Рішення
від 08.11.2011 по справі 9/315
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА



 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  9/315

08.11.11

За позовом                    Приватного акціонерного товариства "ОТІС"

До                              Комунального підприємства "Ремонтно-експлуатаційна організація-2"

                                   Святошинського району м. Києва

Про                              стягнення боргу 357 515,28 грн.

Суддя Бондаренко Г.П.   

Представники :

від позивача                    ОСОБА_1 (дов. №63 від 02.08.2011р.)

від відповідача          не з’явився

В судовому засіданні 08.11.2011р. відповідно до ст. 85 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне акціонерне товариство "ОТІС" (далі по тексту - позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Комунального підприємства "Ремонтно-експлуатаційна організація-2" Святошинського району м. Києва (далі по тексту - відповідач) про стягнення 357515,28 грн. заборгованості за надані послуги згідно Договору на повне технічне обслуговування ліфтів №D2 4 M 4002 від 26.01.2010р., а також просить суд покласти на відповідача судові витрати.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов Договору на повне технічне обслуговування ліфтів від 01.01.2010р., в частині оплати за виконані позивачем роботи. Позовні вимоги вмотивовані положеннями ст. ст. 15, 526 ЦК України, ст. 193 ГК України.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.10.2011 року позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі №9/315, розгляд справи призначено на 08.11.2011 року.

В судове засідання 08.11.2011 року представник відповідача не з’явився, про причини неявки суд не повідомив, про час та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином, рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Представником позивача в судовому засіданні вимоги ухвали суду від 12.10.2011 року виконано, надано додаткові матеріли, оригінали документів для огляду в судовому засіданні, усні пояснення по справі, підтримано позовні вимоги в повному обсязі.

Враховуючи те, що нез’явлення представника Відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті, а матеріали справи є достатніми для вирішення спору в даному судовому засіданні, відповідач не скористався своїм процесуальним правом на надання відзиву та направлення представника для участі в судове засідання, суд вважає за можливе розглянути позов у відсутності представника відповідача, за наявними у справі матеріалами згідно з вимогами статті 75 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши подані сторонами матеріали, заслухавши пояснення повноважного представника позивача, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, Господарський суд міста Києва –

ВСТАНОВИВ:

26 січня 2010 року між Закритим акціонерним товариством «ОТІС»(правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство «ОТІС», що підтверджується наявним в матеріалах справи Статутом та витягом з ЄДРПОУ) (далі по тексту –Позивач; Виконавець за Договором) та Комунальним підприємством «Ремонтно-експлуатаційна організація-2»( далі по тексту Відповідач; Замовник за Договором) було укладено Договір на повне технічне обслуговування ліфтів (далі по тексту –Договір).

У відповідності до п. 1.1. Договору, Замовник доручає, а Виконавець приймає на себе обов’язки щодо виконання робіт з технічного обслуговування ліфтів (надалі ТО) за формою повного технічного обслуговування.

У відповідності до «Порядку встановлення вартості технічного обслуговування ліфтів і систем диспетчеризації», затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 09.11.2006 р. №369, повне технічне обслуговування включає: щомісячні (МПР) та щоквартальні (КПР) профілактичні роботи; технічні нагляди; заміну комплектувальних виробів у міру зносу згідно з переліком послуг з технічного обслуговування та поточного ремонту (наказ Держжитлокомунгоспу України від 10.08.2004 №150 "Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд"); звільнення пасажирів з кабін ліфтів, що зупинилися; роботи за викликом у разі несанкціонованої зупинки ліфтів (п. 1.2. Договору).

Пунктом 2.1. Договору передбачено, що вартість послуг з ТО ліфтів визначається відповідно до «Порядку встановлення вартості технічного обслуговування ліфтів і систем диспетчеризації», затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 09.11.2006р. №69, на основі базової ціни на технічне обслуговування ліфтів, погодженої Головним управлінням з питань цінової політики Київської міської державної адміністрації.

Щомісячна вартість робіт за договором у відповідності з розрахунками складає 125236 (сто двадцять п’ять тисяч двісті тридцять шість) грн. 26 коп.) в т.ч. ПДВ 20% - 20872 грн. 71 коп.

У відповідності до п. 2.3. Договору, вартість договору може бути змінена в залежності від: зміни характеристик обладнання і/або режимів його роботи; зміни обсягів робіт з ТО в залежності від кількості ліфтів, а також на підставі нормативно-правових документів, які регламентують вартість або впливають на рівень цін даного предмету договору. Нова договірна ціна вважається прийнятою Замовником, якщо на протязі 10-ти днів після направлення йому письмового повідомлення не надійшло заперечень. Згаданий лист

Оформлення актів виконаних робіт Замовник здійснює до 25 числа поточного місяця, але не пізніше ніж у 3 (три) денний термін з моменту їх вручення Виконавцем, а всі зупинки ліфтів з вини Виконавця за період з 26 числа до кінця місяця враховуються зменшенням обсягів в акта виконаних робіт наступного місяця.

Розрахунки за даним Договором здійснюються Замовником щомісяця до 5-го числа наступного за звітним місяця у розмірі місячної вартості, згідно підписаних актів виконаних робіт, що надаються Виконавцем. Оплата за виконані роботи здійснюється шляхом розщеплення плати, що надходить від населення за послуги на утримання будинків і прибудинкових територій і направляється на рахунок Виконавця за послуги з ТО ліфтів у розмірах, встановлених органами влади, що мають на те відповідні повноваження. У випадку, якщо коштів, що надійшли Виконавцеві за поточний (звітний) місяць, недостатньо для оплати виконаних робіт, то різниця що утворилась покривається за рахунок коштів Замовника (п. п. 2. 5., 2.6. Договору).

У відповідності до п. 7.1. Договору, Договір набуває чинності з 01 лютого 2010 року і діє до 31 грудня 2010 року.

На виконання вимог Договору, Позивачем були надані Відповідачу послуги з технічного обслуговування ліфтів на загальну суму 1167219,73 грн., що підтверджується наявними в матеріалах справи, підписаними та скріпленими печатками сторін Актами виконаних робіт по технічному обслуговуванню ліфтів за березень, квітень, липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2010 року та січень, травень, червень 2011 року (оригінали актів було надано для огляду в судовому засіданні).

За твердженням Позивача, Відповідач обов’язок по оплаті за надані послуги виконав частково у розмірі 809704, 45 грн., у зв’язку з чим у Відповідача перед Позивачем виникла заборгованість у розмірі 357515, 28 грн., яку Позивач просить суд стягнути з Відповідача.

Оцінивши наявні в справі докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом, суд приходить до висновку, що заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов‘язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

В силу положень ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст. 903 ЦК України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Згідно з положеннями частини першої статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Договір є обов’язковим для виконання сторонами в силу положень ст. 629 ЦК України.

Оплата наданих послуг Відповідачем здійснена частково, заборгованість по Договору складає 357515,28 грн. та станом на час вирішення спору не погашена, доказів які б спростовували визначену суму заборгованості Відповідачем не представлено.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Оскільки Позивач на виконання умов Договору надавав Відповідачу послуги, вартість яких у розмірі 357515, 28 грн. Відповідач не оплатив, суд вважає, що позовні вимоги Позивача про стягнення з Відповідача суми заборгованості за Договором № D2 4 M 4002 від 26.01.2010 р. в розмірі 357515,28 грн. є законною та обґрунтованою.

Отже, позовні вимоги Приватного акціонерного товариства "Отіс" підлягають задоволенню повністю.

Витрати по оплаті державного мита та інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покладається на відповідача, відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись ст. ст. 4, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Комунального підприємства «Ремонтно-експлуатаційна організація-2»(03134, м. Київ, Кільцева дорога, 5-Б; код ЄДРПОУ 36114004, з будь-якого рахунку виявленого державним виконавцем під час виконання рішення) на користь Приватного акціонерного товариства «Отіс»(03062, м. Київ, вул. Чистяківська, буд. 32 ; код ЄДРПОУ 14357579) 357515 (триста п’ятдесят сім тисяч п’ятсот п'ятнадцять) грн. 28 коп. основної заборгованості, витрати по сплаті державного мита в сумі 3575 (три тисячі п’ятсот сімдесят п’ять) грн. 15 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 236 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

4. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

     Суддя                                                                                Г.П. Бондаренко

Дата підписання рішення 14.11.2011р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.11.2011
Оприлюднено25.11.2011
Номер документу19281871
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/315

Ухвала від 13.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 27.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Рішення від 08.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 03.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Постанова від 15.03.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Герасименко Ірина Миколаївна

Ухвала від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Рішення від 10.01.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Ворожцов А.Г.

Судовий наказ від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Рішення від 28.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 16.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні