Постанова
від 15.11.2011 по справі 41/127
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01601, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.11.2011 № 41/127

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Жук Г.А .

суддів: Яковлева М.Л.

Тарасенко К.В.

при секретарі: Мар ченко Ю.І.

за участю представників с торін:

від прокуратури: Мухаїр Л.Б. - пос. № 339,

від позивача: ОСОБА_1 - дов. № 225-КР-1198,

від відповідача: ОСОБА_2 - дов. б/н від 22.06.2011 року

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу б/н від 22.09.2011 року Комун ального підприємства «Дніпр о-парксервіс» Дніпровської р айонної у місті Києві ради на рішення господарського суду міста Києва від 05.09.2011 року

у справі № 41/127 (головую чий суддя - Спичак О.М., судді : Івченко А.М., Пригунова А.Б.),

за позовом Прокурора Дніпровського району міста К иєва в інтересах держави в ос обі Київської міської ради

до Комунальн ого підприємства «Дніпро-пар ксервіс» Дніпровської район ної у місті Києві ради

про звільне ння земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

22.04.2011 року прокурор Дніпр овського району м. Києва звер нувся до господарського суду міста Києва в інтересах дер жави в особі Київської міськ ої ради з позовом до Комунал ьного підприємства «Дніпро-п арксервіс» Дніпровської рай онної у місті Києві ради про з вільнення земельної ділянки площею 0,12 га, розташованої по АДРЕСА_1 та повернення її К иївській міській раді, приві вши її у придатний для викори стання стан (а.с.3-6).

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач використо вує вищевказану земельну діл янку за відсутності правовст ановлюючих документів на її використання.

Рішенням Господарського с уду міста Києва від 05.09.2011 року у справі № 41/127 позов задоволено повністю. Зобов' язано Комун альне підприємство «Дніпро-п арксервіс» Дніпровської ра йонної у місті Києві ради зві льнити земельну ділянку площ ею 0,12 га по АДРЕСА_1 (грошова оцінка якої складає 1 691 762,28 грн. ) та повернути її Київській мі ській раді, привівши її у прид атний для використання стан. Присуджено до стягнення з Ко мунального підприємства «Дн іпро-парксервіс» Дніпровськ ої районної у місті Києві рад и судові витрати (а.с.139-145).

Не погодившись з прийнятим рішенням, відповідач, Комуна льне підприємство «Дніпро-па рксервіс» Дніпровської райо нної у місті Києві ради, через господарський суд м. Києва по дало апеляційну скаргу, в які й просить скасувати рішення господарського суду м. Києва та прийняти нове рішення.

В обґрунтування апеляційн ої скарги апелянт посилаєтьс я на те, що місцевим господарс ьким судом при прийнятті ріш ення порушено норми матеріал ьного та процесуального прав а і висновки суду, викладені у оскаржуваному рішенні, не ві дповідають обставинам справ и.

Апелянт зазначає, що доказа ми його права зайняття спірн ої земельної ділянки є рішен ня Дніпровської районної у м істі Києві ради № 156 від 03.06.2004 рок у «Про створення комунальног о підприємства по паркуванню та зберіганню транспортних засобів Дніпровському район ні м.Києва», рішення Дніпровс ької районної у місті Києві р ади № 189 від 16.11.2007 року «Про визна чення КП «Дніпро-парксервіс» єдиним оператором з паркува ння транспортних засобів, ві дстою автотранспорту та стяг нення паркувального збору в Дніпровському районі м. Києв а», рішення Дніпровської рай онної у місті Києві ради № 398 «П ро затвердження єдиного реєс тру місць нічного тимчасовог о відстою транспортних засоб ів на територіях адміністрат ивно-територіально віднесен их до Дніпровського району м . Києва» та план - схема місць п аркування.

Крім того, відповідач зверт ає увагу на те, він не використ овує земельну ділянку, розта шовану за адресою АДРЕСА_1 - його діяльність на зазнач еній земельній ділянці поляг ає у забезпечені надходжень до бюджету збору (місцевого п одатку) за паркування та факт ичне використання автовласн иками земельних ділянок у ро змірі габаритів транспортни х засобів за вищевказаною ад ресою, а також паркування зді йснюється відповідно до затв ердженої план - схеми та в рамк ах норм діючого законодавств а.

Ухвалою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 13.10.2011 року апеляційну скаргу на рішення господарського с уду м. Києва від 05.09.2011 року у спр аві № 41/127 прийнято до проваджен ня та призначено розгляд спр ави у судовому засіданні 15. 11.2011 року.

Представник апелянта у суд овому засіданні підтримав до води апеляційної скарги.

У судовому засіданні 15.11.2011 ро ку прокурор Дніпровського ра йону м. Києва, представник Киї вської міської ради заперечи ли доводи апеляційної скарги , просили рішення місцевого г осподарського суду від 05.09.2011 ро ку залишити без змін, скаргу - без задоволення.

Відповідно до ст. 101 ГПК Украї ни, у процесі перегляду справ и, апеляційний господарський суд за наявними у справі і дод атково наданими доказами, як що заявник обґрунтував немож ливість їх надання суду в пер шій інстанції з причин, що не з алежали від нього, повторно р озглядає справу. Апеляційний господарський суд не зв' яз аний доводами апеляційної ск арги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення аб о ухвали місцевого суду у пов ному обсязі.

Судова колегія Київського апеляційного господарськог о суду, розглянувши матеріал и справи, доводи апеляційної скарги, заслухавши поясненн я представників сторін, досл ідивши представлені докази в їх сукупності, перевіривши п равильність застосування мі сцевим господарським судом н орм матеріального та процесу ального права встановила нас тупне.

Перевіркою, проведеною про куратурою Дніпровському рай ону м. Києва встановлено, що Ко мунальне підприємство «Дніп ро-парксервіс», використовує земельну ділянку площею 0,12 га по АДРЕСА_1 для розміщенн я автостоянки.

25.10.2010р. Державною екологічною інспекцією в м. Києві була про ведена перевірка, за результ атами якої встановлено, що на території земельної ділянки , що розташована за адресою: АДРЕСА_1 розміщується авто мобільна стоянка, здійснюєть ся господарська діяльність п о паркуванню автомобілів гро мадян згідно двостороннього договору № 6-19 від 30.06.2010 року, між в ідповідачем та ФОП ОСОБА_3 (а.с.19-20).

24.11.2010 року Головним управлінн ям земельних ресурсів провед ена перевірка дотримання вим ог земельного законодавства , якою встановлено, що на момен т проведення перевірки на зе мельній ділянці облаштована відкрита автостоянка КП «Дн іпро-парксервіс», площа земе льної ділянки під автостоянк ою складає приблизно 0,12 га; діл янка огорожена парканом та ц ілодобово охороняється, про що складено Акт № 1315/04. Документ и, що посвідчують право власн ості чи користування землею, в тому числі, на умовах оренди згідно вимог ст.ст. 125, 126 Земельн ого кодексу України у КП «Дні про-парксервіс» в Головному управлінні земельних ресурс ів не зареєстровані (відсутн і) (а.с.7-8).

Рішенням Київської місько ї ради від 26.06.2007 № 930/1591 «Про вдоско налення паркування автотран спорту в м. Києві» встановлен о, що єдиним оператором з парк ування транспортних засобів , стягнення паркувального зб ору та виготовлення єдиних а бонементних талонів з паркув ання автомобільного транспо рту є Комунальне підприємств о «Київтранспарксервіс».

Пунктом 17.3.2 Правил паркуванн я транспортних засобів у м. Ки єві, затверджених рішенням К иївської міської ради від 25.12.20 08 р. № 1051/1051 «Про Правила благоуст рою міста Києва» (далі - Правил а) встановлені особливі умов и користування земельними ді лянками, на яких розташовані спеціально обладнані та від ведені місця, які полягають в розробці та погодженні в уст ановленому цими Правилами по рядку схем організації дорож нього руху, згідно яких у опер атора виникає право надання платних послуг паркування тр анспортних засобів та не пот ребує розроблення проектів в ідведення цих земельних діля нок.

Відповідно до п. 7.3.1 Правил - ор ганізація та експлуатація мі сць платного паркування тран спортних засобів здійснюєть ся лише оператором або підпр иємствами, з якими оператор у клав відповідний договір.

Згідно пункту 17.3.3. Правил опе ратор розробляє схеми органі зації дорожнього руху за пог одженням з управлінням ДАІ Г У МВС України в м. Києві (при ро зташуванні місць для паркува ння в межах червоних ліній мі ських вулиць і доріг), Головни м управлінням транспорту вик онавчого органу Київської мі ської ради (Київської місько ї державної адміністрації), а у випадках необхідності їх р озміщення: в межах шляхопров одів, на тротуарах (при заниже нні їх бордюрного каменя) - з к омунальною корпорацією «Киї вавтодор»; в межах міжкварта льних територій - з КП «УЖГ» аб о КП «ШЕУ» виконавчих органі в районних у м. Києві рад (райо нних у м. Києві державних адмі ністрацій); на вулицях та в рай оні об'єктів відповідно пост ійного руху та відвідування осіб, яких охороняють відпов ідно до чинного законодавств а, - з Управлінням державної ох орони.

Отже, організація та експлу атація місць платного паркув ання транспортних засобів в місті Києві має здійснюватис я виключно КП «Київтранспарк сервіс» або суб'єктами госпо дарювання, які уклали з цим пі дприємством відповідні дого вори.

Рішенням Господарського с уду міста Києва від 05.11.2009 р. у спр аві № 6/385 за позовом Комунально го підприємства «Дніпро-парк сервіс» Дніпровської районн ої у м. Києві ради до Комунальн ого підприємства виконавчог о органу Київської міської д ержавної ради (Київської міс ької державної адміністраці ї) «Київтранспарксервіс», за участю третіх осіб: 1) Фізично ї особи-підприємця ОСОБА_4 , 2) Приватного підприємства « Дніпровський автотранспорт ник» про визнання права та ви знання відсутності права, як е залишено без змін постанов ою Вищого господарського суд у міста Києва від 14.04.2010, визнано наявність у Комунального пі дприємства «Дніпро-парксерв іс» Дніпровської районної у м. Києві ради права на виконан ня функцій єдиного оператора в Дніпровському районі міст а Києва з надання платних пос луг по відстою та зберіганню транспортних засобів в Дніп ровському районі міста Києва згідно певного переліку (а.с.7 1-87).

Рішенням Дніпровської рай онної у м. Києві ради від 29.09.2009 № 3 98 «Про затвердження єдиного р еєстру місць нічного тимчасо вого відстою транспортних за собів на територіях адмініст ративно-територіально відне сених до Дніпровського район у міста Києва» (а.с.65-66), визначен о території для обслуговуван ня паркувальних об'єктів, що ф ункціонують в якості майданч иків для нічного тимчасового відстою транспортних засобі в у Дніпровському районі м. Ки єва, в Додатку № 1 до даного ріш ення(а.с. 67), наведений Перелік , до якого, зокрема, включено о б'єкт по АДРЕСА_1.

Статтями 13,14 Конституції Укр аїни, Земельним кодексом Укр аїни, ст.ст. 16, 60 Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні» закріплюють повнов аження органів місцевого са моврядування щодо розпорядж ення землею, відповідно до як их розпорядження землями в м ежах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відпо відні сільські, селищні, місь кі ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи в иконавчої влади.

Відповідно до п. «в» ст. 9, ст.с т. 125, 116 Земельного кодексу Укра їни до повноважень Київської і Севастопольської міських рад у галузі земельних відно син на їх території належить , зокрема, надання земельних д ілянок у користування із зем ель комунальної власності ві дповідно до цього Кодексу. Гр омадяни та юридичні особи на бувають права власності та п рава користування земельним и ділянками із земель держав ної або комунальної власност і за рішенням органів викона вчої влади або органів місце вого самоврядування, або дер жавних органів приватизації , або центрального органу вик онавчої влади з питань земел ьних ресурсів в межах їх повн оважень, визначених цим Коде ксом.

Право власності та право ко ристування земельною ділянк ою виникає після одержання д окумента, що посвідчує право власності чи право постійно го користування земельною ді лянкою та його державної реє страції. Право на оренду земе льної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

В Постанові Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що ви никають із земельних відноси н» від 17.05.2011 № 6 зазначено, що за в ідсутності рішення органу ви конавчої влади або місцевого самоврядування про надання земельної ділянки у власніст ь або в користування, юридичн а особа або фізична особа не м ає права використовувати зем ельну ділянку державної або комунальної форми власності (п. 2.1.) і обов'язковою умовою фак тичного використання земель ної ділянки є наявність у осо би, що її використовує, правов становлюючих документів на ц ю земельну ділянку, а відсутн ість таких документів може с відчити про самовільне зайня ття земельної ділянки, і при в ирішенні земельних спорів не обхідно досліджувати, чи пер едбачено спеціальним законо м отримання правовстановлюю чих документів на земельну д ілянку для розміщення певних об'єктів (п. 3.1.)

Відтак, приступати до викор истання земельної ділянки із земель державної та комунал ьної власності можна лише пі сля прийняття органом викона вчої влади або місцевого сам оврядування про надання земе льної ділянки у власність аб о в користування та одержанн я відповідного документа, що посвідчує право на неї.

Право власності на земельн у ділянку і право постійного користування земельною діля нкою посвідчується державни ми актами, форма яких затверд жуються Кабінетом Міністрів України. Право оренди землі о формляється договором, який реєструється відповідно до з акону (ст. 126 ЗК України).

Враховуючи вищезазначене, використання спірної земель ної ділянки можливе лише за н аявності документа, що посві дчує право на земельну ділян ку та державної реєстрації ц ього документа.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про державний контрол ь за використанням та охорон ою земель» під самовільним з айняттям земельної ділянки р озуміються будь-які дії, які с відчать про фактичне викорис тання земельної ділянки за в ідсутності відповідного ріш ення органу виконавчої влади чи органу місцевого самовря дування про її передачу у вла сність або надання у користу вання (оренду) або за відсутно сті вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за в инятком дій, які відповідно д о закону є правомірними.

Таким чином, відповідно до в ищезазначених вимог закону о бов'язковою умовою фактичног о використання земельної діл янки є наявність у особи, що її використовує, правовстановл юючих документів на цю земел ьну ділянку, а відсутність у ц ієї особи таких документів н а час прийняття судом рішенн я, є самовільним зайняттям вк азаної земельної ділянки.

Відповідно до ст. 13 Закону Ук раїни «Про оренду землі» дог овір оренди землі - це договір , за яким орендодавець зобов'я заний за плату передати орен дареві земельну ділянку у во лодіння і користування на пе вний строк, а орендар зобов'яз аний використовувати земель ну ділянку відповідно до умо в договору та вимог земельно го законодавства.

Враховуючи вищезазначене, землею, яка перебуває у комун альній власності міста Києва , розпоряджається Київська м іська рада шляхом прийняття відповідних рішень про надан ня зацікавленій особі у кори стування земельної ділянки.

Перевіркою встановлено, що на земельній ділянці, площею 0,12 га;, яка розташована по АДР ЕСА_1 облаштована відкрита автостоянка КП «Дніпро-паркс ервіс», ділянка огорожена па рканом та цілодобово охороня ється.

В матеріалах справи відсут ні будь - які договори між відп овідачем та КП «Київтранспар ксервіс» щодо організації та експлуатації місць платного паркування транспортних зас обів.

В ході розгляду справи судо м встановлено, що Київською м іською радою не приймалося р ішення про передачу у власні сть чи користування, в тому чи слі на умовах оренди, земельн ої ділянки по АДРЕСА_1 на к ористь відповідача.

Приписами ст. 212 ЗК України вс тановлено, що самовільно зай няті земельні ділянки підляг ають поверненню власникам зе млі або землекористувачам бе з відшкодування затрат, поне сених за час незаконного кор истування ними. Приведення з емельних ділянок у придатний для використання стан, включ аючи знесення будинків, буді вель і споруд, здійснюється з а рахунок громадян або юриди чних осіб, які самовільно зай няли земельні ділянки. Повер нення самовільно зайнятих зе мельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Статтею 187 ЗК України встано влено, що контроль за викорис танням та охороною земель по лягає в забезпеченні додержа ння органами державної влади , органами місцевого самовря дування, підприємствами, уст ановами, організаціями і гро мадянами земельного законод авства України.

Перевірка Головним управл інням земельних ресурсів, як ий діяв в межах повноважень, з акріплених Законом України « Про державний контроль за ви користанням та охороною земе ль», Положенням про Державни й комітет України із земельн их ресурсів, затвердженим По становою Кабінету Міністрів України № 224 від 19.03.2008, Держкомзе м є центральним органом вико навчої влади з питань земель них ресурсів, Положенням про головні управління Держкомз ему в містах Києві та Севасто полі, затвердженим Наказом Д ержавного комітету України і з земельних ресурсів від 17.06.2008 № і 23, земельної ділянки площею 0,12 га, розташованої по АДРЕС А_1, якою встановлено факт ві дсутності будь-яких правовст ановлюючих документів на кор истування, оренду чи володін ня вказаною земельною ділянк ою, та невиконання відповіда чем вимоги про звільнення зе мельної ділянку, стало підст авою для звернення з позовом до суду.

Вказана земельна ділянка с таном на час прийняття рішен ня місцевим господарським су дом та розгляду справи в апел яційній інстанції не звільн ена .

Доказів наявності рішення органу уповноваженого на ро зпорядження землями територ іальної громади міста Києва - Київської міської ради, прий нятого в порядку ст. ст. 9, 116, 125, 126 З емельного кодексу України, п ро надання КП «Дніпро-парксе рвіс» зазначеної вище земель ної ділянки, сторонами не над ано, в матеріалах справи відс утні.

Враховуючи вищезазначене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інст анції про те, що відповідач фа ктично використовує земельн у ділянку площею 0,12 га, розташо вану по АДРЕСА_1 під розмі щення автомобільної стоянки без відповідних правовстано влюючих документів, виданих відповідним органом місцево го самоврядування про її пер едачу у власність або наданн я у користування (оренду), отже відповідач всупереч вимог с т. ст. 125, 126 Земельного кодексу Ук раїни самовільно займає земе льну ділянку площею 0,12 га, розт ашовану по АДРЕСА_1, що згі дно статті 212 Земельного кодек су України, є підставами для з обов'язання відповідача звіл ьнити спірну земельну ділянк у та привести її у придатний с тан.

Враховуючи вищенаведене, к олегія суддів Київського апе ляційного господарського су ду вважає, що місцевим господ арським судом належним чином досліджено обставини справи та надано цим обставинам від повідну правову оцінку, ріше ння господарського суду міст а Києва від 05.09.2011 року у справі № 41/127 відповідає чинному законо давству України, а відтак пер едбачених законом підстав дл я скасування оскаржуваного р ішення місцевого господарсь кого суду не вбачається.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни, судові витрати за перегля д рішення в апеляційній інст анції покладаються відпові дача (апелянта).

Керуючись ст. ст. 49, 99, 101, 103-105 Госп одарського процесуального к одексу України, Київський ап еляційний господарський суд , -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Ком унального підприємства «Дні про-парксервіс» Дніпровсько ї районної у місті Києві ради на рішення господарського с уду міста Києва від 05.09.2011 року з алишити без задоволення.

2. Рішення господарського су ду міста Києва від 05.09.2011 року у с праві № 41/127 залишити без змін.

3. Справу № 41/127 повернути до г осподарського суду міста Киє ва.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття.

Постанову може бути оскарж ено у касаційному порядку ві дповідно до вимог ст. ст. 107-111 ГПК України.

Головуючий суддя Жук Г.А.

Судді Яковлев М.Л.

Тара сенко К.В.

Дата ухвалення рішення15.11.2011
Оприлюднено21.11.2011
Номер документу19228668
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —41/127

Постанова від 15.11.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Жук Г.А.

Рішення від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 29.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 27.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 16.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Постанова від 11.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Рішення від 24.04.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Судовий наказ від 22.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Орешкіна Е.В.

Рішення від 11.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Орешкіна Е.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні