Постанова
від 23.11.2011 по справі 16/5025/1396/11
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ Г ОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницько го, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2011 року Справа № 16/5025/1396/11

Рівненський апеляційн ий господарський суд у склад і колегії:

Головуючого судді Дужич С.П.

судді Гулова А.Г. ,

судді Василишин А.Р.

при секретарі Ткач Ю.В.

за участю представників ст орін:

позивача: ОСОБА_1 (дов. №6 9 від 23 серпня 2011 року)

відповідача: ОСОБА_2 (дов . №1/02-28-1105) третьої особи на сторон і відповідача: < Текст >

розглянувши апеляцій ну скаргу відповідача Кам'ян ець-Подільської міської рада на рішення господарського с уду Хмельницької області від 06.10.11 р. у справі №16/5025/1396/11 (суддя Маг ера В.В.)

за позовом Публічного акціонерного товариства "Хм ельниччина-Авто"

до Кам'янець-Подільсь кої міської рада

про визнання недійсни м та скасування пункту 4 рішен ня третьої сесії п'ятого скли кання Кам'янець-Подільської міської ради №54 від 14.12.2010 року „П ро затвердження проекту земл еустрою щодо відведення земе льної ділянки за адресою: м. Ка м'янець-Подільський, Хмельни цьке шосе, 34 та передачу її у ко ристування АТ "Хмельниччина- Авто"

Судом роз' яснено предст авникам сторін права та обов ' язки, передбачені ст.ст. 20, 22 Г ПК України. Клопотання про те хнічну фіксацію судового про цесу не поступало, заяв про ві двід суддів не надходило.

ВСТАНОВИВ:

До початку розгляду апел яційної скарги по суті розпо рядженням голови Рівненсько го апеляційного господарськ ого суду по справі №16/5025/1396/11 від 22 листопада 2011 року змінено скл ад суду, яким суддю Юрчука М.І. замінено суддею Гуловою А.Г.

06 жовтня 2011 року, рішенням гос подарського суду Хмельницьк ої області було задоволено п озов ПАТ "Хмельниччина-Авто" д о Кам'янець-Подільської місь кої ради про визнання недійс ним та скасування п. 4 рішення Кам'янець-Подільської місько ї ради №54 від 14 грудня 2010 року „П ро затвердження проекту земл еустрою щодо відведення земе льної ділянки за адресою: м. Ка м'янець-Подільський, Хмельни цьке шосе, 34 та передачу її у ко ристування АТ "Хмельниччина- Авто" та визнано недійсним і с касовано даний пункт рішення , яким Державний акт на право п остійного користування земл ею серія ХМ №0046 виданий АТ „Хме льниччина-Авто” Кам'янець-По дільське автосервісне підпр иємство „Смотрич-Авто” і зар еєстрований в Книзі записів державних актів на право пос тійного користування землею 19 січня 1996 року за №0046 визнано та ким, що втратив чинність, а так ож стягнено з відповідача на користь позивача 85,00 грн. - держ авного мита та 236,0 грн. - витрат н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

Відповідач, не погоджуючис ь з прийнятим рішенням, зверн увся з апеляційною скаргою, в якій просить рішення скасув ати та прийняти нове, вважаюч и, що прийнятті судом висновк и не відповідають обставинам справи, а також порушено норм и матеріального права, оскіл ьки правонаступником ДАП "См отрич-Авто" - користувача земе льної ділянки по вул. Хмельни цьке шосе, 34 в м. Кам'янець-Поділ ьський є ПАТ "Хмельниччина-Ав то", а "Інструкція про порядок складання, видачі, реєстраці ї і зберігання державних акт ів на право власності на земе льну ділянку і право постійн ого користування земельною д ілянкою та договорів оренди землі" не передбачає внесенн я будь-яких змін до державних актів стосовно зміни власни ка земельної ділянки, тому та кий державний акт підлягає п ереоформленню. Апелянт вважа є, що реорганізація, ліквідац ія юридичної особи є юридичн им фактом для припинення пра ва на постійне користування землею, згідно ст. 141 ЗК України , а тому, рішення відповідача №54 від 14 грудня 2011 року, яким зат верджено проект землеустрою щодо відведення земельної д ілянки, зобов'язано позивача укласти договір оренди земе льної ділянки та визнано так им, що втратив чинність Держа вний акт на право постійного користування №0046 від 19 січня 1996 року, - є законним.

Позивач в своєму запе реченні на відзив по справі п росить у задоволенні апеляці йної скарги відмовити у повн ому обсязі, посилаючись на те , що ніякої реорганізації чи п рипинення або перетворення п ідприємства не відбулося, а т акож товариство не відмовлял ось від свого права постійно го землекористування спірно ю земельною ділянкою.

В судовому засіданн і представники сторін підтри мали доводи викладені в апел яційній скарзі та відзиві на неї.

Колегія суддів, заслухавши пояснення сторін по справі, о бговоривши доводи апеляційн ої скарги та відзиву на неї, пе ревіривши повноту з'ясування та доведеність всіх обстави н, що мають значення для справ и, дослідивши правильність з астосування господарським с удом першої інстанції норм п роцесуального та матеріальн ого права встановила що:

25 листопада 1994 року, виконавч им комітетом Хмельницької мі ської ради було зареєстрован е Відкрите акціонерне товари ство „Хмельниччина-Авто” (ін дифікаційний код 03112917) .

19 січня 1996 року, за рішення Кам `янець-Подільської міської р ади №10 від 22 грудня 1993 року, АТ „Х мельниччина-Авто” Кам`янець- Подільське автотранспортне підприємство „Смотрич-Авто” було видано Державний акт на право постійного користуван ня землею серії ХМ №0046 на земел ьну ділянку загальною площею 1,6 га по вул. Хмельницьке шосе, 34 м. Кам`янець-Подільський Хме льницької області. (а.с. 11-14)

14 квітня 2010 року, на підставі р ішення загальних зборів від 17 березня 2010 року та у відповід ності до Закону України "Про а кціонерні товариства" ВАТ "Хм ельниччина-Авто" було зареєс троване як ПАТ "Хмельниччина -Авто" у зв'язку зі зміною найм енування юридичної особи. Ін дифікаційний код - 03112917 та місце знаходження цієї юридично о соби залишилось без змін.(а.с. 15-18)

20 вересня 2010 року, ПАТ „Х мельниччина-Авто” звернулос ь до міської ради із заявою пр о затвердження проекту земле устрою щодо відведення для п одальшого набуття права орен ди земельної ділянки площею 12135 м2 (1.2135 га) по вул. Хмельницьке ш осе, 34 для обслуговування авто сервісного підприємства. (а.с . 39)

14 грудня 2010 року, рішенням Кам `янець-Подільської міської р ади №54 "Про затвердження проек ту землеустрою щодо виділенн я земельної ділянки за адрес ою вулиця Хмельницьке шосе, 34 та передачу її у користуванн я ВАТ "Хмельниччина-Авто" було прийнято рішення:

1) затвердити проект землеу строю щодо відведення земель ної ділянки площею 12135 м2 (1,2135 га) з а адресою м. Кам'янець-Подільс ький, вул. Хмельницьке шосе, 34 д ля обслуговування автосерві сного підприємства, встанови вши на частину земельної діл янки площею 363.0 м2 (0,0363 - га ) сервіту т (обмеження) - без права забуд ови.

2) передати ВАТ „Хмельниччин а-Авто” в оренду терміном на три роки з дня прийняття ріше ння, зазначену вище земельну ділянку площею 12135 м2 (1,2135 га) з об меженнями.

3) ВАТ „Хмельниччина-Авто” п ротягом одного місяця з дня п рийняття рішення укласти дог овір оренди землі і договір н а благоустрій та утримання п рилеглої території з УЖКГ.

4) Державний акт на право пос тійного користування землею серія ХМ №0046, виданий АТ „Хмель ниччина-Авто” Кам`янець-Поді льське автосервісне підприє мство „Смотрич-Авто” і зареє стрований в Книзі записів де ржавних актів на право пості йного користування землею ві д 19 січня 1996 року за №0046 вважати т аким, що втратив чинність. (а.с . 10)

09 серпня 2011 року, вважаючи, щ о його безпідставно позбавил и права постійного користува ння земельною ділянкою, ПАТ „ Хмельниччина-Авто” звернуло сь до суду із позовом до Кам'ян ець-Подільської міської ради про визнання недійсним та ск асування п. 4 рішення Кам'янець -Подільської міської ради №54 в ід 14 грудня 2010 року „Про затвер дження проекту землеустрою щ одо відведення земельної діл янки за адресою вулиця Хмель ницьке шосе, 34 та передачу її у користування ВАТ "Хмельничч ина-Авто” в тій частині, що Дер жавний акт на право постійно го користування землею серія ХМ №0046 втратив чинність.

06 жовтня 2011 року, рішенням гос подарського суду було задово лено дані позовні вимоги, виз нано недійсним та скасовано зазначений пункт даного ріше ння, а також стягнено з відпов ідача на користь позивача 85,00 г рн. - державного мита та 236,0 грн. - витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу.

Давши оцінку доказам по спр аві, колегія суддів дійшла ви сновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з та ких підстав.

Відповідно до ст. 21 ЦК Україн и, суд визнає незаконним та ск асовує правовий акт індивіду альної дії, виданий органом д ержавної влади або органом м ісцевого самоврядування, якщ о він суперечить актам цивіл ьного судочинства і порушує цивільні права або інтереси.

Згідно ст. 17 ЗК України, до по вноважень місцевих державни х адміністрацій у галузі зем ельних відносин належить, зо крема, розпорядження землями державної власності в межах , визначених ЗК України.

Відповідно до ч.2 ст. 152 ЗК Укра їни, землекористувач може ви магати усунення будь-яких по рушень його прав на землю, нав іть якщо ці порушення не пов'я зані з позбавленням права во лодіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих зби тків.

Частиною 3 ст. 152 ЗК України, пе редбачено, що захист прав гро мадян та юридичних осіб на зе мельні ділянки здійснюється , зокрема, шляхом визнання нед ійсними рішень органів викон авчої влади або органів місц евого самоврядування.

Відповідно до п.2 роз'ясненн я Вищого арбітражного суду У країни від 26 січня 2000 року №02-5/35 „ Про деякі питання практики в ирішення спорів, пов'язаних з визнанням недійсними актів державних чи інших органів”, підставами для визнання акт а недійсним є невідповідніст ь його вимогам чинного закон одавства та/або визначеній з аконом компетенції органу, я кий видав цей акт. А також, обо в'язковою умовою визнання ак та недійсним є порушення, у зв 'язку з прийняттям відповідн ого акта, прав та охоронювани х законом інтересів підприєм ства чи організації.

З досліджених матеріалів с прави вбачається, що 19 січня 1996 року, позивачу, на підставі рі шення Кам`янець-Подільської міської ради №10 від 22 грудня 1993 р оку, було видано Державний ак т на право постійного корист ування землею серії ХМ №0046 заг альною площею 1,6 га по вул. Хмел ьницьке шосе, 34 в м. Кам' янець -Подільський Хмельницької об ласті.

Відповідно до ст. 16 ЗК Україн и, право постійного користув ання земельною ділянкою посв ідчується державним актом на право постійного користуван ня земельною ділянкою.

Дана обставина, також підтв ерджується витягами з техніч ної документації нормативно ї грошової оцінки земель міс та Кам'янця-Подільського Упр авління Держкомзему у м. Кам' янець-Подільський Хмельниць кої області на 2009 рік №06-33/203 та на 2011 рік №06-33/254, згідно яких корист увачем земельної ділянки пло щею 11761,0 м2 розташованої по вул. Х мельницьке шосе, 34 в м. Кам' ян ець-Подільський Хмельницько ї області є АТ „Хмельниччина -Авто”, (ідентифікаційний код 03112917) на підставі державного ак ту за №0046 від 19 січня 1996 року.(а.с.90- 91)

Відповідно до приписів ст. 9 2 ЗК України право постійного користування земельною діля нкою - це право володіння і кор истування земельною ділянко ю, яка перебуває у державній а бо комунальній власності, бе з встановлення строку.

20 вересня 2010 року, позивач зве ртався до міської ради із зая вою про затвердження проекту землеустрою щодо відведення для подальшого набуття прав а оренди земельної ділянки п лощею 12 135 м2 (1,2135 га) по вул. Хмельни цьке шосе, 34 для обслуговуванн я автосервісного підприємст ва, проте будь-яких заяв про до бровільну відмову від земель ної ділянки або припинення п рава користування земельною ділянкою, яка надана йому у по стійне користування, відпові дно до Державного акта №0046 не п одавав.

Господарським судом першо ї інстанції правильно зробле но висновок, що АТ „Хмельничч ина-Авто” своєї діяльності н е припиняло та не змінювало о рганізаційно-правової форми , а тому не втратило права на к ористування спірною земельн ою ділянкою, яка була надана д аному товариству у постійне користування.

Приписами ст. 141 ЗК України (в редакції, чинній на момент пр ийняття спірного рішення) пе редбачено, що підставами при пинення права користування з емельною ділянкою є: - доброві льна відмова від права корис тування земельною ділянкою; - вилучення земельної ділянк и у випадках, передбачених ЗК України; - припинення діяльно сті державних чи комунальних підприємств, установ та орга нізацій; - використання земел ьної ділянки способами, які с уперечать екологічним вимог ам; використання земельної д ілянки не за цільовим призна ченням; - систематична неспла та земельного податку або ор ендної плати.

Зазначений перелік є вичер пним і розширеному тлумаченн ю не підлягає, тобто інші юрид ичні факти не можуть розгляд атись як підстава припинення права користування зазначен ою земельною ділянкою.

Відповідно до ст. 142 ЗК Україн и, припинення права постійно го користування на земельну ділянку у разі добровільної відмови власника землі або з емлекористувача здійснюєть ся за його заявою до відповід ного органу чи до власника зе мельної ділянки.

Колегією суддів також вста новлено, що заяв від позивача про припинення користування спірною земельною ділянкою до відповідача не надходило. Рішення Кам`янець-Подільськ ої міської ради №10 від 22 грудня 1993 року, яким було надано позив ачу у постійне користування спірну земельну ділянку, є чи нним. Дане рішення ніким не ос каржувалось і не скасовувало сь та не визнано таким, що прип инило свою дію. Виданий, на під ставі зазначеного рішення, Д ержавний акт на право постій ного користування землею сер ії ХМ №0046 є похідним від надано го позивачу 22 грудня 1993 року Ка м`янець-Подільською міською радою права на постійне кори стування земельною ділянкою , площею 11761,0 м2, розташованої по вул. Хмельницьке шосе, 34 в м. Кам ' янець-Подільський Хмельни цької області, а тому визнанн я даного Державного акту так им, що втратив чинність є безп ідставним.

Посилання відповідача на т е, що спірна земельна ділянка надавалась у постійне корис тування ДАСТ "Смотрич-Авто", а позивач є правонаступником з азначеного дочірнього підпр иємства, яке припинило свою д іяльність, а тому припинилос ь право і постійного користу вання виділеної спірної земе льної ділянки, колегією судд ів не приймається до уваги, ос кільки, відповідно до витягі в з технічної документації н ормативної грошової оцінки з емель Управління Держкомзем у у м. Кам' янець-Подільський Хмельницької області на 2009 рі к №06-33/203 та на 2011 рік №06-33/254, користув ачем земельної ділянки площе ю 11761,0 м2 розташованої по вул. Хме льницьке шосе, 34 в м. Кам' янец ь-Подільський Хмельницької о бласті є саме АТ „Хмельниччи на-Авто”, (ідентифікаційний к од 03112917), а не ДАСТ "Смотрич-Авто". Крім того, згідно п. 16.2 Статуту ПАТ „Хмельниччина-Авто”, ост аннє є правонаступником дочі рнього автосервісного підпр иємства "Смотрич-Авто" у зв'яз ку з його приєднанням до това риства і в даному випадку до п озивача перейшли б усі права та обов'язки, в тому числі, і пр аво постійного користування спірною земельною ділянкою.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Слід зазначити, що припинен ня права користування земель ною ділянкою на підставі при пинення юридичної особи допу скається лише у випадку, коли припинення останньої виключ ає правонаступництво.

Також слід відмітити, що АТ „Хмельниччина-Авто” (ідентиф ікаційний код 03112917) не продовжу є свою діяльність як ПАТ „Хме льниччина-Авто”, відповідно до вимог Закону України "Про а кціонерні товариства". Інден тифікаційний код, місце розт ашування та організаційна-пр овава форма товариства зміне на не була, що підтверджуєтьс я наявними в матеріалах спра ви документами: п. 1.1 Статуту ПА Т „Хмельниччина-Авто”, свідо цтвом про державну реєстраці ю серія А00 №834363, довідкою з ЄДРПО У серія АА №329091. (а.с.15-16, 18)

Абзацом 11 п.5.3 Рішення Консти туційного Суду України від 22 в ересня 2005 року №5-рп/2005 зазначено , що ст. 92 ЗК України не обмежує і не скасовує діюче право пос тійного користування земель ними ділянками, набуте в уста новлених законодавством пор ядку станом на 01 листо пада 2002 року до його переоформ лення.

На підставі наведеного, кол егія суддів дійшла висновку, що рішення господарського с уду першої інстанції прийнят е у відповідності до норм ст. 4 3 ГПК України із всебічним, пов ним та об' єктивним дослідже нням матеріалів справи в їх с укупності та вірним застосув анням норм матеріального та процесуального права, а тому відсутні правові підстави д ля скасування рішення господ арського суду та задоволення вимог апеляційної скарги.

Керуючись ст.ст. 33, 99, 101, 103, 105 ГПК У країни, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарського суду Хмельницької області в ід 06.10.11 р. у справі №16/5025/1396/11 залишит и без змін, а апеляційну скарг у Кам'янець-Подільської місь кої рада - без задоволення.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття.

Постанову апеляційної інс танції може бути оскаржено у касаційному порядку протяго м двадцяти днів з дня набранн я постановою апеляційного го сподарського суду законної с или. Справу № 16/5025/1396/11 повернути господарсько му суду Хмельницької област і.

Головуючий суддя Дужич С.П.

Суддя Гулова А.Г.

Суддя Василишин А.Р.

01-12/16664/11 16664/11

Дата ухвалення рішення23.11.2011
Оприлюднено05.01.2012
Номер документу20533333
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/5025/1396/11

Ухвала від 11.03.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 21.03.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Постанова від 14.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

Ухвала від 18.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

Ухвала від 20.02.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Постанова від 23.11.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Рішення від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 23.08.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 09.08.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні