Рішення
від 23.12.2011 по справі 2-1201/11
КРИВОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1201/11

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

23 грудня 2011 року Криво різький районний суд Дніпроп етровської області в складі:

головуючого судді Сиротенко Г. Г

при секретарі Лютій О. В.,

за участю:

позивача ОСОБА_1

представника позивача ОС ОБА_2

представника відповідача Шугайло Н.Б.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Кривог о Розі цивільну справу за поз овом ОСОБА_1 до Товарист ва з обмеженою відповідаль ністю «Агрофірма «Христофор івське», третя особа Відділ з емельних ресурсів Держкомз ему Криворізького району Дні пропетровської області про р озірвання договору оренди зе мельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач - ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаним позовом 31.10.2011 року, уточнивши п озовні вимоги, просив розірв ати договір оренди земельної ділянки №494 від 12.12.2007 року, уклад еним між ним та відповідачем Товариством з обмеженою відповідальністю «Агрофірм а «Христофорівське».

В обґрунтування позовних в имог позивач вказує, що 12.11.2004 ро ку йому було видано державни й акт на право власності на зе мельну ділянку серії ДП №031811, з гідно якого йому передано у в ласність земельну ділянку пл ощею 3,1247 га, призначену для вед ення товарного сільськогосп одарського виробництва, яка розташована на території Вал івської сільської ради Криво різького району Дніпропетро вської області. 12.12.2007 року між н им та відповідачем в особі ди ректора ОСОБА_5 укладено д оговір оренди земельної діля нки №494, згідно якого він перед ав в оренду земельну ділянку строком на десять років, зі сп латою орендної плати в розмі рі 1,5 % від грошової оцінки земе льної ділянки. На момент укла дення договору нормативна гр ошова оцінка земельної ділян ки складала 24197,03 грн. Згідно Ук азу Президента «Про додатков і заходи щодо соціального за хисту селян - власників зем ельних ділянок та земельних часток (паїв)» за № 92/2002 від 02.02.2002 ро ку була збільшена плата за ор енду земельних ділянок сільс ькогосподарського призначе ння, земельних часток (паїв), я ка повинна бути у розмірі не м енше 3 відсотків визначеної в ідповідно до законодавства в артості земельної ділянки, з емельної частки (паю). Вказані зміни набули чинності 01.09.2008 рок у. 07.07.2009 року між позивачем та ор ендарем земельної ділянки пі дписаний додаток до Договору оренди, згідно якого змінена ставка орендної плати, яка зб ільшилася до 3%. Договір оренди земельної ділянки був уклад ений 12.12.2007 року і враховуючи пол оження п.8 Договору він вважав , що строк дії договору сплива є 12.12.2017 року. Однак відповідач п ісля підписання договору оре нди в порушення діючого зако нодавства державну реєстрац ію договору здійснив лише 27.10.20 09 року, тобто відповідач не ті льки два роки користується з емельною ділянкою без належн им чином оформлених документ і, а також автоматично продов жив строк дії Договору оренд и до 27.10.2019 року, про що позивач ді знався лише в вересні цього р оку, коли звернувся до відпов ідача з вимогою про розірван ня Договору оренди. На сьогод нішній день змінилася нормат ивна грошова оцінка його зем ельної ділянки, яка становит ь 29519,72 грн. Згідно з п. 12 Договору оренди земельної ділянки роз мір орендної плати перегляда ється у разі підвищена цін. Не зважаючи на зміну вартості з емельної ділянки, відповідач знов порушив його права, умов и укладеного договору і розм ір орендної плати не перегля дав. Крім того, він бажає перег лянути розмір орендної плати , збільшивши відсоткову став ку, однак відповідач відмовл яється від перегляду умов ук ладеного з порушенням законо давства Договору оренди.

В зв' язку з чим, позивач та його представник в судовому засіданні просили суд задов ольнити позовні вимоги в пов ному обсязі, оскільки вони є з аконними і обґрунтованими.

Представник відповідача Т ОВ «Агрофірма «Христофорівс ьке» - Шугайло Н.Б. позовні вимоги не визнала, просила в з адоволенні позову відмовити , в запереченнях відповідач з азначив, що дійсно 12.12.2007 року мі ж ТОВ «Агрофірма «Христофорі вське» в особі директора ОС ОБА_5 та пайщиком ОСОБА_1 був укладений договір оренд и земельної ділянки №494. Відпо відно до п.10 договору оренди з емельної ділянки обчислення розміру орендної плати за зе млю здійснюється з урахуванн ям коефіцієнтів індексації. Згідно вимог чинного законод авства та згідно договору ор енди земельної ділянки ТОВ « Агрофірма «Христофорівське » щорічно проводилась індекс ація орендної плати з урахув анням індексу інфляції. На мо мент укладання договору орен ди земельної ділянки, нормат ивна грошова оцінка земельн ої ділянки становила 24197,03 грн., орендна плата 1,5% від н ормативної грошової оцінки, що складає 362,96 грн, про що йдеть ся у договорі. Відповідно до п .9. договору оренди земельної д ілянки зміна умов договору з дійснюється у письмовій форм і за взаємною згодою сторін. Н а 01.01.2009 року нормативна грошов а оцінка земельної ділянки с кладала 27875,0 грн. і 07.07.2009 року, пере д видачею орендної плати, між ТОВ «Агрофірма «Христофорів ське» та пайщиком ОСОБА_1. був підписаний додаток до ос новного договору оренди земе льної ділянки, в якому між сто ронами узгоджувались сума з урахуванням індексу інфляці ї та змін до Указу Президента про збільшення розміру орен дної плати до З% від нормативн ої грошової оцінки. Згідно до датку сума орендної плати ск лала 836,25 грн. Станом на сьогодн ішній день сума орендної пла ти дорівнює 885,59 грн., що складає 3% від нормативної грошов ої оцінки земельної ділянк и станом на 01.01.2011 рік. Орендна пл ата по договору оренди земел ьної ділянки отримувалась ОСОБА_1 вчасно і в повному об сязі, про що свідчать підписи орендодавця у відомостях на видачу зерна та олії. Тобто ор ендна плата задовольняла оби дві сторони.

Несвоєчасна реєстрація (27.10.2 009р) договору оренди земельної ділянки № 494 від 12.12.2007р. пояснюєт ься тим, що у відділі Дніпропе тровської філії Державного п ідприємства «Центр державно го земельного кадастру» була велика черга на реєстрацію д оговорів оренди земельних ді лянок, тому договори оренди Т ОВ «Агрофірма «Христофорівс ьке» зареєстрували тільки у 2009 році.

Весь час з 2007 по 2009 рік договор и оренди земельних ділянок з находились у «Центрі державн ого земельного кадастру»

Статтями 31, 32 Закону України «Про оренду землі» передбача ється, що договір оренди може бути розірваний за згодою ст орін. На вимогу однієї із стор ін договір оренди може бути д остроково розірваний за ріше нням суду в порядку, встановл еному законом. Розірвання до говору оренди землі в одност оронньому порядку не допуска ється, якщо інше не передбаче но законом або договором.

ТОВ «Агрофірма «Христофор івське» заперечує проти розі рвання договору оренди земел ьної ділянки №494, оскільки з мо менту укладення договору оре нди земельної ділянки і до те перішнього часу орендар добр осовісно виконує свої зобов' язання відповідно до умов до говору оренди земельної діля нки та відповідно до вимог чи нного законодавства.

Представник третьої особи - Відділ Державного комітету по земельним ресурсам у Крив орізькому районі в судове за сідання не з' явився, подавш и до суду заяву про розгляд сп рави за його відсутності, при винесенні рішення покладают ься на розсуд суду (а.с. 31).

Суд, вислухавши позивача, п редставників сторін, вважає, що заявлені позовні вимоги з адоволенню не підлягають з н аступних підстав.

Відповідно до вимог ст. 4 Зак ону України «Про оренду земл і», ст. 90 ЗК України орендодавц ями земельних ділянок є гр омадяни у власності яких п еребувають земельні ділянк и, або уповноважені ними особ и.

Як вбачається з державного акту на право приватної влас ності на землю серія ДП № 031611 ві д 13.11.2004 року (а.с. 10), позивач - О СОБА_1 є власником земельно ї ділянки, площею 3,1247 га, кадаст ровий номер: 1221880500-02-001-0020, для веден ня товарного сільськогоспод арського виробництва, яка ро зташована на території Валів ської сільської ради Криворі зького району Дніпропетровс ької області.

Згідно вимог ст. 6 Закону Укр аїни «Про оренду землі» орен дарі набувають права оренди земельної ділянки на підс тавах і в порядку, передбачен их Земельним, Цивільним коде ксами України, законами Укр аїни і договором оренди земл і.

Як слідує з договору оренди земельної ділянки № 494 від 12.12.2007 року, акту прийому - передач і земельної ділянки (а.с11-15, 16) та підтвердили сторони, спірна земельна ділянка знаходитьс я в оренді у ТОВ «Агрофірма « Христофорівське» (дата держ авної реєстрації юридичної о соби - 1.03.2001 року (а.с. 101).

В силу ст. 16 Закону України «П ро оренду землі», укладення д оговору оренди земельної д ілянки із земель приватної власності здійснюється за згодою орендодавця та особи, яка згідно із законом вправ і набувати право оренди на таку земельну ділянку та у в ідповідності до вимог ст., ст.1 7, 18 зазначеного Закону, ст. 125 З К України передача об'єкта оренди орендарю здійснюєтьс я орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у догов орі оренди землі, за актом п рийому - передачі. Договір оре нди землі набирає чинності після його державної реєстр ації.

Як вбачається з договору ор енди земельної ділянки від 12 .12.2007 року, цей договір укладено між позивачем та Товариств ом з обмеженою відповідаль ністю «Агрофірма «Христофор івське», які в належній формі досягли згоди з усіх істотни х умов договору, договір підп исано ними, строк дії договор у - десять років.

Крім того, судом встановле но та не оспорюється сторона ми той факт, що зазначений дог овір пройшов державну реєстр ацію в Криворізькому міськом у відділі ДРФ ДП «Центр держа вного земельного кадастру», про що в книзі записів держав ної реєстрації договорів оре нди вчинено запис № 040912102324 від 27.10. 2009 року, тобто договір є чинним .

Згідно акту прийому-переда чі підписаному сторонами 12 гр удня 2007 року, позивач передав, а відповідач прийняв земельну ділянку для ведення товарно го сільськогосподарського в иробництва, яку орендує по це й час та сплачує орендну плат у, про що не заперечували ст орони.

Відповідно до п. 9, 10 договору за користування вказаною в д оговорі земельною ділянкою о рендар сплачує орендодавцю щ ороку орендну плату у розмір і 1,5 % від грошової оцінки земел ьної ділянки, що в сумі станов ить 362,96 грн., з якої підлягає утр иманню до бюджету сума подат ку з доходів фізичних осіб у р озмірі 15% - 54,44 грн. обчислення ро зміру орендної плати за земл ю здійснюється з урахуванням індексів інфляції.

В п. 12 Договору встановлено, щ о розмір орендної плати пере глядається у разі зміни умов господарювання, передбачени х договором, зміни розміру зе мельного податку, підвищення цін тарифів, у тому числі внас лідок інфляції, погіршення с тану орендованої земельної д ілянки не з вини орендаря, що п ідтверджено документами, в і нших випадках, передбачених законом.

Згідно Указу Президента «П ро додаткові заходи щодо соц іального захисту селян - вл асників земельних ділянок та земельних часток (паїв)» за № 92/2002 від 02.02.2002 року була збільшена плата за оренду земельних ді лянок сільськогосподарсько го призначення, земельних ча сток (паїв), яка повинна бути у розмірі не менше 3 відсотків в изначеної відповідно до зако нодавства вартості земельно ї ділянки, земельної частки (п аю).

В зв' язку з цим 07 липня 2009 рок у сторонами був підписаний д одаток до Договору оренди зе мельної ділянки від 12.12.2007 року, в якому між сторонами узгодж увались сума з урахуванням і ндексу інфляції та змін до Ук азу Президента про збільшенн я розміру орендної плати до З % від нормативної грошової оц інки, грошова форма якої скла дає 836,25 грн., з якої підлягає утр иманню до бюджету сума подат ку з доходів фізичних осіб у р озмірі 15% або натуральна форма - 400 кг пшениці, 300 кг ячменю, 20 л ол ії, відробіткова 0,25 га - оранк а городу, від вартості нарахо ваної продукції підлягає утр иманню до бюджету сума подат ку з доходів фізичних осіб у р озмірі 15% .

Позивач підтвердив той фак т що орендну плату за вказани м договором позивач отримує щороку натуроплатою, що не с уперечить волевиявленню поз ивача та вимогам укладеного між сторонами договору, тобт о, орендна плата відповідаче м сплачується щорічно у стро к та відповідно до умов догов ору, що підтверджується плат іжними відомостями за якими позивач отримував від відпов ідача орендну плату (а.с. 46-65, 71-75).

Згідно п. 30, 33 Договору оренди , зміна умов договору здійсню ється у письмовій формі за вз аємною згодою сторін, розірв ання договору в одностороннь ому порядку не допускається. Відповідно до 32 Договору дія договору припиняється шляхо м розірвання за взаємною зго дою сторін, рішенням суду на в имогу однієї із сторін у насл ідок невиконання другою стор оною обов' язків, передбачен их договором, та внаслідок ви падкового знищення, пошкодже ння орендованої земельної ді лянки, яке істотно перешкодж ають її використанню, а також з інших підстав, визначених з аконом.

Відповідно до вимог ч.1, ч.2 ст . 651 ЦК України, зміна або розірв ання договору допускається т ільки за згодою сторін, якщо і нше не встановлено договором чи законом. Договір може бути змінено або розірвано за ріш енням суду на вимогу однієї з і сторін у разі істотного пор ушення договору другою сторо ною та в інших випадках, встан овлених договором чи законом .

Згідно з ч. 1 ст. 32 Закону Украї ни «Про оренду землі», який є с пеціальним законом і має прі оритет перед іншими законами в застосуванні щодо даних пр авовідносин, на вимогу одніє ї зі сторін договір оренди зе млі може бути достроково роз ірваний за рішенням суду в ра зі невиконання сторонами обо в' язків, передбачених ст.. с т.. 24, 25 цього закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об' єкта оренди, яке істотно пере шкоджає передбаченому догов ором використанню земельно ї ділянки, а також на підстава х, визначених Земельним коде ксом України та іншими закон ами.

Заявляючи позов до ТОВ «Агр офірма «Христофорівське» по зивач не посилається на неви конання ним обов' язків орен даря, передбачених ст..25 Закон у України « Про оренду землі» , а лише посилається на те, що о рендар не переглянув умови д оговору у зв' язку зі зміною вартості його земельної діл янки, вартість якої станом на 24.10.2011 року, згідно з витягом з т ехнічної документації про но рмативну грошову оцінку земе льної ділянки (а.с. 19), складає 2951 9,72 грн. .

В п. 12 Договору встановлено, щ о розмір орендної плати пере глядається у разі зміни умов господарювання, передбачени х договором, зміни розміру зе мельного податку, підвищення цін тарифів, у тому числі внас лідок інфляції, погіршення с тану орендованої земельної д ілянки не з вини орендаря, що п ідтверджено документами, в і нших випадках, передбачених законом.

Тобто умови договору не зоб ов' язують сторони вносити з міни до договору, зокрема, збі льшувати чи зменшувати розмі р орендної плати, а лише зобов ' язують за певних обставин переглянути умови договору. Зміна умов договору можлива на вимогу однієї зі сторін і з а взаємною згодою.

Згідно довідок про визначе ння грошової оцінки земельно ї ділянки відділу Держкомзем у у Криворізькому районі Дні пропетровської області стан ом на 01.01.2009 року, 01.01.2010 року, 01.01.2011 року (а.с. 35-37) та розпоряджень по ТОВ «Агрофірма «Христофорівськ е» про перерахунок грошової оцінки земельних ділянок (а.с . 38-41), відповідач щорічно здійс нював перерахунок орендної п лати з урахуванням нормативн ої грошової оцінки земельної ділянки та з урахуванням кое фіцієнта індексації, що тако ж підтверджується розрахунк ами обчислення розміру оренд ної плати за землю (а.с. 42-44).

Розмір та умови орендної пл ати, вказані в договорі не суп еречать чинному на час уклад ення договору законодавству .

Згідно ст.. 210 ЦК України прав очин підлягає державній реєс трації лише у випадках, встан овлених законом. Такий право чин є вчиненим з моменту його державної реєстрації.

Позивач посилається в позо ві на ту обставину, що відпові дач неправомірно користував ся належною йому земельною д ілянкою, оскільки провів дер жавну реєстрацію договору ор енди лише 27.10.2009 року, а також авт оматично продовжив строк дії договору оренди до 27.10.2019 року, п ро що він дізнався лише в вере сні поточного року, коли звер нувся до відповідача з вимог ою про розірвання договору.

Представник відповідача н есвоєчасну реєстрацію догов ору оренди земельної ділянки №494 пояснює тим, що у відділ Дні пропетровської філії Держав ного підприємства «Центр дер жавного земельного кадастру » була велика черга на реєстр ацію договорів оренди земель них ділянок, тому договори ор енди ТОВ «Агрофірма «Христоф орівське» зареєстрували тіл ьки у 2009 році.

На даний час спірний догові р оренди землі пройшов держа вну реєстрацію, що вбачаєтьс я з самого договору.

ТОВ «Агрофірма «Христофор івське» сплачувалася протя гом дії договору до бюджету с ума податку з доходів фізичн их осіб у зв' язку з укладени м договором оренди, про що сві дчать податкові звітності пр о нарахування, виплату оренд ної плати та утримання ПДФО з а формою 1-ДФ (а.с. 68-70, 77-86).

Несвоєчасна державна реєс трація договору оренди не є п ідставою для його розірвання .

Таким чином, суд аналізуюч и всі докази по справі в їх сук упності, дійшов висновку, що відповідачем виконуються у мови договору щодо сплати ор ендної плати, тому підстав дл я розірвання договору оренди земельної ділянки № 494 від 12.12.2007 року немає.

На підставі викладеного, к еруючись статтями 10, 11, 209, 212, 214-215 ЦП К України, ст.ст. 626, 628, 629, 651 ЦК Укра їни, Закону України «Про орен ду землі», суд, -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позов у ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальніс тю «Агрофірма «Христофорівс ьке», третя особа Відділ земе льних ресурсів Держкомзему Криворізького району Дніпро петровської області про розі рвання договору оренди земел ьної ділянки - відмовити.

Рішення може бути оскаржен е до апеляційного суду Дніпр опетровської області протяг ом 10 днів з дня проголошення р ішення, а особами, які брали уч асть в розгляді справи, але не були присутні при його оголо шенні протягом 10 днів з дня от римання копії рішення.

Суддя: Г. Г. Сиротенко

СудКриворізький районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення23.12.2011
Оприлюднено19.01.2012
Номер документу20842289
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1201/11

Ухвала від 26.12.2012

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Малиновський О. М.

Рішення від 05.07.2011

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Бобуйок А. Д.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Вдовичинський А. В.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Вдовичинський А. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Вдовичинський А. В.

Постанова від 16.12.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Рішення від 16.12.2011

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Галацевич О. М.

Рішення від 16.12.2011

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Галацевич О. М.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Ухвала від 18.11.2020

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пасечник М. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні