Рішення
від 11.11.2011 по справі 4/398
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

11.11.11 р. Сп рава № 4/398

Представниками сторін не надані письмові клопотання про здійснення технічної фік сації судового процесу. Відп овідно до статті 81-1 ГПК Україн и складається протокол судов ого засідання.

Господарський суд Донецьк ої області у складі головуюч ого судді Гринько С.Ю. при секр етарі судового засідання Кун дель В.Г., розглянувши у відкри тому судовому засіданні мате ріали позовної заяви:

за участю представників ст орін:

від позивача - ОСОБА_1 - довіреність від 01.06.2011р. (не яв ився),

від відповідача - не явивс я,

за позовом - Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „Кондитерська фабрика „Ме ркурій”

м. Сміла Че ркаської області

до відповідача - Товарист ва з обмеженою відповідальні стю „Золотий Скарабей” м. Гор лівка

про стягнення 9394,82грн. заборг ованості, пені

СУТЬ СПОРУ:

Позивач заявив позов ні вимоги про стягнення з від повідача 9394,82грн., з яких: 9378,32грн. - заборгованість, 16,50грн. - пеня за 22 дні без зазначення періо ду (розрахунок проведений по зивачем з посиланням на ст. 625 Ц К України та за правилами нар ахування 3%річних).

В підтвердження позо ву надав податкові накладні, видаткові накладні: №М-00001248 від 14.12.2010р. на суму 4689,16грн., №М-00001249 від 14.1 2.2010р. на суму 4689,16грн., по яких пере даний товар, вимогу про оплат у боргу №226 від 15.08.2011р., яка 27.08.2011р. от римана відповідачем.

Оскільки сторонами в судов ому процесі відповідно до ст атті 21 Господарського процес уального кодексу України мож уть бути підприємства та орг анізації, фізичні особи-підп риємці, позивач повинен дове сти, що відповідач, до якого ві н звертається є на час розгля ду його позову суб' єктом пі дприємницької діяльності.

Позивач був зобов' я заний судом ухвалою про пору шення справи надати докази п ро включення Товариства з об меженою відповідальністю „З олотий Скарабей” м. Горлівка до Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб-підприємців.

Позивачем в судовому засіданні наданий витяг сер ії АЄ № 396243 з ЄДРПОУ, в якому держ авний реєстратор Смілянсько ї районної державної адмініс трації Черкаської області по відомив про внесення реєстра ційного запису до ЄДРПОУ Тов ариства з обмеженою відповід альністю „Золотий Скарабей” , який має юридичну адресу: 84610, м .Горлівка, Калінінський райо н, вул.Горлівської дивізії, бу д 93.

Відповідач отримав в ід суду ухвалу, в якої зазначе ні місце і час проведення суд ового процесу, що підтвердже но підписом на повідомленні про вручення поштового відпр авлення, але він не скористав ся своїм законним правом на у часть в розгляді справи, не на дав письмовий відзив на позо в і заперечення.

Господарський суд не позбавлений права вирішити спір в межах двох місяців, як п ередбачено ст.69 ГПК України за наявними і достатніми матер іалами зібраними судом та на даними позивачем на підставі ст..75 ГПК України у відсутност і представника відповідача і відзиву на позов.

Дослідивши матеріал и справи та заслухавши поясн ення представника позивача, господарським судом

ВСТАНОВЛЕНО:

2

Предметом позову є стягнен ня з відповідача заборговано сті за отриманий ним від пози вача по видатковим накладним №М-00001248 від 14.12.2010р., №М-00001249 від 14.12.2010р. т овар, а також пені (3%річних) за п орушення термінів оплати.

Частиною 2 п. 1 ст. 175 Господарс ького кодексу України зазнач ено, що майнові зобов'язання, я кі виникають між учасниками господарських відносин, регу люються Цивільним кодексом У країни з урахуванням особлив остей, передбачених цим коде ксом.

Згідно ст. 202 Цивільного коде ксу України, правочином є дія особи, спрямована на набуття , зміну або припинення цивіль них прав та обов'язків.

Відповідно до ч. 1 ст. 67 Господ арського кодексу України від носини підприємства з іншими підприємствами, організація ми, громадянами в усіх сферах господарської діяльності, в иконуються на підставі догов орів.

Статтею 626 Цивільного кодек су України визначено поняття договору, яким є домовленіст ь двох або більше сторін, спря мована на встановлення, змін у або припинення цивільних п рав та обов'язків.

Відповідно з нормами ст. ст. 638, 639 Цивільного кодексу Украї ни, договір є укладеним, якщо с торони у належній формі дося гли згоди з усіх істотних умо в договору. Договір може бути укладений у будь-якій формі, я кщо вимоги щодо форми догово ру не встановлені законом.

Згідно ст. 181 Господарського кодексу України встановлено загальний порядок укладання господарських договорів, зо крема, що господарський дого вір за загальним правилом ви кладається у формі єдиного д окумента, підписаного сторон ами та скріпленого печатками . Допускається укладання гос подарських договорів у спрощ ений спосіб, тобто шляхом обм іну листами, факсограмами, те леграмами, телефонограмами т ощо, а також шляхом підтвердж ення до виконання замовлення , якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми т а порядку укладання даного в иду договорів.

Господарський судом встан овлено, що позивачем на підст аві домовленості з відповіда чем поставлений, а повноважн ою особою підприємства відпо відача по видатковим накладн им №М-00001248 від 14.12.2010р. на суму 4689,16грн ., №М-00001249 від 14.12.2010р. на суму 4689,16грн. б ез будь-яких заперечень та за уважень отриманий товар на з агальну суму 9378,32грн.

Таким чином, сторонами у сп рощений спосіб укладена угод а щодо купівлі-продажу товар у, яка спрямована на встановл ення, зміну або припинення ци вільних прав та обов'язків, а с аме: позивач поставляє відпо відачу конкретний товар, а ос танній приймає його та оплач ує, тому ця угода (домовленіст ь) породжує для сторін права т а обов' язки та підлягає нал ежному виконанню сторонами.

У відповідності з вимогами статті 526 Цивільного Кодексу України зобов'язання має вик онуватися належним чином від повідно до умов договору та в имог цього Кодексу, інших акт ів цивільного законодавства , а за відсутності таких умов т а вимог - відповідно до звичаї в ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставлятьс я.

Відповідно до загальних ум ов виконання зобов' язання в икладених в статті 530 ЦК Украї ни боржник повинен сплатити одержаний товар в строки, пер едбачені умовами договору, а якщо строк виконання зобов' язання не встановлений, кред итор має право вимагати його виконання у будь-який час. Бор жник повинен виконати такий борг в семиденний строк з дня пред' явлення вимоги.

Сторонами не узгоджений ко нкретний термін оплати товар у, тому позивач в порядку ст. 530 Цивільного кодексу України н аправив відповідачу вимогу п ро оплату №226 від 15.08.2011р., яка отри мана останнім 27.08.2011р., про що сві дчить повідомлення про вруче ння поштового відправлення, копія якого наявна в матеріа лах справи. Ця вимогу позивач а відповідачем залишена без відповіді та задоволення.

Статтею 610 ЦК України передб ачено, що порушенням зобов' язання є його невиконання аб о виконання з порушенням умо в, визначених змістом зобов'я зання (неналежне виконання).

Згідно з частиною першою ст атті 612 ЦК України боржник вва жається таким, що прострочив , якщо він не приступив до вико нання зобов' язання або не в иконав його у строк, встановл ений договором або законом.

3

Відповідач повинен був опл атити отриманий товар до 03.09.2011р . включно, тобто протягом 7 дні в з дня отримання вимоги, що ни м не зроблено.

Враховуючи, що матеріалами справи доведений факт отрим ання відповідачем товару та не оплати у встановлені терм іни, господарський суд задов ольняє позовну вимогу щодо с тягнення 9378,32грн. заборгованос ті в повному обсязі.

Позивач просить стягнути з відповідача 16,50грн. пені за пор ушення відповідачем терміні в оплати товару.

Відповідно до статей 525, 526 Цив ільного кодексу України ( 435-15 ) з обов' язання повинні викону ватись належним чином згідно умов договору та вимог діючо го законодавства. Однос тороння відмова від виконанн я зобов' язання або зміна йо го умов не допускається, якщо інше не встановлено договор ом чи законом.

У разі порушення зобов'язан ня настають правові наслідки , встановлені договором або з аконом, зокрема, нарахування на сторону, яка не виконала св ої зобов' язання, сплатити п еню. Таким чином, пеня с тягується зі сторони, яка не в иконала свої зобов' язання т ільки за умови, якщо це прямо п ередбачено умовами договору і передбачені цим договором строк оплати грошового зобо в' язання, вид відповідально сті і її розмір.

Оскільки сторонами не укла дався в письмовому вигляді д оговір, не передбачений вид в ідповідальності за несвоєча сне виконання грошового зобо в2зання і її розмір, вимоги поз ивача щодо стягнення пені є н езаконними.

Водночас, приписи статті 625 Ц К України не заперечують зве рнення кредитора з вимогою про стягнення з боржника, як ий прострочив виконання грош ового зобов'язання, суми, на як у заборгованість за грошовим зобов'язанням підвищена в по рядку індексації, а також про центів річних від прострочен ої суми за невиконання грошо вого зобов'язання.

Приймаючи до уваги, що з вин и відповідача виник цей спір на нього покладаються судов і витрати в розмірі, прямо про порційно стягнутої суми.

На підставі ст.ст. 202,526,530,610,612,625 Ци вільного кодексу України, ст .ст. 67, 193 Господарського кодекс у України та, керуючись статт ями 75,49,82,84,81-1,85 ГПК України, господ арський суд -

В и р і ш и в:

Задовольнити позов Товари ства з обмеженою відповідаль ністю „Кондитерська фабрика „Меркурій” м. Сміла Черкаськ ої області до Товариства з об меженою відповідальністю „З олотий Скарабей” м. Горлівка про стягнення 9394,82грн. частков о.

Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „Золотий Скарабей” м. Горл івка-84609, вул. Горлівської дивіз ії, 93, код 34782450 на користь Товарис тва з обмеженою відповідальн істю „Кондитерська фабрика „ Меркурій” м. Сміла Черкасько ї області-20700, вул. Леніна, 60, ЗКПО 14195438 заборгованість в розмірі 9378,32грн., 93,78грн. державного мита та 235,59грн. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу.

В решті заявлених вимог від мовити за недоведеністю підс тав.

Рішення господарсь кого суду, повний текст якого оголошений та підписаний 11.11.20 11року, може бути оскаржено до Донецького апеляційного гос подарського суду через місце вий господарський суд в деся тиденний термін.

Суддя Гринько С.Ю.

< Список > < Дов ідник >

< Список > < Довід ник >

< Текст >

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення11.11.2011
Оприлюднено21.11.2011
Номер документу19159255
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/398

Судовий наказ від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Постанова від 11.04.2012

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 03.04.2012

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 07.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 10.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Рішення від 11.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 12.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні