Постанова
від 05.08.2008 по справі 5020-12/211
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

5020-12/211

       

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ  АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ   СУД

Постанова

Іменем України

4 серпня 2008 року   Справа № 5020-12/211

                    Севастопольський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді                                                  Гонтаря В.І.,

суддів                                                                      Гоголя Ю.М.,

                                                                                          Голика В.С.,

за участю представників сторін:

представник позивача - Шишкін Вячеслав Валентинович (повноваження перевірені) - Голова Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельне товариство індивідуальних забудовників "Техно-7";

представник відповідача - Політова Вероніка Павлівна, довіреність №  б/н   від 30.07.08 - Качинська селищна рада Нахімовського району міста Севастополя;

представник відповідача - Янко Марія Петрівна, довіреність № б/н від 26.02.08 - Качинська селищна рада Нахімовського району міста Севастополя;

представник третьої особи - Акімова Лариса Юріївна, довіреність № 423/12  від 27.11.07 - Севастопольське міське головне управління земельних ресурсів;

представник третьої особи - не з'явився - Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах";

представник третьої особи - не з'явився - Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті України по земельних ресурсах" Севастопольська міська філія;

розглянувши апеляційну скаргу Головного управління земельних ресурсів у місті Севастополі на рішення господарського суду міста Севастополя (суддя Харченко І.А.) від 24.06.2008 у справі № 5020-12/211,

за позовом           Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельне товариство індивідуальних забудовників "Техно-7" (вул. Т. Шевченка, 45-38, Севастополь,99006)

до           Качинської селищної ради Нахімовського району міста Севастополя (вул. Нестерова, 5, Кача, Севастополь,99804)

3-ті особи  Головне управління земельних ресурсів у місті Севастополі (вул. Леніна, 2, Севастополь,99011)

Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" в особі  (вул. Хрещатик, 32а, Київ 1, 01001)

Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті України по земельних ресурсах" Севастопольська міська філія  (вул. Демідова, 13-519,Севастополь,99011)

про спонукання укласти договір оренди земельної ділянки

                                                            ВСТАНОВИВ:

          Обслуговуючий кооператив Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно -7" звернувся до господарського суду з позовною заявою до Качинської селищної Ради  про спонукання укласти договір оренди земельної ділянки.

          Рішенням господарського суду міста Севастополя (суддя Харченко І.А.) позов задоволено частково.

          Суд зобов'язав Качинську селищну Раду на протязі десяти календарних днів з моменту набрання рішенням суду законної сили  укласти договір оренди земельної ділянки площею 2,0436га в п. Кача в районі Товариства з обмеженою відповідальністю "Трігон" для будівництва та обслуговування туристично-готельного комплексу з проведенням берегоукріплювальних робіт з Обслуговуючим кооперативом Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7"  згідно проекту землеустрою.

          З Качинської селищної Ради на користь Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" стягнуто 85,00 грн. –державного мита та 118,00 грн. –витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          В частині позовних вимог про укладення договору оренди  земельної ділянки в редакції позивача –відмовлено.                    

                    Не погодившись з вказаним судовим рішенням, Головне управління земельних ресурсів у місті Севастополі звернулось до Севастопольського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою в якій просить рішення господарського суду скасувати, в позові відмовити.

                    Заявник апеляційної скарги посилається на порушення господарським судом норм матеріального та процесуального права.

                    Розглянувши матеріали справи повторно в порядку статті 101 Господарського процесуального кодексу України, суд встановив наступне.

                    Як вбачається з матеріалів справи, Качинська селищна Рада своїм рішенням №326 від 23 січня 2007 року, надала згоду Обслуговуючому кооперативу Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" на збирання матеріалів вибору і попереднього погодження місця розташування земельної ділянки орієнтовною площею 2га для будівництва та обслуговування туристично-готельного комплексу з укріплюванням берегової території в п. Кача, р-н Товариства з обмеженою відповідальністю "Трігон".

                    На підставі вказаного рішення Качинської селищної Ради, Обслуговуючим кооперативом Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" в порядку передбаченому Земельним Кодексом України, Законом України "Про землеустрій" були отримані необхідні погодження та висновки органів державної влади та контролю.

                    Рішенням № 583 від 26 грудня 2007 року, Качинська селищна Рада, за результатами розгляду наданих Обслуговуючим кооперативом Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" документів, погоджень та висновків надала згоду на складання проекту землеустрою по відведенню земельної ділянки орієнтованою площею 2га для будівництва та обслуговування туристично-готельного комплексу з укріплюванням берегової території в п. Кача, р-н Товариства з обмеженою відповідальністю "Трігон".

                    Однак, з матеріалів справи вбачається, що Головним управлінням земельних ресурсів у місті Севастополі надано висновок про непогодження проекту землевідводу з урахуванням того, що земельна ділянка знаходиться в межах земель, які надано в користування Чорноморському Флоту  Російської Федерації.

                    На підставі висновку Головного управління земельних ресурсів у місті Севастополі, Качинська селищна Рада не розглядає питання щодо надання в оренду земельної ділянки Обслуговуючому кооперативу Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7".

                    Дослідивши ретельно матеріали справи та заслухавши представників сторін, судова колегія погоджується з висновками суду першої інстанції про  можливість задоволення позовних вимог частково, виходячи з наступного.

                    Відповідно до статті 32 Закону України "Про державну експертизу землевпорядної документації", державна експертиза проводиться шляхом розгляду документації та матеріалів, а за необхідності - шляхом проведення обстежень у натурі (на місцевості). При  проведенні державної експертизи досліджуються, перевіряються, аналізуються та оцінюються: питання дотримання вимог законодавства та встановлених стандартів, норм і правил при прийнятті проектних рішень; відповідність передбачених документацією і  матеріалами заходів завданням на проектування, вимогам раціонального використання та охорони земель, а також дотриманню законних прав та інтересів власників земельних ділянок та землекористувачів, держави і суспільства; еколого-економічна ефективність проектних рішень щодо запобігання їх негативного впливу на стан земельних ресурсів, суміжні земельні  ділянки, ландшафт.

                    Відповідно до статей 194-196 Земельного кодексу України, Державний земельний кадастр - це єдина державна система земельно-кадастрових робіт, яка встановлює процедуру визнання факту виникнення або припинення права власності і права користування земельними ділянками та містить сукупність відомостей і документів про місце розташування та правовий режим цих ділянок, їх оцінку, класифікацію земель, кількісну та якісну характеристику, розподіл серед власників земель.

                    Як вбачається з тексту довідки державного земельного кадастру від 10 січня 2006 року за № 6509, по даним державного земельно-кадастрового обліку на земельну ділянку, що відводиться Обслуговуючому кооперативу Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" у місті Севастополі (п. Кача) у районі Товариства з обмеженою відповідальністю "Трігон", право землекористування (власності, оренди) згідно вимогам статей 125, 126 Земельного кодексу України, не зареєстровано.(а.с.9).

                    Також, в акті вибору Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" є відмітка відділу державного земельного кадастру УЗР від 13 лютого 2007 року, про те, що на земельній ділянці, що відводиться, право власності, оренди не зареєстровано.(а.с.10).

                    Крім цього, в акті вибору Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" є відмітка керівника сектору земель оборони у місті Севастополі від 08 лютого 2007 року про те, що на земельній ділянці - земель оборони немає.(а.с.10).

                    Також, в матеріалах проекту відведення земельної ділянки Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" є документи з інвентаризації земельної ділянки, що відводиться, а саме земельно-кадастровий план земельної ділянки №21-1-К-1 (в/ч 49311 ЧФ РФ), завірений керівником сектору земель оборони УЗР, у якому Обслуговуючий кооператив Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" зазначений, як сторонній, тобто суміжний, землекористувач та відповідно до Акту узгодження встановлених меж земельної ділянки, зазначено, що ЧФ РФ визначений як суміжний землекористувач, що підтверджується підписом командира в/ч 49311 ЧФ РФ.(а.с.11).

                    Факт того, що земельна ділянка, що відводиться Обслуговуючому кооперативу Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" не розташована на землях, наданих для потреб ЧФ РФ, підтверджує план земельної ділянки військового містечка К-1.(а.с.16).

                    Отже, в/ч 49311 ЧФ РФ є суміжним землекористувачем з Обслуговуючим кооперативом Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7", тобто земельна ділянка, що їм відводиться не розташована на землях, що надано ЧФ РФ.

                    Вказаний висновок підтверджується також листом Севастопольського міського головного управління земельних ресурсів №1405/5/907 від 08 червня 2007 року за підписом керівника, згідно якого, управління повідомляє Качинську селищну Раду про те, що по даним сектору земель оборони на підставі матеріалів земельно-кадастрової інвентаризації, що проведена по існуючим огородженням військових об'єктів ЧФ РФ та погодженої з представником військового формування ЧФ РФ від 25 грудня 2005 року станом на 07 червня 2007 року земельна ділянка, що відводиться Обслуговуючому кооперативу Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" не відноситься до категорії земель оборони.(а.с.13).

                    До цього ж, листом Севастопольського міського головного управління земельних ресурсів №2263/21/9-07 від 03 жовтня 2007 року за підписом першого заступника начальника, управління повідомило Обслуговуючий кооператив Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" про те, що згідно матеріалів інвентаризації земельних ділянок, що знаходяться у користуванні ЧФ РФ, земельна ділянка, що надана Качинською селищною Радою Обслуговуючому кооперативу Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" для будівництва та обслуговування туристично-готельного комплексу на території військового містечка К-1 (п. Кача), зазначений у матеріалах інвентаризації як сторонній землекористувач, про що здійснена відповідна відмітка у матеріалах інвентаризації.

                    З урахуванням вказаних доказів, висновки про непогодження проекту землеустрою №129/08 від 12 лютого 2008 року Головного управління земельних ресурсів в місті Севастополі Державного агентства земельних ресурсів України, висновки державної експертизи землевпорядної документації № 313/08 від 12 березня 2008 року Головного управління земельних ресурсів в місті Севастополі Державного агентства земельних ресурсів України не відповідають вимогам Земельного кодексу України та фактичним обставинам справи підтвердженими документами, що подано до Севастопольського міського головного управління земельних ресурсів від Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" для проведення експертизи.

                    Відповідно до частини 2 статті 4 Господарського процесуального кодексу України, - господарський суд не застосовує акти державних та інших органів, якщо ці акти не відповідають законодавству України.

                    При таких обставинах, судова колегія дійшла висновку, що наданий до Головного управління земельних ресурсів в місті Севастополі Державного агентства земельних ресурсів України проект землеустрою по відведенню земельної ділянки Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" площею 2,0436га в районі Товариства з обмеженою відповідальністю "Трігон" гарнізону п. Кача для будівництва та обслуговування туристично-готельного комплексу з проведенням берегоукріплювальних робіт в районі Товариства з обмеженою відповідальністю "Трігон" гарнізону п. Кача, відповідає вимогам діючого законодавства, нормативно-технічним документам та є підставою для надання вказаної земельної ділянки в оренду Обслуговуючому кооперативу Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7".

                    Згідно частині 1 статті 123 Земельного кодексу України, надання земельних ділянок юридичним особам у постійне користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за проектами відведення цих ділянок.

                    Частиною 9 цієї статті також зазначено, що рішення про відмову у наданні земельної ділянки в користування має містити мотивовані пояснення з посиланням на відповідні положення нормативно-правових актів, затвердженої містобудівної документації та документації із землеустрою.

                    Однак, Качинська селищна Рада не має мотивованих пояснень для не надання в оренду спірної земельної ділянки Обслуговуючому кооперативу Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7".

          Відповідно до статті 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

          Відповідно до вимог частини 6 статті 123 Земельного кодексу України, Качинська селищна Рада повинна була в місячний строк розглянути питання щодо надання в оренду земельної ділянки Обслуговуючому кооперативу Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7", але як позитивного висновку так і негативного нею в формі рішення прийнято не було.

          Згідно пункту 10 частини 2 статті 20 Господарського кодексу України, права та законні інтереси суб'єкта господарювання, які підлягають захисту, захищаються шляхом встановлення господарських правовідносин.

          Разом з цим, судова колегія не може погодитись з позивачем щодо укладення договору оренди на спірну земельну ділянку в редакції позивача, оскільки цей проект ще не був предметом розгляду Качинської селищної Ради,  тобто між сторонами не виникло спору, який підлягав би захисту в судовому порядку.

          Статтею 13 Закону України "Про плату за землю" закріплено, що підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, а орендної плати за земельну ділянку, яка перебуває у державній або комунальній власності, - договір оренди такої земельної ділянки.

          При таких обставинах, Качинська селищна Рада повинна внести всю необхідну інформацію  в договір оренди з Обслуговуючим кооперативом Житлово-будівельного товариства індивідуальних забудовників "Техно-7" щодо розміру земельної ділянки, розміру орендної плати та інше, та тільки після цього укласти обов'язковий, відповідно до законодавства, договір оренди земельної ділянки.

          На підставі висловленого, судова колегія вважає, що рішення господарського суду прийнято при правильному застосуванні норм матеріального та процесуального права, при повно встановлених обставинах справи, у зв'язку з чим підстав для задоволення апеляційної скарги не існує.

                    Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України, суд покладає на відповідача витрати позивача по сплаті державного мита і витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.  

                    Враховуючи викладене, керуючись статтями 101, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, суд

                                                            ПОСТАНОВИВ:          

                    Рішення господарського суду міста Севастополя від 24.06.2008 у справі № 5020-12/211 залишити без змін.

                    Апеляційну скаргу Головного управління земельних ресурсів у місті Севастополі залишити без задоволення.

                                                  

Головуючий суддя                                                  В.І. Гонтар

Судді                                                                                Ю.М. Гоголь

                                                                                В.С. Голик

СудСевастопольський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення05.08.2008
Оприлюднено22.08.2008
Номер документу1917851
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-12/211

Постанова від 14.01.2011

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Борисова Юлія Володимирівна

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Плут Віктор Михайлович

Ухвала від 22.12.2010

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Плут Віктор Михайлович

Рішення від 17.09.2009

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко І.А.

Постанова від 22.01.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.А.

Ухвала від 06.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.А.

Ухвала від 02.09.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко І.А.

Постанова від 05.08.2008

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Голик В.С.

Рішення від 24.06.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні