства, отр иманий в 2005-2006 р.р. на розвиток ви робництва, дивіденди по резу льтатам роботи Товариства в 2005-2006 р.р. не нараховувати та не в иплачувати.

26.07.2007 р. державним реєстратор ом Шевченківської районної у місті Києві державної адмін істрації проведено державну реєстрацію змін до установч их документів (статуту Товар иства (нова редакція)), затверд жених загальними зборами акц іонерів АТЗТ «Київсоюзшляхп роект», які оформлені проток олом від 06.07.2007 р.

Рішеннями загальних зборі в акціонерів Товариства, які оформлені протоколом від 30.04.20 08 р., затверджено звіт Правлін ня про підсумки фінансово-го сподарської діяльності Това риства за 2007 рік; затверджено з віт Наглядової ради Товарист ва про результати діяльності у 2007 році; прийнято до відома з віт Ревізійної комісії Товар иства про результати діяльно сті у 2007 році; затверджено звіт та баланс Товариства за 2007 рік ; затверджено нову редакцію С татуту Товариства вцілому; о брано почесним президентом Т овариства ОСОБА_23; підтве рджено повноваження діючого голови Правління Товариства Черненка В.Ф.; відкликано діюч е Правління у повному обсязі ; обрано до складу Правління т а підтверджено повноваження наступних кандидатів: ОСОБ А_7, ОСОБА_21, ОСОБА_16, ОСОБА_11; відкликано діючу На глядову раду Товариства у по вному складі; обрано до склад у Наглядової ради Товариства та підтверджено повноваженн я наступних кандидатів: ОСО БА_25 (голова), ОСОБА_8, ОС ОБА_22; відкликано діючу Реві зійну комісію Товариства у п овному складі; обрано до скла ду Ревізійної комісії Товари ства та підтверджено повнова ження наступних кандидатів: ОСОБА_24 (голова), ОСОБА_17 , ОСОБА_18; підтверджено пов новаження діючого реєстрато ра, а саме ЗАТ «Міжрегіональн е бюро реєстрацій»; збільшен о статутний капітал АТЗТ «Ки ївсоюзшляхпроект» на суму 47437 50,00 грн.; вирішено збільшити ста тутний капітал Товариства за рахунок додаткових внесків, шляхом збільшення кількості акцій існуючої номінальної вартості; вирішено розміщенн я акцій, що додатково випуска ються, провести шляхом закри того (приватного) розміщення акцій; затверджено «Протоко л рішення про закрите (приват не) розміщення акцій третьої емісії АТЗТ «Київсоюзшляхпр оект»; вирішено перелік інши х інвесторів, серед яких пере дбачено розміщення акцій, ві дповідно до яких прийнято рі шення про розміщення не затв ерджувати, розмістити акції виключно серед акціонерів То вариства; визнано Правління Товариства уповноваженим ор ганом Товариства, якому нада ються повноваження: затвердж ення результатів реалізації акціонерами свого переважно го права на придбання акцій, щ о пропонуються до розміщення , прийняття рішення про достр окове закінчення закритого ( приватного) розміщення акцій Товариства, визначення та/аб о зміну строку початку та зак інчення закритого (приватног о) розміщення акцій Товарист ва, затвердження результатів закритого (приватного) розмі щення акцій та звіту про резу льтати закритого (приватного ) розміщення акцій Товариств а; визнано голову Правління Т овариства Черненко В.Ф. вповн оваженою особою уповноважен ого органу Товариства, якому надаються повноваження: зді йснювати персональне повідо млення всіх акціонерів та ін ших інвесторів, перелік яких затверджено зборами, провод ити дії щодо забезпечення ре алізації акціонерами свого п ереважного права на придбанн я акцій, відповідно до яких пр ийнято рішення про розміщенн я, проводити дії щодо забезпе чення закритого (приватного) розміщення акцій.

25.07.2008 р. державним реєстратор ом Шевченківської районної у місті Києві державної адмін істрації проведено державну реєстрацію змін до установч их документів (статуту Товар иства (нова редакція)), затверд жених загальними зборами акц іонерів АТЗТ «Київсоюзшляхп роект», які оформлені проток олом від 30.04.2008 р.

28.08.2008 р. Територіальним управ лінням Державної комісії з ц інних паперів та фондового р инку у м. Києві видано свідоцт во про реєстрацію випуску ак цій АТЗТ «Київсоюзшляхпроек т» у кількості 10000000 штук на зага льну суму 5000000,00 грн., яке внесено до Загального реєстру випус ку цінних паперів 20.06.2008 р. за реє страційним №85/10/1/2008.

ОСОБА_2 та ОСОБА_5 є акці онерами АТЗТ «Київсоюзшляхп роект», що підтверджується с ертифікатами акцій серії А № 659 та №763 від 22.03.2001 р.

Як вбачається з матеріалів справи, спір у даній справі ви ник у зв' язку з оспорювання м позивачами дійсності рішен ь загальних зборів акціонері в Товариства, оформлених про токолами від 15.12.2006 р., 06.07.2007 р. та 30.04.2008 р.

Колегія суддів погоджуєть ся з висновком суду першої ін станції, що провадження у спр аві в частині позовних вимог про визнання недійсними ріш ень загальних зборів акціоне рів Товариства, оформлених п ротоколами від 15.12.2006 р. та 06.07.2007 р., т а нових редакцій Статутів, за тверджених такими рішеннями , підлягає припиненню з огляд у на існування судових рішен ь у справах Господарського с уду міста Києва №6/252 та №48/19-6/687, яки ми, до винесення рішення місц евим господарським судом у д аній справі, було визнано нед ійсними вказані рішення зага льних зборів акціонерів АТЗТ «Київсоюзшляхпроект» та Ста тути, затверджені такими ріш еннями. Вказані рішення набр али законної сили.

Згідно п. 1-1 ч. 1 ст. 80 ГПК України , господарський суд припиняє провадження у справі, якщо ві дсутній предмет спору.

Таким чином, провадження у с праві, в частині позовних вим ог про визнання недійсними р ішень загальних зборів акціо нерів Товариства, оформлених протоколами від 15.12.2006 р. та 06.07.2007 р ., та нових редакцій Статутів, затверджених вказаними ріше ннями, підлягає припиненню н а підставі п. 1-1 ч. 1 ст. 80 ГПК Украї ни.

Щодо заявлених позовних ви мог в частині визнання недій сними рішень загальних зборі в акціонерів Товариства, офо рмлених протоколом від 30.04.2008 р., апеляційний господарський с уд зазначає наступне.

В обґрунтування позовних в имог в частині визнання неді йсними рішень загальних збор ів акціонерів Товариства, оф ормлених протоколом від 30.04.2008 р ., позивачі вказують на прийня ття таких рішень за відсутно сті кворуму, проведення таки х зборів за наявності судово ї заборони та відсутність по вноважень у ТОВ «Всеукраїнсь кий реєстратор» на ведення р еєстру акціонерів Товариств а.

Згідно ч. 1 ст. 41 Закону Україн и «Про господарські товарист ва», загальні збори визнають ся правомочними, якщо в них бе руть участь акціонери, що маю ть відповідно до статуту біл ьш як 60% голосів.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про господарські т овариства», акціонерне товар иство, товариство з обмежено ю і товариство з додатковою в ідповідальністю створюютьс я і діють на підставі статуту , повне і командитне товарист во - засновницького договору . Установчі документи товар иства у випадках, передбачен их чинним законодавством, п огоджуються з Антимонопольн им комітетом України.

Частиною 2 ст. 4 Закону Україн и «Про господарські товарист ва» встановлено, що установч і документи повинні містити відомості про вид товариства , предмет і цілі його діяльнос ті, склад засновників та учас ників, найменування та місце знаходження, розмір та поряд ок утворення статутного (скл аденого) капіталу, порядок ро зподілу прибутків та збитків , склад та компетенцію органі в товариства та порядок прий няття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких необх ідна кваліфікована більшіст ь голосів, порядок внесення з мін до установчих документів та порядок ліквідації і реор ганізації товариства.

Згідно ч. 3 ст. 4 Закону Україн и «Про господарські товарист ва», установчі документи пов инні також містити відомості , передбачені статтями 37, 51, 065, 67 і 76 цього Закону.

Відповідно до ст. 37 Закону Ук раїни «Про господарські това риства», Статут акціонерного товариства, крім відомостей , вказаних у статті 4 цього Зак ону, повинен містити відомос ті про види акцій, що випускаю ться, їх номінальну вартість , співвідношення акцій різни х видів, кількість акцій, що ку пуються засновниками, наслід ки невиконання зобов'язань п о викупу акцій, строк та поряд ок її виплати частки прибутк у (дивідендів) один раз на рік за підсумками календарного р оку.

Статтею 31 Закону України «П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців» передбачено, щ о у разі постановлення судов ого рішення щодо скасування рішення засновників (учасник ів) юридичної особи або уповн оваженого ними органу про вн есення змін до установчих до кументів, юридичної особи, аб о про визнання повністю або ч астково недійсними змін до у становчих документів юридич ної особи суд у день набрання законної сили судовим рішен ням надсилає його державному реєстратору для внесення за пису про судове рішення щодо скасування державної реєстр ації змін до установчих доку ментів юридичної особи. Дата надходження відповідного су дового рішення вноситься до журналу обліку реєстраційни х дій. Державний реєстратор у строк, що не перевищує двох ро бочих днів з дати надходженн я судового рішення щодо скас ування державної реєстрації змін до установчих документ ів юридичної особи, вносить д о Єдиного державного реєстру запис щодо скасування держа вної реєстрації змін до уста новчих документів юридичної особи, якщо інше не встановле но судовим рішенням, та в той ж е день повідомляє органи ста тистики, державної податково ї служби. Пенсійного фонду Ук раїни, фондів соціального ст рахування про внесення таког о запису.

У зв'язку з тим, що на день про ведення спірних зборів акціо нерів Статут АТЗТ «Київсоюзш ляхпроект», зареєстрований Ш евченківською районною в м. К иєві державною адміністраці єю 26.07.2007 р. (номер запису 10741050005000404) бу в дійсним, жодного запису до Є диного державного реєстру що до скасування державної реєс трації змін до установчих до кументів юридичної особи вчи нено не було, загальні збори а кціонерів відповідача 1 від 30. 04.2008 р. були проведені саме на пі дставі дійсної редакції Стат уту.

Згідно п. 5.1 Статуту АТЗТ «Киї всоюзшляхпроект», зареєстро ваного Шевченківською район ною в м. Києві державною адмін істрацією 26.07.2007 р. номер запису 10741050005000404), Статутний капітал Това риства становить 256250,00 грн. та ро зділений на 512500 простих іменни х акцій номінальною вартістю 0,50 грн. кожна.

27.08.2004 р. Управлінням Державно ї комісії з цінних паперів та фондового ринку було видано Свідоцтво про реєстрацію ви пуску акції № 250/10/1/2004. Відповідно до даного Свідоцтва ДКЦПФР з асвідчила випуск акцій відпо відачем 512500 простих іменних ак цій на загальну суму 256250,00 грн.

Станом на день проведення с пірних загальних зборів акці онерів від 30.04.2008 р. вказане Свід оцтво було чинним та не ануль ованим.

Таким чином, під час проведе ння загальних зборів акціоне рів 30.04.2008 р. та визначення квору му відповідач 1 керувався дій сними установчими документа ми та Свідоцтвом про реєстра цію випуску акцій.

Для участі у спірних загаль них зборах акціонерів зареєс трувалось 11 акціонерів (їх пре дставників), що у сукупності в олодіють 509525 шт. акцій товарист ва, які надають право голосу д ля вирішення питань, що відно сяться до компетенції Загаль них зборів, що складає 99,42% від з агальної кількості голосуюч их акцій Товариства, на підст аві чого був складений відпо відний протокол Реєстраційн ої комісії. Реєстрація акціо нерів здійснювалась на підст аві наступних документів: се ртифікат акцій, довіреність представника акціонера, доку мент, що посвідчує особу (пасп орт).

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про Національну депоз итарну систему та особливост і електронного обігу цінних паперів в Україні», документ арна форма цінного паперу - сертифікат цінних паперів ( далі - сертифікат), що містит ь реквізити відповідного вид у цінних паперів певної еміс ії, дані про кількість цінних паперів та засвідчує сукупн ість прав, наданих цими цінни ми паперами. Сертифікат - блан к цінного паперу, який видаєт ься власнику цінного паперу (цінних паперів) і містить виз начені законодавством рекві зити та назву виду цінного па перу (акція, облігація тощо) аб о найменування «сертифікат а кцій (облігацій тощо)» і засві дчує право власності на цінн ий папір (цінні папери).

Частиною 4 ст. 5 Закону Україн и «Про Національну депозитар ну систему та особливості ел ектронного обігу цінних папе рів в Україні» встановлено, щ о підтвердженням права власн ості на цінні папери є сертиф ікат, а в разі знерухомлення ц інних паперів чи їх емісії в б ездокументарній формі - випи ска з рахунку у цінних папера х, яку зберігач зобов'язаний н адавати власнику цінних папе рів.

Таким чином, акціонери та їх представники, які виявили ба жання прийняти участь та зар еєструвались на спірних зага льних зборах акціонерів пови нні пред'являти законодавчо закріплений правовстановлю ючий документ - сертифікат ак цій, а також надавали докумен т, що підтверджував їх правос уб' єктність (паспорт).

Тобто, загальні збори акціо нерів АТЗТ «Київсоюзшляхпро ект» від 30.04.2008 р. були проведені у відповідності до Закону Ук раїни «Про господарські това риства», а відтак були правом очними для прийняття відпові дних рішень.

Щодо питання визнання неді йсними змін до Статуту товар иства, то колегія суддів зазн ачає наступне.

В листі Верховного суду Укр аїни «Про практику розгляду судами корпоративних спорів » від 01.08.2007 р. зазначено, що як сві дчать аналізовані справи, не доліком чинного законодавст ва є невизначеність підстав та наслідків визнання недійс ними установчих документів г осподарських товариств з ура хуванням правової природи ци х документів. Суд може визнат и недійсними установчі докум енти за наявності одночасно таких умов: на момент розгляд у справи вони не відповідают ь вимогам законодавства; доп ущені при їх прийнятті та зат вердженні порушення не можут ь бути усунуті; відповідні по ложення установчих документ ів порушують права та законн і інтереси позивача.

Як вбачається з оскаржуван ого рішення Господарського с уду м. Києва у даній справі, су дом першої інстанції не наве дено жодної з трьох обов'язко вих обставин, що могли б слугу вати підставою для визнання недійсними змін до Статуту т овариства.

Так, судом першої інстанції не зазначено які саме положе ння Статуту не відповідають вимогам законодавства Украї ни та які саме положення стат уту порушують права та закон ні інтереси позивачів.

Оскаржуваним рішенням міс цевого господарського суду в изнано недійсними зміни до С татуту, внесені на підставі р ішення загальних зборів това риства від 30.04.2008 року. Проте вка зана редакція Статуту втрати ла чинність 14.08.2008 року внаслідо к проведення державної реєст рації змін до установчих док ументів Шевченківською райо нною в м. Києві державною адмі ністрацією (номер запису 107710500070 00704).

Також, в оскаржуваному ріше нні вказано, що на підставі ух вали Печерського районного с уду м. Києва від 08.04.2005 р. у справі № 2-1652/05 та ухвали Печерського ра йонного суду м. Києва від 20.02.2006 р . у справі № 2-281/06, відповідач 1 не м ав права скликати будь-які за гальні збори акціонерів.

Колегія суддів не погоджує ться з вказаними висновками суду першої інстанції, оскіл ьки відповідно до листа Верх овного суду України «Про пра ктику розгляду судами корпор ативних спорів» від 01.08.2007 р., заб орона проведення загальних з борів учасників (акціонерів) товариства фактично означає заборону товариству здійсню вати свою діяльність у части ні компетенції загальних збо рів. Вжиття такого заходу до з абезпечення позову не відпов ідає призначенню даного інст итуту, який має на меті захист інтересів заявника, а не позб авлення іншої особи права зд ійснювати діяльність у відпо відності до закону. Господар ським судам необхідно врахов увати, що ст. 6 ГК України одним із загальних принципів госп одарювання в Україні визначе но заборону незаконного втру чання органів державної влад и та органів місцевого самов рядування, в тому числі і суді в, у господарські відносини. Ц е ж положення стосується і вж иття заходів до забезпечення позову шляхом заборони інши х дій, які фактично означають заборону проведення загальн их зборів учасників (акціоне рів) товариства, у тому числі з аборона реєструватися для уч асті у загальних зборах, забо рона реєстратору проводити р еєстрацію акціонерів для уча сті в зборах акціонерів тощо .

Таким чином, заборона склик ати загальні збори товариств а є прямим втручанням в госпо дарську діяльність товарист ва, що спричиняє йому значні м атеріальні збитки, а заборон а на ведення реєстроутримува чем реєстру іменних цінних п аперів прямо порушує права а кціонерів товариства які від повідно до Закону України «П ро господарські товариства» мають право розпоряджатися (у встановленому законом пор ядку) належними їм акціями та отримувати відповідні прибу тки.

Щодо тверджень позивача пр о те, що рішення які були прийн яті на загальних зборів акці онерів АТЗТ «Київсоюзшляхпр оект» 30.04.2008 р. порушують права п озивачів, апеляційний господ арський суд зазначає наступн е.

Так, ОСОБА_5 є власником 1 акції АТЗТ «Київсоюзшляхпро кт». Тобто, даний акціонер жод ним чином не може впливати на будь-які рішення загальних з борів акціонерів товариства . Крім того, кількість належни х позивачу ОСОБА_5 акцій (о дна акція) та відповідно кіль кість голосів ОСОБА_5 на д ату проведення загальних збо рів від 30.04.2008 р. не змінилася в по рівнянні з 08.04.2004 р. Зміна відсот кового співвідношення належ них ОСОБА_5 акцій до загал ьного обсягу випущених акцій станом на 30.04.2008 р. в порівнянні з 08.04.2004 р. також не змінила впливу належних позивачу голосів н а прийняття рішень загальним и зборами відповідача. Анало гічна правова позиція виклад ена в Постанові Верховного С уду України від 17.10.2006 р. у справі № 48/211 та від 11.09.2007 р. у справі №48/211-40/549.

Слід зазначити, що позивача ми не було належними та допус тимими доказами доведено яки м чином були порушені права о станніх внаслідок прийняття відповідних рішень на загал ьних зборах акціонерів АТЗТ «Київсоюзшляхпроект» від 30.04. 2008 р. та які негативні наслідки для них виникли.

Відповідно до листа Верхов ного суду України від «Про пр актику розгляду судами корпо ративних спорів» 01.08.2007 р., обов'я зковою умовою визнання рішен ня загальних зборів акціонер ів недійсним є порушення у зв ' язку з його прийняттям пра в та охоронюваних законом ін тересів позивача. Якщо за рез ультатами розгляду справи фа кту такого порушення не вста новлено, у господарського су ду відсутні підстави для зад оволення позову.

З огляду на вищезазначене, к олегія суддів не погоджуєтьс я з висновками суду першої ін станції та вважає, що позовні вимоги про визнання недійни ми всіх рішень загальних збо рів акціонерів Акціонерного товариства закритого типу « Київсоюзшляхпроект», що були оформлені протоколом зборів від 30.04.2008 р. та визнання недійсн ою нової редакції Статуту Ак ціонерного товариства закри того типу «Київсоюзшляхпрое кт», затвердженої рішенням з агальних зборів акціонерів А кціонерного товариства закр итого типу «Київсоюзшляхпро ект» від 30.04.2008 р. є необґрунтова ними та недоведеними, а відта к не підлягають задоволенню.

Щодо вимог позивачів про ви знання незаконними дій Терит оріального управління Держа вної комісії з цінних папері в та фондового ринку у місті К иєві щодо реєстрації випуску акцій та визнання недійсним свідоцтва про реєстрацію ви пуску акцій Товариства, коле гія суддів зазначає наступне .

Пунктом 1 ч. 1 ст. 3 КАС України п ередбачено, що справа адміні стративної юрисдикції - це переданий на вирішення адмін істративного суду публічно-п равовий спір, у якому хоча б од нією зі сторін є орган викона вчої влади, орган місцевого с амоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший с уб'єкт, який здійснює владні у правлінські функції на основ і законодавства, в тому числі , на виконання делегованих по вноважень.

Згідно ч. 1 ст. 17 КАС України, юр исдикція адміністративних с удів поширюється на правовід носини, що виникають у зв'язку з здійсненням суб'єктом влад них повноважень владних упра влінських функцій, а також у з в'язку з публічним формуванн ям суб'єкта владних повноваж ень шляхом виборів або рефер ендуму.

Частиною 2 ст. 17 КАС України в изначено, що юрисдикція адмі ністративних судів поширюєт ься на публічно-правові спор и, зокрема: спори фізичних чи ю ридичних осіб із суб'єктом вл адних повноважень щодо оскар ження його рішень (нормативн о-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), ді й чи бездіяльності; спори з пр иводу прийняття громадян на публічну службу, її проходже ння, звільнення з публічної с лужби; спори між суб'єктами вл адних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенц ії у сфері управління, у тому ч ислі делегованих повноважен ь; спори, що виникають з привод у укладання, виконання, припи нення, скасування чи визнанн я нечинними адміністративни х договорів; спори за звернен ням суб'єкта владних повнова жень у випадках, встановлени х Конституцією та законами У країни; спори щодо правовідн осин, пов'язаних з виборчим пр оцесом чи процесом референду му.

Виходячи з вищенаведених п равових норм, спір, що виник у даній справі є публічно-прав овим і підлягає розгляду в по рядку адміністративної юрис дикції в тому разі, якщо він ви ник із публічно-правових від носин за участю суб'єкта влад них повноважень, який саме у ц их відносинах здійснює надан і йому чинним законодавством владні управлінські функції .

Предметом розгляду у даній справі є, в тому числі, спір пр о визнання недійсним свідоцт ва про державну реєстрацію а кцій товариства та незаконни ми дій Територіального управ ління Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку у місті Києві щодо реєстр ації випуску акцій.

За змістом статті 1 Закону У країни «Про державне регулюв ання ринку цінних паперів в У країні», державним регулюван ням ринку цінних паперів є зд ійснення державою комплексн их заходів щодо упорядкуванн я, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідни х та запобігання зловживання м і порушенням у цій сфері.

Частиною 10 ст. 7 Закону Україн и «Про цінні папери та фондов ий ринок», ст. 7 Закону України «Про державне регулювання р инку цінних паперів в Україн і» встановлено, що реєстраці ю випуску акцій здійснює Дер жавна комісія з цінних папер ів та фондового ринку в устан овленому нею порядку.

Тобто, державне регулюванн ям ринку цінних паперів в час тині забезпечення реєстраці ї випуску акцій покладається державою на Державну комісі ю з цінних паперів та фондово го ринку (її територіальні уп равління).

Таким чином, як зазначено ви ще, позов в частині визнання н езаконними дій Територіальн ого управління Державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку у місті Києві щод о реєстрації випуску акцій т а визнання недійсним свідоцт ва про реєстрацію випуску ак цій Товариства є публічно-пр авовим спором, який виник з пу блічно-правових відносин, а с аме позов юридичної особи що до оскарження дій (бездіяльн ості) суб'єктів владних повно важень та свідоцтва про реєс трацію випуску акцій, видача якого є наслідком таких дій.

З огляду на вищезазначене, п озовні вимоги про визнання н езаконними дій Територіальн ого управління Державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку у місті Києві щод о реєстрації випуску акцій т а визнання недійсним свідоцт ва про реєстрацію випуску ак цій Товариства відповідно до положень ст.124 Конституції Ук раїни, ст. 1, ч. 1 ст. 17 КАС України п ідлягає розгляду в порядку а дміністративного судочинст ва.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК У країни, господарський суд пр ипиняє провадження у справі, якщо спір не підлягає виріше нню в господарських судах Ук раїни.

Колегія суддів погоджуєть ся з висновком суду першої ін станції, що провадження в час тині позовних вимог про визн ання незаконними дій Територ іального управління Державн ої комісії з цінних паперів т а фондового ринку у місті Киє ві щодо реєстрації випуску а кцій та визнання недійсним с відоцтва про реєстрацію випу ску акцій Товариства підляга є припиненню на підставі п. 1 ч . 1 ст. 80 ГПК України, оскільки сп ір не підлягає вирішенню в го сподарських судах України.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог та заперечень.

Відповідач 1 обґрунтував ап еляційну скаргу належним чин ом, у зв' язку з чим остання пі длягає задоволенню.

За огляду на вищезазначене , колегія суддів приходить до висновку, що рішення Господа рського суду міста Києва від 31.01.2011 р. у справі №48/363 підлягає ча стковому скасуванню в частин і задоволених позовних вимог .

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни, стороні, на користь якої ві дбулося рішення, господарськ ий суд відшкодовує мито за ра хунок другої сторони.

Керуючись ст. ст. 49, 99, 101, 102, п. 2 ч. 1 с т. 103, п. 1 ч. 1 ст. 104, ст. 105 ГПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу Акціоне рного товариства закритого т ипу «Київсоюзшляхпроект» за довольнити.

Рішення Господарського су ду міста Києва від 31.01.2011 р. у спра ві №48/363 скасувати частково в ча стині задоволених позовних в имог.

В задоволенні позовних вим ог про визнання недійними вс іх рішень загальних зборів а кціонерів Акціонерного това риства закритого типу «Київс оюзшляхпроект», що були офор млені протоколом загальних з борів від 30.04.2008 р. - відмовити.

В задоволенні позовних вим ог про визнання недійсною но вої редакції Статуту Акціоне рного товариства закритого т ипу «Київсоюзшляхпроект», за твердженої рішенням загальн их зборів акціонерів Акціоне рного товариства закритого т ипу «Київсоюзшляхпроект» ві д 30.04.2008 р. - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 (АДР ЕСА_3, ідентифікаційний ном ер НОМЕР_1) на користь Акці онерного товариства закрито го типу «Київсоюзшляхпроект » (04053, м. Київ, вул. Кудрявська, 3/5, і дентифікаційний код 01388437) 21 (два дцять одну) грн. 25 коп. державно го мита за подання апеляційн ої скарги.

Стягнути з ОСОБА_5 (АДР ЕСА_2, ідентифікаційний ном ер НОМЕР_2) на користь Акці онерного товариства закрито го типу «Київсоюзшляхпроект » (04053, м. Київ, вул. Кудрявська, 3/5, і дентифікаційний код 01388437) 21 (два дцять одну) грн. 25 коп. державно го мита за подання апеляційн ої скарги.

В іншій частині рішення зал ишити без змін.

Видачу наказів на виконанн я даної постанови доручити Г осподарському суду міста Киє ва.

Справу №48/363 повернути до Гос подарського суду міста Києва .

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття і мож е бути оскаржена до Вищого го сподарського суду України пр отягом двадцяти днів з дня її прийняття.

Головуючий суддя Алданова С.О.

Судді Дикунська С.Я.

Сіта йло Л.Г.

Дата ухвалення рішення26.03.2012
Оприлюднено02.04.2012
Номер документу22239807
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —48/363

Постанова від 26.03.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 07.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 17.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Постанова від 05.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Ухвала від 22.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Рішення від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 01.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Постанова від 14.10.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні