Рішення
від 14.12.2011 по справі 37/410
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 37/410 14.12.11

За позовом Товариства з додатковою в ідповідальністю «Страхова к омпанія «НАСТА»

До Відкритого акціонерного товариства «Національна акц іонерна страхова компанія «О РАНТА»

Про стягнення 1 807,47 грн.

Суддя Гавриловська І.О.

У судових засіданнях брал и участь представники сторін :

від позивача: ОСОБ А_1. - дов. № 321 від 25.07.2011 р.

ОСОБА_2 . - дов. № 4 від 01.01.11 р.

від відповідача: не з' явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарсь кого суду м. Києва передано по зов Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «НАСТА»до Відкрито го акціонерного товариства « Національна акціонерна стра хова компанія «ОРАНТА»про ст ягнення суми страхового відш кодування в порядку регресу в розмірі 1 807,47 грн. у зв' язку з і сплатою позивачем суми стр ахового відшкодування в резу льтаті настання страхової по дії - дорожньо-транспортної п ригоди, яка сталася 13.11.10 р. на ву л. Лисківській в м. Києві за уч астю транспортних засобів «F ord Focus», державний номер НОМЕР _1, та «Shevrolet», державний номер НОМЕР_2.

Ухвалою суду від 07.11.11 р. було порушено провадження у спра ві № 37/410 та призначено її розгл яд на 23.11.11 р., зобов' язано сторі н надати певні документи.

Представник позивача у су довому засіданні 23.11.11 р. позовн і вимоги підтримав, просив їх задовольнити, на виконання в имог ухвали суду від 07.11.11 р. нада в витребувані судом документ и та письмові пояснення по су ті спору.

Також представником позив ача було надано суду клопота ння про витребування у Мотор ного (транспортного) страхов ого бюро України полісу обов ' язкового страхування циві льно-правової відповідально сті власників наземних транс портних засобів № ВЕ/6986341.

У відповідності до ч. 1 ст. 38 Г осподарського процесуально го кодексу України, сторона а бо прокурор у разі неможливо сті самостійно надати докази вправі подати клопотання пр о витребування господарськи м судом доказів.

Розглянувши клопотання по зивача, суд з метою з' ясуван ня всіх обставин справи, які м ають значення для вирішення спору у даній справі, його зад овольнив.

Представник відповідача у призначене судове засідання не з' явився, відзиву на позо в не надав, хоча про призначен е судове засідання був повід омлений належним чином, про щ о свідчить повідомлення про вручення рекомендованого по штового відправлення від 1 4.11.11 р., яке підтверджує отриман ня відповідачем 16.11.11 р. ухвали п ро порушення провадження у д аній справі.

Враховуючи наведене, з мето ю здійснення судового запиту до Моторного (транспортного ) страхового бюро України, а та кож у зв' язку з нез' явленн ям представника відповідача у призначене судове засідан ня та невиконанням ним вимог ухвал суду у даній справі, що перешкоджало вирішенню спор у у даному судовому засіданн і, суд відклав розгляд справи № 37/410 на 14.12.11 р.; ухвалив витребува ти шляхом направлення відпов ідного судового запиту у Мот орного (транспортного) страх ового бюро України в строк до 09.12.11 р. інформацію стосовно пол ісу обов' язкового страхува ння цивільно-правової відпов ідальності власників наземн их транспортних засобів, від повідно до якого було застра ховано цивільно-правову відп овідальність власника транс портного засобу «Shevrolet», держав ний номер НОМЕР_2, який дія в станом на 13.11.10 р., вказавши йог о серію та номер, назву та адре су страхової компанії, яка ви дала поліс, ліміт відповідал ьності, франшизу, термін дії полісу, тип договору, прізвищ е, ім' я та по-батькові /наймен ування страхувальника; повто рно було зобов' язано відпов ідача надати суду: відзив на п озовну заяву у порядку, перед баченому ст. 59 ГПК України, з по ясненнями по суті заявлених вимог та докази, якими вони об ґрунтовуються, докази його н адіслання позивачу; оригінал для огляду в залі судового за сідання та копію для долучен ня до матеріалів справи полі су обов' язкового страхуван ня цивільно-правової відпові дальності власників наземни х транспортних засобів, відп овідно до якого було застрах овано цивільно-правову відпо відальність власника автомо біля », державний номер НОМ ЕР_2, який діяв станом на 13.11.10 р .

09.12.11 р. через службу діловодст ва Господарського суду м. Киє ва від Моторного (транспортн ого) страхового бюро України (вихідний № 26958/7-3-11 від 06.12.11 р.) надій шла відповідь на судовий зап ит від 23.11.11 р., яка буда залучена до матеріалів справи.

У судовому засіданні 14.12.11 р. п редставник позивача повторн о підтримав позовні вимоги т а просив їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання 14.12.11 р. не з' я вився, відзив на позов не над ав, про причини неявки суду не повідомив, про призначене су дове засідання був повідомле ний належним чином, про що сві дчить повідомлення про вруче ння рекомендованого поштово го відправлення від 29.11.11 р., згід но з яким відповідач отримав 05.12.11 р. ухвалу суду від 23.11.11 р.

Розглянувши подані матер іали справи та заслухавши по яснення представника позива ча, Господарський суд міста К иєва, -

ВСТАНОВИВ:

13.11.2010 р. на вул. Лисківській , 18-А, в м. Київ сталася дорожньо -транспортна пригода, зокрем а, зіткнення автомобіля «Shevrolet» , державний номер НОМЕР_2, я ким керував ОСОБА_3, та авт омобіля «Ford Focus», державний номе р НОМЕР_1, під керуванням ОСОБА_4.

ОСОБА_3., керуючи транспорт ним засобом «Shevrolet», державний н омер НОМЕР_2, на вул. Лисків ькій, 18-А, в м. Київ, під час висад ки пасажирів з автомобіля, не переконався, що це буде безпе чно і не створить перешкоди і ншим учасникам дорожнього ру ху, допустив відчинення задн іх дверей пасажиром автомобі ля, що призвело до пошкодженн я автомобіля «Ford Focus», державний номер НОМЕР_1 під керуван ням ОСОБА_4. та до механічн ого пошкодження обох транспо ртних засобів.

Про наведене свідчить дові дка, видана Управлінням ДАІ в м. Києві ГУ МВС України, та пос танова Деснянського районно го суду м. Києва від 07.12.2010 року в а дміністративній справі № 3-11464, відповідно до якої ОСОБА_3 . визнано винним у вчиненні пр авопорушення, передбаченого ст. 124 Кодексу України про адмі ністративні правопорушення , та накладено на нього адміні стративне стягнення у вигляд і штрафу в розмірі 340, 00 грн.

У відповідності до частини 2 статті 35 Господарського про цесуального кодексу України , факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господа рські спори) під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших сп орів, в яких беруть участь ті с амі сторони.

Згідно з п. 4 Роз'яснення Вищо го арбітражного суду України № 02-5/215 від 01.04.1994 року «Про деякі пи тання практики вирішення спо рів пов' язаних з відшкодува нням шкоди»відповідно до ста тті 35 Господарського процесу ального кодексу України, пре юдиціальне значення для госп одарського суду мають вирок суду з кримінальної справи, щ о набрав законної сили, щодо п евних подій та ким вони вчине ні або рішення суду з цивільн ої справи, що набрало законно ї сили, щодо фактів, які встано влені судом. В інших випадках питання щодо вини конкретни х осіб вирішується господарс ьким судом самостійно за рез ультатами дослідження всіх о бставин та матеріалів справ, у тому числі матеріалів слід чих органів. Рішення господа рського суду не може обґрунт овуватись тільки довідкою ор гану ДАІ або постановою про в ідмову у порушенні криміналь ної справи.

Факти, які встановлені пост ановою Деснянського районно го суду м. Києва від 07.12.2010 року в а дміністративній справі № 3-11464, у відповідності до статті 35 Го сподарського процесуальног о кодексу України, мають прею диціальне значення.

Вищезазначеною постановою ОСОБА_3. визнано винним у в чинені правопорушення, перед баченого статтею 124 Кодексу пр о адміністративне правопору шення України.

Внаслідок вищевказаної до рожньо-транспортної пригоди було пошкоджено автомобіль «Shevrolet», державний номер НОМЕ Р_2, який належить ОСОБА_3 .

Відносини, пов' язані із ст рахуванням, регулюються пара графом 2 глави 35 Господарськог о кодексу України, главою 67 Ци вільного кодексу України, За коном України від 07.03.1996 р. № 85/96-ВР «Про страхування»(надалі - З акон України «Про страхуванн я»), а відносини у сфері обов'я зкового страхування цивільн о-правової відповідальності власників наземних транспор тних засобів - також Законом У країни від 01.07.2004 р. № 1961 - IV «Про об ов'язкове страхування цивіль но-правової відповідальност і власників наземних транспо ртних засобів»(надалі - Зако н України «Про обов'язкове ст рахування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засоб ів»).

Згідно з п. 1 ст. 352 Господарськ ого кодексу України, страхув ання - це діяльність спеціаль но уповноважених державних о рганізацій та суб' єктів гос подарювання (страховиків), по в' язана з наданням страхови х послуг юридичним особам аб о громадянам (страхувальника м) щодо захисту їх майнових ін тересів у разі настання визн ачених законом чи договором страхування подій (страхових випадків), за рахунок грошови х фондів, які формуються шлях ом оплати страхувальниками с трахових платежів.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про страхування», стр ахування - це вид цивільно-пра вових відносин щодо захисту майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі наст ання певних подій (страхових випадків), визначених догово ром страхування або чинним з аконодавством, за рахунок гр ошових фондів, що формуються шляхом сплати громадянами т а юридичними особами страхов их платежів (страхових внеск ів, страхових премій) та доход ів від розміщення коштів цих фондів.

Пунктом 2 ст. 352 Господарськог о кодексу України встановлен о, що страхування може здійсн юватися на основі договору м іж страхувальником і страхов иком (добровільне страхуванн я) або на основі закону (обов' язкове страхування).

Згідно ч. 1 ст. 5 Закону Україн и «Про страхування», страхув ання може бути добровільним або обов'язковим.

Страхування наземного тра нспорту (крім залізничного), в ідповідно до п. 6 ч. 4 ст. 6 Закону У країни «По страхування»є вид ом добровільного страхуванн я.

В частині 1 ст. 6 даного Закону зазначено, що доброві льне страхування - це страхув ання, яке здійснюється на осн ові договору між страхувальн иком і страховиком. Загальні умови і порядок здійснення д обровільного страхування ви значаються правилами страху вання, що встановлюються стр аховиком самостійно відпові дно до вимог цього Закону. Ко нкретні умови страхування в изначаються при укладенні до говору страхування відповід но до законодавства.

В статті 16 Закону Укра їни «Про страхування»визнач ено, що договір страхування - ц е письмова угода між страхув альником і страховиком, згід но з якою страховик бере на се бе зобов'язання у разі настан ня страхового випадку здійсн ити страхову виплату страхув альнику або іншій особі, визн аченій у договорі страхуванн я страхувальником, на корист ь якої укладено договір стра хування (подати допомогу, вик онати послугу тощо), а страхув альник зобов'язується сплачу вати страхові платежі у визн ачені строки та виконувати і нші умови договору.

Між Товариством з дод атковою відповідальністю «С трахова компанія «НАСТА»(стр аховик) та ОСОБА_4 (страхув альник) було укладено догові р добровільного страхування наземного транспорту № 205.0055137 в ід 03.11.2010 р., у відповідності до ум ов якого страховик застрахув ав майнові інтереси страхува льника, пов' язані з володін ням, користуванням і розпоря дженням транспортним засобо м, а саме - автомобілем марки « Ford Focus», державний номер НОМЕР _1.

Частиною 2 ст. 8 Закону У країни «Про страхування»пер едбачено, що страховий випад ок - подія, передбачена догов ором страхування або законод авством, яка відбулася і з нас танням якої виникає обов'язо к страховика здійснити випла ту страхової суми (страховог о відшкодування) страхувальн ику, застрахованій або іншій третій особі.

Згідно з п. 1 ст. 354 Господ арського кодексу України, за договором страхування страх овик зобов' язується у разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату страхувальнику або іншій осо бі, визначеній страхувальник ом у договорі страхування, а с трахувальник зобов' язуєть ся сплачувати страхові плате жі у визначені строки та вико нувати інші умови договору.

Відповідно до ст. 979 Цив ільного кодексу України, за д оговором страхування одна ст орона (страховик) зобов' язу ється у разі настання певної події (страхового випадку) ви платити другій стороні (стра хувальникові) або іншій особ і, визначеній у договорі, грош ову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов' язуєт ься сплачувати страхові плат ежі та виконувати інші умови договору.

Згідно з наказом Міністер ства юстиції України та Фонд у державного майна від 24.11.2003 р. № 142/5/2092 (зареєстрований в Мін' юсті України 24.11.2003 р. за № 1074/8395) «Про затвердж ення Методики товарознавчої експертизи та оцінки колісн их транспортних засобів», як ий є обов' язковим для викон ання особами, до компетенції яких входить проведення авт отоварознавчих експертиз та досліджень, розмір матеріал ьного збитку визначається шл яхом проведення відповідної експертизи. Методику товаро знавчої експертизи та оцінки дорожніх транспортних засоб ів розроблено згідно із Наці ональним стандартом № 1 «Зага льні засади оцінки майна і ма йнових прав»і затверджено на казом Фонду держмайна Україн и від 24.11.2003 р. № 142/5/2092 (зареєстрован о в Мін' юсті України 24.11.2003 р. за № 1074/8395, зі змінами та доповненн ями).

Відповідно до Закону Украї ни «Про оцінку майна, майнови х прав та професійну оціночн у діяльність в Україні»прове дення оцінки майна є обов'язк овим у випадках, зокрема, визн ачення збитків або розміру в ідшкодування у випадках, вст ановлених законом (стаття 7 За кону), і здійснюється суб' єк тами оціночної діяльності.

На виконання вищезазначен их норм чинного законодавств а, позивач з метою визначення вартості матеріального збит ку, завданого власнику автом обіля марки «Ford Focus», державний н омер НОМЕР_1, замовив в ТОВ «Незалежна експертна компан ія», проведення експертного автотоварознавчого дослідж ення з визначення матеріальн ого збитку, завданого власни ку вищезазначеного автомобі ля.

12.01.11 р. було проведено огляд т ранспортного засобу «Ford Focus», де ржавний номер НОМЕР_1, про що складено ТДВ «Незалежна е кспертна компанія»протокол № 181.

Звітом № 181 від 21.02.2011 р., складени м оцінювачем ТОВ «Незалежна експертна компанія»ОСОБА _5. (кваліфікаційне свідоцтв о оцінювача Фонду державного майна України № 4388 від 17.06.06 р., сві доцтво Фонду державного майн а України про реєстрацію в де ржавному реєстрі оцінювачів № 4798 від 28.07.06 р.), складеним відпов ідно до Методики товарознавч ої експертизи та оцінки доро жніх транспортних засобів, з атвердженої наказом Міністе рства юстиції України та Фон дом державного майна України від 24.07.2009 р. № 1335/5/1159, Національ ного стандарту № 1 «Загальні з асади оцінки майна і майнови х прав», затвердженого поста новою КМ України від 10.09.2003 року № 1440, визначено, що вартість мат еріального збитку, завданого власнику автомобіля «Ford Focus», де ржавний номер НОМЕР_1, ста новить 1 813,21 грн., вартість матер іального збитку.

26.11.10 р. ТДВ «СК «НАСТА»отримал о наряд-замовлення № Н000019940 від Т ОВ «Автолайф центр», згідно з яким вартість відновлювальн ого ремонту застрахованого а втомобіля становить 1 807,47 грн.

На підставі заяви страхува льника від 13.11.2010 р. Відкритим ак ціонерним товариством «НАСК «ОРАНТА»було виконано розра хунок страхового відшкодува ння та складено страховий ак т № 2010-11-13/004 від 04.02.2011 р., у відповідно сті до якого позивачем було в изначено заявлену подію стра ховим випадком та встановлен о, що сума страхового відшкод ування, яка підлягає виплаті , становить 1 807,47 грн.

Статтею 29 Закону України «П ро страхування»передбачено , що у зв'язку з пошкодженням т ранспортного засобу відшкод овуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом тр анспортного засобу з урахува нням зносу, розрахованого у п орядку, встановленому законо давством, включаючи витрати на усунення пошкоджень, зроб лених навмисно з метою порят унку потерпілих внаслідок до рожньо-транспортної пригоди , з евакуацією транспортного засобу з місця дорожньо-тран спортної пригоди до місця пр оживання того власника чи за конного користувача транспо ртного засобу, який керував т ранспортним засобом у момент дорожньо-транспортної приго ди, чи до місця здійснення рем онту на території України.

Позивач повідомив суду, що в ін свої зобов' язання перед страхувальником за договоро м добровільного страхування наземного транспорту № 205.0055137 в ід 03.11.10 р. виконав належним чино м, зарахувавши страхове відш кодування в рахунок сплати н едоотриманих страхових плат ежів в розмірі 1 807,47 грн. за розп орядженням № 2010-11-13/004 від 04.02.11 р.

07.06.11 р. ТДВ «Страхова компанія «НАСТА» направило на адресу ВАТ «НАСК «ОАНТА»претензію (вихід. № 1502 від 06.06.11 р.) про відшкод ування матеріальної шкоди в порядку регресу в розмірі 1 807,4 7 грн.

Листом (вихід. № 09-03-11/19091 від 18.02.11 р .) ВАТ «НАСК «ОРАНТА»повідоми ло ТДВ «СК «НАСТА», що розгляд питання про прийняття рішен ня щодо проведення виплати с трахового відшкодування в по рядку регресу за витрати на в ідновлювальний ремонт пошко дженого автомобіля потерпіл ого в результаті ДТП, призупи нено до отримання від ТДВ «СК «НАСТА»необхідних документ ів у даній справі.

02.08.11 р. ТДВ «СК «НАСТА»надісла ло на адресу ВАТ «НАСК «ОРАНТ А»звіт № 181 від 21.02.11 р., однак відп овідач станом на день зверне ння позивача до суду не повер нув грошові кошти в порядку р егресу в розмірі 1 807,47 грн.

Враховуючи те, що постаново ю Деснянського районного суд у м. Києва від 07.12.2010 року в адміні стративній справі № 3-11464 ОСОБ А_3., який керував автомобіле м «Shevrolet», державний номер НОМ ЕР_2, визнано винним у дорожн ьо-транспортній пригоді, яка сталася в результаті його зі ткнення з автомобілем марки автомобіля «Ford Focus», державний н омер НОМЕР_1, він є особою, в ідповідальною за збиток, зап одіяний автомобілю «Ford Focus», дер жавний номер НОМЕР_1.

Відповідальність власника транспортного засобу «Shevrolet», д ержавний номер НОМЕР_2, як им керував ОСОБА_3., якого в изнано винним у скоєнні ДТП, з астрахована Відкритим акціо нерним товариством «Націона льна акціонерна страхова ком панія «ОРАНТА»на підставі до говору обов' язкового страх ування цивільно-правової від повідальності власників наз емних транспортних засобів у відповідності до полісу № ВЕ/6986341.

З огляду на те, що ТДВ «Страх ова компанія «НАСТА»на підст аві договору добровільного с трахування наземного трансп орту № 205.0055137 від 03.11.10 р., внаслідок настання страхової події - д орожньо-транспортної пригод и, яка сталася 13.11.10 р. на вул. Лиск івській, 18-А, в м. Київ виплачено страхове відшкодування ОС ОБА_4. - власнику автомобіл я «Ford Focus», державний номер НОМ ЕР_1, позивачем, у відповідно сті до положень статті 27 Закон у України «Про страхування»т а статей 993 та 1191 Цивільного код ексу України, отримано право зворотної вимоги до особи, ві дповідальної за завдану шкод у, а саме, до страхової організ ації, якою здійснено обов' я зкове страхування цивільно-п равової відповідальності ОСОБА_3. - Відкритого акціоне рного товариства «Національ на акціонерна страхова компа нія «ОРАНТА».

За таких обставин на розгля д Господарського суду міста Києва були передані позовні вимоги Товариства з додатков ою відповідальністю «Страхо ва компанія «НАСТА»до Відкри того акціонерного товариств а «Національна акціонерна ст рахова компанія «ОРАНТА»про стягнення суми страхового в ідшкодування в порядку регре су в розмірі 1 807,47 грн.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, та врахо вуючи, що кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь, суд вважає, що вимоги позива ча підлягають задоволенню з наступних підстав.

Статтею 3 Закону України «Пр о обов'язкове страхування ци вільно-правової відповідаль ності власників наземних тра нспортних засобів»встановл ено, що обов'язкове страхуван ня цивільно-правової відпові дальності здійснюється з мет ою забезпечення відшкодуван ня шкоди, заподіяної життю, зд оров'ю та/або майну потерпіли х внаслідок дорожньо-транспо ртної пригоди та захисту май нових інтересів страхувальн иків.

В статті 5 Закону України «П ро обов'язкове страхування ц ивільно-правової відповідал ьності власників наземних тр анспортних засобів»зазначе но, що об'єктом обов'язкового с трахування цивільно-правово ї відповідальності є майнові інтереси, що не суперечать за конодавству України, пов'яза ні з відшкодуванням особою, ц ивільно-правова відповідаль ність якої застрахована, шко ди, заподіяної життю, здоров'ю , майну потерпілих внаслідок експлуатації забезпеченого транспортного засобу.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни «Про обов'язкове страх ування цивільно-правової від повідальності власників наз емних транспортних засобів» , страховим випадком є подія, в наслідок якої заподіяна шкод а третім особам під час дорож ньо-транспортної пригоди, як а сталася за участю забезпеч еного транспортного засобу і внаслідок якої настає цивіл ьно-правова відповідальніст ь особи, відповідальність як ої застрахована за договором .

Відповідно до п. 9 ст. 7 Зако ну України «Про страхування» , страхування цивільно-право вої відповідальності власни ків наземних транспортних за собів відноситься до обов' я зкових видів страхування, що здійснюються в Україні.

Пунктом 22.1 ст. 22 Закону Україн и «Про обов'язкове страхуван ня цивільно-правової відпові дальності власників наземни х транспортних засобів»пере дбачено, що при настанні стра хового випадку страховик від повідно до лімітів відповіда льності страховика відшкодо вує у встановленому цим Зако ном порядку оцінену шкоду, як а була заподіяна у результат і ДТП життю, здоров'ю, майну тр етьої особи.

Пунктом 37.4 ст. 37 Закону Україн и «Про обов'язкове страхуван ня цивільної відповідальнос ті власників транспортних за собів»передбачено право стр аховика за договором обов'яз кового страхування цивільно ї відповідальності власника транспортного засобу в разі настання страхового випадку здійснювати виплату страхов ого відшкодування безпосере дньо потерпілим або погоджен им з ними підприємствам, уста новам та організаціям, що над ають послуги, пов'язані з відш кодуванням збитків.

Частинами першою та другою статті 1187 ЦК України передбач ено, що джерелом підвищеної н ебезпеки є діяльність, пов'яз ана з використанням, зберіга нням або утриманням транспор тних засобів, механізмів та о бладнання, використанням, зб еріганням хімічних, радіоакт ивних, вибухо- і вогненебезпе чних та інших речовин, утрима нням диких звірів, службових собак та собак бійцівських п орід тощо, що створює підвище ну небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інши х осіб. Шкода, завдана джерело м підвищеної небезпеки, відш кодовується особою, яка на ві дповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренд и тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об 'єктом, використання, зберіга ння або утримання якого ство рює підвищену небезпеку.

Відповідно до пункту 1 части ни 1 статті 1188 ЦК України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної н ебезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме ш кода, завдана одній особі з ви ни іншої особи, відшкодовуєт ься винною особою.

Таким чином, за змістом вказ аної норми, у відносинах між к ількома володільцями джерел підвищеної небезпеки відпов ідальність будується на зага льному принципі вини.

Враховуючи вищевикладене, суд відзначає, що незалежно в ід джерела виникнення права позов щодо відшкодування зби тків подається до особи, відп овідальної за завдані збитки , проте враховуючи те, що цивіл ьна відповідальність винної особи застрахована, позов мо же бути заявлений також і до ю ридичної особи, яка застраху вала відповідальність власн ика транпсртного засобу «Shevrolet », державний номер НОМЕР_2 , зокрема до відповідача у дан ій справі - Відкритого акціон ерного товариства «Націонал ьна акціонерна страхова комп анія «ОРАНТА»(дана правова п озиція підтверджується тако ж постановою ВГСУ від 05.12.2006 року № 54/53-06).

Статтею 1166 Цивільного кодек су України встановлено, що шк ода, завдана майну фізичної ч и юридичної особи, відшкодов ується особою, яка її завдала .

Згідно з частиною 2 ст. 1198 Циві льного кодексу України, шкод а, заподіяна джерелом підвищ еної небезпеки, відшкодовуєт ься особою, яка на відповідні й правовій підставі володіє транспортним засобом.

Згідно зі ст. 1191 Цивільного к одексу України, особа, яка від шкодувала шкоду, завдану інш ою особою, має право зворотно ї вимоги (регресу) до винної ос оби в розмірі виплаченого ві дшкодування.

Відповідно до ст. 993 Цивільно го кодексу України та ст. 27 Зак ону України “Про страхування ”, до страховика, який виплат ив страхове відшкодування в межах фактичних витрат перех одить право вимоги (регресу), я ке страхувальник, що одержав страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за з авдані збитки.

В п. 35.1 ст. 35 Закону України «Пр о обов'язкове страхування ци вільно-правової відповідаль ності власників наземних тра нспортних засобів»зазначен о, що для отримання страховог о відшкодування особа, яка ма є право на відшкодування, под ає страховику відповідну зая ву.

Статтею 29 Закону України «П ро обов'язкове страхування ц ивільно-правової відповідал ьності власників наземних тр анспортних засобів»визначе но, що у зв'язку з пошкодженням транспортного засобу від шкодовуються витрати, пов'яз ані з відновлювальним ремонт ом транспортного засобу з ур ахуванням зносу, розраховано го у порядку, встановленому з аконодавством, включаючи витрати на усунення пошкодж ень, зроблених навмисно з мет ою порятунку потерпілих внас лідок дорожньо-транспортної пригоди, з евакуацією трансп ортного засобу з місця дорож ньо-транспортної пригоди до місця проживання того власни ка чи законного користувача транспортного засобу, який к ерував транспортним засобом у момент дорожньо-транспорт ної пригоди, чи до місця здійс нення ремонту на території У країни.

У відповідності до п. 12.1 Зако ну України «Про обов'язкове с трахування цивільно-правово ї відповідальності власникі в наземних транспортних засо бів», розмір франшизи при від шкодуванні шкоди, заподіяної майну потерпілих, встановлю ється при укладанні договору обов'язкового страхування ц ивільно-правової відповідал ьності і не може перевищуват и 2 відсотки від ліміту відпов ідальності страховика, в меж ах якого відшкодовується зби ток, заподіяний майну потерп ілих. Страхове відшкодування завжди зменшується на суму ф раншизи, розрахованої за пра вилами цього підпункту.

Згідно з п. 9.1. ст. 9 Закону Укра їни «Про обов'язкове страхув ання цивільно-правової відпо відальності власників назем них транспортних засобів», о бов'язковий ліміт відповідал ьності страховика - це грошо ва сума, в межах якої страхови к зобов'язаний провести випл ату страхового відшкодуванн я відповідно до умов договор у страхування.

Полісом цивільно-правової відповідальності обов'язков ого страхування цивільно-пра вової відповідальності влас ників наземних транспортних засобів № ВЕ/6986341 передбачена н ульова франшиза, ліміт відпо відальності - 50 000, 00 грн.

Враховуючи наведене, судом встановлено, що стягненню з в ідповідача підлягає сума стр ахового відшкодування в поря дку регресу, визначена наряд ом-замовленням № Н 000019940, страховим актом № 1010-11-13/004 від 04.02.11 р. та розрахунком до нього, яка становить 1 807,47 грн.

Таким чином, зважаючи на вст ановлені факти та вимоги вищ езазначених правових норм, г осподарський суд приходить д о висновку, що позовні вимоги Товариства з додатковою від повідальністю «Страхова ком панія «НАСТА»до Відкритого а кціонерного товариства «Нац іональна акціонерна страхов а компанія «ОРАНТА»про стягн ення суми страхового відшкод ування в порядку регресу в ро змірі 1 807,47 грн. підлягають задо воленню повністю.

Відповідно до вимог статт і 49 Господарського процесуал ьного кодексу України, держм ито та витрати на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу покладаються н а відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 47, 49, 82- 85 Гос подарського процесуального кодексу України, Господарсь кий суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задово льнити повністю.

2. Стягнути з Відкритог о акціонерного товариства «Н аціональна акціонерна страх ова компанія «ОРАНТА»(вул. Жи лянська, буд. 75, м. Київ, 01032, іденти фікаційний код 00034186) на користь Товариства з додатковою від повідальністю «Страхова ком панія «НАСТА»(вул. Володимир ська, 5 б, м. Київ, 01001, ідентифікац ійний код 35893575) 1 807 (ода тисяча віс імсот сім) грн. 47 коп. страховог о відшкодування в порядку ре гресу, 102 (сто дві) грн. 00 коп. витр ат по сплаті державного мита та 236 (двісті тридцять шість) гр н. 00 коп. витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу.

3. Після вступу рішення в законну силу видати наказ.

4. Дане рішення набирає законної сили після закінче ння десятиденного строку з д ня складення його повного те ксту і може бути оскаржене в п орядку, передбаченому чинним законодавством України.

Суддя Гавриловська І.О.

Повне рішення

складено 19.12.2011 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.12.2011
Оприлюднено10.01.2012
Номер документу20611564
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —37/410

Рішення від 14.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Постанова від 06.04.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Постанова від 14.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Жукова Л.B.

Рішення від 05.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Постанова від 22.01.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Остапенко М.І.

Ухвала від 13.01.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Остапенко М.І.

Ухвала від 10.11.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кондратова І.Д.

Рішення від 14.02.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Доленчук Д.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні