Рішення
від 07.08.2008 по справі 20/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

20/17

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  

07 серпня 2008 р.   Справа № 20/17   

за позовом   Державного міського підприємства "Івано-Франківськтеплокомуненерго"  вул. Б.Хмельницького,59А, м.Івано - Франківськ, 76006

до відповідача    ПП "Кольян"  вул. Хіміків,8/33, м.Івано-Франківськ, 76018

  Cуддя  Кобецька Світлана Миколаївна   

  При секретарі судового засідання  О.М.Колісник

Представники:

Від позивача:  Бабій С.В.-юрисконсульт  юридичного відділу, (довіреність № 297-21/07 від  15.08.07р.)

Від відповідача - не з"явилися.

СУТЬ СПОРУ:  заявлено позов про зобов"язання відповідача усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою площею 0,2065 га за адресою вул.Тролейбусна,40, м.Івано-Франківськ, шляхом звільнення зазначеної земельної ділянки від будівельних матеріалів та іншого майна, а також демонтувати встановлену огорожу, що належить приватному підприємству "Кольян".

    Представник позивача в судовому засіданні підтримав заявлений позов з підстав, викладених в позовній заяві, посилаючись при цьому на:

-  ст.92 Земельного Кодексу України, згідно якої право користування земельною ділянкою - це

    право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або

    комунальній власності, без встановлення  строку;

-  ч.2 ст.152 Земельного Кодексу України, відповідно до якої власник   земельної   ділянки   або

   землекористувач  може вимагати усунення будь-яких порушень його прав  на  землю,

   якщо  ці  порушення  не  пов'язані  з позбавленням права володіння  земельною ділянкою, і

   відшкодування завданих збитків;

-  висновки № 2/3-3/2276 від 03.09.2004р., № 1640/01-54 від 23.09.2004р. Управління

   архітектури    і містобудування Івано-Франківського міськвиконкому  про погодження

   передачі земельної ділянки в постійне користування;

-  висновок попереднього погодження матеріалів вибору земельної ділянки № 12-9/229 від

   01.11.2004р. державного управління екології та природних ресурсів в Івано-Франківській

   області;

-  рішення сесії Івано-Франківської міської ради від 08.12.2005р. про надання в постійне

   користування  ДМП  "Івано-Франківськтеплокомуненерго" земельної ділянки площею

   0,2065 га для реконструкції та експлуатації котельні;

-  державний акт на право постійного користування земельною ділянкою серії ЯЯ № 125385 від

   22.06.2006р.

         Представник відповідача  в судові засідання неодноразово не з"являвся, про причини неявки суду не повідомляв та не скористався своїми правами  наданим йому ст.22 ГПК України, а саме знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, знімати копії, брати участь в господарських засіданнях, подавати докази, брати участь у дослідженні доказів, заявляти клопотання, давати усні та письмові пояснення господарському суду, наводити свої доводи та міркування з усіх питань, що виникають у ході судового процесу, заперечувати проти клопотань та доводів інших учасників судового процесу. Господарський суд Івано-Франківської області в установленому законом порядку повідомляв відповідача про час та місце розгляду справи. Всі процесуальні документи відправлялись йому  рекомендованою кореспонденцією, про що свідчить  поштове повідомлення № 8615265 від 30.05.2008р. Відповідач  будь-яких заперечень в спростування позовних вимог  суду не подав.

      Враховуючи, що у суду є всі необхідні матеріали (докази) для вирішення спору по суті, спір належить вирішити у відсутності відповідача, відповідно до ст.75 ГПК України за матеріалами справи.

       Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника позивача, суд, -

               в с т а н о в и в :

     На підставі рішення ХХІХ сесії  Івано-Франківської міської  ради ІV демократичного скликання від 08.12.2005р. позивачу  видано державний акт  серія ЯЯ № 125385 від 22.06.2006р. на право постійного користування земельною ділянкою  площею 0,2065 га в м.Івано-Франківську по вул.Тролейбусній,40. Відповідно до акту, цільовим призначенням (використанням) спірної земельної ділянки є реконструкція та експлуатація котельні.            

     Однак, використовувати дану земельну ділянку за цільовим призначенням позивач не має  можливості, так як відповідач з моменту надання у користування, самовільно займає її, розмістивши на ній різні будівельні матеріали. Таким чином, позивач не має можливості виконувати обов"язки землекористувача, що передбачені ч.1 п.1 ст. 96 Земельного кодексу України, а саме: забезпечувати використання землі за цільовим призначенням.

        Із пояснень представника позивача в судовому засіданні встановлено, що спірну земельну ділянку займає  приватне підприємство "Кольян", та на вимогу позивача її звільнити не реагує. Про що свідчить вимога № 3-1/18 від 10.01.2008р., щодо усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою по вул.Тролейбусна,40 в м.Івано-Франківську та повторна вимога № 3-1/91 від 23.01.2008р., щодо усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою по вул.Тролейбусна,40 в м.Івано-Франківську.

        З огляду на наступне та враховуючи вище викладене, суд приходить до висновку, що позов є таким, що підлягає до задоволення:

        -   за змістом  ч.1.ст.3 Земельного кодексу України  земельні   відносини   регулюються   Конституцією  України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами;

       -  зокрема, ч.1 ст.125 Земельного кодексу України визначено, що право   власності  та  право  постійного  користування  на земельну  ділянку  виникає  після  одержання  її   власником або користувачем  документа,  що  посвідчує  право  власності чи право постійного користування  земельною  ділянкою,  та  його  державної реєстрації;

         -  відповідно  до ч.1 ст.126 цього кодексу  право власності  на  земельну  ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується  державними актами. Форми державних актів затверджуються Кабінетом Міністрів України;

          -  відповідно до ч.2 ст.152 Земельного кодексу України власник   земельної   ділянки   або  землекористувач  може вимагати усунення будь-яких порушень його прав  на  землю, навіть

якщо  ці  порушення  не  пов'язані  з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

       Позивачем подано суду висновок № 2/3-3/2276 від 03.09.2004р., № 1640/01-54 від 23.09.2004р. управління архітектури і містобудування Івано-Франківського міськвиконкому, висновок попереднього погодження матеріалів вибору земельної ділянки № 12-9/229 від 01.11.2004р. державного управління екології та природних ресурсів в Івано-Франківській області, заключення ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" № 375 від 07.10.2004р., що доводить законність  та обгрунтованість користування земельною ділянкою площею 0,2065 га в м.Івано-Франківську по вул.Тролейбусній,40.  

       В судовому засіданні судом досліджено  Державний акт серії ЯЯ № 125385 від 22.06.2006р. на право постійного користування земельною ділянкою площею 0,2065 га в м.Івано-Франківську по вул.Тролейбусній,40 (фотокопія наявна в матеріалах справи), яким  підтверджується право позивача на постійне користування вище вказаною земельною ділянкою.

      Таким чином, позивач має земельну ділянку у м.Івано-Франківську по вул.Тролейбусній,40 площею 0,2065 га на праві постійного користування.

    Із наданих матеріалів, а саме акту обстеження вище вказаної  земельної ділянки  від 29.05.2007р.  вбачається, що на зазначеній земельній ділянці знаходяться будівельні відходи, металобрухт, бруківка та пиломатеріали, які за словами представників ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" не належать їхньому підприємству.

         ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" було подано звернення до Івано-Франкіського обласного головного управління земельних ресурсів щодо самовільного зайняття їх земельної ділянки по вул.Тролейбусній,40 в м.Івано-Франківську ПП "Кольян". Івано-Франкіським обласним головним управлінням земельних ресурсів проведено державну експертизу, а також здійснено виїзд на місце розташування земельної ділянки. В ході дослідження спірної земельної ділянки , встановлено:

 - земельна ділянка площею приблизно 0,0300 га, яка відводиться ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" огорожена металевою сіткою,

  -  на цій території знаходяться будівельні матеріали, що належать ПП "Кольян", а також недобудована споруда - об"єкт незавершеного будівництва, яка знаходиться на балансі ВАТ "фірма "Барва" та передана ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго", що на даний момент переобладнана ПП "Кольян" під склад.

       В результаті перевірки зобов"язано директора ПП "Кольян":

-  усунути порушення земельного законодавства

-  демонтувати огорожу,

- не використовувати дану земельну ділянку.

   Даний факт підтверджує лист Івано-Франківського обласного головного  управління земельних ресурсів № 32-0829/1813 від 06.09.2005р.

  Листами № 3-1/18 від 10.01.2008р. та № 3-1/91 від 23.01.2008р. ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго", що були адресовані  директору  ПП "Кольян" підтверджується вимога щодо усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, яка залишена без реагування відповідачем.

     Враховуючи вище викладені обставини, суд приходить до такого висновку, що відповідачем по справі - ПП "Кольян" - порушуються права та охоронювані законом інтереси позивача, щодо володіння, користування і розпорядження своїм майном на свій розсуд, надані йому цивільним та земельним законодавством. Стаття  ст.391 ЦК України передбачає, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

    З огляду на вимоги ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.   Відповідач в судове засідання не з"явився, вимоги позивача не спростував.

   Отже, вимога позивача про зобов"язання відповідача усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою площею 0,2065 га за адресою вул.Тролейбусна,40, м.Івано-Франківськ, шляхом звільнення зазначеної земельної ділянки від будівельних матеріалів та іншого майна, а також демонтування встановленої огорожі, що належить приватному підприємству "Кольян" правомірна і підлягає задоволенню.       

   З огляду на вищевикладене, у суду відсутні правові підстави для відмови у задоволені позову.

  Враховуючи приписи ст.49 ГПК України, суд вважає, що судові витрати слід покласти на відповідача.

       Керуючись ст. 124 Конституції України, ч.1 ст.3, 96, ч.1 ст.125, ч.2 ст.152 Земельного кодексу України, ст.391 Цивільного кодексу України,   ст.ст. 22, 33, 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

позов задоволити.

Зобов"язати приватне підприємство "Кольян" (вул. Хіміків,8/33, м.Івано-Франківськ, 76000)  усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою площею 0,2065 га за адресою вул.Тролейбусна,40, м.Івано-Франківськ, шляхом звільнення зазначеної земельної ділянки від будівельних матеріалів та іншого майна, а також демонтувати встановлену огорожу, що належить приватному підприємству "Кольян".

Стягнути з відповідача, Приватного підприємства  "Кольян", вул. Хіміків,8/33, м.Івано-Франківськ, 76018 (код ЄДРПОУ 23925692) на користь позивача Державного міського підприємства " Івано-Франківськтеплокомуненерго ", вул. Б.Хмельницького,59А, м.Івано - Франківськ, 76006 (код ЄДРПОУ 03346058, р/р 26006022901 в Івано-Франківській філії ВАТ Кредобанк, МФО 336161) -  85,00грн. державного мита та 118,00грн. на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу .

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, у разі, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання повного рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя                                                           С.М.Кобецька

          

                                                                               

                                                                                Рішення  підписане  


                                                                            

                                                                       

Виготовлено в АС "Діловодство суду"

                        


І.В.Григорчук                                                                    

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення07.08.2008
Оприлюднено01.09.2008
Номер документу1944716
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/17

Ухвала від 13.04.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 10.07.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 03.07.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 08.06.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 08.06.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 29.05.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 05.04.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 21.12.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 17.11.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Постанова від 15.11.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Бакуліна С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні