Рішення
від 28.11.2011 по справі 3/202
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

28.11.11 р. Сп рава № 3/202

Господарський суд Донець кої області у складі судді Си ч Ю.В.

при секретарі судового зас ідання Щитовій Л.М.,

розглянув у відкритому суд овому засіданні матеріали сп рави

за позовом Відкритого акці онерного товариства „Облдор рембуд”, м.Донецьк (код ЄДРПОУ 05505963)

до відповідача Комунально го підприємства Слов' янськ ої міської ради „Водозниженн я”, м.Слов' янськ (код ЄДРПОУ 3 4722538)

про стягнення боргу в сумі 3 3253грн.76коп.

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_1 за д овіреністю №01-167 від 24.11.2011р.,

від відповідача: не з' явив ся.

Позивач, Відкрите акціоне рне товариство „Облдоррембу д”, м.Донецьк звернувся до гос подарського суду Донецької о бласті з позовом до відповід ача, Комунального підприємст ва Слов' янської міської рад и „Водозниження”, м.Слов' ян ськ про стягнення боргу в сум і 33253грн.76коп.

Ухвалою від 25.10.2011р. зазначену позовну заяву прийнято до ро згляду та порушено проваджен ня у справі №3/202, сторони зобов' язані надати документи та ви конати певні дії (суддя Гассі й О.В.).

Розпорядженням заступника голови господарського суду Донецької області від 28.11.2011р. сп раву №3/202 передано на розгляд с удді Сич Ю.В. у зв' язку із від пусткою судді Гассій О.В.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на неналежне виконання відпові дачем умов договору підряду №18/15-10/86 від 31.12.2010р. в частині оплати виконаних робіт, внаслідок ч ого утворилась заборгованіс ть у розмірі 33253грн.76коп.

На підтвердження вказаних обставин позивач надав копі ї договору підряду №18/15-10/86 від 31.1 2.2010р., довіреності №02-12 від 17.02.2010р., а кту приймання виконаних буді вельних робіт за лютий 2011р., дов ідки про вартість виконаних будівельних робіт за лютий 2011 р., претензії №01-115 від 19.07.2011р., лист ів №415 від 08.08.2011р., №576 від 17.11.2011р., акт з віряння взаємних розрахункі в від 14.11.2011р.

Нормативно свої вимоги поз ивач обґрунтовує ст. 526 Цивіль ного кодексу України, ст. 193 Гос подарського кодексу України .

Представник позивача викл ав позовні вимоги та наполяг ає на їх задоволенні.

28.11.2011р. представник позивача надав уточнення до позовної заяви, за яким зазначає, що у в ідповідності із Законом Укра їни „Про акціонерні товарист ва” ВАТ „Облдоррембуд” перей меновано в Публічне акціонер не товариство „Облдоррембуд ”, на підтвердження чого нада в копію витягу з Єдиного держ авного реєстру юридичних осі б та фізичних - осіб підприє мців станом на 24.11.2011р. У зв' язк у із чим, в подальшому суд визн ачив позивача як Публічне ак ціонерне товариство „Облдор рембуд” (код ЄДРПОУ 05505963).

Представником відповідача 22.11.2011р. надано відзив на позовн у заяву, за яким останній визн ає позовні вимоги в сумі стяг нення 33253грн.76коп.

Розгляд справи здійснював ся без застосування засобів технічної фіксації судового процесу відповідно до ст. 81-1 Го сподарського процесуальног о кодексу України.

Відповідно до ст.4-3 Господар ського процесуального кодек су України судочинство в гос подарських судах здійснюєть ся на засадах змагальності.

Під час судового розгляду с прави представників сторін б уло ознайомлено з правами та обов' язками у відповідност і із ст. 22 Господарського проц есуального кодексу України.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанн ям та заслухавши представник ів сторін, суд встановив:

31.12.2010р. між Комунальним підпр иємством Слов' янської місь кої ради „Водозниження” (зам овник) та Відкритим акціонер ним товариством „Облдорремб уд” укладено договір підряду №18/15-10/86 (далі - Договір), за умов ами якого замовник доручає, а підрядник забезпечує відпов ідно до договірної ціни й умо в договору виконання послуг на зимове утримання доріг м.С лов' янська (п. 1. Договору).

На момент розгляду справи д о матеріалів справи не надан о а ні змін, ні доповнень щодо виконання умов договору.

Із матеріалів справи вбача ється, що сторонами погоджен о вартість робіт та порядок ї х оплати за договором.

Відповідно до п.3 Договору д оговірна ціна робіт визначає ться на підставі кошторису і складає 33256грн.00коп.

За п.8. Договору замовник роб ить оплату виконаних робіт в безготівковій формі шляхом перерахунку на розрахункови й рахунок підрядника грошови х коштів після підписання ак та виконаних підрядних робіт з форми №КБ-2В і на підставі до відки за формою №КБ-3 протягом 5 (п' яти) банківських днів пі сля зарахування грошових кош тів на розрахунковий рахунок замовника розпорядником бюд жетних коштів (Управління жи тлово-комунального господар ства Слов' янської міської р ади).

Згідно до п.12. Договору перед ача закінчених робіт (об' єк ту) підрядником і приймання з амовником оформлюється акто м приймання-передачі форма № КБ-2В, що оформляється предста вниками обох сторін.

Так, сторонами 11.02.2011р. підписа ні акт приймання виконаних б удівельних робіт та довідка про вартість виконаних будів ельних робіт за лютий 2011р. на за гальну суму 33253грн.76коп.

Однак, як вбачається з матер іалів справи у встановлений термін оплата виконаних робі т замовником здійснена не бу ла, внаслідок чого у останньо го виникла заборгованість пе ред підрядником у розмірі 33253г рн.76коп.

Проаналізувавши вищезазна чений договір, судом встанов лено, що останній за своєю пра вовою природою є договором п ідряду та підпадає під регул ювання статей 837-864 Цивільного к одексу України.

За статтею 837 Цивільного код ексу України за договором пі дряду одна сторона (підрядни к) зобов'язується на свій ризи к виконати певну роботу за за вданням другої сторони (замо вника), а замовник зобов'язуєт ься прийняти та оплатити вик онану роботу. Договір підряд у може укладатися на виготов лення, обробку, переробку, рем онт речі або на виконання інш ої роботи з переданням її рез ультату замовникові

Згідно зі статтею 193 Господа рського кодексу України суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов' язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутністю конкр етних вимог щодо виконання з обов' язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться.

Статтею 509 Цивільного кодек су України закріплено, що зоб ов' язанням є правовідношен ня, в якому одна сторона (боржн ик) зобов' язана вчинити на к ористь другої сторони (креди тора) певну дію (передати майн о, сплатити гроші тощо), а кред итор має право вимагати від б оржника виконання його обов' язку.

Відповідно до ст. 526 Цивільно го кодексу України зобов' яз ання має виконуватися належн им чином відповідно до умов д оговору, цього Кодексу та інш их актів цивільного законода вства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно д о звичаїв ділового обороту а бо інших вимог, що звичайно ст авляться.

Відповідно до ст.11 Цивільно го кодексу України, цивільні права і обов' язки виникают ь із дій осіб, що передбачені а ктами цивільного законодавс тва, а також з дій осіб, що не пе редбачені актами цивільного законодавства, але за аналог ією породжують цивільні прав а і обов' язки.

Частиною 2 ст.11 Цивільного ко дексу України встановлено, щ о підставами виникнення циві льних прав та обов' язків, зо крема, є договори та інші прав очини.

У відповідності з ч.1 ст. 530 Цив ільного кодексу України якщо у зобов' язані встановлений строк (термін) його виконання , то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Доказів погашення вказано ї заборгованості відповідач ем суду гне представлено.

Також, відповідно до надано ї відповідачем зави останній визнав позовні вимоги в повн ому обсязі.

У відповідності з ч.5 ст.78 Гос подарського процесуального кодексу України у разі визна ння відповідачем позову госп одарський суд приймає рішенн я про задоволення позову за у мови, що дії відповідача не су перечать законодавству або н е порушують прав і охоронюва них законом інтересів інших осіб.

За таких обставин, суд вважа є позовні вимоги щодо стягне ння заборгованості у розмірі 33253грн.76коп. обґрунтованими, до веденими та такими, що підляг ають задоволенню.

Також, відповідно до надано го відповідачем відзиву оста нній клопотав про розстрочен ня виконання рішення на шіст ь місяців, оскільки підприєм ство відповідача знаходитьс я у важкому фінансовому стан і. Та зазначає, що прокуратура направила подання про поруш ення строків виплати заробіт ної плати.

За вказаних обставин суд не погоджується з таким тривал им терміном розстрочення як шість місяців, оскільки прий маючи до уваги матеріальні і нтереси боржника, його важки й фінансовий стан, суд також н е повинен погіршувати матері альне становище стягувача. В даному конкретному випадку розстрочення виконання ріше ння на три місяці з врахуванн ям позиції стягувача у цьому питанні на думку суду є обґру нтованим. Крім того, боржник н е обґрунтував належними дока зами необхідність надання ро зстрочки саме на шість місяц ів, не довів, що саме такий три валий період розстрочки спри ятиме фактичному виконанню с удового рішення, буде відпов ідати матеріальним інтереса м як боржника, так і стягувача .

Відповідно до ст. 121 Господар ського процесуального кодек су України при наявності обс тавин, що ускладнюють викона ння рішення або роблять його неможливим, за заявою сторон и, державного виконавця, за по данням прокурора чи його зас тупника або за своєю ініціат ивою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розгляда є це питання у судовому засід анні з викликом сторін, проку рора чи його заступника і у ви няткових випадках, залежно в ід обставин справи, може відс трочити або розстрочити вико нання рішення, ухвали, постан ови, змінити спосіб та порядо к їх виконання.

На підстав викладеного, вка зане клопотання про розстроч ення виконання рішення суду на шість місяців підлягає за доволенню частково, а саме, ро зстроченню стягнення заборг ованості у розмірі 33253грн.76коп. на три місяці рівними частин ами.

Судові витрати по сплаті де ржавного мита та витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу підля гають покладенню на відповід ача у відповідності до ст.49 Го сподарського процесуальног о кодексу України.

На підставі вищенаведеног о, керуючись ст.ст. 11, 509, 526, ч.1 ст. 530, с т.ст. 625, 837 Цивільного кодексу Ук раїни; ст. 193 Господарського ко дексу України, ст.ст. 4-2, 4-3, 22, 43, 44, 49, ч .5 ст.78, ст.ст. 82-85, 115, 116, 121 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов Публічного акціонер ного товариства „Облдорремб уд”, м.Донецьк до відповідача , Комунального підприємства Слов' янської міської ради „ Водозниження”, м.Слов' янськ про стягнення боргу в сумі 33253г рн.76коп. задовольнити.

Стягнути з Комунального пі дприємства Слов' янської мі ської ради „Водозниження” (8411 0, Донецька область, м.Слов' ян ськ, вул.Сільзаводська, буд. 6, к од ЄДРПОУ 34722538, р/р 260033202901 в ФАБ „Ене ргобанк” м.Слов' янськ, МФО 335 690) на користь Публічного акці онерного товариства „Облдор рембуд” (83001, м.Донецьк, вул.Унів ерситетська, буд.13, код ЄДРПОУ 05505963, р/р 26003959970461 в філії ЗАТ „ПУМБ” м.Донецьк, МФО 335537) суму основно ї заборгованості у розмірі 3325 3грн.76коп., державне мито в розм ірі 332грн.54коп. та витрати на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу в сум і 236грн.00коп.

Розстрочити виконання ріш ення щодо стягнення заборгов аності у розмірі 33253грн.76коп. на три місяці рівними частинам и. Стягнення проводити у пері од з грудня 2011 року по лютий 2012 р оку рівними частками щомісяч но.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

У судовому засіданні 28.11.2011р. о голошено вступну та резолюти вну частини рішення.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційного скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційн ої скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає закон ної сили після розгляду спра ви апеляційним господарськи м судом.

Повний текст рішення склад ено та підписано 05.12.2011р.

Суддя Сич Ю.В.

< Список > < Дов ідник >

< Список > < Довід ник >

< Текст >

Дата ухвалення рішення28.11.2011
Оприлюднено03.01.2012
Номер документу20423506
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення боргу в сумі 3 3253грн.76коп

Судовий реєстр по справі —3/202

Рішення від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сич Ю.В.

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гассій О.В.

Ухвала від 28.09.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 16.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Рішення від 01.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Постанова від 06.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Львов Б. Ю.

Ухвала від 10.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Львов Б. Ю.

Постанова від 14.12.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Погребняк В. Я.

Рішення від 23.09.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні